Het doel van lichaamsvriendelijke beweging

Onder normale omstandigheden zou het niet nodig zijn om extra te sporten en lichaamsoefeningen te doen. Net zoals alle dieren en levende wezens is de mens gemaakt om in de natuur te leven, voldoende frisse lucht te krijgen en actief genoeg te zijn om het lichaam fit en vitaal te houden. Echter, onze huidige manier van leven, economische en technologische vooruitgang hebben ertoe geleid dat we steeds meer een zittend leven leiden.

Daarom is het belangrijk om op een lichaamsvriendelijke manier te sporten om ons lichaam sterk en gezond te houden, zodat het zich kan verjongen. Bedenk hierbij dat topsport en competitie eerder schadelijk kunnen zijn en het verouderingsproces kunnen versnellen.

Vooral het lymfesysteem heeft veel baat bij lichaamsvriendelijke beweging. Het systeem helpt bij het verwijderen van toxines en andere schadelijke stoffen uit het interstitiële vocht of bindweefsel rond organen en weefsels. Een goede werking van het lymfesysteem is afhankelijk van dagelijkse beweging van alle delen van het lichaam.

Terwijl het bloedvatenstelsel een hart heeft dat het ritme van het rondpompen van het bloed door de vaten aangeeft, is lichaamsbeweging ook gunstig voor de bloedsomloop. Echter, het lymfestelsel is in zekere zin afhankelijk van beweging en de ademhalingstechniek. De buikademhaling, bijvoorbeeld, is niet alleen gunstig voor de spijsvertering, maar bevordert ook de lymfewerking in de buikstreek, de cisterna chyli en de borstbuis, samen met de lymfedrainage.

Alle spieren die betrokken zijn bij de ademhaling en het middenrif oefenen druk uit op de lymfevaten van de darmen, waardoor de inhoud ervan wordt samengeperst. Dit helpt de lymfevloeistof zich door de lymfekanalen, inclusief de borstbuis, te verplaatsen. Op deze manier fungeert de ademhaling als een indirecte pomp voor het lymfestelsel.

Lichaamsvriendelijke beweging, waarbij de ademhaling wordt geïntensiveerd, is inderdaad zeer gunstig voor de lymfewerking en het ontgiften van het lichaam. Een oppervlakkige ademhaling als gevolg van een zittende levensstijl, vaak gepaard met verstoppingen in de darmen, kan echter leiden tot een slechte lymfedrainage.

Door regelmatig te bewegen kunnen we de werking van de lymfe stimuleren en zo veel ongemakken voorkomen. Het doel van lichamelijke oefeningen is niet alleen om te laten zien dat we een hartaanval kunnen voorkomen, er goed uit kunnen zien of het verouderingsproces kunnen vertragen, maar vooral om onze spijsvertering te verbeteren en te kunnen herstellen door de ontgifting te bevorderen, zowel fysiek als mentaal.

Bovendien houdt lichaamsvriendelijke beweging ons sterk en soepel. Een ander groot voordeel is dat beweging ons helpt beter om te gaan met stressvolle situaties. Echter, competitieve sport kan een tegenovergesteld effect hebben en is niet langer gezond als het gaat om het beoogde doel van beweging.

Matige en lichaamsvriendelijke beweging stimuleert inderdaad het functioneren van ons gezondheidssysteem en verbetert ook het zenuwstelsel. Het bevordert de neuromusculaire transmissie bij alle leeftijdsgroepen. Door een verbeterde zuurstoftoevoer naar de cellen en het gevoel van welzijn in zowel lichaam als geest, worden zelfvertrouwen en eigenwaarde gestimuleerd.

Lichaamsbeweging is een uitstekend middel om het algemene geluksgevoel in je leven te verbeteren, vooral wanneer het gaat om creatieve uitdagingen.

Echter, tegenwoordig wordt het idee gepromoot dat een goede workout je tot het uiterste moet drijven en je uitgeput moet achterlaten. Het werkwoord “moeten” staat hierin centraal. Dit creëert een lage trillingsfrequentie die de algemene gezondheid, inclusief het detox- en recyclingssysteem, verzwakt.

Dus oefeningen die je lichaam uitputten, vormen eigenlijk een indirecte vorm van geweld tegen je eigen lichaam. Het lichaam interpreteert dit als een soort straf, omdat het niet aan de verwachtingen voldoet.

Het is inderdaad vaak zichtbaar op het gezicht van mensen die zich door een zwaar workout programma worstelen dat ze pijn lijden door overbelasting. Dit geeft aan dat dergelijke programma’s en competities hun doel voorbij schieten

Elke vorm van zware lichamelijke inspanning veroorzaakt een abnormale hoeveelheid stresshormonen, zoals adrenaline. Dit resulteert vaak in een gevoel van rusteloosheid en zwakte na de inspanning, omdat alle energie is opgebruikt en het lichaam moeite heeft om het noodzakelijke reparatiewerk uit te voeren. Hierdoor kan het cardiovasculaire systeem verzwakken, waardoor het vatbaarder wordt voor andere stressfactoren.

Uitputting na lichaamsbeweging waarbij men naar zuurstof moet hijgen, kan een serieuze oorzaak van ziekte zijn voor mensen die ten onrechte denken dat ze goed bezig zijn door zich tot het uiterste in te spannen. Tijdens de opwinding van competitiesporten merkt men vaak niet hoe men zichzelf uitput, maar nadat de adrenaline rush voorbij is, worden de bijverschijnselen duidelijk.

Beroepsatleten lopen inderdaad niet alleen het risico op uitputting en blessures, maar hebben vaak ook een verminderd werkend gezondheidssysteem, waardoor ze kwetsbaarder worden voor blessures, intoxicatie, ziektesymptomen en andere kwalen. Dit leidt ertoe dat beroepsatleten vaak grotere hoeveelheden medicijnen en energiedranken gebruiken dan gemiddeld.

Overmatige fysieke inspanning kan leiden tot veranderingen in de schildklier, die de lymfocyten activeert en de energievoorraden controleert. Dit kan resulteren in een krimpende schildklier die de lymfocyten activeert en de energievoorraden controleert, en verzwakking van het lichaam, allemaal als direct gevolg van een overbelast lichaam en een gespannen geest. Daarom zijn lichaamsvriendelijke sporten, zonder competitie en in de mate waarin ze plezierig aanvoelen voor het lichaam, aan te raden.

Het is belangrijk om te beseffen dat je na lichaamsbeweging vaak meer energie krijgt dan dat je erin hebt gestoken. Dansen, tai chi, zwemmen, yoga, wandelen, rustig hardlopen, kalme fietstochten, enzovoort zijn enkele voorbeelden van gezonde lichaamsbeweging die het lichaam ten goede komen zonder het te overbelasten.

Gepubliceerd op 15/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

    By Published On: 07/03/2024
  • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

    By Published On: 29/02/2024
  • Je kiest om te stoppen met de verslaving Eerst enkele puntjes aandacht geven voordat je besluit te stoppen met roken. Vertel aan niemand je voornemen om met roken te stoppen, want daarmee ondermijn je de vrijheid om hier zelf voor te kiezen. Probeer niet tegelijkertijd te veel andere dingen te veranderen in je leven. Maak er een prioriteit van als je wilt stoppen met roken of een andere verslaving. Draag steeds je sigaretten bij je, waardoor je steeds kunt kiezen of je wilt roken of niet. Je hoeft je niet te bewijzen dat je in staat bent te stoppen met [...]

    By Published On: 28/02/2024