Het is begrijpelijk dat het kiezen van gezonde voeding een uitdaging kan zijn, gezien de vele misleidende producten op de markt. Het belangrijkste is om terug te keren naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hier zijn enkele tips voor het maken van gezondere keuzes:

Kies voor hele voedingsmiddelen: Dit zijn voedingsmiddelen die zo min mogelijk bewerkt zijn en dicht bij hun natuurlijke staat blijven. Denk aan verse groenten en fruit, volle granen, peulvruchten, noten, zaden, en magere eiwitbronnen zoals vis, gevogelte en tofu.

Lees de etiketten: Vermijd voedingsmiddelen met lange ingrediëntenlijsten vol met onbekende chemicaliën en kunstmatige toevoegingen. Focus in plaats daarvan op producten met korte ingrediëntenlijsten waarvan je de meeste ingrediënten kunt herkennen en uitspreken.

Vermijd bewerkte voedingsmiddelen: Deze zijn vaak rijk aan toegevoegde suikers, geraffineerde oliën, zout en kunstmatige ingrediënten. Probeer voedingsmiddelen te vermijden die sterk zijn bewerkt en kies in plaats daarvan voor hele, onbewerkte alternatieven.

Wees voorzichtig met vet- en suikervervangers: Voedingsmiddelen die beweren vet- of suikervrij te zijn, bevatten vaak synthetische vervangers die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke vetten en matig gebruik van natuurlijke suikers zoals honing of ahornsiroop.

Kook zelf: Door zelf te koken heb je controle over de ingrediënten die je gebruikt en kun je gezondere keuzes maken. Probeer te vermijden dat je afhankelijk wordt van kant-en-klare maaltijden en snacks.

Luister naar je lichaam: Let op hoe je je voelt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Als je merkt dat je je opgeblazen voelt, hoofdpijn krijgt of andere negatieve reacties ervaart, kan dat een teken zijn dat het voedsel niet goed voor je is.

Door bewustere keuzes te maken en terug te keren naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen, kun je je lichaam voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren en gezond te blijven.+

Waarom light- vetten, light- voedsel en light- drankjes je gezondheid ondermijnen.

Wat moet je nou eten? Wat is er nou gezond? Wat geef jij je lichaam? Wat gaat er door je mond? Dilemma.

De voedingsindustrie slaagt erin voedingsmiddelen aan te bieden die geen vet en suiker bevatten. Als consument verwacht je dan dat je jezelf geen beperking meer moet opleggen of je eetlust onder controle moet houden. Echter, deze voeding zit vol met vetvervangers, water en kunstmatige zoetstoffen, samen met een scala aan smaakversterkers, waardoor de smaakpapillen op je tong denken dat het om echt voedsel gaat.

Deze misleiding verstoort de gehele stofwisseling en hormoonhuishouding. Het is een grote oorzaak van lichaamsvervuiling en draagt bij aan waarom je lichaam niet goed kan ontgiften. Door gelatine en emulgatoren toe te voegen aan water, kan men het water omzetten in een vetachtige substantie waaraan vervolgens additieven en smaakversterkers worden toegevoegd.

Deze voeding heeft echter geen voedingswaarde voor het lichaam. Er zijn voedselimitaties waarbij gemodificeerd zetmeel wordt gebruikt als vetvervanger. Het zetmeel wordt bij dit proces behandeld met zuren en enzymen uit schimmels.

Ook andere bewerkingen van eiwitten en koolhydraten om een smeuïg namaakvet te produceren, zijn niet zonder gevaar voor de gezondheid. Dit namaakvet is slechts één molecuul verwijderd van plastic. Het lichaam kan dit niet goed verteren, net zoals margarine.

Ons lichaam heeft een accuraat zelfregulerend vermogen

Ons lichaam beschikt over een nauwkeurig zelfregulerend mechanisme dat voortdurend de behoefte aan calorieën meet die we uit onze maaltijden halen, en het past zich aan aan de veranderende omstandigheden waarin we leven. Wanneer ons lichaam voldoende energie heeft gekregen uit voeding, sturen de spijsverteringsorganen een signaal naar de hersenen om aan te geven dat onze energiebehoeften zijn vervuld. Hierdoor worden door de zenuwuiteinden hormonen geproduceerd die onze behoefte aan voedsel doen afnemen.

Als we bijvoorbeeld een maaltijd consumeren met veel lege calorieën, zoals light-producten met toegevoegde kunstmatige zoetstoffen, zal ons lichaam ons ertoe aanzetten om bij de volgende maaltijd meer te eten. Omgekeerd zal ons lichaam onze eetlust verminderen als we een maaltijd met meer calorieën hebben gegeten dan we nodig hebben. Het is belangrijk om naar ons lichaam te luisteren en erop te reageren.

Het lichaam streeft er altijd naar om onze energiedistributie in balans te houden onder alle omstandigheden en is zich voortdurend bewust van onze energiebehoeften. Als we onszelf uithongeren door niet voldoende calorieën te consumeren (zoals bij het consumeren van light-producten), zal ons lichaam de volgende dag op zoek gaan naar meer voedsel, en dit patroon zal zich herhalen. Voeding met veel dierlijke eiwitten kan leiden tot gewichtstoename.

Aan de andere kant kan voeding met een laag caloriegehalte ervoor zorgen dat we uiteindelijk uitgeput raken door het uithongeren van onze weefsels, zelfs als we lijden aan overgewicht.

Je houd je lichaamsintelligentie voor de GEK!

Veel mensen vragen zich terecht af waarom lightproducten niet helpen bij het afvallen. Voeding met weinig calorieën, dus met weinig energie, vertraagt de stofwisseling en put je uit. Het lichaam heeft moeite om lightvoedsel te verteren en gewicht te verliezen, en realiseert zich dat het beroofd wordt van energie.

Je lichaam stuurt signalen naar de hersenen om voedsel te zoeken dat energie bevat. Energie uit zongerijpte complexe koolhydraten helpt het lichaam om neurotransmitters zoals serotonine, endorfine en dopamine op peil te houden. Lightproducten bevatten geen zonne-energie en verstoren de synergetische werking van hormonen en neurotransmitters. Ze kunnen rusteloosheid, humeurigheid en prikkelbaarheid veroorzaken.

Om zich beter te voelen, gaan mensen vaak meer eten van energieloos voedsel dan normaal. Het lichaam kan dit echter niet volledig verteren en zet het om in vet, afvalstoffen en toxines. Dit is een natuurlijke reactie, ook bij kinderen die lijden aan overgewicht. De angst om te veel calorieën te eten kan de spijsvertering blokkeren, waardoor voedsel wordt omgezet in toxisch afval. Dit kan de stofwisseling verder verstoren en verstoppingen in het lichaam veroorzaken.

Onze spijsvertering is ontworpen om volwaardige calorieën te verteren van natuurlijke voeding met zonne-energie, zoals zongerijpte groenten, fruit en granen. Lightvoeding ontneemt ons deze energie. Geraffineerde voeding bevat veel lege calorieën die het lichaam niet goed kan verwerken en kan leiden tot verstoppingen in de darmen door de vorming van afvalstoffen en toxines.

Lightvoeding en -drinks, geraffineerde voeding, met chemicaliën bewerkte voeding bevat geen zonne-energie. En het is juist deze energie die het lichaam het hardst nodig heeft.

Wanneer de dikke darm vol raakt met afvalstoffen en toxines, kunnen deze zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, wat kan leiden tot gewichtstoename en gezondheidsproblemen. Dit kan resulteren in een vicieuze cirkel waarbij mensen steeds meer afvalstoffen en toxines opbouwen en steeds meer moeite hebben met afvallen, zelfs als ze minder eten.

Je spijsvertering verzwakt en is uiteindelijk zo zwak dat je zelfs geen gezond en vers voedsel meer kunt verdragen. Mensen met obesitas kunnen in een fase belanden waarin ze klagen dat ze aankomen, zelfs als ze bijna niets meer eten, omdat hun spijsvertering verzwakt is en ze geen gezond en vers voedsel meer kunnen verdragen. Dit kan leiden tot verdere gewichtstoename en gezondheidsproblemen.

Gepubliceerd op 17/06/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024