Zorg voor lichaamsvriendelijke beweging

Dat is een uitstekende benadering van stressvermindering! Zacht bewegen, zoals wandelen, yoga, tai chi of dansen, is inderdaad een geweldige manier om spanning en stress te verminderen. Het stimuleert de productie van hormonen die het brein kalmeren en het lichaam helpen te herstellen. Bovendien helpt regelmatige lichaamsbeweging in de buitenlucht om de stress te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren.

Het is belangrijk om een activiteit te kiezen die je leuk vindt en die je op je eigen tempo kunt doen, zonder jezelf te dwingen tot competitie. Dit zorgt ervoor dat bewegen een positieve ervaring blijft en geen extra stress veroorzaakt.

Tijd doorbrengen in de buitenlucht, vooral in de zon, kan een krachtige invloed hebben op je humeur en stressniveaus. Zorg ervoor dat je voldoende tijd buiten doorbrengt en maak er een gewoonte van om regelmatig te bewegen, zelfs als het maar een korte wandeling is. Zo creëer je een gezonde balans tussen lichaam en geest.

Zacht bewegen zonder dat je lichaam moet hijgen, is ideaal om overtollige stress te verminderen. Het brengt ook je hersenen tot rust. Dit komt doordat er in de endocriene klieren stofjes worden aangemaakt die het brein sterker en soepeler maken.

Deze hersenstofjes activeren de herstelfunctie van het lichaam en is essentieel voor het omgaan met stress en het behouden van een goede gezondheid. Sporten op een manier die je leuk vindt en waarbij je je eigen tempo kunt bepalen, is een geweldige manier om dit te bereiken. Het vermijden van competitie en het focussen op plezier en welzijn tijdens het sporten zal de stressniveaus verlagen en de algehele gezondheid bevorderen.

Kleine veranderingen in levensstijl, zoals wandelen of fietsen in plaats van de auto te nemen, en de trap nemen in plaats van de lift, kunnen ook helpen om meer lichaamsbeweging in je dagelijkse routine te integreren. Dit draagt bij aan het verminderen van stress en het verbeteren van je algehele conditie.

Stress verminderen doe je ook door voldoende te bewegen in de frisse buitenlucht. Wandelen is een lichaamsbeweging dat goed is voor alle constituties.

Ga regelmatig naar buiten en geniet van de zon, waardoor zorgen minder lijken te worden. Bewegen in de buitenlucht heeft een positief effect op je hormoonbalans, terwijl de zon zorgt voor de vitamines die stress verminderen. Probeer dagelijks minstens 20 minuten te sporten, maar stel geen te hoge eisen aan jezelf. Het is belangrijk dat het voor je lichaam steeds aangenaam blijft voelen.

De juiste lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je nog steeds gemakkelijk kunt praten en geen zuurstoftekort ervaart. Volgens de ayurveda is het cruciaal dat lichaamsbeweging meer energie oplevert dan het kost, een aspect dat in het Westerse denken vaak over het hoofd wordt gezien. Het belangrijkste is dat bewegen plezierig blijft voor jezelf.

Door het versneld ademen tijdens beweging worden stofwisselingsgassen uit het lichaam gedreven. Wanneer deze gassen zich opstapelen, kunnen ze schadelijk worden en het lichaam verzuren. Bewegen in de buitenlucht verfrist letterlijk je geest! De zon, wind, aarde en regenwater geven je zuivere energie. Heb je ooit op blote voeten door vochtig gras of zand gelopen? Dit helpt je te aarden en geeft je nieuwe energie, wat zeker van pas komt bij stress.

Grote voordelen van lichaamsvriendelijke beweging

Lichaamsbeweging bevordert lichtheid, veerkracht en stevigheid. Het stimuleert de lever om zijn vele functies goed uit te voeren en bevordert de spijsvertering, waardoor reststoffen beter worden uitgescheiden en het vermogen om met moeilijkheden om te gaan wordt ontwikkeld.

De toename van de bloedstroom voorkomt de opbouw van plaque in de slagaderen en verbetert de celfunctie door een versnelde uitwisseling van koolstofdioxide, zuurstof en voedingsnutriënten. Lichaamsbeweging helpt het lichaam sneller toxines en afvalstoffen af te voeren en bevordert een betere doorstroming van levensenergie.

Lichaamsvriendelijke beweging versterkt het zelfvertrouwen in het eigen lichaam en normaliseert cortisol- en insulinewaarden, terwijl het de productie van gelukshormonen, schildklierhormonen en groeihormonen stimuleert. Bovendien zorgt beweging ervoor dat de hersenen beter worden voorzien van zuurstof. Een eenvoudige vorm van lichaamsbeweging is wandelen.

Een lange wandeling brengt je tot rust en biedt een welkome afwisseling van het vaak hectische tempo op de werkvloer, dat zo vaak de overhand krijgt en leidt tot bijnieruitputting. Een van de grootste voordelen van lichaamsbeweging is hoeveel beter het je op alle mogelijke manieren laat voelen.

Met lichaamsbeweging bedoelen we niet om het lichaam te dwingen in vorm te komen door inspanning, zweten of zwoegen. Het is eerder een krachtig instrument om evenwicht te bereiken tussen het fysieke lichaam en de geest, en om een diepere band met jezelf te smeden. Dit alles is bedoeld om de coördinatie tussen lichaam en geest te verbeteren en om bewustzijn te vergroten.

Beweging levert meer energie op dat dat het kost

Lichaamsbeweging is bedoeld om het leven te ondersteunen en aangenamer te maken, en het zou extra energie moeten opleveren zonder dat het voelt als werk. Dit maakt je gelukkiger. Het is belangrijk om tijdens het bewegen juist ontspanning te vinden. Het ideaal is om de mate van inspanning niet op te drijven tot het punt waarop je hevig begint te transpireren en naar adem gaat snakken.

Je zou de mate van inspanning niet verder moeten brengen dan het punt waarop je licht begint te zweten en door je mond begint te ademen. Dit zijn de juiste natuurlijke tekenen dat je de juiste limiet hebt bereikt. Het gezegde “zonder pijn geen resultaat” is een mythe. Lichaamsbeweging vermindert ook depressie, wat een veelvoorkomend verschijnsel is bij bijnieruitputting en kanker.

Activiteiten zoals wandelen in de natuur, yoga, tai-chi, qi gong, zwemmen, dansen en andere zachte sporten verhogen je energiepeil en doorzettingsvermogen. Dit wordt sterk ondersteund door ademhalingsoefeningen. Bovendien bieden deze activiteiten afleiding voor de geest, waardoor je gemakkelijker tot rust kunt komen.

Deze afleiding en gezonde vermoeidheid stimuleren de kwaliteit van de slaap. Duursport en competitie zijn uiterst nefast voor het lichaam en de bijnieren en zijn sterk uitputtend. De juiste lichaamsbeweging helpt je om emotioneel en mentaal in evenwicht te komen.

De juiste beweging zal altijd plezierig zijn voor jezelf en je lichaam. Ideaal is een combinatie van lichte sport, wandelen en yoga (evenals zwemmen en dansen). Dit brengt je lichaam in de juiste spierspanning en verhoogt je lenigheid, terwijl het ook je longcapaciteit verbetert.

Werk op een rustige manier aan lichaamsbeweging, forceer jezelf niet en laat je niet verleiden tot competitie. Zoek altijd je eigen tempo en laat je door niemand beïnvloeden om meer te presteren of te versnellen. Oefen ook zelfdiscipline en je zult snel beloond worden met meer energie in de bijnieren. Als je moe wordt, stop dan en rust even uit voordat je de lichaamsbeweging hervat.

Als je de volgende dag slechter voelt, betekent dit dat je te hard hebt getraind en moet je het iets rustiger aan doen. Goed uitgevoerde oefeningen geven je een lichamelijk en geestelijk goed gevoel.

Gepubliceerd op 15/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

    By Published On: 07/03/2024
  • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

    By Published On: 29/02/2024
  • Je kiest om te stoppen met de verslaving Eerst enkele puntjes aandacht geven voordat je besluit te stoppen met roken. Vertel aan niemand je voornemen om met roken te stoppen, want daarmee ondermijn je de vrijheid om hier zelf voor te kiezen. Probeer niet tegelijkertijd te veel andere dingen te veranderen in je leven. Maak er een prioriteit van als je wilt stoppen met roken of een andere verslaving. Draag steeds je sigaretten bij je, waardoor je steeds kunt kiezen of je wilt roken of niet. Je hoeft je niet te bewijzen dat je in staat bent te stoppen met [...]

    By Published On: 28/02/2024