Margarine, heerlijk op de tong. Maar gezond? Nee, ik denk van niet.

Margarine, een heerlijk smakend smeersel

Er wordt beweerd dat margarine louter gefabriceerd wordt uit zonnebloemolie, koolzaadolie en lijnzaadolie. Het klinkt zo gezond, al deze plantaardige ingrediënten op een rij die je gezondheid een boost geven. Wat er niet bij verteld wordt, is dat deze oliën platgeraffineerd zijn. De oliehoudende zaden worden platgedrukt. Voor de winning van de olie wordt het oplosmiddel hexaan en water gebruikt. Hexaan is een organische verbinding (verzadigde koolwaterstof) die uit aardolie wordt gewonnen en is op lange termijn schadelijk is voor de gezondheid. Door dit proces worden provitaminen, natuurlijke kleurstoffen en sedimenten (mineralen) uit de olie verwijderd. 

Bij het eerste raffinageproces wordt fosfaat gebruikt om de fosfolipiden (eiwitten) enzovoort te scheiden die onoplosbaar zijn in olie wanneer ze gehydrateerd zijn. Dit proces noemt men degumming. Vervolgens wordt er natriumhydroxide gebruikt om de olie te ontzuren. Daarbij worden belangrijke vetzuren verwijderd om verzeping van de olie tegen te gaan. Natriumhydroxide veroorzaakt ernstige brandwonden als het in contact komt met de huid. In het volgende stadium wordt vollersaarde gebruikt, een soort klei met een hoog absorberend vermogen. Het wordt op grote schaal gebruikt als een absorptiemiddel in de zuivering en ontkleuring van olie en vet. Daarbij wordt de olie gebleekt om ongewenste kleurstoffen te verwijderen. Na het bleken wordt de olie gefilterd en gestoomd om ongewenste smaakstoffen te elimineren. 

Het uiteindelijke raffinageproces levert een volkomen smaak- en geurloze olie op.

Aan deze olie wordt er nikkel, vitamine E en vitamine A, caroteen, waterstof, zout, citroenzuur en melk aan toegevoegd. Citroenzuur is een zwak organisch zuur. Het komt in citrusvruchten voor en is een natuurlijk conserveermiddel en antioxidant. Over citroenzuur in de margarine kunnen we ook vragen stellen, dit citroenzuur wordt door een chemisch proces gewonnen uit genetisch gemanipuleerde schimmels en komt dus niet uit zongerijpt citrusfruit. Het volgende proces is de verharding door transveresteringsreacties. Daarbij ontstaan de schadelijke triglyceriden en transvetten. Nog wat koelen, kneden en doseren en voilà de margarine is klaar!

Margarine is een aanslag op je gezondheid, het bevat kunstmatig geharde vetten, de zogenaamde transvetten die zeer schadelijk zijn voor de vethuishouding van je lichaam. Jouw lichaam kan niet anders dan door het tekort aan de essentiële basis omegavetzuren, om deze slechte vetten in de membranen en mitochondriën van de lichaamscellen in te bouwen. Als je weet dat deze vetten niet doorlaatbaar zijn voor zuurstof, weet je ook dat de lichaamscellen uiteindelijk zuurstoftekort krijgen en gaan verstikken. 

Het membraan van een cel bestaat uit twee lagen fosfolipiden met de waterafstotende vetzuurstaarten naar elkaar gericht. De kop van de fosfolipiden is naar buiten gericht en trekt water aan. Tussen de twee lagen fosfolipiden heb je voornamelijk linolzuur, dat is essentiële basis omega 6. Linolzuur trekt als het ware de zuurstof tot in de cel. Membramen van zenuwcellen hebben een verhouding van een deel alfa linoleenzuur (omega 3) en 100 delen linolzuur (omega 6). Let wel het is de essentiële basis omega, niet de overkoepelende derivaat omega 3 en 6.

In margarine is de linolzuur verandert in transvet. Daarbij is in al het industrieel bewerkt voedsel een tekort aan de essentiële basis omega 3 en omega 6. Vernietigt door verhitting en chemische processen.

De lichaamscellen kunnen eigenlijk niet meer ademen zoals het hoort. Wanneer lichaamscellen niet meer naar behoren kunnen ademen, worden stofwisselingsprocessen verstoord. Ze gaan glucose en andere voedingsstoffen fermenteren om aan energie te geraken. De eerste fase bij kankerontwikkeling wordt hierbij gezet. Blijf dus van margarines en geraffineerde oliën af! Blijf dus van gedeeltelijk geharde plantaardige vetstoffen af! Deze vetstoffen worden ook gebruikt als conserveermiddel in bewerkte producten (en dat zijn er heel wat, tot zelfs in chocolade toe), er is geen enkel organisme dat wil leven van deze gedeeltelijk geharde plantaardige vetstoffen. 

Zelfs bacteriën en vliegen houden niet van margarine. Margarine bederft niet, zelfs niet na een jaar buiten de koelkast op de vensterbank. Het enige wat er gebeurt is dat de margarine wat stof zal verzameld hebben. Geen enkel organisme zal er van gegeten hebben, ook geen schimmels en microben. Dit komt omdat margarine niet reageert met zuurstof, er is geen zuurstofoverdracht. Vergelijk dat maar eens met welk ander echt voedsel dan ook. Geen enkel ander echt voedsel blijft langer dan een paar dagen goed, tenzij er kankerverwekkende toevoegingen inzitten.

Dat betekent dat alle zuurstof eruit is geknald. Kies voor roomboter, cacaoboter, kokosvet of rode palmolie, niet geraffineerd en van eerste koude persing. Margarine is een grote oorzaak van hart- en vaatziekten. Het eten van margarine kan hart- en vaatziekten met 50% doen toenemen in verhouding tot het eten van dezelfde hoeveelheid boter. Margarine bevat schadelijke transvetzuren, en deze transvetzuren omhullen en verstoppen de membranen van de lichaamscellen, ook de cellen van de kransslagaderen van het hart. En niet alleen het hart lijdt onder margarine, ook de sinusoïden (haarvaten) van de lever raken verstopt en kunnen de LDL cholesterol niet meer opnemen. lDL en triglyceriden zitten gevangen in het bloed. 

Het lichaam zal de productie van vrije radicalen doen stijgen om te proberen de onverteerde transvetten en geharde vetten van de celmembranen af te breken. Het evenwicht tussen antioxidanten en vrije radicalen wordt hierbij verstoort. Dat verzwakt de immuniteit. Bij het reinigingswerk door de vrije radicalen worden cellen beschadigd. Hierdoor gaat de LDL cholesterol stijgen en verlaagd de HDL die het teveel aan LDL terug naar de lever transporteert. Het is dankzij LDL cholesterol dat we langer kunnen overleven. LDL cholesterol helpt bij het genezingsproces in het lichaam. Vooral langs de wanden van de bloedvaten die door vrije radicalen aangetast worden als gevolg van bewerkt voedsel en margarine die de celmembramen verstoppen.

Transvetten zorgen onvermijdelijk dat er praktisch geen zuurstof, voedingsstoffen en water naar de cellen kunnen worden vervoerd en hierdoor sterven ze uiteindelijk af.

Chips, cakes, koekjes, witbrood, bereide gerechten e.a. bevatten deze schadelijke transvetzuren. Margarine onderdrukt de gezondheidsreactie en de insulinereactie van de receptoren. De pancreas is bovendien gevoelig voor de schadelijke werking van margarine. Ik ben niet verbaasd van de diabetes en obesitas epidemie die er nu heerst. Margarine is maar één element verwijderd van plastic, het blijft gewoon goed, niet alleen buiten het lichaam, maar ook binnenin het lichaam. Transvetzuren verstoren de afbraak van het LDL-cholesterol in de lever, en zijn mede oorzaak van de zogezegde “auto-immuunziekten” (vals concept). Transvetzuren hebben ook een nadelig effect op de hartcellen, deze cellen gaan grotere hoeveelheden calcium opslaan en het ritme van de elektrische stroom in je hart verstoren. Helaas worden er nu nieuwe kunstmatige vetten gebruikt in de voeding met dezelfde of nog schadelijkere effecten.

Ik geloof nog steeds in natuurlijke voeding.

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *