Les 1 van 10
In uitvoering

Dag 1 – Wat moeten we eten?

Daniël 16 juli 2022

Inleiding: 

Volgens de ayurveda is gezondheid niet alleen de afwezigheid van ziekte. Gezondheid is het evenwicht van lichaam, geest en bewustzijn van het zelf. “De lengte van het leven, de gezondheid, immuniteit, de levensenergie, stofwisseling, teint, ademhaling en de uitstraling zijn allemaal afhankelijk van de spijsvertering. Men leidt een lang en vooral kwalitatief gezond leven als dit spijsverteringsvuur goed functioneert. Men wordt ziek als de spijsvertering verstoord is en sterft als het gedoofd is. De juiste voeding voor het lichaam en zijn weefsels enzovoort hangt af van een goed functionerend spijsverteringsvuiur. Dat ‘vuur’ transformeert de moleculen uit de voeding, water en lucht tot het bewustzijn van elke lichaamscel. Daarbij kan dit vuur het lichaam proper en zuiver houden.

De spijsvertering

De spijsvertering kunnen we stimuleren als we inzicht hebben in de constitutietype en inzicht in onze stofwisseling. Door de spijsvertering te stimuleren voorkomen we spijsverteringsproblemen, werken we echter de spijsvertering tegen door het verkeerde voedsel, of voedsel dat niet past bij de constitutie zal dit uiteindelijk tot milde of ernstige ziektes leiden. In de ayurveda is voeding naast emotioneel evenwicht en juiste levensstijl een belangrijke pijler voor onze gezondheid. Een goed werkende spijsvertering en voeding die past bij de constitutie stelt het lichaam in staat om voedingsstoffen op te nemen. We moeten beseffen, ondanks alle goede motieven ten spijt, dat als we voeding en supplementen niet kunnen verteren, deze een ballast voor het lichaam vormen met eveneens ziekte tot gevolg.

Onze gezondheid (en eveneens de ziekte) hangt dus af van onze spijsvertering en de voeding die we elke dag tot ons nemen. Het lichaam heeft elke dag energie nodig om goed te functioneren. Denk maar aan de onbewuste taken zoals de ademhaling en de hartslag, maar eveneens voor onze lichaamsbeweging en ons denken. De witte bloedcellen die ons lichaam helpen met het ontgiften en daarbij ons beschermen tegen ziekteverwekkers hebben ook energie nodig om goed te kunnen functioneren. Al deze energie wordt gehaald uit de voeding die we elke dag eten en dat maakt de factor voeding juist belangrijk. Voeding dient om ons lichaam liefdevol te behandelen in plaats van alleen maar te dienen als maagvulling. Zo kan het lichaam zichzelf kan onderhouden en jou energie geven om te doen wat je op hartsniveau wilt uitdrukken en zijn. Dat is een goed begin om een optimale gezondheid lichaam en geest te creëren. 

De werking van de spijsvertering  en de stofwisseling kan gemakkelijk verstoort worden door voedsel te eten dat niet past bij je eigen lichaamsconstitutie of door ijskoude dranken te drinken. Het kan ook verstoort worden door voedsel te eten dat niet past bij het seizoen zoals bessen en aardbeien in de winter. Factoren die te maken hebben met levensstijl zoals onregelmatig eten, teveel eten, ‘s avonds grote maaltijden eten en eten voordat het voorgaande is verteert zal de spijsvertering ook in ernstige mate verstoren. Stimulerende dingen putten je bijnieren uit en dat heeft een negatieve weerslag op je gezondheid. Stress en negatieve emoties ontregelen eveneens de spijsvertering. 

Zoals gezondheid afhankelijk is van goed werkende spijsvertering en stofwisseling, zijn ziekten en aandoeningen afhankelijk een van verstoorde spijsvertering en stofwisseling om goed te gedijen in het lichaam. De ayurveda hecht groot belang aan de voeding, de spijsvertering en de functie van de stofwisseling. Deze zaken zijn niet alleen verantwoordelijk voor het normaal of abnormaal functioneren van het lichaam, maar is tegelijkertijd ook gekoppeld aan de geestelijke toestand. Iemand met een positieve instelling zal sowieso zijn voeding beter verteren en vice versa. Het spijsverteringsvuur en warmte gaan altijd samen. Als er in het lichaam te veel of te weinig warmte is, betekent dit altijd een stoornis van de spijsvertering en de stofwisseling. Het gevolg is een verstopping of obstructie in het lichaam waardoor afvalstoffen en toxines zich opstapelen en de ziekte of aandoening ontstaat. Deze kunnen verwijderd worden door het spijsverteringsvuur en de stofwisseling van die locatie te stimuleren. Dit doen we door het gebruik van specerijen en/of ayurvedische geneesmiddelen.

Voeding als medicijn

Deze stelling van onze beroemde arts Hippocrates is eveneens terug te vinden in de ayurveda. Al sinds de oudheid leert ayurveda dat kruiden en voedingsmiddelen levenskracht bevatten. Maar deze kracht zal zich alleen gelden als de kruiden en voedingsmiddelen in de juiste combinaties worden gegeten. Bovendien moet het voedsel afgestemd zijn op de persoonlijke constitutie van iemand. Voedingsmiddelen hebben altijd specifieke werkingen op het lichaam. Voeding kan het lichaam weer in evenwicht brengen. Er bestaat een wederzijdse relatie tussen de mens, de natuur en de voeding. De kwaliteiten van de voeding kunnen we inzetten voor onze gezondheid en welzijn voor onszelf. Daarom worden maaltijden in de ayurveda niet uitgedrukt in calorieën of teveel suikers of vetten. Daar gaat het echt niet om. 

Ayurveda zegt duidelijk: ‘zonder medicijnen kan een ziekte verdwijnen als men zich strikt houdt aan het juiste voedsel aangepast aan jouw lichaamsconstitutie. Als men daarentegen duizend verschillende medicijnen neemt, maar de regels van zijn voedingspatroon aan zijn laars lapt, dan zal de ziekte niet verdwijnen. Gezondheid is voeding, emotioneel evenwicht en levensstijl die passen bij de persoonlijke lichaamsconstitutie. In zekere zin zijn medicijnen en supplementen van ondergeschikt belang.

We moeten weer leren vertrouwen en luisteren naar de intelligentie en instructies van ons lichaam. Dit  in plaats van naar voedingsexperts met hun tegenstrijdige verhalen te luisteren waardoor we door het bos de bomen niet meer zien staan. Er zijn nu meer zieke en te zware mensen als ooit tevoren. Wat is er aan de hand? Moeten we nu echt ons voedsel kiezen op basis van wetenschappelijke informatie? Moeten we de voedingswaarde kennen voor de natuur het ons laat weten? Nee, ons lichaam moet zelf kunnen aangeven dat het voldaan is. Zie de voeding als een manier om energie en informatie aan onze omgeving te onttrekken. Zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat kan onze gezondheid bevorderen en veroudering tegengaan. Voeding eten hoeft echt niet een voortdurende strijd te zijn, eten is even natuurlijk als ademhalen, maar toch zijn we erin geslaagd om van de voeding een complex intellectueel proces te maken. Natuurlijke voeding volgens je persoonlijke lichaamsconstitutie biedt jou het ideale gewicht en natuurlijke gezondheidsvoordelen. je hoeft niet je hele leven af te vragen of je iets mag eten of niet, het is gewoon niet leuk om elke dag bezig te zijn met afvallen. Het beste dieet is er eentje waarop je lichaam reageert, een dat jouw lichaam van natuur wilt.

Het doel van voeding is om het lichaam en al zijn innerlijke fysiologische systemen voedingstoffen te geven dat het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. De kwaliteit van de voeding bepaalt in grote mate hoe sterk je immuniteit wordt. Immuniteit en de hormoonhuishouding heeft grondstoffen nodig die terug te vinden zijn in zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat. In industrieel bewerkte voeding zijn veel van deze noodzakelijke voedingstoffen verdwenen waardoor de immuniteit langzaam maar zeker verzwakt.

Voeding dient ook als brandstof voor de lichaamstemperatuur, motorische beweging en mentale vermogens. De fotonen van het zonlicht dat opgeslagen is in verse voeding zijn zo noodzakelijk voor het goede verloop van de celdeling en het zelfonderhoud van het lichaam.

Essentiële vetzuren zijn dan nog eens belangrijk voor de zuurstofopname en het zuurstoftransport in het lichaam tot aan elke cel. Gezonde verzadigde vetten zijn een zuivere brandstof voor het hart.

Genieten is de sleutel dat het spijsverteringsproces opstart. Veel speekselvorming door veel te kauwen stimuleert de hippocampus die meer anti stress hormonen gaat produceren. Je wordt rustig als je geniet van je eten. Op deze wijze wordt het gemakkelijker om naar je lichaam te luisteren. Je spijsvertering zal tegen je vertellen wanneer je genoeg hebt. De lichaamsintelligentie uit de buik zal jou precies vertellen welke voedingsmiddelen de voorkeur heeft. Luister maar naar deze innerlijke stem, buikcellen hebben nooit geleerd om aan hun eigen denkwijze te twijfelen. Het ultieme superieure denken zit nu eenmaal in de buik. Een goede voeding is een must voor je zintuigen, gezonde immuniteit, emotionele stabiliteit, vrede en klaarheid in je gedachten

De natuurlijke streepjescode van de voeding

Maar voeding heeft nog een taak voor het lichaam, voeding dient om ervan te genieten, niet alleen voor je smaakpapillen, maar eveneens op celniveau. Het lichaam op celniveau geniet mee van de voeding. Bij genieten van je eten kan de essentie van zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat vrijkomen. Deze essentie bevat informatie en energie uit de omgeving waarmee het lichaam zich echt kan onderhouden en gezond blijven.

Maak geen intellectueel proces van je eten, het risico op fanatisme kan vergroten en deze emotie verstoort juist de spijsvertering. Bedenk dat wilde dieren in de natuur ook niet weten hoeveel vitamine B of bepaalde mineralen zoals zink of magnesium nodig hebben om te kunnen leven. Dieren luisteren naar hun instinct en eten wat ze vinden. Het is allemaal logisch, miljoenen jaren natuurlijke evolutie heeft ervoor gezorgd dat het lichaam zongerijpte voeding in oorspronkelijk staat kan herkennen. Je kunt het zien als een soort streepjescode in deze voeding dat het lichaam op celniveau kan lezen. Onze hersenen weten dankzij miljoenen jaren natuurlijke evolutie dat smaken en de kleuren van voeding de micronutriënten bevat die het lichaam nodig heeft. Deze natuurlijk evolutie heeft ervoor gezorgd dat het lichaam zich ontwikkelde door af te stemmen op de voeding dat de natuur aanbiedt in overvloed. Het lichaam kan dit herkennen en haalt daar belangrijke informatie en energie uit om zich te voeden en zich te onderhouden. Als de lichaamsintelligentie merkt dat je lichaam één of ander voedingsnutriënt te kort heeft, weet de lichaamsintelligentie automatisch in welke soort voeding het ontbrekende voedingsnutriënt aanwezig is. Je lichaam zal je dan ‘goesting’ doen krijgen naar deze specifieke voeding om de voorraad weer aan te vullen. Dieren in de natuur doen dit constant. Gewoon luisteren naar je lichaam. 

Van zodra voeding een industriële bewerking krijgt verandert deze streepjescode van dit voedsel en kan het lichaam dit voedsel niet meer herkennen. Chemische smaakmakers die toegevoegd worden aan de voeding zijn schadelijk, ze bedriegen de lichaamsintelligentie en bovendien verstoren ze de spijvertering door hun giftigheid, want smaakmakers zijn lichaamsvreemde stoffen die het lichaam niet kan herkennen. De natuurlijke intelligentie van het lichaam wordt misleid en bedrogen en dat heeft ernstige gevolgen. Dus bewerkt en geïndustrialiseerd voedsel is echt niet goed voor de mens. Er zijn nu meer zieke en te zware mensen als ooit tevoren, hoe zou dat komen denk je?

De beste voeding voor je lichaam is voeding zoals de natuur het heeft bedoeld. Vers, zongerijpt en in oorspronkelijke staat. De natuur heeft altijd het beste voor met de mens. Daarnaar luisteren zorgt voor meer gezondheid waarbij energie vrijkomt die enerzijds het fysieke lichaam ondersteunt en anderzijds helpt om de impressies van de dag en negatieve emoties te verwerken. Twee vliegen in één klap.

De zes smaken en de zeven kleuren

In de ayurveda wordt er gesproken over de zes smaken en de zeven kleuren van de regenboog. De smaak begint door het proeven op de smaakpapillen van de tong in de mond. Van zodra de smaakpapillen een smaak proeven ontstaat er een keten aan reacties tot in alle lichaamscellen. Zelfs na de vertering blijven ze fysieke en emotionele balans beïnvloeden. Inzicht in de werking van de smaken kan je helpen om evenwicht en gezondheid te verkrijgen. Via de smaak herkent het lichaam welke informatie de voedingsstoffen bevatten.In feite moet je bij elke maaltijd eerst volop kunnen genieten waarbij het water letterlijk in je mond komt. Een goede spijsvertering drukt zich uit in genieten, een warm gevoel met extra energie gevolgd door een aangename lichtheid in de buik.

Over het algemeen kun je stellen dat de zes smaken in twee maal kunt onderscheiden. Het eerste onderscheid bestaat uit hete smaken (scherp, zuur en zout) en koude smaken (zoet, bitter en wrang). Het tweede onderscheid bestaat uit de reinigende smaken (scherp, bitter en wrang), en opbouwende smaken (zoet, zuur en zout). De warme smaken gaan het spijsverteringsvuur stimuleren, terwijl de koude smaken het spijsverteringsvuur een beetje gaan temperen. Elk voedingsmiddel heeft een eigen smaakprofiel en dat kan altijd het evenwicht stimuleren of juist onevenwicht veroorzaken. Elke smaak dient elke dag in een gezond dieet te worden opgenomen. Alleen bij ziekte is is het soms beter om een bepaalde smaak minder of niet te gebruiken, bijvoorbeeld de scherp smaak vermijden bij ontstekingen van de maag.

Helaas wordt er in het westerse kunstmatige voedingspatroon vooral nadruk gelegd op de smaken zoet, zout en zuur. De reinigende smaken, bitter, scherp en wrang zijn veel te weinig aanwezig in ons voedingspatroon. Deze smaken bevatten informatie en energie die het lichaam hard nodig heeft om de immuniteit en het ontgiftend vermogen te stimuleren. Deze smaken kunnen dankzij het gebruik van specerijen aan onze gerechten worden toegevoegd.

Ja de goede werking van onze immuniteit hangt voornamelijk af van de smaken scherp, bitter en wrang in onze maaltijden. Als je jouw lichaam alleen maar zoet, zout en zuur geeft, raakt het uit balans. Daarbij ontstaan tekorten en je hormoonhuishouding en de immuniteit zijn de eerste die daaronder gaan lijden.

Als je jouw lichaam al deze zes smaken laat ervaren, krijg je alle vitale voedingsstoffen binnen. Vitale voedingsstoffen zijn van de zon afkomstige micronutriënten. Alle energie op onze planeet komt van de zon en ons lichaam bestaat uit deze energie. Vitale voedingsstoffen zijn de stoffen van energie die zich vertalen in de zes smaken en de zeven kleuren van de regenboog. Belangrijk is te weten dat de zes smaken en de zeven kleuren jou een voldaan gevoel geven. Veel voeding bevat meer dan één smaak, waarvan soms één dominant is. Evenwicht in de zes smaken en zeven kleuren samen zorgen voor een sterke synergie dat de immuniteit verhoogt, je lichaam verjongt en evenwicht brengt in het lichaam en al je mentale functies. Dit alles maakt je gelukkig.

Maar in onze cultuur stoppen we allerlei soorten giftige stoffen in de voeding, die via de spijsvertering zo in ons lichaam binnenkomen. Deze voedingsmiddelen die bewerkt  zijn door toedienen van vreemde giftige stoffen kunnen nooit bijdragen aan een optimale gezondheid van lichaam en geest. We geven ons lichaam niet de juiste voeding, waarmee je het nog meer verzwakt. Dan stop je het vol met allerlei giftige stoffen en de meest absurde zaken die voor voeding moeten doorgaan. Giftige stoffen die de oorspronkelijke smaken van de voeding gaan vervalsen waardoor het lichaam verward en bedrogen wordt door de foutieve informatie van deze slechte voeding. Bedenk: zongerijpt voedsel in oorspronkelijke staat bevat zonne energie en lichtenergie en dat leidt tot meer leven. Bewerkt voedsel met toegevoegde giftige lichaamsvreemde stoffen leidt tot meer dood, hetgeen we in onze maatschappij ook zien in de vorm van de vele chronische aandoeningen, overgewicht en kanker.

De zeven kleuren van de regenboog zijn eveneens energiesoorten van de zon die in vitale voedingsstoffen aanwezig zijn. Er zijn zeven kleuren in het spectrum van zonlicht. Het begint met rood licht dat de kortste golflengte heeft, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet die de langste golflengte heeft. In dezelfde volgorde zie je deze kleuren ook in regenbogen. Ieder kleur heeft zijn eigen specifieke energetisch waarde. We denken aan het rood van paprika’s en kersen, oranje van pompoenen en wortels, geel van bananen, groen van bladgroenten en blauw, indigo en violet zitten in zeer veel bessen zoals bramen en bosbessen, maar ook in rode bietjes, rode kool enzovoort. Elk voedsel uit de natuur heeft zijn eigen kleur, en als je de zeven kleuren combineert met de zes smaken en die tot je neemt, dan krijgt je lichaam precies wat het nodig heeft. Je lichaam evolueert sowieso terug naar het ideale lichaamsgewicht volgens jouw constitutie. De natuur laat ons aan de hand van de zes smaken en de zeven kleuren weten wat optimale voeding is.

Er is zoet voor energierijk voedsel dat zowel in koolhydraten, eiwitten en vetten is terug te vinden. Zuur vind je in citroenen, tomaten, bessen en fruit. Zout, de smaak van de zee vind je in zeegroenten maar ook in bergzout. Alle levende wezens hebben de zee in zich. Scherp is te vinden in uien en radijzen, maar eveneens in vele soorten specerijen. Ze bevatten veel antioxidanten die de immuniteit ondersteunen. Bitter vind je voornamelijk in bladgroenten en witloof. Bitter op de tong maakt het hart gezond zegt men altijd. deze volkswijsheid is op waarheid gestoeld. Wrang kun je terugvinden in peulvruchten, aardappels, granaatappel en de schil van een citroen. Wrang is de smaak die zeer gunstig is voor de spijsvertering omdat wrang alkaliserend werkt. De smaak bij uitstek voor de immuniteit en het voorkomen van kanker en andere welvaartsziekten. De zes smaken en de zeven kleuren van de regenboog in je voedingspatroon integreren is benutten we de apotheek van de natuur ten volle. Een ander groot voordeel van die voedingstoffen is dat we een voldaan gevoel krijgen zonder al te veel te moeten eten.

Als je niet alle smaken en kleuren tot je innneemt, geven je hersenen aan dat je meer moet eten in de hoop dat je de andere voedingsstoffen daadwerkelijk binnenkrijgt. Omdat wij met ons Westerse voedingspatroon niet alle smaken en kleuren hebben in ons dagelijks menu, eten we daarom veel te veel. Mensen eten totdat ze VOL zitten, maar ze eten niet totdat ze VOLDAAN zijn . Ik zie steeds weer bij mezelf en sommige mensen die dagelijks de zes smaken en de zeven kleuren gaan eten van de natuur, eerder stoppen met eten en vanzelf afvallen. Ze hebben genoeg energie om te verjongen. Een Westers dieet gaat meestal over het beperken van voedsel en dingen niet mogen eten. Maar is het geen goed nieuws dat de ayurveda zegt dat je juist meer mag eten met alle zes smaken en zeven kleuren waarbij je vanzelf minder gaat eten? Dit komt omdat het eten gewoon lekkerder wordt van al die smaken en kleuren (het oog wilt ook wat), waardoor je eerder tevreden bent. Als je lichaam een éénzijdig dieet volgt, zal je lichaam gaan hunkeren naar andere dingen. Even de discipline weg, ga je alles waar je zin naar hebt gaan eten. Daarom werkt een streng dieet nooit lang.

Als je de zes smaken en de zeven kleuren van de regenboog eet, geeft elke maaltijd jou een voldaan gevoel, je lichaam wordt goed doorvoed, je komt vanzelf op je optimale gewicht en bovendien hou je het met gemak je hele leven lang vol. Eveneens zal je door een natuurlijke voldaanheid van de ingenomen maaltijden de hormoonhuishouding en immuniteit zeer gunstig beïnvloeden. Daarbij worden veel gelukshormonen geproduceerd die jou een goed gevoel gaan geven. De darmwerking  en de gehele spijsvertering wordt gewoon gestimuleerd door de zes smaken en de zeven kleuren.

Goede voeding bestaat uit vetten, koolhydraten en eiwitten

Stel je even voor, je gaat naar een boekenwinkel. Daar zijn er altijd wel bestsellers die jou vertellen wat goed is voor jou en wat je het beste kunt eten. Het is je ondertussen misschien wel opgevallen dat deze trends om de vier à vijf maanden veranderen. Vandaag is het koolhydraten dieet en morgen is het een eiwitdieet. Vervolgens moet je weer de eiwitten scheiden van de koolhydraten, dan gaat het over vetten scheiden en zo gaat het maar door. Het feit dat diëten altijd maar veranderen moet dat toch iets betekenen. De betekenis is dat het op lange termijn niet werkt. Het voedingsadvies uit de ayurveda is reeds meer dan 6000 jaar oud  en is nog nooit veranderd. Om eerlijk te zijn, een voedingsadvies dat tijdloos is en altijd actueel om je gezondheid te verbeteren is volgens mij veel meer betrouwbaar dan de Westerse voedselpiramide die om de zoveel jaar steeds verandert. Een westers dieet kan soms wel werken, maar niet altijd en zeker niet voor iedereen. Het lichaam heeft elke dag opnieuw zowel koolhydraten, eiwitten als vetten nodig om optimaal te kunnen functioneren.

Volgens de ayurveda begint de vertering en de assimilatie van het voedsel met onze houding ten opzichte van voeding. We kunnen negatief, positief, gedachteloos of neutraal zijn ten opzichte van ons voedsel die we elke dag eten. Besef dat het verschil enorm is als we eten met blijdschap of als we eten met angst of boosheid en zelfs agressie ten opzichte van de voeding. Eveneens bewust eten met volle aandacht op genieten; liefde en openheid heeft een grote invloed op de spijsvertering. Een positieve ingesteldheid stimuleert altijd de spijsvertering. Ayurveda zegt dat we in eerste instantie moeten genieten van ons voedsel. genietingen van het voedsel behoort tot de geneugten van het leven. Genieten is tevens het beste medicijn ten behoeve van de spijsvertering, zonder dit een doel op zich te laten geworden. Omdat het emotionele centrum in de hersenen verbonden is met de totaliteit van de spijsvertering is het spijsverteringsvuur ook gekoppeld aan de geest. Een probleemloze en goede spijsvertering verkrijg je als je houding positief is en ook met positieve aandacht rondom voeding en het bereiden van de maaltijd.

Volgende factoren zijn eveneens belangrijk

Met volle respect voor de natuur streef ik de voedingsethiek na, hetgeen betekent: zo vers mogelijk. Bij voorkeur biologisch, dus zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Maar voeding ‘ook zo min mogelijk uit de context gehaald’: zo min mogelijk door de industrie bewerkt en vrij van conserveringsmiddelen, E-nummers en raffinage, met andere woorden zo natuurlijk mogelijk. Ik bedoel als de voeding op je bord ligt, dit voedsel herkenbaar blijft aan hun natuurlijke oorsprong. Dat stimuleert het spijsverteringsvuur wat ook voor een betere absorptie zorgt, veel minder vorming van afvalstoffen en toxines en dat is alleen maar goed voor je algemene gezondheid. Als je kijkt naar de maatschappij zie je dat er iets niet klopt. Goede gezonde voeding in oorspronkelijke staat vindt je moeilijk en is bovendien duur. Veel mensen en gezinnen hebben geen goed en gezond voedsel tot hun beschikking. En we worden steeds zwakker en zieker.

Twee derde van de volwassenen is te zwaar. We zien een epidemische groei van slopende ziekten in het hele land. We kunnen niet vasthouden aan het huidige niveau van zorg met de epidemie die we creëren met ons dieet en onze levenskeuzes. Diabetes, artritis, hartziekten, dementie, obesitas en kanker spelen mee in 70% van de sterfgevallen. Alle gegevens wijzen uit dat 70% van de sterfgevallen gerelateerd is aan voeding en levensstijl, en dat het te voorkomen is. Vele kinderen hebben als ze 10 jaar oud zijn al tekenen van vetopbouw in hun aderen. Dat is de eerste fase van atherosclerose en leidt tot hartaanvallen en beroertes.  We gaan steeds uit van het ziektemodel. We behandelen zieke mensen. We houden ons niet bezig met het voorkomen dat mensen ziek worden.  Al die chronische ziekten, ik maak me zoveel zorgen. Maar wat de risico’s betreft, is voedselkeuze belangrijker dan niet roken. Als ik één ding duidelijk kon maken aan degenen die op zoek zijn naar de oorzaak van diabetes, verstopte aderen, hoge bloeddruk en obesitas, zou ik het kort en krachtig doen. Het is het voedsel, het is wat we eten! Momenteel heeft een op de twee te maken met een vorm van overgewicht. Er is duidelijk een probleem met ons voedsel. In de komende decennia krijgt een op de twee te maken met diabetes. 

De overheid en, de media zien vooral tekort aan beweging en voedsel met suiker als oorzaak van diabetes en andere chronische aandoeningen en kanker. Maar welke rol speelt suiker in het veroorzaken van diabetes? Diabetes wordt niet veroorzaakt door het eten van veel koolhydraten, en ook niet door het eten van suiker. Diabetes wordt veroorzaakt door een dieet dat het vetgehalte in het bloed opbouwt. Ik heb het over een “normaal” dieet met bewerkt vlees, dierlijke producten en zuivel in combinatie met geraffineerde oliën en geharde vetten. Kijk naar de spiercellen in het menselijke lichaam, en je ziet dat ze kleine vetdeeltjes opbouwen die insulineweerstand veroorzaken. Dat betekent dat de suiker die in natuurlijk voedsel zit niet bij de lichaamscellen kan komen. En dus bouwt het op in het bloed en dat is diabetes.

De meesten onder ons hebben nog nooit gehoord dat bewerkt vlees en geraffineerde vetstoffen een veroorzaker is van diabetes. We hoorden altijd dat het veroorzaakt werd door suiker of obesitas. Maar de consumptie van koolhydraten heeft het tegengestelde effect. Behalve de geraffineerde koolhydraten, die zijn niet gezond. Met andere woorden, hoe meer onbewerkte koolhydraten, hoe minder diabetes. Dit idee dat je van koolhydraten dik wordt is belachelijk. Koolhydraten op zichzelf kunnen je niet dik maken. Een opslag mechanisme in onze spieren en lever slaat koolhydraten op, dat is glycogeen.  We eten koolhydraten en slaan ze op of verbranden ze. Je lichaam kan natuurlijke koolhydraten niet omzetten in vet, tenzij je teveel calorieën van geraffineerde koolhydraten eet. Obesitas is een doodvonnis. Je kans om kanker te krijgen is veel hoger. Ik kijk in het ziekenhuis om me heen en zie mensen aan dialysemachines, al die zieke mensen. Bijna iedereen is daar als gevolg van wat ze eten.

Neem een suikerkoekje. De suiker trekt ja aan als een Trojaans paard. Maar in het koekje zit een enorme hoeveelheid bakvet of geraffineerde olie. Daar wordt je dik van en dat leidt tot diabetes. Het vette voedsel ( slechte vetten), niet zozeer de suiker. Niet dat de geraffineerde suiker goed is, er zitten geen voedingsstoffen in. Het zijn onnodige calorieën. Maar als je suiker eet, zie je niet gelijk ontstekingen ontstaan. Als je suiker eet, wordt er geen plaque gevormd in je aderen. Als je suiker uit zongerijpte voeding eet, slaat je lichaam het gewoonlijk meestal op als glycogeen of wordt het verbrand als calorieën. Deze focus op suiker heeft de aandacht afgeleid van bewerkt vlees, zuivel, eieren, varkensvlees, kalkoen, kip en industrieel bewerkte vetten en oliën. Dat zijn de echte ziekmakers die zeer langzaam te werk gaan, sluipend zodat je het niet in de gaten hebt wat er precies gebeurt in je lichaam. Mensen moeten dit begrijpen. Als hun kind diabetes of andere chronische ziekte krijgt verliezen ze 20 jaar van hun leven. Het gaat dus over een zaak van leven of dood.

Het bedrog in ons voedsel

Gezond eten op zich is kinderspel. Je hoeft echt geen dieetgoeroe met ingewikkelde diëten achterna te lopen. Gezond eten betekent eigenlijk simpelweg voldoende schoon water drinken, eet hopen verse groenten en fruit waarvoor geen pesticiden is gebruikt en mijd bewerkt voedsel. De laatste vijftig jaar is onze voeding ingrijpender veranderd dan de laatste 10.000 jaar. de algemene tendens die deze verandering met zich meebrengt is echter niet positief. Onze voedingsindustrie spuit een dik mistgordijn tussen de voeding die we zien liggen in de rekken van een supermarkt en de wijze waarop deze voedingsmiddelen worden geproduceerd.

Onder bewerkte voeding valt een enorm breed gamma: Kant- en klare maaltijden, conserven, snoepgoed, diepvriesproducten enzovoort. Het gaat om bijna alle voedingswaren die je in een supermarkt niet bij de afdeling groenten en fruit ziet liggen. Al deze industriële bewerkingen gaat gepaard met een duikvlucht van de initiële voedingswaarde. Hoe denk je dat het voedsel in je maag gaat verteren als er bewaarmiddelen aan toegevoegd zijn? Deze stoffen voorkomen bederf dat veroorzaakt wordt door micro-organismen en enzymen. Maar als enzymen door bewaarmiddelen geblokkeerd worden, dan kan het voedsel echt niet verteren. Het voedsel ondergaat een chemisch proces dat vergisting en verrotting heet in je spijsvertering. Daarbij ontstaan zeer veel toxines en afvalstoffen die de spijsvertering letterlijk lam leggen.

Er is eveneens een wezenlijk verschil tussen suiker en zoetstoffen. Zoetstoffen zijn krachtige stoffen die vele malen zoeter zijn dan suiker. Er is slechts een kleine hoeveelheid nodig om een product dezelfde zoetstof te geven als de gesuikerde versie. een ander verschil is dat echte suiker niet alleen een zoetmaker is, maar tevens zelf de bulkstof is, daarmee bedoel ik dat de bulkstof iets is dat volume en structuur geeft. Echte suikers vervangen door zoetstoffen vereist het gebruik van andere bulkstoffen. Meestal gaat het om caloriearme bulkstoffen zoals tagatose bijvoorbeeld. Tagatose bestaat uit verlengde ketens van suikermoleculen die maar moeilijk kunnen worden opgenomen door het lichaam, er is dus weinig calorie inname. Het zijn echter lichaamsvreemde moleculen die echt niet thuishoren in ons complexe darmsysteem en op langere termijn veroorzaker zijn tal van  chronische darmziekten. Bovendien heeft je lichaam geen suiker gehad en blijf je verder verlangen naar zoetigheid.

Zoetstoffen maken deel uit van de befaamde E-nummers. Het zijn bijna altijd chemische stoffen die geur, kleur, smaak en structuur geven aan een product. Enkele E-nummers zijn natuurlijk en een aanvulling van de voedingswaarde. De meeste E-nummers zijn chemisch van aard ofwel een natuurlijke stof waarvan er een molecule is veranderd. Je begrijpt dat dit lichaamsvreemde stoffen zijn dat het lichaam vervuild en ernstig benadeelt. Vele E-nummers hebben carcinogene eigenschappen en daarnaast kunnen chemische reacties in het lichaam ontstaan in samenspel met andere stoffen. Ik ga hier niet de hele lijst E-nummers aflopen, maar bedenk, alles stoffen die het lichaam niet kan herkennen, niet natuurlijk is richt altijd vervuiling en schade aan in het lichaam.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat bij voedingswaren die op industriële schaal wordt geproduceerd niet zo gezond zijn als ze lijken. denk maar vooral niet aan mama’s keuken zoals het in reclame wordt voorgesteld. Je mag denken aan gigantisch grote fabrieken waarin honderden arbeiders  zware ronkende machines bedienen en ingrediënten verwerken die eveneens in de petro-chemische industrie worden gebruikt. Het grootste deel van de voeding wordt intensief behandeld en zijn het resultaat van zware industriële processen waarbij de voedingswaarde wordt aangetast. Voeding is technologie geworden, koken is gereduceerd tot industrieel bandwerk. Alle industriële bewerkingen gaan gepaard met intense chemische, thermische en fysische processen waarbij waardevolle voedende fytonutriënten vernietigd worden. Het zijn net deze industriële processen die smaak, geur en kleurstoffen vereisen om de gevolgen van de zware behandelingen te maskeren. 

Blog 1 Aspartaam

1 Aspartaam
Wat is aspartaam nu echt?

Vandaag iets over onze zo lekkere zoetstoffen die we gebruiken als vervanging voor gewone suiker. Het zijn additieven zonder calorie waarden. Echter synthetische zoetstoffen misleiden de lichamelijke intelligentie en de regulatie van de bloedsuikerspiegel door de pancreas. Een typisch gevolg is toename van lichaamsgewicht. Het is waar dat je via synthetische zoetmiddelen minder calorieën binnenkrijgt, maar door de ontregeling van de bloedsuikerspiegel zal je meer gaan eten. Niets voor niets dat ze kunstmatige zoetstoffen in de veehouderij gebruiken om dieren sneller op hun gewicht te laten komen. De belangrijkste die we kennen heet aspartaam. Aspartaam is ontdekt toen men een middel tegen maagzweren aan het zoeken was. Een onderzoeker merkte per toeval de zoete smaak van aspartaam.

Aspartaam bestaat uit twee onderling verbonden aminozuren. (eiwitstructuur), 40 % L-asparaginezuur en 50% L-fenylalanine die synthetisch zijn veresterd met een methylgroep 10%. Vooral fenylalanine is aan de methylgroep gebonden.

Wanneer l-fenylalanine in de darmen wordt afgebroken door het enzym chymotrypsine wordt de methylgroep afgesplitst tot methanol of methylalcohol, een zeer schadelijk vorm van alcohol dat kan leiden tot blindheid, nierfalen en soms de dood.

De methanol wordt in het lichaam omgezet tot formaldehyde en vervolgens tot mierenzuur, beide zeer schadelijke stoffen. Formaldehyde wordt gebruikt voor het balsemen en bewaren van lijken. Je herinnert allicht  nog kleine dieren en lichaamsdelen die bewaard werden in formaldehyde in glazen potten. Het is een krachtig neurotoxische stof, rechtstreeks verantwoordelijk voor zenuwschade en is kankerverwekkend. De mens heeft jammerlijk genoeg geen sleutelenzymen om de methanol te kunnen ontgiften in het lichaam. Sommige dieren hebben dit wel.

Door een evenwichtige voedingspatroon, denk maar aan zongerijpte voedingsgewassen in oorspronkelijke staat, is de menselijke spijsvertering en metabolisme in staat om zelf de 25 aminozuren of bouwstenen van eiwitten te produceren. De bloedspiegels zijn onderling te vergelijken met elkaar en liggen ongeveer in dezelfde grootteorde. Maar de twee geïsoleerde aminozuren van aspartaam veroorzaken plots piekwaarden dan de andere aminozuren, en dat is absoluut geen normale fysiologische situatie. Daarbij moet opgemerkt worden dat asparaginezuur in voedsel niet voorkomt, wel de nauw verwante veel minder prikkelende asparagine.

Het zenuwstelsel heeft enorm te lijden onder deze overrompeling van deze twee kunstmatige aminozuren van aspartaam. Zenuwen zijn belangrijk om de signaalstoffen (neurotransmitters) uit onze hersenen die stofwisselingsprocessen aansturen in het lichaam te verspreiden. Veel natuurlijke chemische processen in het lichaam wordt hierdoor grondig verstoort door aspartaam, en dat geeft aanleiding tot het ontwikkeling van vele mysterieuze aandoeningen van het zenuwweefsel. Besef dat aspartaam schade veroorzaakt op het zenuwweefsel en deze beschadigde zenuwcellen moeten worden opgeruimd met talrijke ontstekingen tot gevolg. Daar ontstaat dikwijls een overgroei van microben en schimmels. Ik ga nu niet alle chemische processen uitleggen, dat heeft ook geen zin. Ik wil alleen duidelijk stellen, wees voorzichtig met producten waaraan aspartaam is toegevoegd, men kan ze beter laten liggen in de rekken van de warenhuizen.

Waar je ook beter voorzichtig mee kunt zijn is sucralose. Dit zijn wel suikermoleculen, maar is wel chemisch behandeld met mosterdgas. Het is dat je het maar weet. Mosterdgas is tijdens de wereldoorlog ontwikkeld door BAYER onder de groep IG Farben. Het is een gechloreerde suikermolecuul. Op basis van gechloreerde suikermoleculen zijn veel pesticiden ontwikkeld waaronder DDT.

Blog 2 Het bloedgroependieet

Bedenk dat de stofwisseling van de menselijk anatomie weinig eiwitten nodig heeft. Als geconcentreerde eiwitten zoals dierlijke eiwitbronnen werkelijk noodzakelijk zouden zijn voor het menselijke eetpatroon, waarom laat de natuur dat dan niet zien in de samenstelling van de moedermelk? Het eiwitgehalte in moedermelk is een magere 1,1 tot 1,6 %, en dat wordt gegeven aan baby’s die een groeispurt moeten doormaken. De meeste baby’s krijgen moedermelk in de eerste fase van hun leven waarbij ze perfecte organen en stelsels ontwikkelen samenhangend met een goede emotionele balans. Als de natuur bijna GEEN eiwitten geeft in een periode van je leven, waarin je harder groeit dan in welke andere periode ook, waarom zou je geconcentreerd eiwit zoals vlees, koemelk, en zuivel moeten eten, als je ouder bent en niet langer meer groeit?

Dit gegeven legt een hiaat in het bloedgroependieet bloot. Baby’s met bloedgroep O ontwikkelen perfecte organen en weefsels tijdens de eerste 18 maanden van hun leven op een dieet met zo weinig eiwitten. Het colostrum en moedermelk bevatten wel meer dan 50 % verzadigde vetten en cholesterol. Colostrum en moedermelk bevatten veel laurinezuur dat van nature ook in kokosvet voorkomt, vandaar dat kokosvet ook zo gezond is voor het menselijke lichaam. Het is ook zo dat koemelk tot 30% meer eiwitten bevat dan moedermelk. Dit gegeven heeft zeer veel problemen met de spijsvertering gecreëerd bij miljoenen mensen.

Mensen met bloedgroep A hebben zogenaamd voorouders die boer waren. Zij zouden dus voornamelijk vegetarisch moeten voeden en vlees en zuivel vermijden. Mensen met bloedgroep B hadden voorouders die nomaden waren en deze mensen zouden voornamelijk rood vlees en vis moeten eten. Mensen met bloedgroep O hadden voorouders die jagers en verzamelaars waren en zouden ze veel dierlijk eiwit en zo weinig mogelijk koolhydraten moeten eten. Ten slotte mensen met bloedgroep AB hadden gemengde ouders  en moeten zij een combinatie eten van het dieet voor bloedgroep A en bloedgroep B.

Maar hoe zit het dan voor mensen die niet van plek naar plek rondtrokken en geen jagers of boer waren? Er wordt namelijk geen onderscheid gemaakt tussen de mensen die al honderdduizenden jaren op de vlakten van Afrika leven, bevolkingsgroepen die in de Andes leven ofwel in het tropisch regenwoud wonen. Op het subcontinent India leefden de mensen duizenden jaren op een vegetarisch eetpatroon, en dat geldt ergens voor een groot deel van de wereldbevolking. Bij deze theorieën van DR peter J.D’Adamo zitten interessante aspecten die ik zeker respecteer, maar ik maak me een groot voorbehoud bij het bloedgroep dieet. Deze theorieën worden niet onderbouwd door wetenschappelijke literatuur en geschriften van de oudste medische systemen die de aarde kent. Ik bedoel de traditionele kennis van de Ayurveda, germaanse en de Chinese geneeskunde.

En waar beginnen onze voorouders eigenlijk? 3000 jaar geleden of een miljoen jaar geleden of nog ouder. Hoe ver gaan we terug in de bloedlijn om vast te stellen wat we moeten eten? De meeste vegetariërs die in de tropen hadden gewoond waren verplicht om dierlijk voedsel te eten bij gebrek aan plantaardig voedsel door het aanbreken van de ijstijd. Anderen hadden een gemengder eetpatroon omdat ze in gebieden woonden met een milder klimaat. En mensen die in de tropen wonen hebben tot heel recentelijk een vegetarisch eetpatroon. De voorgestelde theorie van het bloedgroependieet is erg onduidelijk over al deze feiten.

Als je toch kiest om geconcentreerde eiwitten te eten, kan ik jou alleen maar adviseren om goed te luisteren naar je lichaam. Als je slijm produceert en verstoppingen krijgt in de sinussen, hoofdpijn, pijn in je gewrichten en spieren, een dof gevoel in de galblaas, beslagen tong, dan is het een goed idee om nog eens na te denken over je voedingspatroon en dierlijke eiwitten.

Eiwitvergiftiging is niet echt bekend in ons medisch systeem, maar is wel een zeer grote oorzaak van diabetes, hart- en vaatziekten, hartritmestoornissen, reuma, galstenen en uiteindelijk kanker. Al deze aandoeningen komen veel minder voor bij mensen die uitsluitend vegetarisch leven, dit geldt ook bij mensen die bloedgroep O hebben. Het grote probleem met dierlijke eiwitten is dat je het effect nauwelijks merkt totdat de wanden van de bloedvaten volledig zijn aangekoekt met het teveel aan eiwit. Als de basaalmembramen en het bindweefsel van de slagaders maximaal zijn uitgezet waardoor ze star en broos zijn geworden. Een natuurlijke sterke reactie van het gezondheidssysteem wordt opgeroepen bij oververzadiging van eiwitten in de basaalmembramen, bindweefsel en de lymfe. Dit gebeurt om het teveel aan de dode en gestolde  en daardoor ook beschadigd eiwitten van melk, zuivel, vlees, gevogelte, vis en eieren kwijt te kunnen raken. (Veel dierlijke eiwitten zijn onvoldoende verteerd omdat de anatomie van onze spijsvertering niet aangepast is om grote hoeveelheden dierlijke eiwitten te verteren). Dit teveel aan eiwit veroorzaakt immense verzuring in het lichaam met veel celbeschadiging tot gevolg.

Het is inderdaad zo dat in de eerste jaren veel energie vrijkomt door deze uitbundige reactie van het gezondheidssysteem (zogezegde immuniteit) om deze overtollige eiwitten kwijt te raken. Er worden onzuiverheden afgevoerd, de huid verbetert en je voelt je meer geaard. Dat is allemaal waar, MAAR als het overbelaste gezondheidssysteem en stofwisseling uitgeput raakt door jarenlange te hevige constante activiteit, krijg je een terugslag en raakt je lichaam steeds meer verstopt. In eerste instantie krijg je ordinaire ziektenen spijsverteringsproblemen. Deze worden symptomatisch bestreden waardoor het langzaam maar zeker zal evolueren in chronische ziektebeelden en ontstekingen. Teveel eiwit in het menselijke lichaam is dodelijk.

De bloedgroependieet klopt dus niet in de zin dat hij de basisbehoeften van de natuurlijke lichaamstypen niet onderkent. Het is vele malen moeilijker om de constitutie van een persoon te bepalen en er zijn zoveel meer invloeden op je lichaam dan alleen maar de bloedgroep. In het 6000 jaar oude medische systeem van de Ayurveda heb je drie biologische energieën die de constitutie bepalen, namelijk : Vata, Pitta en Kapha. Ayurveda houdt rekening met alle invloeden op het menselijke lichaam. Gelijkaardige modellen vind je ook terug in de Chinese geneeskunde, in de oude Griekse geneeskunde of de Egyptische geneeskunde. Al deze zienswijzen hebben hun nut al duizenden jaren bewezen doordat de mensen daadwerkelijk gezond rondlopen. Dat is een schril contrast met onze reguliere geneeskunde, want wij zitten met een pandemie aan chronische ziektebeelden en acute infectieziekten.

Er komt een tijd dat mensen net als ik het vermoorden van dieren even erg gaan vinden als ze nu het vermoorden van mensen vinden. (Leonardo Da Vinci).

Blog 3 Dierlijke eiwitten

Dierlijke eiwitten en geraffineerde oliën zijn een grote co-factor van diabetes en hart- en vaatziekten

28 wij zijn plantenetes

Twee derde van de volwassenen is te zwaar. We zien een pandemische groei van slopende ziekten in alle Westerse landen. Het is onmogelijk om ons vast te houden aan het huidige niveau van zorg met de pandemie die we creëren met ons dieet en onze levenskeuzes. Diabetes, artritis, hartziekten, dementie, obesitas en kanker spelen mee in 70% van de sterfgevallen. Alle gegevens wijzen uit dat 80% van de sterfgevallen gerelateerd is aan voedingskeuze, emoties en levensstijl en te voorkomen is. De meeste kinderen als ze 10 jaar oud hebben al tekenen van vetopbouw in hun aderen. Dat is de eerste fase van atherosclerose en dit leidt tot diabetes, hartaanvallen en beroertes. We gaan uit van het ziektemodel. We behandelen zieke mensen. We houden ons totaal niet bezig met het voorkomen dat mensen ziek worden.  Al die chronische ziekten, ik maak me zoveel zorgen. Maar wat de risico’s betreft, is voedselkeuze belangrijker dan niet roken. Ons bewerkt voedsel dat we eten is een grote boosdoener. Momenteel heeft een op de twee te maken met een vorm van overgewicht. Er is duidelijk een probleem met ons voedsel. In de komende decennia krijgt een op de twee te maken met diabetes. 

De overheid en, de media en zelfs de farmaceutische investeringsmaatschappij zien vooral tekort aan beweging en voedsel met suiker als oorzaak van diabetes. Hoe zij suiker gebruiken als afleiding van het echte ziekmakende probleem, overconsumptie dierlijke eiwitten en bewerkte vetten en oliën. Geraffineerde suiker is natuurlijk ook niet gezond, dat is waar, maar bewerkte vetten en geraffineerde oliën zijn met factor 50 keer giftiger voor het lichaam dan geraffineerde suiker.

Een echte deskundige gesprek over de rol van voeding en diabetes. Het werd de arts en expert onderzoeker voor diabetes Dr. Neal Barnard. Welke rol speelt suiker in het veroorzaken van diabetes? Diabetes wordt niet veroorzaakt door het eten van veel koolhydraten, en ook niet door het eten van suiker. Diabetes wordt veroorzaakt door een dieet dat het vet en eiwit gehalte in het bloed opbouwt. Ik heb het over een “normaal” dieet van vlees en dierlijke producten. Kijk naar de spiercellen in het menselijke lichaam, en je ziet dat ze kleine vetdeeltjes opbouwen die insulineweerstand veroorzaken. Dat betekent dat de suiker die in natuurlijk voedsel zit niet bij de cellen kan komen. En dus bouwt het op in het bloed en dat is diabetes.

Vele mensen hebben nog nooit gehoord dat vlees een veroorzaker is van diabetes. We horen altijd dat het veroorzaakt wordt door suiker of obesitas. Gewichtsverlies-chirurg  Dr. Davis was het ermee eens. Men denkt dat diabetes door koolhydraten komt. Er is een groot onderzoek gedaan naar 500.000 mensen en koolhydraten hadden het tegenovergestelde effect. De consumptie van koolhydraten had het tegengestelde effect. Met andere woorden, hoe meer koolhydraten, hoe minder diabetes. Vlees toonde een sterk verband. Het zetmeel, de koolhydraten uit zongerijpte groenten en fruit in oorspronkelijke staat zijn goed voor je. Ze zijn niet slecht voor je. Dit idee dat je van deze koolhydraten dik wordt is belachelijk. Natuurlijke koolhydraten op zichzelf kunnen je niet dik maken. Een opslag mechanisme in onze spieren en de lever slaat koolhydraten op, dat is glycogeen.  We eten koolhydraten en slaan ze op of verbranden ze. Als je vet eet, gaat het direct naar jouw vet. Je lichaam kan natuurlijke koolhydraten niet omzetten in vet, tenzij je teveel calorieën eet hetgeen met geraffineerde suikers en zetmelen wel gebeurd. Obesitas is een doodvonnis. Je kans om kanker te krijgen is veel hoger. Je krijgt gegarandeerd diabetes. Ik wil niet onaardig zijn en ik wil dat iedereen zich goed en prettig voelt. Nu we comfortabel zijn met ons lichaam zijn we comfortabel met ziek zijn. Dat is een groot probleem. Ik kijk in het ziekenhuis om me heen en zie mensen aan dialysemachines, al die zieke mensen. Bijna iedereen is daar als gevolg van wat ze eten. (negatieve emoties spelen ook een rol in het ziekteproces)

Neem een suikerkoekje. De suiker trekt ja aan als een Trojaans paard. Dat is waar Maar in het koekje zit een enorme hoeveelheid bakvet of geraffineerde oliën zoals geraffineerde witte palmolie dat puur gif is. Dit verstopt de membramen van de cellen. Daar wordt je dik van en dat leidt tot diabetes. Het is het vette voedsel (slechte vetten) die ziekmakend zijn, niet zozeer de suiker. Niet dat de geraffineerde suiker goed is, er zitten geen voedingsstoffen in. Het zijn onnodige calorieën. Maar als je suiker eet, zie je niet gelijk ontstekingen ontstaan. Als je suiker eet, wordt er geen plaque gevormd in je aderen. Als je suiker uit zongerijpte voeding eet, slaat je lichaam het gewoonlijk meestal op als glycogeen of wordt het verbrand als calorieën. DEZE FOCUS OP SUIKER HEEFT DE AANDACHT AFGELEID VAN VLEES (ZUIVEL,EIEREN,VARKENSVLEES, KIP, KALKOEN ETC.) EN BEWERKTE VETTEN EN GERAFFINEERDE OLIËN. Mensen moeten dit begrijpen. Als hun kind diabetes krijgt verliezen ze 19 jaar van hun leven. Het gaat dus over een zaak van leven of dood.

Er is zoveel informatie over dieet en ziekte waar de meeste mensen niets van weten. Het lijkt er sterk op dat deze informatie achtergehouden wordt. Bewerkt vlees veroorzaakt kanker. Suiker veroorzaakt geen diabetes.  Onderzoekers van Harvard keken naar negen studies en ontdekten dat één portie bewerkt vlees per dag de kans op diabetes met 51% verhoogde. De link tussen vlees eten en de ontwikkeling van diabetes was onmiskenbaar. Maar de website van de belangrijkste diabetesorganisatie maken geen duidelijke melding van deze informatie. Ze geven zelfs recepten voor rood en bewerkt vlees. Tussen de recepten voor gezond leven, stonden garnalen met een speklaagje. Hoezo gezond???? Diabetes is vernietigend, maar het is minder in vergelijking met hartziekten. Jaarlijks sterven meer dan 17 miljoen mensen aan cardiovasculaire ziekten. Het is een wereldwijde grote doodsoorzaak. Het aantal mensen dat aan cardiovasculaire ziekten sterft is vergelijkbaar met het neerstorten van  vier jumbojets elk uur van elke dag in elk jaar.

Bij hartziekten speelt alcohol een kleine rol. De rol van suiker is bijlange niet zo groot zoals het ons voorgelogen wordt om als afleiding van de echte oorzaak te dienen. Roken speelt wel een grote rol, maar gelukkig zijn de meeste mensen gestopt of hebben ze nooit gerookt. Een dieet gebaseerd op dierlijke producten draagt enorm bij aan hartziekten. En het is alomtegenwoordig. De dure onderzoeken, procedures, bypasses, medicatie. Niets daarvan heeft ook maar iets te maken met de oorzaak van de ziekte. Als door voeding veroorzaakte ziekte niet aangepakt of behandeld wordt als oorzaak ontstaan chronische aandoeningen. In Dood vlees begint altijd ontbinding en vorming van toxines. Als we deze toxines in dood vlees eten vinden er binnen enkele minuten ontstekingen plaats in je systeem, die in principe je bloedvaten verlammen. De bloedvaten verstijven en ze kunnen bijna niet tot rust komen. Het  is niet zo dat ongezond eten pas later schade toebrengt. Er ontstaat op hetzelfde moment al schade, enkele minuten nadat je het in je mond hebt gestopt. De grote meerderheid heeft dementie, Alzheimer, Parkinson etc.  doordat de kleine bloedvaatjes in hun hersenen verstopt raken, en hun zenuwcellen niet voldoende zuurstofhoudend bloed krijgen. En raad eens hoe dementie door bloedvaten ontstaat? De kleine bloedvaatjes raken verstopt door een niet aflatende stroom slechte vetten en dierlijke eiwitten. Het is overduidelijk klaar voor wat betreft diabetes, kanker en cardiovasculaire ziekten dat dierlijke eiwitten een enorme rol spelen. Suiker veroorzaakt geen ontstekingen binnen enkele minuten nadat je het in je mond hebt gestopt zoals dierlijke eiwitten en bewerkte vetten dat wel doen.

Is kip beter? 

Mensen hebben zich door reclame laten wijsmaken dat wit vlees gezonder is. De grootste bron van natrium in ons voedingspatroon is kip. Zelfs met een sticker ‘natuurlijk product’ is het toch geïnjecteerd met zout water. Een kip kan wel 800 mg natrium bevatten. Heterocyclische aminen zijn duidelijk kankerverwekkend en ze kunnen zich in elke vleessoort vormen als het opgewarmd wordt. Maar kip is verreweg de grootste bron. Overal worden carcinogenen gevonden en zaten in elk kipmonster dat we hebben genomen. Als een familie met kinderen een grote portie kip besteld zegt niemand dat er carcinogenen in zitten. Als je carcinogenen aan mensen verkoopt moet je ze daarvoor waarschuwen. Maar de kankerassociatie raadt aan om over te stappen van rood en bewerkt vlees naar kip en gevogelte. Waarom zegt de kankerassociatie om van het ene carcinogene voedsel over te stappen naar het andere, terwijl het onderzoek van Harvard aantoont dat als mannen met prostaatkanker veel kip eten de kans dat hun ziekte uitbreidt vier keer zo groot is.

Blog 4 Dodelijke transvetten

De dood in transvetten

Bepaalde vetten zoals transvetzuren of gewoon transvetten zijn vetten die geoxideerd zijn door industriële bewerking of verhitting. Deze transvetten hechten zich aan de membranen van lichaamscellen. Deze cellen krijgen het vervolgens moeilijk om voldoende voedingstoffen, water en zuurstof te ontvangen. Bovendien zijn deze cellen niet goed meer in staat om hun eigen stofwisselingsafval af te voeren. Cellen die verstoken zijn van zuurstof en water worden beschadigd. Beschadigde cellen moeten opgeruimd worden en dat trekt microben aan. Beschadigde weefsels liggen altijd aan de basis van elke aandoening of ziekte. Soms kunnen cellen carcinogeen verder ontwikkelen. Het gebied mij ook te zeggen dat er bij elke ziekte ook een metafysische aspect aanwezig is, biologische schokken of trauma’s.

Vooral dunne olie, mayonaise, salade dressings en margarine dat uit de voedingsindustrie komt, zijn ontdaan van begeleidende mantelstoffen zoals vitamine E. De meervoudige onverzadigde vetzuren in deze producten kunnen niet goed meer verteren en veroorzaken verstoppingen in het basaalmembraan en celmembramen. Transvetten leiden tot een belangrijke co-factor ‘hoog risico’ tot het ontstaan van kanker, hart- en vaatziekten, diabetes enzovoort. Vooral huidkanker en melanomen omdat de huid extreem gevoelig is voor transvetten. (De zon veroorzaakt nooit kanker). 

Aangezien dierlijke eiwitten ook vetten bevatten die aan hoge verhitting worden blootgesteld, (denk maar aan frituren) zoals gefrituurde kip of vissticks neemt het risico op het ontwikkelen van chronische aandoeningen en kanker snel toe. Producten met hoge concentraties dierlijke eiwitten en geraffineerde vetten gaan daardoor de zuurstofopname van de cel gaan verhinderen. Geraffineerde oliën en margarine zijn tot 50 maal giftiger dan geraffineerde suiker. Onze aandacht op geraffineerde suiker is zo groot dat we de andere echte sluipmoordenaars van onze gezondheid niet zien. Geraffineerde suiker is zeker ook ongezond, maar het is niet te vergelijken met de schadelijke effecten van industrieel bewerkte oliën en vetten zoals margarine en transvetten.  

Omegavetzuren die van nature aanwezig zijn in plantaardige oliën hebben een functie om zuurstof te binden waardoor het lichaam dit kan transporteren tot in de cel. Rode bloedcellen hebben veel omegavetzuren nodig, maar ook de celmembranen. Celmembranen bevatten zeer veel omega 6. Cholesterol transporteert omegavetzuren naar de cel. Als deze meervoudige onverzadigde vetzuren worden blootgesteld aan de lucht worden ze geoxideerd, en trekken veel zuurstofvrije radicalen aan. Met andere woorden, ze worden ranzig. De natuur heeft daarom vitamine E of verzadigd vet aan toegevoegd om deze oxidatie te voorkomen. Echter vitamine E wordt verwijderd door industriële bewerking en verhitting. Deze geraffineerde oliën zijn daarom zeer moeilijk te verteren omdat ze ontdaan zijn van hun natuurlijke massa en niet meer beschermd worden tegen vrije radicalen.

Een zuurstofvrije radicaal ontstaat wanneer een zuurstofmolecuul een elektron kwijtraakt. Daardoor worden ze uiterst reactief. Als je deze agressieve vetten en oliën eet, leidt dit dat ze zich gaan vasthechten op de celmembranen, te vergelijken met een olievlek dat op zee de vogels overspoelt en verstikt. Zuurstofvrije radicalen kunnen zich in geraffineerde, meervoudige onverzadigde oliën en vetten binden, als ze voor consumptie blootgesteld worden aan lucht, zonlicht en verhitting. Vrije radicalen, de natuurlijke schoonmakers van het lichaam, ontstaan in grote hoeveelheid als het lichaam wanhopig probeert de celmembranen weer proper te krijgen van deze agressieve transvetten. Bij dit schoonmaakproces kunnen lichaamscellen eveneens beschadigd worden. Maar dat is niet de schuld van de vrije radicalen. Dus als je een hamburger eet met friet zal je lichaam overspoelt worden met vrije radicalen. Maar besef, de schuld geven aan de vrije radicalen is hetzelfde als de kogel de schuld geven van de wonden die het slachtoffer heeft opgelopen, terwijl degene die de trekker overhaalt verantwoordelijk is.

Verzadigde vetten zijn verzadigd en komen voor zoals in boter, kokosolie en ook in de dierlijke variant zoals varkensvet of ossewit. Dierlijke verzadigde vetten verteren moeilijker omdat het zeer lange vetketens zijn. Plantaardige verzadigde vetten bevatten grote hoeveelheden antioxidanten die ze beter beschermt tegen de oxidatie door vrije radicalen. Tijdens het fabricageproces wordt dit allemaal vernietigd. Het lichaam herkent deze vetten niet en gaat het als vergif gaan behandelen. Logisch. Daarom dat industrieel bewerkte oliën en vetten onverteerbaar zijn voor het lichaam en veel giftiger dan geraffineerde suiker. De toevloed van vrije radicalen die ontstaan na consumptie van industrieel bewerkte oliën en vetten is een oorzaak van versnelde veroudering en degeneratieve, cancereuze en chronische aandoeningen.

Lichaamscellen die beschadigd worden door deze slechte vetstoffen kunnen niet goed meer functioneren en dat belemmerd belangrijke functies in het lichaam. Het verzwakt de algemene gezondheid en zijn detox- en recyclingsysteem, het zenuwstelsel, de spijsvertering en ook het endocriene systeem ofwel de hormoonhuishouding. Geoxideerde meervoudige onverzadigde vetten (oliën) hebben het zonlicht zogezegd “gevaarlijk” gemaakt, iets dat nooit zou gebeurd zijn als we natuurlijke voeding in oorspronkelijke staat zouden consumeren. Industriële bewerking manipuleert en verandert deze meervoudige onverzadigde vetten veranderd waardoor ze giftig worden voor het organisme.

Je vindt deze giftige transvetten terug in ontbijtgranen, sauzen, diepvriesgroenten, diepvriesmaaltijden, bakmix, crackers, donuts, cake, koekjes, enfin, alles wat uit de voedingsindustrie komt: niet vers, bewerkt, geraffineerd en geconserveerd. Deze voedingswaren belemmeren het vermogen van de lichaamscel om zuurstof te gebruiken die nodig is om voedingstoffen te verbranden tot koolstofdioxide, energie en water. Deze cellen lopen een groot risico om carcinogeen te worden. Transvetten maken ook het bloed dikker, oorzaak van hogere bloeddruk, bloedplaatjes worden kleveriger, de kans op bloedstolsels stijgt, en er ontstaat ophoping van vetafzetting die leiden tot cardiovasculaire aandoeningen. Plaque bestaat uit meer dan 80% geoxideerde onverzadigde vetten. Niet verzadigd vet zoals steeds beweerd wordt. Verzadigd vet houdt juist de bloedvaten proper en stimuleert het metabolisme.

Hartkwalen en kanker hebben dezelfde oorzaken. Vaak overlijden kankerpatiënten niet aan kanker, maar veeleer omdat het hart ermee ophoudt. Veel kankerpatiënten hebben ook problemen met hart en bloedvaten. Het is al zolang bekend dat chronische zuurstofdeprivatie van cellen de oorzaak is van kanker, degeneratieve aandoeningen en hartkwalen. Geraffineerde oliën en vetten zijn een grote belangrijke oorzaak van deze levensbedreigende chronische aandoeningen. Geraffineerde oliën en geharde vetten met hun verstoppend effect op de celmembranen zijn oorzaak dat cellen problemen ondervinden om suiker en insuline uit het bloed op te nemen. Eén van de geheime oorzaken van diabetes en hart- en vaatziekten waar niemand over spreekt.

Blog 5 Eet jij ook biologisch?

Biologische voeding

Voor mij persoonlijk heeft biologisch voedsel altijd de voorkeur

Biologisch voedsel is nog steeds duur als je het vergelijkt met voedsel dat met pesticiden is behandeld. Je kunt eveneens proberen om zelf groenten te verbouwen en fruit te kweken. In feite zouden mensen die lijden aan chronische aandoeningen zoals fibromyalgie en/of chronisch vermoeidheidssyndroom, diabetes, corona, kanker e.a. eigenlijk altijd biologisch voedsel moeten eten.

Het gebruik van pesticiden bij het telen van groenten en fruit geeft een significante daling van de gezondheidsvoordelen van de betreffende groente of vrucht. Gewassen die niet behandeld worden met pesticiden worden tijdens hun groeiperiode bezocht door insecten. Dit zorgt ervoor dat de planten meer polyfenolen produceren. Dit zijn krachtige natuurlijke antioxidanten die niet alleen insecten weren, maar tevens de voedingswaarde van de plant verhoogt.

 Als planten behandeld worden met pesticiden, dan hebben ze de natuurlijk bescherming van polyfenolen niet nodig en gaan ze deze stof ook veel minder produceren. Bovendien gaan biologisch geteelde gewassen meer salvestrolen vormen. Salvestrolen zijn fytonutriënten die voornamelijk in biologisch geteelde gewassen voorkomen. Het zijn stoffen die de plant beter beschermen tegen aanvallen van schimmels, bacteriën, microben, UV licht en insecten. De plant maakt ze alleen in grotere hoeveelheden aan als dit noodzakelijk is. Met andere woorden als de planten bedreigd worden door micro organismen. Het gebruik van pesticiden zorgt ervoor dat deze planten een veel lager gehalte hebben aan salvestrolen.

Salvestrolen hebben een bittere smaak en ondersteunen eveneens de weerstand van de mens, voornamelijk de weerstand respons tegen kanker. Specerijen zijn eveneens rijk aan salvestrolen. Veel specerijen hebben inderdaad de bittere smaak in zich. Bitter op de tong maakt het hart en lijf gezond. Bitter bevat reinigende informatie voor het lichaam zodat het lichaam zichzelf goed kan zuiveren en ontgiften. Daardoor wordt de weerstand sterker. Salvestrolen zijn natuurlijk en niet toxisch voor menselijke lichaamscellen.

Voedingsmiddelenproducenten verwijderen salvestrolen uit voedingsmiddelen door raffinage en andere industriële bewerkingen. Het gaat voornamelijk omwille de smaak, kleur en helderheid te bekomen van voedingsmiddelen zoals vruchtensappen en oliën zoals olijfolie. De smaak wordt zoeter zonder de noodzaak suiker toe te voegen. Alles dat geraffineerd is bevat in regel geen salvestrolen.

Conclusie: Voedsel dat tijdens de groeicyclus is behandeld met pesticiden bevat dus giftige residuen die het lichaam van binnen contamineren met toxines. Bovendien heeft dit voedsel een beduidend lagere voedingswaarde en zeer weinig fytonutriënten om je weerstand en weerstand respons tegen kanker te versterken.

Bovendien is biologisch voedsel vrij van toevoegingen. Denk maar aan msg of monosodium glutamaat. dat zijn krachtige smaakstoffen onder het e-nummer E-621. Biologische gewassen zijn ook vrij van kunstmatige zoet- en kleurstoffen, gehydrogeneerd vet (transvetten), die allemaal in verband kunnen worden gebracht met hoofdpijn, groeiachterstand, astma hyperactiviteit bij kinderen, en de ontwikkeling van allergieën. Biologisch voedsel is rijker aan goed opneembare vitamine C en zijn begeleidende mantelstoffen, denk maar aan de bioflavonoïden. Dit voedsel bevat veel meer mineralen in de agström grootte. Dat is de grootte waarbij cellen goed in staat zijn om dit in de celstructuur in te bouwen en een betere werking van vitaminen en antioxidanten te verkrijgen. Biologisch voedsel is beter verteerbaar, voedzamer en geeft de immuniteit wat het echt nodig heeft om zijn levensonderhoudende functies goed te volbrengen. Dat is goed voor de maag en de darmen. Biologisch voedsel is ook vrij van genetisch gemodificeerde organismen. Voedsel van genetisch gemodificeerde organismen of gewassen zijn lichaamsvreemd en irriteren de darmwand van mensen. Ondanks dat biologisch voedsel duurder is, kun je het wel bekijken als een investering voor je gezondheid.