De intelligente combinatie lichaam-geest.

Vanuit wetenschappelijk oogpunt begint men langzaam in te zien dat geest en lichaam niet kunnen worden losgekoppeld; ze kunnen niet als afzonderlijke en onafhankelijke entiteiten bestaan. Hierachter schuilt een eenvoudige logica: het is onmogelijk om een heerlijke maaltijd te bereiden met je handen, tenzij je geest via de hersenen de handen opdracht geeft om dit te doen.

Stel, je wilt een boek lezen om je bewustzijn verder te ontwikkelen; dan heb je een geest nodig om je ogen te bewegen zodat je de woorden kunt lezen die in het boek staan. De geest instrueert altijd het lichaam en niet andersom.

Iedereen ervaart emoties, zowel positieve als negatieve. Maar een emotie is het resultaat van een innerlijk gevoel als gevolg van geestelijke activiteit. Een emotie is eigenlijk een uitkomst van een combinatie van geestelijke impulsen die het lichaam via de motoriek in beweging zetten. In feite laten emoties altijd zien hoe gezond iemand feitelijk is.

De geest heeft altijd een nauwkeurig beeld van het lichaam nodig, gecombineerd met een wil om te overleven. Het lichaam heeft op zijn beurt een geest nodig om zijn bevelen op te kunnen volgen. Lichaam en geest zijn van elkaar afhankelijk en werken samen als één entiteit, met elkaar verbonden.

De manier waarop de geest het beeld van je lichaam bepaalt, zal bepalen of je kerngezond blijft of dat je verzwakt en sterft. Als de geest bijvoorbeeld onterecht denkt dat je te zwaar bent, kan dit leiden tot een afname van de eetlust, waardoor het lichaam verzwakt door uitputting. We kunnen dit bijvoorbeeld zien bij extreme magerzucht of cachexie en anorexia.

Deze bijzondere relatie tussen lichaam en geest is merkbaar wanneer je bijvoorbeeld opgewonden bent en begint te blozen, of wanneer je overstuur bent en dit fysiek voelt in de vorm van buikpijn.

Gevolgen emoties en biologische conflicten

Het is inderdaad opmerkelijk hoe sterk de geestelijke gesteldheid verbonden is met onze fysieke gezondheid. Langdurige boosheid, onophoudelijke stress, en overmatig piekeren kunnen allemaal een ernstige tol eisen van ons lichaam.

Boosheid, stress en piekeren zijn allemaal vormen van mentale activiteit die aanzienlijke negatieve gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid. Deze emoties veroorzaken vaak spanning in ons lichaam, verhogen onze bloeddruk en veroorzaken een onbalans in onze hormoonniveaus, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hartaanvallen, beroertes en zelfs kanker.

Sommige mensen zijn hun hele leven boos en vragen zich af waarom ze een hartaanval krijgen. Anderen wedijveren steeds met anderen, zonder genade en onder ongelooflijke stress en vragen zich af waarom ze een beroerte krijgen. Er zijn zelfs mensen die zich letterlijk dood piekeren.

Je zorgen maken is de slechtste mentale activiteit die er is, na haat dat uiterst zelfdestructief is. Je zorgen maken is verspilde energie. Je kunt flauwvallen als je afschuwelijk nieuws hebt ontvangen.

Een traumatische ervaring kan je zo doen verouderen en ziek maken. Anderen doen niets anders dan kankeren met het gevolg dat kanker gaan ontwikkelen.

Het is belangrijk om te erkennen dat onze mentale en emotionele gezondheid een directe invloed heeft op ons lichaam. Daarom is het essentieel om manieren te vinden om stress te verminderen, emoties te beheersen en positieve coping-mechanismen te ontwikkelen om een gezonde balans te behouden tussen geest en lichaam. Dit kan variëren van het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie en yoga tot het zoeken van professionele hulp indien nodig.

De hormoonhuishouding ofwel het endocriene systeem

Het fysieke lichaam bestaat uit weefsels die biljoenen lichaamscellen bevatten, en hun ontelbare chemische reacties worden gereguleerd door de geest. De toestand van de geest, zowel bewust als onbewust, kan in het lichaam zowel volledige chaos of een volledige orde veroorzaken met een evenwichtige stofwisseling als resultaat.

Wanneer je verliefd bent, merk je plotseling dat je algemene gezondheid versterkt met meer weerstand tegen ziekten en aandoeningen. Alle gedachten en gevoelens die we koesteren, zowel positief als negatief, worden direct omgezet in biochemische verbindingen zoals hormonen en neurotransmitters in de hersenen. Deze stoffen bereiken alle lichaamscellen en beïnvloeden het gedrag en de gezondheidstoestand van de mens.

Je eigen lichaamsapotheek

Je lichaam beschikt over een endocrien systeem dat hormonen produceert. Dit systeem fungeert als jouw gratis en persoonlijke apotheek, die elk medicijn kan produceren dat je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Afhankelijk van je emotionele toestand en gebeurtenissen worden er medicijnen in variabele doseringen aangemaakt in je hormoonhuishouding.

Positieve emoties leiden tot de aanmaak van stoffen zoals dopamine, interleukine 2, serotonine, GABA, oxytocine, endorfines en andere lichaamseigen stoffen die geassocieerd worden met een gevoel van plezier en tevredenheid. Deze stoffen kunnen in grote hoeveelheden zelfs het verouderingsproces stoppen en resulteren in een jeugdiger uiterlijk.

Aan de andere kant leiden negatieve emoties tot de productie van stresshormonen zoals adrenaline en noradrenaline, evenals het stressrespons hormoon cortisol en onze beschermende cholesterol. Dit gebeurt als reactie op woede, boosheid, angst of afwijzing, met als doel om je leven te redden. Echter, als je lichaam en zijn organen voortdurend overspoeld worden door adrenaline en noradrenaline, kan dit je bloedvaten irriteren en je algehele gezondheid verzwakken.

Hierdoor wordt er veel cholesterol geproduceerd om de schade te herstellen en het lichaam te helpen bij het ontgiften van de negatieve emoties, waardoor een hartaanval kan worden voorkomen.

Echter, vastgehouden negatieve emoties verstoren steeds meer stofwisselingsprocessen en putten het algemene gezondheidssysteem uit, inclusief het detox- en recyclingsysteem, waardoor het lichaam in een neerwaartse spiraal terechtkomt met ernstige ziekten als gevolg. Je wordt gevoeliger voor conflictsituaties. Het lichaam wordt langzaam vergiftigd, wat leidt tot ziekte, waarbij het lichaam probeert de weefsels te herstellen en te ontgiften.

Spontane remissie

Hormonen en neurotransmitters zijn inderdaad bijzonder krachtig, zowel in positieve als negatieve zin. Echter, de gedachten, gevoelens en intenties die achter deze aangemaakte stoffen zitten, zijn vele malen krachtiger. Onze medische wereld wordt steeds meer geconfronteerd met gevallen van spontane remissie of plotselinge onverklaarbare genezing.

Dit fenomeen hangt nauw samen met de krachtige verbinding tussen lichaam en geest. Remissie van ernstige ziekten of kanker kan alleen optreden wanneer de betreffende persoon een gevoel van compleet vertrouwen combineert met een ongekend geluksgevoel. Met andere woorden, de patiënt ervaart heelheid, misschien voor de eerste keer in zijn leven. Dit heeft een uiterst genezende werking.

Ons lichaam is in staat om zeer krachtige medicijnen te produceren wanneer we de realiteit in een ander perspectief plaatsen. Een mooi voorbeeld hiervan is een soort ‘verslaving’ aan lachen. Lachen stimuleert de productie van de gratis lichaamseigen genezende medicijnen, terwijl het lichaam tegelijkertijd zuivert en ontgift. Dit staat in schril contrast met de ernstige vervuiling die optreedt bij synthetisch geproduceerde medicijnen. We spreken dan van iatrogene ziekten, de derde meest voorkomende doodsoorzaak in onze westerse maatschappij.

De combinatie van lichaam en geest heeft een intrinsieke capaciteit om de effectiviteit van het endocriene systeem op een hoger niveau te tillen, waardoor het lichaam krachten kan opbouwen die ons huidige voorstellingsvermogen eigenlijk nog te boven gaan.

Het daadwerkelijk genezen van het lichaam om een permanente staat van gezondheid en vitaliteit te bereiken, is totaal anders dan simpelweg het onderdrukken of wegwerken van ziekten, waar onze traditionele geneeskunde vaak op gericht is.

Het is spijtig dat dit benadrukt moet worden, want onze geneeskunde heeft absoluut grote waarde. Ze is in staat levens te redden bij acute gevallen en brandwonden, en kan beschadigde lichaamsdelen met grote precisie herstellen. Echter, het bestrijden van symptomen zonder de onderliggende oorzaken aan te pakken, ondermijnt het zelfhelend vermogen van het lichaam.

Ware genezing

Ware genezing draait om het herstellen van de nauwe band tussen een gezond lichaam en een gezonde geest, terwijl tegelijkertijd toxines en afvalstoffen, de onderliggende oorzaak, continu worden verwijderd door het lichaam te zuiveren en te ontgiften. Dit omvat ook het oplossen van negatieve emoties en biologische conflicten, en het aanpakken van de werkelijke oorzaken van ziekte.

Het is essentieel om de geest te voeden met positieve gedachten en liefde, terwijl het lichaam voorzien wordt van wat het nodig heeft om optimaal te functioneren. Dit betekent echter niet het consumeren van bewerkte voedingsmiddelen zoals donuts, frisdrank, hamburgers of friet, maar eerder het gebruik van zongerijpte natuurvoeding in zijn oorspronkelijke staat.

Even belangrijk is om ziekte niet te zien als een vijand en het de schuld te geven van ons gebrek aan welzijn, aangezien deze focus de ziekte in stand houdt. Volgens een natuurwet geldt namelijk: energie volgt de gedachte.

Daarom draagt onze maatschappelijke houding ten opzichte van ziekte, waarbij het als vijand wordt beschouwd, juist bij aan onze huidige gezondheidscrisis en veroorzaakt het veel stresshormonen die uiteindelijk de gezondheid nog verder ondermijnen.

Dit perspectief moet veranderen. Ziekte is eigenlijk je bondgenoot, die je inzichten wil verschaffen over je innerlijke kracht en je ware aard, en je wil helpen begrijpen wat de werkelijke vijand van jou is: de onbehandelde oorzaak van de ziekte.

Onze collectieve overtuiging dat we symptomen van ziekte moeten bestrijden, houdt vaak chronische ziekten in stand, vaak met fatale gevolgen. Het is veel verstandiger om ons te richten op het creëren van omstandigheden waarbij het lichaam zijn zelfgenezend vermogen kan activeren en zo blijvende gezondheid kan handhaven.

Het is niet de ziekte zelf die aandacht nodig heeft, maar de patiënt. De patiënt heeft behoefte aan liefde, goede voeding, zorg en emotionele stabiliteit om zichzelf heel te voelen en een gevoel van geluk te ervaren. Dit gebeurt van nature wanneer hij verantwoordelijkheid neemt voor zijn gezondheid en alle onbalans of obstakels in zijn lichaam (zoals toxines en negatieve emoties) aanpakt en verwijdert.

Dit geeft de geest, het lichaam en het hart enorm veel kracht en vreugde. Je hebt van niemand toestemming nodig om gezond te worden, want het is je geboorterecht.

Ongelukkige mensen kunnen nooit echt gezond worden, net zoals ongezonde mensen zelden gelukkig kunnen zijn. Zolang je negatieve intenties koestert jegens anderen, blijf je gevangen in negatieve emoties die je vermogen om gelukkig te zijn en dus gezond te blijven belemmeren. Onopgeloste cycli van negatieve emoties verzwakken het algemene gezondheidssysteem en staan werkelijke genezing in de weg.

Liefde opent de weg naar remissie of zelfgenezing. Het ultieme doel in het leven is het versterken van je geluksgevoel en het koesteren van gezondheid, precies wat ik doe. Het is inherent aan onze menselijke aard om gezond te zijn, maar we moeten wel aan de voorwaarden voldoen om het zelfgenezend mechanisme optimaal te laten functioneren, zodat lichaam en geest in balans blijven.

Elke ziekte heeft een emotionele tegenhanger en ontstaat niet zomaar. Een ziekte wordt gecreëerd door herhaalde beperkingen die lichaam en geest ervan weerhouden hun natuurlijke evenwicht te behouden.

Het draait allemaal om het herstel van heelheid, geluk en vitaliteit bij de patiënt. Als dit bereikt wordt, hoeft de ziekte niet genezen te worden, want ze verdwijnt vanzelf, net zoals duisternis verdwijnt wanneer de zon opkomt.

Gezondheid gaat om verbinding met je innerlijk doel en existentie.

Gepubliceerd op 21/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Blootsvoets lopen Ongeacht waar je woont en wat voor werk je doet, is de kans groot dat je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat schoenen draagt. Zelfs wanneer we geen schoenen dragen, zijn onze voeten vaak stevig ingepakt in sokken, panty's of pantoffels. Daarnaast hullen we onze voeten maar wat graag in mooi schoeisel. Het liefst met een hoge hak, strakke bandjes of een dikke zool. En als ze niet lekker lopen, leggen we er een extra zooltje in en bij medische klachten laten we zelfs peperdure steunzolen maken. Daar wringt het schoentje, zeg maar. Het is beter [...]

    By Published On: 16/04/2024
  • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

    By Published On: 07/03/2024
  • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

    By Published On: 29/02/2024