Jicht

Wat is jicht?

Jicht is een ontsteking in een gewricht, meestal is het basisgewricht van de grote teen aangedaan. Andere voorkeursplaatsen voor jicht zijn de gewrichten van de voeten, de knie, enkel, pols en vingers. Het gewricht wordt rood, dik, pijnlijk en warm. Het gewricht hoog leggen en koelen kan aangenaam zijn. Volgens de reguliere geneeskunde is jicht een gevolg van verzuring: urinezuurkristallen zouden ontstekingen veroorzaken in de gewrichten. 

Een gewricht is metaforisch het scharnier tussen twee botten. De botuiteinden zijn bekleed met glad kraakbeenoppervlak. Daardoor kunnen de botuiteinden gemakkelijker over elkaar heen glijden. Om het gewricht heen zit een gewrichtskapsel. Gewrichtsvloeistof onderhoud het gewricht zodat het soepel kan bewegen. 

Er is een verhoging van het urinezuurgehalte in het bloed. Volgens de reguliere geneeskunde verloopt de stofwisseling niet goed en heb je daarom een verhoogde urinezuurspiegel in je bloed. Daardoor kunnen er uraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rond de gewrichten. Je gewrichten reageren met hevige aanvallen die pijnlijk zijn. De gewrichten raken extra doorbloed en worden warm.  

Er wordt gezegd dat jicht een welvaartsziekte is. Dat is niet helemaal juist. Volgens de reguliere geneeskunde houden de nieren teveel uraat – zouten van urinezuur –  vast en dit uraat gaat zich opstapelen op bepaalde plekken in je lichaam. Wel kan voeding die rijk is aan purine en het drinken van alcohol een jichtaanval uitlokken, maar dit is niet de eigenlijke oorzaak.  

Vaak hebben mensen met hoge bloeddruk en/of overgewicht meer last van jichtaanvallen. Bij deze groep begint jicht met acute aanvallen die uiteindelijk chronisch worden en in meerdere gewrichten gaan zitten.

Jicht volgens de Germaanse geneeskunde

Jicht ontstaat als gevolg van waterretentie. Volgens Dr. Hamer is jicht een combinatie-fenomeen. Er lopen twee zinvolle biologische speciaalprogramma’s gelijktijdig, maar in verschillende fasen:

Een eigenwaarde inbreukconflict in de genezingsfase gecombineerd met een actief bestaansconflict of vluchtelingen conflict waarbij de nierverzamelbuizen betrokken zijn. Dit verklaart waarom het urinezuur in het bloed verhoogt. De ontsteking van de jichtknobbeltjes – jicht tophi – veroorzaakt acute pijn, vooral tijdens de jichtaanval die optreedt tijdens de epileptoïde crisis.

De eigenwaardeinbreuk in genezing is artritis of reumatoïde artritis. Zie artikel reumatoïde artritis en reuma. In combinatie met het nierverzamelbuizensyndroom wordt artritis jicht. De nierverzamelbuizen houden niet alleen water op, maar ook eiwitten in de vorm van urinezuur en ureum. Door het grote oedeem ontstaat zwelling en een sterke pijn die aanleiding is tot een acute jichtaanval.

Gewrichten, botten en kraakbeen behoren tot het nieuw mesoderm dat aangestuurd wordt door het hersenmerg. De nierverzamelbuizen behoren tot endoderm die aangestuurd worden door de hersenstam.

Om Jichtaanvallen te voorkomen is het urgent om het bestaans- of vluchtelingenconflict definitief op te lossen. Creëer je eigen territorium en grens deze goed af. Letterlijk bepalen tot hier en niet verder en leer nee zeggen. In je individuele territorium kun je jezelf geborgenheid, veiligheid en liefde geven. Je vind dan de neutraliteit in jezelf waarbij het oordeel verdwijnt. Voel je welkom hier op aarde, loop meer op blote voeten om nog beter te gronden. Het leven gaat ook over jezelf, je bent hier op aarde om uitdrukking te geven wie je werkelijk bent om dit te delen met anderen. 

Jicht in het gewricht aan de basis van de grote teen wordt vaak geassocieerd met overmatig alcoholgebruik; hoewel niet iedere zware drinker jicht heeft! Als echter de dronken toestand het conflict van “niet kunnen lopen of niet in balans kunnen komen” veroorzaakt, is de ontwikkeling van jicht snel verklaard. Of de rechter- of linker teen is aangedaan wordt bepaald door iemands biologische handigheid en aan wie het eigenwaarde-inbreuk conflict gerelateerd is – aan de moeder, de partner of de kinderen.

Therapie:

Onthoud: alle ontstekingsremmende geneesmiddelen hinderen de genezingssymptomen. De heling wordt hierdoor verlengd. 

Het verhoogde urinezuurgehalte geeft aanleiding tot de overtuiging dat een vegetarisch- of laag purine dieet de pijn zou verlichten. Vanuit het oogpunt van GNM is het echter eerder het onderliggende verlatingsconflict, vluchtelingsconflict of bestaansconflict dat moet worden aangepakt! 

Basische voeding is aan te bevelen, veel verse groenten.

Vermijd vlees en vis. Vlees is rijk aan urinezuur en purine.

Vermijd alcohol, met name wijn, bier en sterke drank.

Vermijd fructoserijke dranken zoals vruchtensappen en frisdrank. Fructose verhoogt de urinezuurproductie. Tagatose heeft een verergerend effect op jicht. 

Tomaten kunnen een trigger zijn voor een jichtaanval. 

Bij mensen met overgewicht is gewichtsverlies een waardevolle maatregel. Meestal is de causale oorzaak van overgewicht of morbide obesitas ook een bestaansconflict met betrekking tot de nierverzamelbuizen. 

Een suppletie met polyfenolen kan de urinezuurspiegel in het bloed doen dalen. Doch ook het bestaansconflict oplossen! 

Let op met geraffineerd zout, dit is schadelijk voor de nieren? Gebruik bij elke maaltijd natuurzout. 

Yucca  schidigera extract: Uit de wortel van de Yucca plant wordt voornamelijk ontstekingsremmende eigenschappen toegeschreven. Het is krachtig werkzaam en toepasbaar voor allerlei reumatische aandoeningen zoals artrose, artritis, jicht, reuma en reumatoïde artritis waarbij zwelling, pijn, ontsteking en stijfheid gaan afnemen. Yucca bevat veel steroïde saponinen die naast ontstekingsremmende eigenschappen in samenwerking met het lichaamseigen cortisol ook bloedzuiverend werken. Bevorderd het evenwicht van de darmflora, waarbij giftige toxines worden gebonden zodat ze veilig kunnen worden afgevoerd via de stoelgang. Uitwendig kan Yucca gebruikt worden bij pijnlijke gewrichten, spierpijn, kneuzingen, wonden, zweren en andere huidontstekingen. Het bevat bovendien nog vele waardevolle mineralen zoals calcium, fosfor, kalium, ijzer, koper en mangaan.

Ojibwa thee is waardevol bij jicht, helpt het lichaam ontgiften en ontzuren. 

Ga op tijd gaan slapen (22.00 uur) en sta op tijd op (6.00 – 7.00 uur). 

Ondersteunende planten

Verlaging urinezuurgehalte:

Arctium lappa: grote klit

Arctostaphylos uva ursi: berendruif

Armoracia rusticana: mierikswortel

Barosma betulina: agathosma

Betula pendula/ pubescens: berkeboom (berkensap)

Conyza canadensis: Canadese fijnstraal

Cynara scolymus: artisjok

Elymus repens: kweek (gras)

Equisetum arvense: heermoes

Filipendula ulmaria: moerasspirea

Fraxinus excelsior: es

Guajacum officinale: pokhout

Harpagophytum procumbens: duivelsklauw

Hieracium pilosella: muizenoor

Juniperus communis: jeneverbes

Lepidium latifolium: peperkers

Lespedeza capitata: rondkop of konijnenpoot

Medicago sativa: luzerne

Nasturtium officinale: witte waterkers

Ononis spinosa: kattedoorn

Orthosiphon aristatus: kattesnor

Petroselinum crispum: peterselie (zaad)

Populus nigra: zwarte abeel

Ribes nigrum: zwarte bes (blad)

Scrophularia nodosa: knopig helmkruid

Smilax officinalis: sarsaparilla

Solanum dulcamara: bitterzoet

Solidago virgaurea: echte guldenroede

Tabebuia: boomsoort

Taraxacum officinalis: paardenbloem

Trifolium pratense: rode klaver

Urtica dioica: grote brandnetel

Vaccinium myrtillus: blauwe bosbes (blad)

Viola tricolor: driekleurig viooltje

Bij een acute opstoot:

Colchicum autumnale: herfsttijloos, enkel op voorschrift

Uitwendig ontstekingsremmend en pijnstillend:

Armoracia rusticana: mierikswortel

Arnica montana: valkruid

Avena sativa: haver zemel

Betula lenta: suikerberk

Boswellia serrata: Indische wierook

Brassica nigra: zwarte mosterd

Capsicum annuum var annuum: cherry pepper

Eucalyptus citriodora: citroeneucalyptus

Fraxinus excelsior: es

Gaultheria procumbens: bergthee

Harpagophytum procumbens: duivelsklauw

Helichrysum italicum: kerrieplant

Humulus lupulus: hop

Melissa officinalis: citroenkruid

Ocimum basilicum: basilicum

Sinapis alba: witte mosterd

Symphytum officinale: smeerwortel

Thymus vulgaris: tijm

Trigonella foenum graecum: fenegriek

Urtica dioica: grote brandnetel

Met dank aan Arjen Lievers https://www.germaansegeneeskunde.nl/index_ziekten_gnm/ Aanrader!

Caroline Markolin https: //LearningGNM.com

Björn Eybl, zielsoorzaken van ziekte: ISBN: 978-3-85052-299-1 Ik kan dit boek aanbevelen om zelfstudie te doen, je kunt het op internet gratis downloaden.

Dr. Geerd Ryke Hamer,  Dr. Geert Verhelst

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…