Margarine, een heerlijk smakend smeersel

Er wordt beweerd dat margarine louter gefabriceerd wordt uit zonnebloemolie, koolzaadolie en lijnzaadolie. Het klinkt zo gezond, al deze plantaardige ingrediënten op een rij die je gezondheid een boost geven. Wat er niet bij verteld wordt, is dat deze oliën platgeraffineerd zijn.

De oliehoudende zaden worden uitgeperst. Voor de winning van de olie wordt het oplosmiddel hexaan en water gebruikt. Hexaan is een organische verbinding (verzadigde koolwaterstof) die uit aardolie wordt gewonnen en die op lange termijn schadelijk is voor de gezondheid. Door dit proces worden provitaminen, natuurlijke kleurstoffen en sedimenten (mineralen) uit de olie verwijderd.

Bij het eerste raffinageproces wordt fosfaat gebruikt om de fosfolipiden (eiwitten) enzovoort te scheiden die onoplosbaar zijn in olie wanneer ze gehydrateerd zijn. Dit proces noemt men degumming. Vervolgens wordt er natriumhydroxide gebruikt om de olie te ontzuren. Daarbij worden belangrijke vetzuren verwijderd om verzeping van de olie tegen te gaan. Natriumhydroxide veroorzaakt ernstige brandwonden als het in contact komt met de huid.

In het volgende stadium wordt vollersaarde gebruikt, een soort klei met een hoog absorberend vermogen. Het wordt op grote schaal gebruikt als een absorptiemiddel in de zuivering en ontkleuring van olie en vet. Daarbij wordt de olie gebleekt om ongewenste kleurstoffen te verwijderen. Na het bleken wordt de olie gefilterd en gestoomd om ongewenste smaakstoffen te elimineren.

Het uiteindelijke raffinageproces levert een volkomen smaak- en geurloze olie op.

Aan deze olie wordt er nikkel, vitamine E en vitamine A, caroteen, waterstof, zout, citroenzuur en melk aan toegevoegd. Citroenzuur is een zwak organisch zuur. Het komt in citrusvruchten voor en is een natuurlijk conserveermiddel en antioxidant. Over citroenzuur in de margarine kunnen we ook vragen stellen, dit citroenzuur wordt door een chemisch proces gewonnen uit genetisch gemanipuleerde schimmels en komt dus niet uit zongerijpt citrusfruit.

Het volgende proces is de verharding door transveresteringsreacties. Daarbij ontstaan de schadelijke triglyceriden en transvetten. Nog wat koelen, kneden en doseren en voilà, de margarine is klaar!

Margarine is een aanslag op je gezondheid, het bevat kunstmatig geharde vetten, de zogenaamde transvetten die zeer schadelijk zijn voor de vethuishouding van je lichaam. Jouw lichaam kan niet anders dan door het tekort aan de essentiële basis omega vetzuren, om deze slechte vetten in de membranen en mitochondriën van de lichaamsweefsels in te bouwen.

Als je weet dat deze vetten niet doorlaatbaar zijn voor zuurstof, weet je ook dat de lichaamsweefsels uiteindelijk zuurstoftekort krijgen en gaan verstikken.

Het membraan van het weefsel bestaat uit twee lagen fosfolipiden met de waterafstotende vetzuurstaarten naar elkaar gericht. De kop van de fosfolipiden is naar buiten gericht en trekt water aan. Tussen de twee lagen fosfolipiden heb je voornamelijk linolzuur, dat is de essentiële basis omega 6. Linolzuur trekt als het ware de zuurstof tot in de cel. Membranen van zenuwcellen hebben een verhouding van een deel alfa linoleenzuur (omega 3) en 100 delen linolzuur (omega 6). Let wel, het is de essentiële basis omega, niet de overkoepelende derivaat omega 3 en 6.

In margarine verandert de linolzuur in transvet. Daarbij is in al het industrieel bewerkt voedsel een tekort aan de essentiële basis omega 3 en omega 6. Vernietigt door verhitting en chemische processen.

De lichaamsweefsels kunnen eigenlijk niet meer ademen zoals het hoort. Wanneer lichaamsweefsels niet meer naar behoren kunnen ademen, worden stofwisselingsprocessen verstoord. Ze gaan glucose en andere voedingsstoffen fermenteren om aan energie te geraken.

Blijf dus van margarine en geraffineerde oliën af! Blijf dus van gedeeltelijk geharde plantaardige vetstoffen af! Deze vetstoffen worden ook gebruikt als conserveermiddel in bewerkte producten (en dat zijn er heel wat, tot zelfs in chocolade toe), er is geen enkel organisme dat wil leven van deze gedeeltelijk geharde plantaardige vetstoffen.

Zelfs bacteriën en vliegen houden niet van margarine. Margarine bederft niet, zelfs niet na een jaar buiten de koelkast op de vensterbank. Het enige wat er gebeurd is dat de margarine wat stof zal verzameld hebben. Geen enkel organisme zal er van gegeten hebben, ook geen schimmels en microben.

Dit komt doordat margarine niet reageert met zuurstof, er is geen zuurstofoverdracht. Vergelijk dat maar eens met welk ander echt voedsel dan ook. Geen enkel ander echt voedsel blijft langer dan een paar dagen goed, tenzij er kankerverwekkende toevoegingen in zitten.

Dat betekent dat alle zuurstof eruit is geknald. Kies voor roomboter, cacaoboter, kokosvet of rode palmolie, niet geraffineerd en van eerste koude persing. Margarine is een grote oorzaak van hart- en vaatziekten. Het eten van margarine kan hart- en vaatziekten met 50% doen verergeren in verhouding tot het eten van dezelfde hoeveelheid boter.

Margarine bevat schadelijke transvetzuren, en deze transvetzuren omhullen en verstoppen de membranen van de lichaamsweefsels, ook van de kransslagaderen van het hart. En niet alleen het hart lijdt onder margarine, ook de sinusoïden (haarvaten) van de lever raken verstopt en kunnen de LDL cholesterol niet meer opnemen. lDL en triglyceriden zitten gevangen in het bloed.

Het lichaam zal de productie van vrije radicalen doen stijgen om te proberen de onverteerde transvetten en geharde vetten van de membranen af te breken. Het evenwicht tussen antioxidanten en vrije radicalen wordt hierbij verstoord. Bij het reinigingswerk door de vrije radicalen ontstaat weefselbeschadiging.

Hierdoor gaat de LDL cholesterol stijgen en verlaagd de HDL die het teveel aan LDL terug naar de lever transporteert. Het is dankzij LDL-cholesterol dat we langer kunnen overleven.

LDL-cholesterol helpt bij het genezingsproces in het lichaam. Vooral langs de wanden van de bloedvaten die door vrije radicalen aangetast worden als gevolg van bewerkt voedsel en margarine die de celmembramen verstoppen.

Transvetten zorgen onvermijdelijk dat er praktisch geen zuurstof, voedingsstoffen en water naar de weefsels kunnen worden vervoerd en hierdoor sterven ze uiteindelijk af. Chips, cakes, koekjes, witbrood, bereide gerechten e.a. bevatten deze schadelijke transvetzuren.

Margarine onderdrukt de gezondheidsreactie en de insuline reactie van de receptoren. De pancreas is bovendien gevoelig voor de schadelijke werking van margarine. Margarine is maar één element verwijderd van plastic, het blijft gewoon goed, niet alleen buiten het lichaam, maar ook binnenin het lichaam.

Transvetzuren verstoren de afbraak van het LDL-cholesterol in de lever. Transvetzuren hebben ook een nadelig effect op de hartcellen, deze cellen gaan grotere hoeveelheden calcium opslaan en het ritme van de elektrische stroom in je hart verstoren.

Helaas worden er nu nieuwe kunstmatige vetten gebruikt in de voeding met dezelfde of nog schadelijkere effecten.

Ik geloof nog steeds in natuurlijke voeding.

Gepubliceerd op 13/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024