Hey vriend, waarom luister je niet naar je lichaam?

Je lichaam communiceert voortdurend met je, waarbij het hongergevoel een van de belangrijkste signalen is. Hoe dit hongersignaal precies werkt, is een complex verhaal dat draait om hormonen en de samenwerking met verschillende bacteriën, waaronder onze goede vriend, de Helicobacter pylori.

Ik ben dankbaar dat ik deze bacterie in mijn systeem heb, aangezien bacteriën echt mijn beste vrienden zijn. Ze dragen bij aan mijn gezondheid en helpen mijn lichaam te ontgiften. Bacteriën spelen een cruciale rol bij het herstellen en ontgiften van beschadigd weefsel, en zorgen ervoor dat celdeling optimaal verloopt.

De aanwezigheid van Helicobacter pylori is essentieel voor een evenwichtig hongergevoel en een optimale gezondheid. In feite hoef je alleen maar te eten en naar je lichaam te luisteren om te ervaren hoe het hongergevoel verdwijnt.

Veel spijsverteringsproblemen ontstaan wanneer je de natuurlijke behoefte om te eten negeert. Het kost je lichaam namelijk veel energie om spijsverteringssappen en enzymen te produceren. Door regelmatig de natuurlijke eetlust te negeren, raken verschillende spijsverteringsorganen ernstig ontregeld. Het is belangrijk om dit te begrijpen en naar je lichaam te luisteren.

De pancreas, maag en dunne darm passen zich aan je nieuwe levensstijl aan door hun productie van spijsverteringssappen en enzymen te verminderen om energie te besparen. Wanneer je echter plotseling een uitgebreide maaltijd gebruikt, kunnen deze organen moeite hebben met het verteren ervan, wat leidt tot spijsverteringsproblemen.

Een andere manier om je spijsvertering te ontregelen, is door uit beleefdheid, verveling, verleiding of nieuwsgierigheid te eten wanneer je geen honger hebt en je lichaam op dat moment geen voedsel nodig heeft.

Dit fenomeen zien we vooral tijdens feestdagen, waarbij er overmatig wordt gegeten, zelfs wanneer het lichaam hier eigenlijk niet om vraagt. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van spijsverteringsproblemen.

Kun je begrijpen hoe de voorjaarsmoeheid ontstaat als gevolg van de feestdagen rond de jaarwisseling? Het uitgebreide eten op ongebruikelijke tijden leidt tot een ophoping van onverteerd voedsel in de darmen en verstoppingen tussen de darmplooien. Dit resulteert uiteindelijk in de bekende voorjaarsmoeheid enkele maanden later.

Luister je ook naar de natuurlijke aandrang om te gaan slapen als je lichaam vermoeid of slaperig is?

In de meeste gevallen grijpen mensen naar een kopje koffie of een sigaret om weer alert en wakker te blijven, in plaats van naar natuurlijke slaapsignalen te luisteren.

Het negeren van het natuurlijke slaapsignaal kan leiden tot een overproductie van adrenaline en andere stresshormonen, waardoor je hyperactief wordt.

Dit kan ernstige verstoringen veroorzaken in de hormoonhuishouding, met een verminderde productie van melatonine en groeihormonen tot gevolg. Hierdoor kan je lichaam meer problemen ondervinden bij het dagelijkse ontgiftingsproces en zuivering.

Veel mysterieuze aandoeningen zoals fibromyalgie, CVS, lupus, MS, ALS en anderen hebben biologische schokken (motorisch van aard) als oorzaak. Het negeren van de signalen van je lichaam kan het herstelproces bemoeilijken.

Het negeren van de natuurlijke behoefte om te slapen is een belangrijke factor die deze aandoeningen verergert. Je lichaam heeft dringend rust nodig, maar in plaats daarvan maak je het overactief. Dit kan leiden tot chronische problemen bij het ontspannen, in slaap vallen en goed slapen.

Het negeren van natuurlijke signalen

Het negeren van de natuurlijke signalen van het lichaam is inderdaad een belangrijke medeoorzaak, naast stress, negatieve emoties en biologische conflicten, van de meeste ziekten en aandoeningen in onze huidige tijd.

Een andere belangrijke boodschap van je lichaam die vaak genegeerd wordt, is de natuurlijke aandrang om naar het toilet te gaan. Wanneer je dit signaal negeert omdat het ongelegen komt, dwing je je lichaam om de ontlasting vast te houden.

Dit kan leiden tot verstoringen in de hormonale signalen die de natuurlijke drang om ontlasting kwijt te raken reguleren. Hierdoor zal er steeds meer water aan de ontlasting worden onttrokken, omdat de endeldarm verantwoordelijk is voor de waterresorptie. Als gevolg hiervan wordt de ontlasting droger en harder, waardoor deze moeilijker afgevoerd kan worden. Deze situatie staat bekend als constipatie.

In veel gevallen van constipatie kan er een overgroei van bacteriën ontstaan die normaal gesproken betrokken zijn bij de verdere vertering van voedsel. Door deze verstoring worden er veel giftige toxines geproduceerd, die de lymfe overbelasten, evenals giftige gassen die het lichaam binnendringen en via de bloedbaan en de longen worden afgevoerd.

Het is begrijpelijk dat je adem niet fris ruikt in een dergelijke situatie. Uiteindelijk zal dit leiden tot ernstige darmproblemen en op lange termijn zelfs tot verergering van chronische darmproblemen.

Het negeren van de natuurlijke signalen van het lichaam is een belangrijke medeoorzaak, samen met stress, negatieve emoties en biologische conflicten, van de meeste ziekten en aandoeningen in onze tijd.

Daarnaast worden we ook nog eens overspoeld door de mainstream media en overheid met angsten die de hormoonbalans van het lichaam ernstig verstoren en leiden tot vele biologische conflictsituaties, zoals identiteitsconflicten, territorium-ergernis conflicten en onmachtsconflicten. Dit ondermijnt onze weerstand tegen gifstoffen en veroorzaakt schade aan onze weefsels. Mensen worden steeds zieker door het achterhouden van de juiste informatie.

We worden overspoeld door de nieuwste vermageringsdiëten en lifestyleprogramma’s die als “het antwoord op al onze problemen” worden gepresenteerd. Niet zo lang geleden werd ons verteld dat aardappels en pasta de hoofdoorzaken van gewichtstoename waren. Maar plotseling werden deze voedingsmiddelen gepromoot als ideaal voor gewichtsverlies. Nu wordt het nieuwste koolhydraatarme dieet echter beschouwd als ongezond voedsel.

We raken verstrikt in onze zoektocht naar het perfecte antwoord, hopend dat één dieet alle oplossingen biedt. Maar na talloze pogingen om ons aan te passen aan verschillende diëten, kunnen we uiteindelijk uitgeput raken en realiseren dat de behoeften van ons lichaam uniek zijn en voortdurend veranderen, soms zelfs van dag tot dag.

Daarom is de wijsheid van Ayurveda zo waardevol. Al 6000 jaar lang geeft Ayurveda antwoord op de signalen van ons lichaam, en hun voedingsadvies en levensstijl zijn nog nooit aangepast. Dit toont aan dat het werkt. Ayurveda is tijdloos, altijd relevant en heeft geen bijwerkingen, in tegenstelling tot de westerse benadering van voeding en geneeskunde. Gelukkig hebben we ook de Germaanse geneeskunde die haarfijn uitlegt hoe biologische schokken effect hebben op ons fysieke lichaam.

Waarom zou je een mondmasker dragen als je lichaam dit niet wil? Dit is niet liefdevol naar je lichaam toe. Een mondmasker belemmert de ontgiftende functie van de longen.

Gepubliceerd op 21/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Blootsvoets lopen Ongeacht waar je woont en wat voor werk je doet, is de kans groot dat je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat schoenen draagt. Zelfs wanneer we geen schoenen dragen, zijn onze voeten vaak stevig ingepakt in sokken, panty's of pantoffels. Daarnaast hullen we onze voeten maar wat graag in mooi schoeisel. Het liefst met een hoge hak, strakke bandjes of een dikke zool. En als ze niet lekker lopen, leggen we er een extra zooltje in en bij medische klachten laten we zelfs peperdure steunzolen maken. Daar wringt het schoentje, zeg maar. Het is beter [...]

    By Published On: 16/04/2024
  • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

    By Published On: 07/03/2024
  • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

    By Published On: 29/02/2024