De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren.

Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking.

Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren:

1-Droog borstelen

Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een speciale techniek toe te passen, kan droog borstelen leiden tot een aanzienlijke verbetering van de lymfestroom.

Het heeft ook een positief effect op de bloedsomloop.

2-Kom in lichaamsvriendelijke beweging

Om het lymfestelsel in de juiste richting te stimuleren, is beweging essentieel. Activiteiten zoals yoga, wandelen, en vooral lichtjes springen op een trampoline kunnen hierbij helpen. Het belangrijkste is dat de beweging de lymfe stimuleert. Gebrek aan beweging kan leiden tot ophoping van afvalstoffen in de weefsels, waardoor het lymfestelsel extra belast wordt en verzuring van het lichaam kan ontstaan.

De bloedsomloop zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof naar je lichaamsweefsels wordt getransporteerd.

3-Wisseldouches

Het lymfestelsel werkt door spiersamentrekkingen en ademhaling waarbij het middenrif op en neer beweegt. Deze samentrekkingen beginnen bij het opstaan en worden gedurende de dag gestimuleerd door lichaamsvriendelijke beweging. Wisseldouches hebben een positief effect op de werking van de lymfe omdat ze zorgen voor een pompwerking in de bloedvaten. Het warme water verwijdt de bloedvaten, terwijl het koude water ervoor zorgt dat ze samentrekken, waardoor vocht dat stagneert weer kan gaan stromen. Wisseldouches hebben ook andere gezondheidsvoordelen, zoals het stimuleren van de aanmaak van endorfine, het gelukshormoon.

De bloedsomloop heeft een centraal punt: het hart. Het hart geeft ritmische impulsen aan de bloedvaten die het bloed verder stuwen.

Pas alleen op met wisseldouches als je een hartziekte hebt of zwanger bent.

4-Let vooral op je voeding

Het is belangrijk om voeding te consumeren zoals de natuur die heeft voorzien. Voedingsmiddelen in hun oorspronkelijke staat zitten vol met essentiële voedingsstoffen die de spijsvertering en het lymfestelsel ondersteunen bij het afvoeren van schadelijke stoffen. Specerijen zoals kruidnagel, kurkuma en tijm hebben sterke ontgiftende eigenschappen. Vermijd margarine, geraffineerde oliën en suikers, keukenzout, synthetische zoetstoffen,E-nummers en bewerkt voedsel.

Verzorg je spijsvertering, respecteer de juiste uren om te eten, eet steeds als het voorgaande is verteerd. Goed kauwen om meer speekselvorming te hebben. Let op met verkeerde voedselcombinaties.

5- Alternatieve behandelingen

Overweeg alternatieve therapieën om je lymfecirculatie te stimuleren, zoals manuele lymfedrainage, een massagetechniek die de circulatie bevordert. In de Ayurveda zijn er specifieke technieken voor lymfedrainage. Acupunctuur kan ook effectief zijn bij het opheffen van blokkades in de energiebanen, waardoor lymfevocht vrij kan stromen. Een goede buikademhaling is essentieel voor een goede werking van het lymfesysteem, omdat het het middenrif versterkt en het coresysteem ondersteunt, dat verantwoordelijk is voor de circulatie van de lymfe.

Gepubliceerd op 21/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Blootsvoets lopen Ongeacht waar je woont en wat voor werk je doet, is de kans groot dat je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat schoenen draagt. Zelfs wanneer we geen schoenen dragen, zijn onze voeten vaak stevig ingepakt in sokken, panty's of pantoffels. Daarnaast hullen we onze voeten maar wat graag in mooi schoeisel. Het liefst met een hoge hak, strakke bandjes of een dikke zool. En als ze niet lekker lopen, leggen we er een extra zooltje in en bij medische klachten laten we zelfs peperdure steunzolen maken. Daar wringt het schoentje, zeg maar. Het is beter [...]

    By Published On: 16/04/2024
  • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

    By Published On: 07/03/2024
  • Je kiest om te stoppen met de verslaving Eerst enkele puntjes aandacht geven voordat je besluit te stoppen met roken. Vertel aan niemand je voornemen om met roken te stoppen, want daarmee ondermijn je de vrijheid om hier zelf voor te kiezen. Probeer niet tegelijkertijd te veel andere dingen te veranderen in je leven. Maak er een prioriteit van als je wilt stoppen met roken of een andere verslaving. Draag steeds je sigaretten bij je, waardoor je steeds kunt kiezen of je wilt roken of niet. Je hoeft je niet te bewijzen dat je in staat bent te stoppen met [...]

    By Published On: 28/02/2024