Koken op inductie

Is koken op inductie een gezond alternatief?

Ik krijg soms de vraag of koken op inductie niet schadelijk is voor de gezondheid. In vele nieuwbouwwoningen worden inductiekookplaten ingebouwd. Maar is dit wel een goed idee? Inductiekookplaten spoelen twee soorten straling, een magnetisch veld en een elektrisch veld. 

Bij betere merken is het elektrisch veld gereduceerd tot nul door de inductieplaat zeer goed te aarden. Laat je goed  inlichten. Uiteindelijk blijft sowieso de magnetische straling over. Dit veld reikt tot 1,5 meter ver en dit betekent dat tijdens het gebruik van de inductiekookplaat het niet aan te raden is om bijvoorbeeld je creditcards, bankpasjes, sommige horloges etc bij te hebben. 

De inductiekookplaat creëert een magnetisch veld met een frequentie ergens tussen 25 en 100 kilohertz. Daardoor wordt in de magnetiseerbare bodem van de pan een elektrische stroom opgewekt . De weerstand van het materiaal zet deze energie vervolgens om in warmte. 

Het gebeurt doorgaans veel dat er sprake is van lekstroom, dat het elektromagnetische veld niet volledig geabsorbeerd wordt door pannen. Dus de pannen moeten van hoogwaardige kwaliteit zijn en deze pannen zijn nou bepaald niet echt goedkoop. 

Lekstroom kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen vooral bij zwangere vrouwen, kinderen en professionele koks omdat de straling van de lekstroom dikwijls de veilige limiet overschrijdt, zeker als je dichtbij staat. Als je gewoon even kookt op een inductiekookplaat is het risico eerder miniem.

Maar voor mensen die een overgevoeligheid hebben voor elektromagnetische straling is inductie niet aan te raden. Mensen die problemen hebben met het ruggenmerg, schildklieraandoeningen, hartziekten en mensen die zwakker zijn raad ik het zeker niet aan. 

Je hebt ook voordelen van inductie. Het rendement is groot en het toestel is gemakkelijk te onderhouden. Je haalt ontzettend snel de gewenste temperatuur. Belangrijk is om de kookpannen of potten mooi in het midden van de kookzone te houden. Is de pot te klein of worden er verkeerde pannen of potten gebruikt dan is het risico op lekstroom groot en zeker schadelijk. 

Raak tijdens het koken de pot ook niet aan. Gebruik ook geen metalen lepels om te roeren. Het is aan te raden om zo veel mogelijk de achterste kookplaten te gebruiken zodat je zeker meer dan 40 cm van de kookplaat af staat. De sterkte van straling neemt met de afstand wel snel af.

Een belangrijke opmerking: Door de stroomrichting zeer snel te wisselen wisselen de noord- en zuidpool van het magnetisch veld zeer snel van plaats. Gevolg is dat de chemische samenstelling van ons voedsel een nieuwe configuratie ondergaat, hetzij in mindere mate dan een microgolf. Microgolf is zeker niet gezond.  

Volgens StralingsarmVlaanderen.org worden de veiligheidsnormen van de ICNIRP gemakkelijk overschreden (dat is een Zwitserse studie). Laagfrequente Magnetische wisselvelden eenheid nanoTesla nT: inductiekookplaat: 10 cm tot 100.000 nT; inductiekookplaat: 30 cm tot 5.000 nT.  Ik zou zeggen denk toch tweemaal na. Persoonlijk wil ik geen inductieplaat, ik kook op gas. Koken op een vuurtje is ideaal

Er is een alternatief, ook niet echt goedkoop, maar dat zijn keramische kookplaten. Deze werken op basis van licht. Meestal zijn dit halogeenstralers die infrarood licht uitzenden. Daar is aanzienlijk veel minder straling vastgesteld, ondanks dat deze halogeenlampen ook op elektriciteit werken. Dit is dus een prima alternatief om in je nieuwe keuken in te laten bouwen.

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…