Een mooie vraagstelling dat vele problemen in relaties kan oplossen. Een koppel dat bij mij op consult kwam voor hulp en veel relatieproblemen had, weet hoe zij dit hebben opgelost. Ik geef de fictieve namen mee van Robert en An. Robert en An hebben jarenlang veel ruzie gehad. Het maakte ze allebei ongelukkig waardoor het uiteindelijk zeer moeilijk was om als gezin samen te leven.

Op een dag, na een hevige ruzie, zat Robert in de douche flink te huilen en realiseerde hij zich dat hij An niet kon veranderen, alleen maar zichzelf. Dat was een echte eyeopener voor Robert.

De volgende ochtend toen ze nog in bed lagen vroeg Robert aan zijn vrouw: “hoe kan ik jouw dag beter maken?” An keek Robert boos aan en zei: “wat?” Robert zei: “hoe kan ik jouw dag beter maken?” “Dat kan je niet”, zei An. “Waarom vraag je dat?” Robert antwoordde: “Omdat ik wil weten hoe ik jouw dag beter kan maken” An staarde Robert aan en zei: “Wil je iets doen voor mij?’, maak dan de badkamer maar schoon. An dacht dat Robert in woede zou uitbarsten. Maar in plaats daarvan, stond Robert op, maakte zich klaar en begon de badkamer schoon te maken.

De volgende dag vroeg in de ochtend vroeg Robert hetzelfde: “An, hoe kan ik jouw dag beter maken?” An zei gewoon: “Maak maar de keuken schoon.” Robert maakte de keuken schoon en het kostte hem drie uur van zijn tijd. Robert herhaalde iedere dag deze vraag. In het midden van de tweede week gebeurde er plots een wonder…

Toen Robert de vraag stelde, kreeg zijn vrouw tranen in de ogen en begon ze te huilen. Toen ze gekalmeerd was, zei ze: “stop alsjeblieft met die vraag, het probleem ligt niet bij jou, het ligt eveneens bij mij. Ik heb het moeilijk. Ik begrijp eigenlijk niet waarom je nog steeds bij me bent.” Robert raakte An haar gezicht aan en zei: “Omdat ik van je hou, hoe kan ik jouw dag beter maken?” An zei: “Ik zou dat aan jou moeten vragen.” Robert repliceerde: “Dat zou je kunnen doen, maar niet nu.” “Het is belangrijk voor jou te weten hoeveel je voor mij betekent”, “Hoe kan ik jouw dag beter maken?”

An zat even rustig na te denken en antwoordde: “Misschien moeten we wat tijd samen doorbrengen?” Robert moest even glimlachen. “Ja, dat zou ik heel fijn vinden.” Sinds dat moment is onze relatie veranderd. De betonnen muur tussen ons is plots ingestort. Toen begon An te vragen: “Wat wil je dat ik doe?” En zo begonnen ze elkaar beter te begrijpen en werden ze allebei onvoorwaardelijk dienstbaar naar elkaar toe.

Natuurlijk waren al hun relatieproblemen nog niet direct opgelost. Beiden kunnen zelfs niet zeggen dat ze helemaal gestopt zijn met ruzie te maken. Maar de aard van de ruzies is wel veranderd waarbij de wederzijdse spiegels beter werden begrepen en de ruzies sneller opgelost werden. En Robert is blij dat zelfs nu, verschillende jaren later, er één van ons regelmatig aan de ander vraagt: “Hoe kan ik jouw dag beter maken?”

Het grote doel van elke relatie is om elkaar bewust te maken en verder te groeien in persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnsverruiming. Gewoon uit onvoorwaardelijke liefde dienstbaar te zijn voor elkaar zonder verplichting of een verwachtingspatroon. Steeds vanuit eigen persoonlijke kracht jezelf blijven. Zo wordt de relatie verheven en vervullend. Je kiest elke dag opnieuw voor elkaar en deelt het meest ontwikkelde deel met elkaar.

Hallo vrienden, ik wil vandaag iets met jullie delen om over na te denken. Het doet me echt plezier om te zien dat velen van jullie mijn reis trouw volgen. Ik heb door de jaren heen veel studies, reizen en levenservaringen opgedaan om te begrijpen wat echte gezondheid inhoudt. Vaak deel ik dingen die niet wetenschappelijk bewezen kunnen worden, maar die psychologisch relevant zijn en door velen intuïtief worden begrepen.

Helaas worden deze inzichten vaak verworpen door de dualistische denkwijze van veel instituten. Toch zie ik dit als een uitnodiging om verder onderzoek te doen en hiaten in onze kennis op te vullen. Voor mij persoonlijk is het volgen van mijn intuïtie en het luisteren naar mijn lichaam een belangrijke bron van waarheid, ook al kan ik dit niet wetenschappelijk bewijzen.

Ik kan zeggen dat ik gezond ben geworden door het volgen van mijn kennis en intuïtie, en door te luisteren naar mijn lichaam. Hoewel ik dit niet wetenschappelijk kan bewijzen, ervaar ik het wel. Ik heb zelf ernstige ziekten gehad die ik naar gezondheid heb weten te transformeren, en dat is een krachtige bevestiging van de waarde van deze benadering voor mij.

Het begrijpen van de spirituele boodschap achter ziekte was voor mij cruciaal. Het betekende dat ik de conflicten in mijn leven moest begrijpen en mijn comfortzone moest doorbreken. Dit proces van introspectie en het verkennen van mijn schaduwzijde was niet gemakkelijk, maar uiteindelijk enorm bevrijdend.

Het was alsof ik mijn comfortabele cocon openbrak en mijn schaduwzijde omarmde. Ik ontdekte dat het leven en gezondheid eigenlijk heel eenvoudig zijn als je gewoon meestroomt met de natuur. Mijn kennis en ervaring, verworven door opleidingen en persoonlijke groei, deel ik graag omdat ik het heerlijk vind om anderen gezonder te zien worden. Het vervult me met vreugde om anderen te helpen.

Sommige mensen lachen misschien om mijn anders zijn en mijn alternatieve levensstijl, maar dat is oké – lachen is immers gezond. Ik voel me echter gezond en vitaal, en naarmate ik ouder word, merk ik dat ik steeds leniger en sterker word.

Voor mij is het logisch dat je jong en vitaal kunt blijven, zelfs als je een hogere chronologische leeftijd bereikt. Ik ben ervan overtuigd dat ziekte en veroudering een vergissing zijn in het menselijke denken. Het menselijke leven is bedoeld om gelukkig en gezond te zijn, en om je ware potentieel voortdurend te kunnen uitdrukken.

Precies, het doel en de zin van het leven is om te besluiten en te verklaren, te scheppen en uit te drukken, te ervaren en te vervullen wie jij werkelijk bent. Het is om jezelf ieder moment te herscheppen als de prachtigste versie van het grootste visioen dat je ooit hebt gehad van wie jij werkelijk bent. Dat is jouw doel als spiritueel wezen in de menswording, en dat is het doel van heel het leven. En dit alles wordt nog leuker wanneer je altijd vitaal en gezond bent, want dat is de natuurlijke staat van zijn!

Natuurlijk zijn er mensen die het niet met me eens zijn – vrije wil is immers een universele wet. Daarom kies ik ervoor om niets te zeggen en gewoon af te wachten welk fantastisch verhaal ze nu weer over mij zullen verzinnen. Op die manier kan ik er ook om lachen, want lachen is inderdaad gezond. Ik hoef mezelf niet te bewijzen, want ik ben het bewijs dat het werkt.

Stop met buiten jezelf te zoeken naar antwoorden. Alles wat je nodig hebt, zit al binnenin jou. Maak een innerlijke reis, ontdek en ervaar je eigen waarheid. De eeuwige geest waarin jij leeft, kent jouw werkelijke essentie, de existentiële energie van het ZIJN. Jij bent uniek. Existentiële energie is eeuwig en neemt verschillende vormen aan, doorloopt die vormen en keert uiteindelijk terug naar haar oorsprong in een oneindige ritmische dans die het leven is.

Je hart kent jouw ware zelf. Er zal nooit meer iemand zoals jij zijn in deze huidige vorm. Door de reis naar binnen te maken, leer je de spirituele essentie van het leven kennen. Elk mensenleven is uiteindelijk een reis van een goddelijk kind dat op zoek is naar zijn ware zelf.

Hoe ga je om met de dualiteit van het leven? Gebruik het wonderbaarlijke lichaam dat je hebt gekregen (of zelf hebt gecreëerd). Bewustwording van het lichaam kan bevrijding brengen van de eindeloze stroom van gedachten.

Stop met buiten jezelf te zoeken en verleg je aandacht naar je lichaam. Wees vriendelijk voor jezelf en oordeel niet over wat je voelt. Ervaar de onzichtbare levenskracht die door jou heen stroomt. Voel de innerlijke kracht van de verbondenheid tussen je geest, lichaam en ziel.

“Naarmate je dichter bij de waarheid komt, neemt jouw alleen zijn toe. In het alleen zijn herstel je de band met jezelf volledig, waardoor je nooit echt alleen bent. Het gebouw is prachtig, maar verlaten. Terwijl je door de grote, lege zalen loopt, weerklinkt de echo van je voetstappen. Je realiseert je wie je werkelijk bent, en de lucht lijkt helder en oneindig zuiver, als was alles verstild. Soms begin je te huilen, zo bevrijdend is het heldere inzicht. Zelfvertrouwen groeit door kennis en wijsheid.

“Je zou willen omkeren, terug willen keren naar de mist van onwetendheid; maar in je hart weet je dat het al te laat is.” Bewustzijnsontwikkeling is een reis zonder terugkeer. Je ontdekt dat dualiteit een contrast biedt waarin keuzes bestaan. Deze keuzes dienen om te voelen en te ervaren wat je conceptueel weet over wie je bent. Dat is het geschenk van het leven.

Je hebt nu de keuze om te zijn wie je werkelijk bent en dit eerst aan jezelf te geven. Je begrijpt de paradox: “Je hebt niemand nodig om te weten wie je bent, maar zonder de ander ben je niets.” Paradoxen zijn de poorten naar waarheid. Als je ervoor kiest om te weten wie je bent, geef je alles aan jezelf op de eerste plaats. Dan zie jij jezelf staan.

Op deze manier geef je alles aan anderen vanuit een innerlijke volheid, en zullen anderen jou ook zien, waardoor je nooit alleen bent. Wat je vergeet aan jezelf te geven, vergeet je ook aan anderen te geven, waardoor anderen jou niet zien en jij eenzaamheid ervaart. Als je onder deze voorwaarde toch aan anderen geeft, doe je dat vanuit een innerlijke leegte en verlies je je eigen levensenergie, met teleurstelling als resultaat.

Richt je aandacht op je hartcentrum, het gebied van je keelchakra, hartchakra en zonnevlecht. Vanuit dit centrum ervaar je de eenheid en liefde waaruit alles is ontstaan. Je gelooft misschien dat je in de wereld leeft, maar in werkelijkheid leeft de wereld in jou. Keer terug naar het dagelijkse leven, doordrongen van onvoorwaardelijke liefde. Je hoeft niets te verwachten, want innerlijk ben je compleet.

Maak jezelf niet kwalijk als je je weer afgescheiden voelt; het is slechts een illusie. Dualiteit is een geschenk van het leven waaruit we kunnen groeien, ontdekken, lachen en bewust worden van wat echt is. Wanneer je je één voelt met alles, ervaar je universele liefde. Geloof in de schoonheid van je dromen.

Met andere woorden, buiten de dualiteit en zijn tegenstellingen kom je in het transcendentale met zijn paradoxen. Vanuit het transcendentale perspectief zie je de dualiteit als een geschenk van het leven. Je begint te spelen met dualiteit en zo creëer je het fysieke leven. Onthoud: op het gebied van energie geldt de universele wet dat gelijke energieën elkaar aantrekken; soort zoekt soort.

Hoe meer je ervoor kiest je bewustzijn te verruimen, hoe meer je mensen zult aantrekken die ook bezig zijn met dit bewustwordingsproces. Je bent nooit alleen; je hebt jezelf en de ander… we zijn allen één. Als je dit begrijpt, worden relaties verheffend en vervullend. Alles wat je zoekt, zit in jou.

Gepubliceerd op 21/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Weet je wat het lastigste is? Dat er mensen zijn om je heen waar je om geeft die zichzelf onbewust kapot maken, en jij mag toekijken. Dat put je uit, want je kan niets doen. Jij kan helemaal niemand veranderen. En elke keer dat je probeert, merk je dat de weerstand steeds groter wordt en dat je relatie met hen op de helling komt te staan. Het is jouw taak niet om de ander te veranderen, verbaal overtuigen is altijd psychologisch aftuigen en zorgt voor conflictsituaties. Het is nu eenmaal een bittere pil om te slikken. Verandering gebeurt namelijk intern, [...]

    By Published On: 20/03/2024
  • Waar denk je aan als je aan het woord vergeving denkt? We hoeven niet te weten hoe we kunnen vergeven, we hoeven alleen maar bereid te zijn om te vergeven. Dat is de eerste stap: bereid zijn om te vergeven. Voel je dat vergeving een geschenk is dat je aan jezelf geeft? Kun je je voorstellen dat vergeving jou bevrijdt van het verleden, van ervaringen uit het verleden, van relaties uit het verleden? Denk je dat je niet kunt vergeven? Wie of wat denk je nooit te kunnen vergeven? Wat houdt je vast aan het verleden en belet jou om [...]

    By Published On: 20/03/2024
  • Verzet werkt nooit Misschien is het wijzer om ons niet langer te verzetten tegen alles wat ons niet dient. Verzet je niet tegen het tegenovergestelde van wat je wenst te ervaren. Aanschouw het en zie het onder ogen voor wat het is. Alles waartegen je je verzet, blijft volharden in je levenservaring. Dit wordt veroorzaakt door je voortdurende negatieve aandacht, waardoor het een plek krijgt in jouw realiteit. Als je je ergens tegen verzet, breng je het in jouw realiteit. Door vervolgens je gefrustreerde negatieve energie erop te concentreren, blaas je het feitelijk meer leven in. Het zal groeien. Dit [...]

    By Published On: 19/03/2024