Waarom aspartaam en andere kunstmatige zoetstoffen je gezondheid ondermijnen.

Alle kunstmatige zoetstoffen hebben het patent van eetlustopwekkers en ze vervullen precies die rol: ze verhogen de behoefte aan koolhydraten. Veel mensen denken dat ze goed bezig zijn en de ‘ideale zoetstof’ hebben gevonden om hun verlangen naar zoet te bevredigen zonder risico voor hun gezondheid. Maar steeds meer onderzoek toont aan dat kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose, saccharine, neotaam, en anderen schade kunnen aanrichten aan het zenuwstelsel en de hersencellen.

Ze veroorzaken ook verstoringen in de hormoonhuishouding van het lichaam en hebben invloed op de algemene gezondheid, inclusief het detoxificatie- en recyclingsysteem. Sucralose bevat gechloreerde suikermoleculen, die dezelfde basis vormen als die gevonden in DDT, en deze kunnen nadelige effecten hebben op het zenuwstelsel, met het label “auto-immuunziekten”.

Gelukkig is er inmiddels bekend dat aspartaam de verergering op verschillende soorten kanker verhoogt, waaronder lymfoom, borstkanker, leukemie, en anderen. Aspartaam bestaat uit lichaamsvreemde eiwitten die zoet smaken en de intelligentie van het lichaam misleiden.

Wat gebeurt er precies als je kunstmatige zoetstoffen inneemt?

Het lichaam beschikt over een nauwkeurig zelfregulerend mechanisme dat voortdurend de caloriebehoefte van een maaltijd meet en zich aanpast aan veranderende omstandigheden. Wanneer het lichaam voldoende energie uit voeding heeft verkregen, sturen de spijsverteringsorganen signalen naar de hersenen om aan te geven dat aan de energiebehoefte is voldaan. Hormonen die worden geproduceerd door zenuwuiteinden onderdrukken dan de behoefte aan voedsel.

Wanneer je bijvoorbeeld een maaltijd consumeert met veel lege calorieën, zoals geraffineerde suikers of kunstmatige zoetstoffen met weinig calorieën, zal je lichaam je aansporen om bij de volgende maaltijd meer te eten. Aan de andere kant zal je lichaam je minder eetlust geven als je een maaltijd met meer calorieën hebt geconsumeerd dan nodig is.

Het volstaat om ons lichaam te observeren, ernaar te luisteren en ernaar te handelen. Het lichaam streeft er constant naar om de energiedistributie in balans te houden onder verschillende omstandigheden. Als je jezelf uithongert en je lichaam niet voldoende calorieën geeft, zoals bij kunstmatige zoetstoffen het geval kan zijn, zal je de volgende dag nog meer naar voedsel verlangen, en de dag daarna nog meer… Dit kan leiden tot chronisch overeten.

Je spijsverteringssysteem kan grote hoeveelheden voeding met veel lege calorieën en weinig energie niet efficiënt verwerken, waardoor je lichaam deze opslaat als vet. Dit resulteert in de productie van veel afvalstoffen en toxines die de haarvaten en de lymfevaten kunnen verstoppen.

Wanneer de lichaamscellen geen voeding meer ontvangen door deze verstoppingen, komt het lichaam in een staat van ‘hongersnood’. Dit kan leiden tot een onweerstaanbare drang naar voedsel, vooral naar geraffineerde koolhydraten die snel een energieboost geven. Echter, dit effect is slechts tijdelijk omdat de bloedsuikerspiegel snel weer daalt tot onder normale niveaus, wat kan leiden tot humeurigheid, depressie en uiteindelijk totale uitputting door de hongerende lichaamscellen, terwijl het lichaam tegelijkertijd lijdt aan overgewicht.

Je houdt je lichaamsintelligentie voor de GEK!

Echte suiker geeft de natuurlijke zoete smaak van zongerijpte groenten, granen, zaden en fruit, en wordt direct door de maagwand opgenomen. Binnen 3 à 5 minuten komt deze suiker in het bloed terecht, waarbij het ingenieuze, nauwkeurige mechanisme van het lichaam grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel voorkomt door insuline af te scheiden. De lichaamscellen kunnen deze suiker opnemen als een volwaardige voedingsbron om zichzelf van energie te voorzien.

Echte suikers zijn volwaardige calorieën met voedingsstoffen die het lichaam kan verteren. Wanneer je te veel van deze volwaardige calorieën consumeert, kan het lichaam deze suiker opslaan als glycogeen door middel van het hormoon insuline. Het hormoon glucagon zet glycogeen weer om in voedzame suiker zodra het lichaam energie nodig heeft, wat de natuurlijke werking van het lichaam is.

Wanneer je kunstmatige zoetstoffen consumeert, reageert het lichaam op dezelfde manier als wanneer je echte suiker zou eten.

Het lichaam begint met het afscheiden van insuline. Hier begint echter het probleem. In plaats van energierijke suiker krijgt het lichaam een cocktail van lichaamsvreemde eiwitten, gechloreerde suikermoleculen en/of andere giftige stoffen binnen. Ondertussen zoekt de geproduceerde insuline in het bloed naar de verwachte suiker.

Aangezien er geen suiker aanwezig is, zal de insuline de aanwezige suiker in het bloed verwijderen, waardoor de bloedsuikerspiegel tot een gevaarlijk laag niveau daalt. Het lichaam reageert hierop met een duidelijke boodschap naar de hersenen: ik heb honger! Kunstmatige zoetstoffen verhogen de bloedsuikerspiegel niet, waardoor je op zoek gaat naar zoet voedsel met geraffineerde suikers en zetmelen. Op deze manier stimuleren kunstmatige zoetstoffen jouw behoefte aan zoet voedsel.

Als je reageert op deze behoefte door nog meer voedsel te consumeren dat kunstmatige zoetstoffen bevat (geen energie), kom je in een vicieuze cirkel terecht waarin de behoefte aan koolhydraten wordt versterkt en je te veel gaat eten. Door de smaakpapillen voor suiker te blijven stimuleren met kunstmatige zoetstoffen, breng je je lichaam in gevaar.

De hersenen blijven voortdurend signalen afgeven om te eten, terwijl de lever opdracht krijgt om suiker op te slaan in plaats van af te geven aan het bloed. Dit is een belangrijke oorzaak van chronische vermoeidheid, die in onze geïndustrialiseerde wereld pandemische vormen heeft aangenomen. Uiteindelijk zal de alvleesklier beseffen dat er geen suiker in het bloed komt en de afscheiding van insuline verminderen.

Misschien denk je dat het probleem nu is opgelost, maar dat is niet het geval. Depressie, bijnieruitputting, beschadiging van het zenuwweefsel en het endocriene systeem zijn het gevolg. Dit zijn de symptomen die het lichaam creëert om te overleven, om de giftige stoffen van kunstmatige zoetstoffen te verwerken en te elimineren.

Gepubliceerd op 16/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024