Jicht

Wat is jicht?

Jicht is een ontsteking in een gewricht, meestal is het basisgewricht van de grote teen aangedaan. Andere voorkeursplaatsen voor jicht zijn de gewrichten van de voeten, knie, enkel, pols en vingers. Het gewricht wordt rood, dik, pijnlijk en warm. Het is aan te raden om het gewricht hoog te leggen en te koelen. Volgens de reguliere geneeskunde is jicht een gevolg van verzuring: urinezuurkristallen zouden ontstekingen veroorzaken in de gewrichten.

Een gewricht is metaforisch het scharnier tussen twee botten en de botuiteinden zijn bekleed met glad kraakbeenoppervlak. Daardoor kunnen de botuiteinden gemakkelijker over elkaar heen glijden. Om het gewricht heen zit een gewrichtskapsel en gewrichtsvloeistof houdt het gewricht soepel en zorgt voor een vlotte beweging.

Er is een verhoging van het urinezuurgehalte in het bloed. Volgens de reguliere geneeskunde verloopt de stofwisseling niet goed en heb je daarom een verhoogde urinezuurspiegel in je bloed. Hierdoor ontstaan uraatkristallen die neerslaan in of rond de gewrichten. Je gewrichten reageren met hevige aanvallen die pijnlijk zijn en ze raken extra doorbloed en worden warm.

Er wordt gezegd dat jicht een welvaartsziekte is, wat niet helemaal juist is. Volgens de reguliere geneeskunde houden de nieren teveel uraat of zouten van urinezuur vast en dit uraat stapelt zich op bepaalde plekken in je lichaam op. Wel kan voeding die rijk is aan purine en het drinken van alcohol een jichtaanval uitlokken, maar dit is niet de eigenlijke oorzaak.

Vaak hebben mensen met een hoge bloeddruk en/of overgewicht meer last van jichtaanvallen. Bij deze groep begint jicht met acute aanvallen die uiteindelijk chronisch worden en meerdere gewrichten worden getroffen.

Jicht volgens de Germaanse geneeskunde

Jicht ontstaat als gevolg van waterretentie. Volgens Dr. Hamer is jicht een combinatiefenomeen, er lopen twee zinvolle biologische speciaalprogramma’s gelijktijdig, maar in verschillende fasen: een eigenwaarde-inbreukconflict in de genezingsfase gecombineerd met een actief bestaansconflict of vluchtelingenconflict waarbij de nierverzamelbuizen betrokken zijn. Dit verklaart waarom het urinezuur in het bloed verhoogt. De ontsteking van de jichtknobbeltjes of jicht tophi veroorzaakt acute pijn, vooral tijdens de jichtaanval die optreedt bij de epileptoïde crisis.

De eigenwaarde-inbreuk in genezing is artritis of reumatoïde artritis, zie ook het artikel over reumatoïde artritis en reuma. In combinatie met het nierverzamelbuizensyndroom wordt artritis jicht. De nierverzamelbuizen houden niet alleen water op, maar ook eiwitten in de vorm van urinezuur en ureum. Als gevolg van oedeem ontstaat een zwelling en een sterke pijn die aanleiding is tot een acute jichtaanval.

Gewrichten, botten en kraakbeen behoren tot het nieuw mesoderm dat aangestuurd wordt door het hersenmerg. De nierverzamelbuizen behoren dan weer tot het endoderm dat aangestuurd wordt door de hersenstam.

Om jichtaanvallen te voorkomen is het belangrijk om het bestaans- of vluchtelingenconflict definitief op te lossen. Creëer je eigen territorium en grens dit goed af. Letterlijk bepalen ‘tot hier en niet verder’ en leren nee zeggen. In je individuele territorium kan je jezelf geborgenheid, veiligheid en liefde geven. Je vindt dan de neutraliteit in jezelf waarbij het oordeel verdwijnt. Voel je welkom hier op aarde en loop meer op blote voeten om nog beter te gronden. Het leven gaat ook over jezelf: je bent hier op aarde om uitdrukking te geven aan wie je werkelijk bent en om dit te delen met anderen.

Jicht in het gewricht aan de basis van de grote teen wordt vaak geassocieerd met overmatig alcoholgebruik, hoewel niet iedere zware drinker jicht heeft! Maar als de dronken toestand het conflict van ‘niet kunnen lopen of niet in balans kunnen komen’ veroorzaakt, is de ontwikkeling van jicht snel verklaard. Of de rechter- of linker teen is aangedaan, wordt bepaald door iemands biologische handigheid en aan wie het eigenwaarde-inbreuk conflict gerelateerd is (bv. aan de moeder, de partner of de kinderen).

Therapie:

Tip: alle ontstekingsremmende geneesmiddelen hinderen de genezingssymptomen en de heling wordt hierdoor verlengd.

Het verhoogde urinezuurgehalte geeft aanleiding tot de overtuiging dat een vegetarisch- of laag purine dieet de pijn zou verlichten. Vanuit het oogpunt van GNM is het echter het onderliggende verlatingsconflict, vluchtelingenconflict of bestaansconflict dat moet worden aangepakt!

Basische voeding is aan te bevelen, eet veel verse groenten.

Vermijd vlees en vis, want vlees is rijk aan urinezuur en purine.

Vermijd alcohol, met name wijn, bier en sterke drank.

Vermijd fructoserijke dranken zoals vruchtensappen en frisdrank. Fructose verhoogt namelijk de urinezuurproductie. Tagatose heeft een verergerend effect op jicht.

Tomaten kunnen ook een trigger zijn voor een jichtaanval.

Bij mensen met overgewicht is gewichtsverlies een waardevolle maatregel. Meestal is de causale oorzaak van overgewicht of morbide obesitas ook een bestaansconflict met betrekking tot de nierverzamelbuizen.

Een suppletie met polyfenolen kan de urinezuurspiegel in het bloed doen dalen. Maar het blijft belangrijk om ook het bestaansconflict op te lossen!

Let op met geraffineerd zout, dit is schadelijk voor de nieren. Gebruik bij elke maaltijd natuurzout.

Yucca schidigera extract: aan de wortel van de Yucca plant worden voornamelijk ontstekingsremmende eigenschappen toegeschreven. Dit extract is krachtig en wordt toegepast voor allerlei reumatische aandoeningen zoals artrose, artritis, jicht, reuma en reumatoïde artritis waarbij de zwelling, pijn, ontsteking en stijfheid zal afnemen. Yucca bevat veel steroïde saponinen die naast ontstekingsremmende eigenschappen ook bloedzuiverend werken samen met het lichaamseigen cortisol. Yucca bevordert het evenwicht van de darmflora, waarbij giftige toxines worden gebonden zodat ze veilig worden afgevoerd via de stoelgang. Uitwendig kan Yucca gebruikt worden bij pijnlijke gewrichten, spierpijn, kneuzingen, wonden, zweren en andere huidontstekingen. Het bevat bovendien verschillende waardevolle mineralen zoals calcium, fosfor, kalium, ijzer, koper en mangaan.

Ojibwa thee is waardevol bij jicht, het helpt het lichaam ontgiften en ontzuren.

Ga op tijd gaan slapen (rond 22.00 uur) en sta op tijd op (om 6.00 – 7.00 uur).

Ondersteunende planten

Verlaging urinezuurgehalte:

Arctium lappa: grote klit

Arctostaphylos uva ursi: berendruif

Armoracia rusticana: mierikswortel

Barosma betulina: agathosma

Betula pendula/ pubescens: berkeboom (berkensap)

Conyza canadensis: Canadese fijnstraal

Cynara scolymus: artisjok

Elymus repens: kweek (gras)

Equisetum arvense: heermoes

Filipendula ulmaria: moerasspirea

Fraxinus excelsior: es

Guajacum officinale: pokhout

Harpagophytum procumbens: duivelsklauw

Hieracium pilosella: muizenoor

Juniperus communis: jeneverbes

Lepidium latifolium: peperkers

Lespedeza capitata: rondkop of konijnenpoot

Medicago sativa: luzerne

Nasturtium officinale: witte waterkers

Ononis spinosa: kattedoorn

Orthosiphon aristatus: kattesnor

Petroselinum crispum: peterselie (zaad)

Populus nigra: zwarte abeel

Ribes nigrum: zwarte bes (blad)

Scrophularia nodosa: knopig helmkruid

Smilax officinalis: sarsaparilla

Solanum dulcamara: bitterzoet

Solidago virgaurea: echte guldenroede

Tabebuia: boomsoort Pau d’Arco of lapacho (thee)

Taraxacum officinalis: paardenbloem

Trifolium pratense: rode klaver

Urtica dioica: grote brandnetel

Vaccinium myrtillus: blauwe bosbes (blad)

Viola tricolor: driekleurig viooltje

Bij een acute opstoot:

Colchicum autumnale: herfsttijloos, enkel op voorschrift

Uitwendig ontstekingsremmend en pijnstillend:

Armoracia rusticana: mierikswortel

Arnica montana: valkruid

Avena sativa: haver zemel

Betula lenta: suikerberk

Boswellia serrata: Indische wierook

Brassica nigra: zwarte mosterd

Capsicum annuum var annuum: cherry pepper

Eucalyptus citriodora: citroeneucalyptus

Fraxinus excelsior: es

Gaultheria procumbens: bergthee

Harpagophytum procumbens: duivelsklauw

Helichrysum italicum: kerrieplant

Humulus lupulus: hop

Melissa officinalis: citroenkruid

Ocimum basilicum: basilicum

Sinapis alba: witte mosterd

Symphytum officinale: smeerwortel

Thymus vulgaris: tijm

Trigonella foenum graecum: fenegriek

Urtica dioica: grote brandnetel

Met dank aan Arjen Lievers https://www.germaansegeneeskunde.nl/index_ziekten_gnm/ Aanrader!

Björn Eybl, zielsoorzaken van ziekte: ISBN: 978-3-85052-299-1 Ik kan dit boek aanbevelen om zelfstudie te doen, je kunt het op internet gratis downloaden.

Dr. Geerd Ryke Hamer, Dr. Geert Verhelst

 

Gepubliceerd op 14/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • BijnierkankerEen mens heeft 2 bijnieren die deel uitmaken van het hormonale stelsel van het lichaam. De bijnieren liggen boven op de nieren. Bijnieren bestaan uit twee delen: een buitenkant of de bijnierschors en een kern of het bijniermerg. Het merg zit in de binnenkant en het schors aan de buitenkant van de bijnieren. Bijnieren bestaan uit twee verschillende weefsels.De bijnierschors (cortex) is op zijn beurt weer opgebouwd uit drie lagen. Die lagen noemen we reticularis, fasciculata en glomerulosa. In deze drie lagen worden verschillende hormonen gemaakt. Dit zijn cortisol, aldosteron en de androgenen. Het adrenocorticotroop hormoon (ACTH) regelt de hoeveelheid [...]

    By Published On: 04/04/2024
  • BorstkankerVeel vrouwen worden geconfronteerd met angst bij de diagnose borstkanker. Het woord 'borstkanker' roept vaak een negatieve associatie op, terwijl het eigenlijk een natuurlijk biologisch proces is dat kan ontstaan als gevolg van conflictsituaties of trauma's. Bovendien zijn veel vrouwen zich niet bewust van het specifieke type kanker waarmee ze te maken hebben. Er bestaat borstkanker die gerelateerd is aan de borstklieren, dat weefsel behoort tot oud mesoderm, en er is ook een vorm van "kanker" in de melkgangen, die eigenlijk geen kanker is omdat dit weefsel tot het ectodermale kiemblad behoort. De medische wetenschap maakt vaak geen onderscheid tussen [...]

    By Published On: 25/03/2024
  • Leukemie Leukemie is een zinvol biologisch speciaalprogramma om jou te helpen je zware eigenwaarde-inbreuk te transformeren. Deze aandoening is door de medische wetenschap totaal verkeerd begrepen. Het is een programma van het nieuw mesoderm, het jongste kiemblad. In dit nieuwe mesodermale kiemblad ontstaat de versterking van het bot en is er meer beenmerg dan voorheen op het einde van de genezingsfase, waarbij er ook een normalisatie van de bloedcelproductie optreedt. Bloed bestaat uit bloedcellen, plasma en bloedserum en stroomt door het hart, de slagaderen en aders die samen het bloedvatenstelsel vormen. Bloed transporteert zuurstof, koolstofdioxide, metabole afvalstoffen, voedingsstoffen, hormonen, enzymen, [...]

    By Published On: 07/03/2024