Nadenker: Waarom worden er voor de industriële bereiding van voedingswaren een karrenvracht aan ingrediënten ingezet die we thuis nooit zullen aantreffen? Ingrediënten die gebruikt worden om voedingsmiddelen af te stemmen op bepaalde machines, om te vermijden dat het product gaat schuimen bijvoorbeeld. Er worden dan zeer veel ingrediënten toegevoegd in onze voedselketen om het verlies aan smaak, geur, kleur en textuur te compenseren dat gepaard gaat met de zware industriële processen.

Geloof me, al deze chemisch lichaamsvreemde stoffen zul je niet snel in je persoonlijke voorraadkast terugvinden. En dan zijn er marketeers die perfecte misleiding gebruiken om ons wijs te maken dat het om authentieke producten gaat die met huiselijke warmte zijn bereid.

Denk maar aan de spotjes op tv, met slogans waarin grootmoeders gezellige warmte ergens op een mediterrane heuvel in een grote koperen ketel staat te roeren, waarin een heerlijke dampende saus pruttelt, bij voorkeur met een houten lepel.

Ik trap daar niet in, de realiteit is dat al deze veelbelovende voedingsproducten gefabriceerd zijn in een gigantische fabriek vol met grote ronkende motoren, en waar arbeiders ingrediënten toevoegen die eveneens enorm in trek zijn bij de petrochemische sector. 

Het gros van alle voedingswaren die op industriële wijze op grote schaal worden gefabriceerd, zijn het resultaat van zware industriële processen waarbij de producten intensief worden behandeld. Chemische, fysische en thermische behandelingen hebben het koken gereduceerd tot een soort bandwerk, waarbij alle voedende fytonutriënten vrijwel beschadigd worden.

Fotonen van het zonlicht zijn volledig verdwenen uit dit soort voedsel. En net deze zware industriële bewerkingen vernietigen de waarde van onze voeding. Dat is de grote reden dat er zoveel smaak-, geur- en kleurstoffen moeten worden toegevoegd om de gevolgen van de zware behandeling die het voedsel heeft ondergaan te kunnen maskeren!

Ten slotte is het zeer verstandig om geraffineerde oliën en geharde vetten, die je vindt in restaurantvoedsel, diepvriesproducten en alle bewerkte voedingsmiddelen, absoluut te weigeren. Deze bewerkte vetten, samen met onderliggende emoties, vormen een sterke verergering van vele chronische ziekten. Je mag gezonde oliën en vetten gebruiken, zoals koudgeperste kokosolie, olijfolie, sesamolie, geklaarde boter en cacaoboter.

Gepubliceerd op 25/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024