De menopauze

De menopauze is echt geen ziekte

Van alle vrouwen over de gehele wereld is er slechts een fractie die lijdt aan overgangsklachten. Deze fractie vrouwen wonen in de geïndustrialiseerde ontwikkelde wereld. Er is geen oorzakelijk verband tussen een laag niveau van vrouwelijke hormonen en veel voorkomende hoofdpijn, depressie, nachtelijk zweten, blozen, opvliegers of gezwollen buik. Er bestaat alleen maar een correlatie met deze symptomen die sommige vrouwen ervaren aan het begin van de menopauze.

De menopauze is het begin van een nieuwe fase in je leven, en volledig natuurlijk.

Bedenk even: mocht het lichaam van een vrouw genetisch geprogrammeerd zijn om een tekort aan hormonen te ontwikkelen, dat haar vitale functies zou beïnvloeden, hoe komt het dan dat niet elke vrouw die een respectabele leeftijdheeft bereikt, lijdt aan symptomen van de menopauze?

Het is een voldongen feit, dat in vele landen zoals Finland, China, India en tropische eilandengroepen maar heel weinig tot geen symptomen van menopauze worden gerapporteerd. Dus de hamvraag is: Wat is er hier bij ons in het Westen aan de hand?

De menopauze is een levensfase en een natuurlijk fenomeen. Het genetisch ontwerp van het lichaam is goed voorbereid om deze nieuwe levensfase van de vrouw goed en zonder problemen te laten verlopen. Maar er dient vooropgesteld te worden dat de stofwisselingsprocessen en de spijsvertering niet verstoord zijn.

In onze geïndustrialiseerde wereld zijn de meeste mensen door stress beïnvloed waardoor vele normale processen verstoord zijn. Daar is het oorzakelijke punt te vinden waarom vrouwen van middelbare leeftijd in de geïndustrialiseerde wereld klachten ervaren tijdens de menopauze.

Slaapproblemen tijdens de menopauze

De natuurlijke menopauze kan best zonder opvliegers of andere symptomen tot uitdrukking komen. Vrouwen in de leeftijd van 50-60 lentes, soms vroeger, kunnen slaapproblemen ondervinden als ze hormonale veranderingen ondergaan tijdens de menopauze.

Meestal wordt vermoeidheid veroorzaakt door het gemis van de twee belangrijke slaapuren voor middernacht. Door stress en de dagelijkse hectiek zijn veel mensen, waaronder vrouwen geneigd om langer op te blijven, omdat ze merken dat ze ‘s avonds meer energie krijgen.

Deze energie komt van pas om dagelijkse zaken nog snel af te werken. Maar… deze energie komt van de bijnieren die ‘s avonds extra cortisol produceren dat bedoeld is om de lever en andere ontgiftingssystemen van voldoende energie te voorzien voor het ontgiftingswerk tijdens de nachtelijke slaap.

Deze energie gebruiken om allerhande activiteiten te doen gaat ten koste van het nachtelijke natuurlijke ontgiftingswerk. De extra cortisol is bedoeld om het lichaam bij te staan met het ontgiftingsproces van het bloed en het verwerken van de dagelijkse impressies.

Deze levensbelangrijke processen kunnen enkel gebeuren als het lichaam in slaap is tijdens deze uren. De uren voor middernacht zijn daarom de belangrijkste uren van de slaap.

Elke behandeling van een ziekte, ook als je lijdt aan menopauzale symptomen, kan nooit blijvend resultaat opleveren als je geen gebruik maakt van deze “natuurlijke diepteslaap” omdat het zelfgenezend vermogen en de algemene gezondheid van het fysieke lichaam afhankelijk is van voldoende gezonde slaapcycli

Het probleem wordt erger als je regelmatig eet na 19.00 uur en tijdens de uren voor middernacht nog een goede snack tot je neemt. Natuurlijk mag je ook niet met honger gaan slapen, maar één of twee happen volwaardige snacks is echt meer dan voldoende om te voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te sterk zou dalen tijdens de slaap.

De spijsvertering staat tijdens deze uren op een laag pitje, er worden onvoldoende spijsverteringsenzymen geproduceerd om een goede spijsvertering te garanderen. Dus als je ‘s avonds en voor het slapengaan teveel eet, kan dit niet goed meer verteren. Alles wat je teveel eet ondergaat een chemisch proces dat bekendstaat als vergisting en verrotting met extra toxines tot gevolg.

Juist dit gegeven zal de slaap nog meer gaan verstoren. In feite geldt dit voor iedereen. Tijdens de nacht is de spijsvertering door de melatonine tot rust gebracht. Te veel eten in de avond en nacht heeft een nadelig gevolg voor de spijsvertering overdag. Daardoor ontstaan verstoringen in de pancreas, de milt, de galblaas, de lever en de maag.

Met andere woorden, er ontstaat een ontregeling van de natuurlijke lichaamsklok. Dat is een co-oorzaak van een verstoorde hormonale cycli, als gevolg van een onregelmatige levensstijl en teveel eten op de verkeerde uren. De circulatie van toxines in het bloed als gevolg van verstoorde hormonale cycli is een veelvoorkomende oorzaak van slaapproblemen.

De meeste toxines komen uit onverteerd voedsel, van te laat consumeren van maaltijden en van eten vlak voor het slapengaan. Begrijp dat deze toxines in je lichaam veel weefsels irriteren en net als alcohol, het hersenweefsel beschadigen. Het lichaam zal dan als overlevingsmechanisme deze toxines sterk verdunnen met zo veel mogelijk bloed om hersenbeschadiging te voorkomen en dit eveneens vasthouden.

Om dit te kunnen doen houdt het lichaam jou wakker, of zal je wakker maken tijdens de slaap als de toxines geconcentreerd worden in het bloed van de hersenen omdat de lever zijn werk niet naar behoren kan verrichten.

Dit als gevolg van verstoring van hormonale cycli door op de verkeerde uren te eten. Het lichaam weet altijd het beste en zal je pas goed laten slapen als de lever tijdens de nacht het bloed van de hersenen voldoende kan ontgiften.

Daarom mag je na 18.30 – 19.00 uur geen grote maaltijden meer eten zodat de lever zijn werk kan doen! De lever heeft als taak om de verteerde voeding lichaamseigen te maken en tijdens de nacht vele ontgiftingsprocessen tot een goed einde te brengen. De lever is 24 uur bezig zonder stoppen.

Negatieve kijk op de menopauze

Als je met het idee loopt dat de menopauze gelijk staat als een teken van zowel lichamelijke als geestelijke achteruitgang, zet je onbewust het principe van self fulfilling prophecy in werking. Daardoor ontstaan negatieve psychologische consequenties die aan het begin van de menopauze worden ervaren.

Wat je als vrouw voelt of verwacht op middelbare leeftijd bepaalt wat je in werkelijkheid zal ervaren. Culturele opvattingen mogen in dit licht bekeken wel eens veranderen. We kunnen een nieuwe opvatting ontwikkelen die eigenlijk meer naar echte waarheid leunt ten opzichte van de menopauze.

De menopauze is een natuurlijke fase tijdens het leven van een vrouw en betekent geen achteruitgang, maar letterlijk een nieuwe periode in het leven waarin bewustzijnsgroei , kennis en wijsheid verder ontwikkelt kunnen worden.

Daarmee kun je een groter gevoel van volwassenheid en wijsheid ervaren waarin je als vrouw sommige ouderwetse gewoonten en overtuigingen kunt herzien. Je kunt je leef- en eetpatroon verbeteren en voornamelijk beginnen focussen op de diepere zaken van het echte leven.

Je mag jezelf sowieso een hogere status geven. Bij de man heb je ook een gelijkaardige fase, de andropauze.

Echter, als deze hormonale veranderingen samenvallen met veranderingen in de relatiesfeer kan dit een lichamelijke en geestelijk crisis veroorzaken die je totaal kan uitputten. Andere zaken die zich tijdens de menopauze kunnen voordoen zijn: moeten zorgen voor dierbaren zoals je ouders, problemen met collega’s en het werk, kinderen die volwassen zijn geworden en het ouderlijk huis verlaten, hebben eveneens een uitputtend effect op je algemene gezondheid en welbevinden.

Wees extra lief voor jezelf en je lichaam. Maak een stevige wandeling in de natuur, geniet van zonneschijn zodat je je beter kunt voelen tijdens de overgang. Wandelen helpt om veel problemen op te lossen. Kom voor jezelf op.

Er zijn energie stimulerende therapieën zoals dansen, yoga, meditatie, Shiatsu, reflexologie, ontspanningsoefeningen enzovoort. Wees bewust dat de overgang een sterk verrijkende periode is in het leven van een vrouw.

De menopauze is een belangrijke fase in het leven van de vrouw

De menopauze is een belangrijke periode in het leven van de vrouw. Het is een moment van evaluatie over het voorbije leven waarbij je je binnentreedt in een nieuwe fase van volwassenheid, succes en wijsheid. De menopauze is een tijd van belangrijke veranderingen die op lichamelijke, spirituele en geestelijke niveaus plaatsvinden.

Deze innerlijke transformatie kan veel energie vragen. Er kunnen verborgen lichamelijke problemen, angsten en emoties naar boven komen tijdens de menopauze van de vrouw. Meestal waren deze lange tijd onderdrukt of niet opgemerkt.

Deze zaken kunnen voor de vrouw uitputtend zijn, en haar algemene gezondheid en emotionele daadkracht verzwakken. Het kan best zijn dat de vrouw voor de menopauze jarenlang een ongezond leef- en eetpatroon had zonder noemenswaardige gezondheidsproblemen te ontwikkelen.

Maar met de menopauze kan het lichaam zich deze levensstijl niet meer veroorloven en ontstaan er gezondheidsproblemen. De menopauze is een fase in het leven van een vrouw met een nieuw levensdoel. Wat dit levensdoel ook moge zijn, het vraagt om een goed functionerende lichamelijke en geestelijke gesteldheid te beginnen met een goede spijsvertering.

Overgangsklachten kunnen eveneens een spirituele basis hebben. Opvliegers kunnen eveneens veroorzaakt worden door de energie van de kundalini. Deze intense energie vertrekt aan de basis van de wervelkolom of de baarmoeder en schiet als het ware naar het hoofd, waarbij het een enorme hitte in het lichaam veroorzaakt met veel transpiratie tot gevolg.

Opvliegers van grote hitte kunnen plots als een bliksem toeslaan en wordt vaak gevolgd door koude rillingen. Het kan gebeuren tijdens de slaap, het eten of gewoon tijdens het rusten.

Klachten tijdens de menopauze hoeven echt geen midlifecrisis te zijn. Menopauzale klachten kunnen een gelegenheid zijn voor de vrouw om haar leven op elk niveau te herstellen. Vele menopauzale klachten brengen problemen aan het licht die de vrouw nog niet heeft opgelost omdat ze te druk bezig was met haar gezin, familie, doelen en carrière.

Menopauzale klachten kunnen dus een aanleiding zijn om jezelf te bevrijden van alle soorten beperkingen op lichamelijk, spiritueel en emotioneel gebied. Daarbij is het belangrijk te leren vertrouwen op het lichaam zelf, die doet niets verkeerd door symptomen en klachten te creëren tijdens de menopauze. Het is altijd een gelegenheid om je lichaam met liefde te ondersteunen, met respect te behandelen, de spijsvertering te verzorgen.

De menopauze is echt geen ziekte en daarom kan met inzicht en begrip op deze belangrijke fase van het leven van een vrouw een wereld van verschil maken. Menopauzale klachten zijn altijd het gevolg van intoxicatie van het lichaam, en door deze klachten te creëren probeert het lichaam zich te ontdoen van afvalstoffen en toxines.

De menopauze is het ware begin. Het innerlijke zelf roept de vrouw op voor de ideale verzoening tussen geest, ziel en lichaam te maken. Hogere en mooie verlichte bewustzijnsenergie kan nu beleefd worden in een lichaam dat niet meer belast wordt door dwangmatige programma’s uit het verleden.

Het biedt een nieuwe staat van zijn, een transformatie naar een nieuw stoffelijk lichaam. Je legt de kroon als waardevol persoon af met een sterker evenwicht tussen het vrouwelijke en mannelijke element in jezelf.

Bouw je leven verder op met krachtige en bewuste intenties, laat je creatieve energie vrijelijk en nuttig naar buiten uitrollen. En voel je je zeker niet als een arm slachtoffertje.

Osteoporose en andere menopauzale klachten worden in de hand gewerkt door je eigen degenererende overtuigingen in je psyché. Heb je nog problemen met de menopauze? De reden is te zoeken in het feit dat jij de ‘menstruatie’ en ‘mooi en jong zijn’ met elkaar in verband brengt.

Vergeet niet dat jouw schoonheid als mens met een ontwikkeld bewustzijn nu pas begint te groeien. Ga jij jezelf naar de dood of naar eeuwige gezondheid sturen? Aan jou de keuze! Jij bent het die jezelf veroordeelt of jezelf niet goed genoeg vindt.

Het hormonen spel

De productie van oestrogeen neemt af bij het begin van de menopauze en dat heeft zijn reden. Dit gebeurt op natuurlijke wijze met opzet. De menopauze wil niet zeggen dat men oud wordt of dat het lichaam achteruitgaat of waardeloos wordt.

De grote waarheid is dat de menopauze ervoor zorgt dat een vrouw geen kinderen meer kan krijgen. Daarmee kan de vrouw haar energie en de rest van haar tijd gebruiken voor het ontwikkelen van creativiteit en tot nu toe onbenutte vaardigheden.

Artsen geloven dat menopauzale klachten veroorzaakt worden door afname van de productie van vrouwelijke hormonen oestrogeen en progestageen.

Het lichaam gebruikt deze hormonen onder meer om de maandelijkse cyclus, de zwangerschap en de geboorte mee te regelen. Daarom wordt de menopauze als een vrouwenziekte gezien die behandeld moet worden. Wat een grote vergissing is van onze geneeskunde.

Omdat de vrouw met een hogere leeftijd niet langer vruchtbaar is, hebben de oude hormoonniveaus van jongere vrouwen met als doel om zwanger te worden geen nut meer. In feite zijn deze hormoonniveaus schadelijk voor de vrouw die een hogere leeftijd heeft bereikt. Hoge oestrogeenniveaus op respectabele leeftijd kan de ontwikkeling van borstkanker erger maken.

Tijdens en na de menopauze als de vrouw nog een hogere chronologische leeftijd heeft bereikt, gaan de bijnieren en de as met de hypofyse en hypothalamus, samen met de vetcellen genoeg vrouwelijke hormonen produceren om het lichaam goed te laten functioneren en vitaal te houden.

De grote waarheid is dat de menopauze geen tekorten aan hormonen veroorzaakt. MAAR het verhaal wordt helemaal anders als de vrouw voor het begin van de menopauze geen goede gezondheid had…door een niet goed werkende spijsvertering en stofwisseling.

Het kan lijken dat de vrouw een goede gezondheid had, maar vele problemen met de spijsverteringen en de stofwisseling komen niet altijd aan het licht. Klachten tijdens de menopauze liggen niet aan een tekort aan hormonen maar…aan het voedsel die we elke dag eten, stress en emotionele problemen.

Hormonen worden gemaakt uit het voedsel dat we eten!

Het vermogen van ons lichaam om alle soorten eiwitmoleculen aan te maken waartoe ook sommige hormonen behoren, wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van het voedsel dat we elke dag eten.

Andere factoren zoals emotioneel evenwicht, de werking van het metabolisme, het vermogen van het lichaam zichzelf te zuiveren en te ontgiften, samen met de conditie van de lever en de spijsvertering spelen ook een grote rol in de productie van hormonen.

In feite komt een jarenlang spijsverteringsprobleem aan het licht via het ervaren van ernstige overgangsklachten tijdens de menopauze. Het wordt niet veroorzaakt door een plotselinge daling van de productie van hormonen.

Tijdens de menopauze zal een onevenwichtig eetpatroon en stress over het algemeen meer verwarring en chaos veroorzaken in het lichaam en de geest. Veel meer dan voor die tijd het geval was. Er ontstaat een sterkere verstoring op het evenwicht van lichamelijke en geestelijke vermogens.

Het metabolisme of de stofwisseling ondervindt problemen waardoor de eierstokken minder voedingstoffen gaan krijgen. Dit gegeven doet de productie van hormonen natuurlijk verminderen. Stress en negatieve emoties alleen hebben ook een remmend effect op de productie van goede hormonen.

Een belangrijk conflict dat zeker moet opgelost worden is een verlies conflict, omdat een verlies conflict op de eierstok neerslaat.

Het hormonaal stelsel of endocriene systeem wordt aangestuurd door de hypofyse en hypothalamus samen met de epifyse of pijnappelklier. Deze klieren zitten in het limbisch systeem van de hersenen ofwel het emotionele centrum en zijn daardoor onderhevig aan gevoelens en emoties. Dezelfde gevoelens en emoties beïnvloeden eveneens de spijsverteringsorganen waardoor de opname van voedende stoffen belemmert wordt.

De bijnieren en vetcellen gaan om dezelfde reden ook niet goed meer in staat zijn om hun normale productie hormonen in stand te houden. Ze krijgen onvoldoende voedingsstoffen door de slechte kwaliteit van het voedsel dat we elke dag eten en het vasthouden van stress en negatieve emoties.

Wees bewust dat de hormoonhuishouding eveneens belangrijk is voor het lichaamsgewicht, het metabolisme, de mineralenbalans, energiepeil, sekshormonen, de bloedsuikerspiegel en andere bloedwaarden. Schommelingen in de bloedsuiker veroorzaken stemmingswisselingen.

Tijdens de menopauze gaan de eierstokken minder hormonen aanmaken en dat is volledig natuurlijk. Er worden voldoende vrouwelijke hormonen geproduceerd door de bijnieren en de vetcellen om het lichaam vitaal en gezond te houden.

Maar stimulerende middelen kunnen extreme stressreacties oproepen in het lichaam die uiteindelijk gaan leiden tot een hormoontekort. Het regelmatig consumeren van koffie, geraffineerde suiker, geraffineerde chocolade, alcoholconsumptie, lightdrankjes en lightvoedsel, synthetische zoetstoffen, frisdrank, energiedrankjes leidt tot uitputting van de bijnieren en verminderde productie van hormonen.

Als je daarbij nog eens sigaretten rookt, zal deze combinatie zeker tot ernstige overgangsklachten leiden. Het roken van sigaretten heeft een sterk effect op hormonen en vernietigt oestrogeen in het lichaam.

Een vrouw van middelbare leeftijd kan het zich gewoon niet veroorloven om haar hormoon reserves te verspillen aan slechte voeding, stimulerende dingen en het vasthouden van stress en negatieve emoties. Het klopt niet om te zeggen dat het optreden van klachten tijdens de menopauze enkel te wijten is aan de afname van de hormoonproductie door de eierstokken.

De overgangsklachten tijdens de menopauze hebben dieperliggende oorzaken en intoxicatie is het belangrijkste als gevolg van slechte spijsvertering, lymfe- en leverwerking. Menopauzale klachten ontstaan niet omdat er minder hormonen worden geproduceerd omdat je een rijpere leeftijd hebt bereikt, maar door intoxicatie in je lichaam.

Grote consumptie van dierlijke eiwitten is ronduit schadelijk

Voor de menopauze wordt het teveel aan eiwitten afgevoerd met het menstruatiebloed. Zolang dat het voortplantingssysteem bij de vrouw normaal functioneert blijven de eiwitbloedwaarden bij de vrouw lager dan bij mannen van dezelfde leeftijd.

Het gaat om totale eiwitwaarden, hematocriet, rode bloedcellen en hemoglobine. Onderzoek heeft aangetoond dat mannen tussen 30 en 45 vaker overlijden aan een hartaanval dan vrouwen van dezelfde leeftijd.

In feite is een hartaanval bij een vrouw die menstrueert eerder zeldzaam. Een hartaanval gaat over territoriumverlies-conflicten dat het mannelijk conflictgebied is. Zowel vrouwen als mannen hebben een vrouwelijk en mannelijk conflictgebied in de hersenen.

Als de menstruatiecyclus stopt kan daar echter verandering in komen als de vrouw de grote consumptie van dierlijke eiwitten aanhoudt. Ik heb het over zowel koemelk, zuivel, eieren, vlees, gevogelte, vis, charcuterie enzovoort.

Tijdens de menopauze gaan de eiwitwaarden in het bloed geleidelijkaan toenemen, en wordt het risico op een hartaanval bijna gelijk als van een man van dezelfde leeftijd als de vrouw ook lijdt aan een territoriumverliesconflict.

Vrouwen die zeer grote hoeveelheden eiwitrijk voedsel tot zich nemen, in combinatie met roken, lopen bovendien risico dat het menstruatiecyclus onregelmatig wordt of helemaal stopt.

Opvliegers, blozen en nachtelijk zweten, zijn symptomen waar veel vrouwen tijdens de menopauze last van hebben. Deze symptomen zijn vaak tekenen van hogere bloedwaarden en geven aan dat het lichaam grote hoeveelheden eiwit moet opslaan.

Het lichaam is deze situatie niet gewoon en moet zich kunnen aanpassen dat de overtollige eiwitten niet meer kunnen afgevoerd worden via het menstruatiebloed. Melk en zuivel hebben bovendien een verzurend effect en kunnen menopauzale klachten verergeren.

Dagelijkse routine en levensstijl

De beste manier om de menopauze door te komen is een uitgebalanceerd vegetarisch eetpatroon waarin natuurlijke vezels voorkomen. Vermijd sowieso koemelk en zuivelproducten.

Een evenwichtig leef- en eetpatroon waarbij je echt leert luisteren naar de wensen van het lichaam kan de overgang naar de nieuwe levensfase van de vrouw gemakkelijker laten verlopen. Ik zeg niet dat je geen vlees of vis mag eten, maar beperkt het wel, dat komt je spijsvertering zeker ten goede.

Vers bereide maaltijden met zongerijpte gewassen in oorspronkelijke staat zijn aan te bevelen. We denken hierbij aan gekookte groenten, gezonde onbewerkte vetstoffen, granen, peulvruchten, bladgroenten, knollen en wortels enzovoort.

Net voor de warme maaltijd een paar stukjes rauwe biologisch gekweekte groente eten is zeer goed voor de darmflora – die bovengronds zijn gegroeid en niet gespoeld zijn. Deze bevatten verheven darm ‘probiotica’, vandaar dat ze niet mogen worden gespoeld, anders is deze ‘probiotica’ afgespoeld.

Voedsel dat industrieel is bewerkt door raffinage, conservering en toegevoegde lichaamsvreemde chemische stoffen bevat, is beroofd van voedende levenskracht. We weten dat goede hormonen worden gemaakt uit het voedsel dat we elke dag eten.

Voedsel dat in de magnetron is verwarmd is eveneens beschadigd. Door de hoogfrequente microgolven worden de moleculaire verbindingen vernietigd die voedsel tot voedsel maken. De enorme wrijving veroorzaakt door deze microgolven breekt voedselmoleculen in stukjes en herschikt hun chemische compositie tot vreemde nieuwe configuraties.

Het lichaam kan deze configuraties niet meer herkennen als voedsel en gaat het behandelen als afvalstoffen. Voedsel dat te lang in de diepvries heeft gezeten heeft eveneens zijn levenskracht verloren. Zonder levenskracht kan voedsel wel nog opgenomen worden in het bloed, maar niet in de weefsels waar ze juist nodig zijn om het lichaam gezond te houden.

Als je ‘s morgens opstaat, produceren de bijnieren een beetje adrenaline en cortisol. De adrenaline is om je lichaam in beweging te zetten, terwijl de cortisol de spijsvertering gaat opstarten. Na het ontbijt begint het darmslijmvlies serotonine te produceren.

Serotonine gaat dan de cortisolspiegel van het bloed in balans brengen en de spijsverteringsorganen aanzetten om spijsverteringsenzymen en -sappen te produceren. Dit wil zeggen dat het lichaam rond het middaguur de grootste hoeveelheid spijsverteringssappen en -enzymen aanmaakt.

Daarom wordt de grootste maaltijd op het middaguur gegeten zodat het gemakkelijker kan verteerd worden. Na de avond toe zal de epifyse ofwel de pijnappelklier de serotonine omzetten in melatonine dat de spijsvertering weer tot rust zal brengen. Daarom eet men ‘s avonds een lichte maaltijd, zodat het voedsel toch nog verteerd in de darmen terecht kan komen voor de resorptie van de voedingsstoffen. ‘

s Avonds grote maaltijden eten kan niet goed verteren met het gevolg dat de onvoldoende verteerde voeding een chemisch proces ondergaat in de darmen dat verrotting en vergisting heet. Bij dit chemisch proces worden grote hoeveelheden afval en toxines gevormd die het lichaam binnendringen en de klachten van de menopauze gaan verergeren.

In het kort: Op tijd gaan slapen (rond 22.00 uur is ideaal) en op tijd opstaan is het beste gezondheidsadvies dat je maar kunt krijgen. Daarbij is het belangrijk om op de juiste uren te gaan eten, bij voorkeur drie maaltijden op een dag, de grootste maaltijd op het middaguur.

Eet steeds als het voorgaande volledig is verteerd en rust altijd een kwartiertje na het eten om het voedsel een beetje te laten zakken.

De beruchte opvliegers tijdens de menopauze

Opvliegers kunnen duiden op opslag van eiwit in de wanden van de haarvaten en de slagaderen waarbij de eiwitwaarden zoals hematocriet en hemoglobine in het bloed is verhoogd. Dat zorgt voor een roodachtige kleur en een gevoel van hitte op de borst en in het gezicht.

Opvliegers kunnen ook veroorzaakt worden door teveel voedingseiwitten in het bloed door overconsumptie van dierlijke eiwitten. Opvliegers kunnen ook veroorzaakt worden door intoxicatie als gevolg van verstoorde spijsvertering en overbelaste lever en lymfe.

Opvliegers zijn vaak een signaal dat gal en toxines van onverteerd voedsel terugvloeien in de maag, zo naar de borst en het hoofd. Opvliegers hoeven niet te duiden op een tekort aan oestrogeen. Het kan zijn dat je niet in staat bent om een bepaald voedsel goed te verteren door een allergie of voedselintolerantie.

Je kunt deze voedselallergie zelf testen en ontdekken: tel een minuut je polsslag op. Leg vervolgens een stukje voedsel onder je tong, mond dicht, wacht even en neem dan opnieuw een minuut je polsslag op. Als de polsslag sneller is dan bij het begin is dit een aanwijzing dat je allergisch bent voor dit specifiek voedsel.

Probeer het volgende eens: Drink één kop granaatappelsap met één theelepel biologische suiker (kokosbloesemsuiker) en een tiental druppels limoensap. Je kunt dit naar behoefte twee tot driemaal daags drinken ter verlichting van opvliegers.

Osteoporose

Osteoporose heeft met een intens eigenwaardeprobleem te maken dat op de botten neerslaat. Tijdens de conflictactieve fase ontstaat er necrose in de botten, bekend als osteoporose. Vaak voelen vrouwen tijdens de menopauze minderwaardig omdat ze de veroudering zien als iets dat negatief is en het begin van het einde.

Zoals eerder al uitgelegd is het belangrijk om de menopauze te zien als een nieuwe bewustzijnsontplooiing waar je kennis en ervaring tot uitdrukking kunt brengen en dit te delen met anderen. Zie het artikel over osteoporose dat je vindt bij index ziekten op deze website.

Osteoporose is niet het gevolg van de menopauze. Dikwijls de correlatie met de menopauze als gevolg van de eigenwaardeinbreuk en cofactoren zoals voeding en levensstijl.

Een eetpatroon met teveel dierlijke eiwitten kan verzurend inwerken als de spijsvertering niet goed werkt.

Het lichaam heeft calcium en andere mineralen nodig om het verzurend effect van het teveel aan eiwitten te neutraliseren. Gelukkig worden steeds meer mensen bewust dat het consumeren van kaas, vlees, melk, charcuterie, instant soep, pudding, stimulerende drankjes en zaken zoals geraffineerde suiker, koffie, frisdrank, alcohol en bewerkte chocolade niet gezond is en de reserves aan calcium en andere mineralen aantasten.

Het consumeren van dit soort bewerkte voedingsmiddelen draagt niet bij aan de algemene gezondheid en verergerd osteoporose. Dit verschil wordt nog groter als vleeseters een tekort aan lichaamsbeweging hebben. Lichaamsvriendelijke beweging is een veilige manier om sterkere botten te verkrijgen.

Geraffineerd zout -droog zout – is een belangrijke cofactor die symptomen van de menopauze verergert omdat het de waterhuishouding in het lichaam verstoort. Gebruik natuurlijke zouten. Als gevolg van de veranderende hormoonhuishouding kan er stagnatie ontstaan in de waterhuishouding, bekend als waterretentie, dikwijls gekoppeld aan een bestaansconflict.

Geraffineerd zout verergert dit probleem en de meeste bewerkte voedingswaren bevatten geraffineerd zout. De ontgiftingsorganen gaan vervolgens minder goed werken met als gevolg hoofdpijn, irritatie, spierpijn en zelfs depressie.

Het teveel aan eiwitten in het bloed en het bindweefsel verstoort de distributie van voedingsstoffen, zuurstof en water naar alle lichaamsweefsels. Inclusief het weefsel van de oestrogeen producerende eierstokken en vetcellen. Dit is niet gunstig voor het hormonale evenwicht.

De bijnieren en schildklier krijgen ook problemen met de productie van belangrijke hormonen. Via de urine wordt veel meer calcium afgescheiden na het consumeren van veel dierlijke eiwitten zoals een maaltijd met veel vlees, eieren, kaas of vis.

Onderzoekers weten dat normaal bot constant van vorm verandert. Het bot wordt voortdurend afgebroken en weer opgebouwd. Natuurlijke progesteron heeft een positief effect op de botopbouw. Dit proces vindt plaats door botweefsel: Osteoblasten bouwen het bot op en osteoclasten breken het bot af. Oestrogeen heeft effect op de osteoclasten die instaan voor botafbraak.

Als men aan een ernstige eigenwaarde inbreuk lijdt, heb je meer botafbraak dan botopbouw. Als tijdens de menopauze een voorheen niet waargenomen verstoring in het lichaam tot uiting komt, zoals problemen met de spijsvertering en de hormoonhuishouding, wordt het evenwicht tussen de opbouw en afbraak van het bot verder verstoord. Dit heeft tot gevolg dat er meer bot wordt afgebroken dan dat er bot wordt opgebouwd.

Het lichaam is zeer terughoudend om synthetische medicijnen te gebruiken. Miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft een lichaamsintelligentie ontwikkeld om precies te weten wat echt of nep is. Daarom is er een verschil tussen natuurlijk en synthetisch progesteron.

De belangrijkste oorzaak van een verminderde productie van progesteron in het lichaam is verstopping van de sinusoïden en galwegen van de lever en ook van de haarvaten van de uitscheidingsorganen en voortplantingsorganen. Dit is te herleiden naar een levensstijl en eetpatroon die volledig uit balans is.

In het genetisch ontwerp van het lichaam bestaat er geen voortijdige afbraak van het eigen skelet. Dat zien we trouwens bij opgravingen van menselijke resten, hoe botten zo goed kunnen bewaren, ook al zijn ze duizenden jaren oud.

Als het botweefsel van de vrouw tijdens de menopauze zwak of vernietigd wordt, komt dit door andere factoren dan hormoontekorten. Andere factoren die een belangrijke rol spelen in het verzwakken van botten en osteoporose zijn – causaal eigenwaarde inbreuken -, correlatie zoals intrahepatische stenen in de galwegen van de lever en de galblaas, een sterk zuurvormend eetpatroon (voornamelijk dierlijke eiwitten en zuivel), en gebrek aan voldoende lichaamsbeweging of krachtoefeningen.

De opname van calcium wordt mee bepaald door hormonen van de bijschildklier en de hormonale vorm van vitamine D. Deze vorm van vitamine D wordt aangemaakt door zonlicht. Tijdens de winterperiode kan gebrek van blootstelling aan zonlicht al leiden tot een verminderende botdichtheid of osteomalacie of botverweking.

Zonnebrandmiddelen verhinderen eveneens de productie van vitamine D waardoor tijdens de zomer eveneens verminderde botdichtheid ontstaat. Extreme uitputting van het lichaam door zwaar werk, zware work-out en fitness en andere extreme activiteiten putten eveneens de calcium voorraden van het lichaam uit.

Een andere belangrijke oorzaak van verstoorde calciumresorptie en verminderde beschikbaarheid van calcium in het lichaam is een gebrek aan goede gal in de lever omdat de lever overbelast en sterk vervuild is. Daardoor ontwikkelen zich intrahepatische stenen in de galwegen die de kwaliteit van de gal aantasten.

Dit wordt op zijn beurt eveneens veroorzaakt door slechte spijsvertering en congestie in de lymfe. Zonder voldoende gal van goed kwaliteit en goede verzadigde vetstoffen kan calcium niet goed opgenomen worden door het spijsverteringskanaal.

Om voldoende calcium te voorzien voor de osteoblasten en de stafylokokken die bot opbouwen, moet het lichaam kunnen vertrouwen op de eigen capaciteit om dit belangrijke mineraal aan te kunnen maken. Het lichaam maakt zelf zijn calciumkristallen aan, gebonden met magnesium en fosfor specifiek voor menselijke botten.

Het enzym alkalische fosfatase helpt bij dit proces. Daarom dat calcium uit melk en zuivel zo slecht is voor het menselijke lichaam. Dit komt doordat de calciumkristallen voor de botten van een koe een andere structuur hebben dan die van het menselijke lichaam.

Het menselijke lichaam kan deze calciumkristallen dus niet inbouwen in eigen botten.

In de ayurveda worden de nagels van onze tenen en vingers als nevenproduct gezien van het botweefsel. Als je gezonde nagels wilt is het zeer belangrijk om goede voeding – zongerijpte gewassen in oorspronkelijke staat – om sterke botten te krijgen essentieel.

Afvalstoffen en gifstoffen in de darmen als gevolg van een slecht werkende spijsvertering verminderen de resorptie van waardevolle mineralen. Door deze innerlijke vervuiling zal de lever overbelast worden waardoor de gal van slechtere kwaliteit wordt.

Misschien krijg je wel genoeg mineralen binnen via voeding of supplementen, maar kunnen zij niet opgenomen worden door deze cofactoren. Verzadigd vet is zeer belangrijk voor de resorptie van mineralen en inbouw in de botten samen met cholesterol en vitamine D. Eet meer gezonde verzadigde vetten

De eerste symptomen zijn dan ook brosse weke nagels die kunnen splijten of afbreken. Dit symptoom verraadt dat de opname van mineralen grondig is verstoord en de spijsvertering niet goed functioneert. Het zijn tekenen van ondervoeding van het botweefsel.

Verbeter de werking van je spijsvertering door grote hoeveelheden specerijen te gebruiken en triphala. Triphala is een typische sterke kruidenmengeling op basis van drie vruchten die op alle gebieden in de gehele spijsvertering evenwicht en spijsverteringsfuncties herstellen en stabiliseren.

Ashwagandha en shatavari kunnen ook helpen om de spijsvertering te verbeteren, de resorptie van mineralen te stimuleren en het voorkomen van broze nagels. Vooral bij vrouwen in de menopauze kunnen broze nagels een voorbode zijn van osteoporose.

Het is verstandig om dit te onderzoeken. Begin alvast met meer goede verzadigde vetten te eten om droogte in de darmen te voorkomen.

Hormoonvervangers

Het hormone replacement therapy ofwel afgekort HRT kunnen zorgen voor een onmiddellijk gevoel van opluchting en verzachting van de menopauzale klachten. Maar HRT zorgt onbedoeld voor een opbouw van toxines die het punt van verzadiging bereiken in het lichaam van de vrouw.

Het risico neemt toe dat er intoxicatieschokken ontstaan met ernstige complicaties zoals trombose. Typische bijwerkingen van HRT. HRT neemt in feite de oorzaak van menopauzale klachten niet weg. Daardoor kan de stofwisselingsprocessen in het lichaam zich ook niet herstellen, met als gevolg dat de hormoonproducerende klieren en vetcellen tekorten lijden aan voedende bestanddelen, zuurstof en water.

Dit geldt in feite voor alle organen en weefsels in het lichaam. Het zal met de tijd de eigen omzetting van hormonen in het lichaam verder ontregelen. HRT veroorzaakt verstoring op de fundamentele processen van de spijsvertering en stofwisseling en zal sterke ontwenningsverschijnselen oproepen als met HRT gestopt wordt.

Vele artsen zien de menopauze als een teken van snelle veroudering en schrijven een combinatie van hormonen uit om deze menopauzale klachten te verminderen of zelfs te stoppen. Men gaat ervan uit dat de voorgeschreven HRT ook belangrijke ziekten kunnen voorkomen die in verband worden gebracht met de verminderde hormoonproductie.

We denken hierbij aan dementie, osteoporose, hart- en vaatziekten en beroerten. Ondertussen weten we dat aan al deze aandoeningen een psychologische relevantie achter schuilgaat. Onder invloed van de media worden vrouwen van middelbare leeftijd bang gemaakt dat ze een ernstig hormoontekort zouden ontwikkelen dat hun leven in gevaar brengt.

Dat heet self fulfilling prophecy. Daarom raken ze ervan overtuigd dat HRT hen kan helpen om een zorgeloos en comfortabel leven te leven tijdens de menopauze. Het is boerenbedrog

Maar HRT is allesbehalve zorgeloos en veilig. Lees de bijsluiter en licht je goed in. Er zijn ernstige risico’s verbonden met het gebruik van HRT.

Ik zou me laten inlichten door onderzoeken die gepubliceerd zijn door het Boston University Medical Center, Nurses’ health study die in 1995 werd gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, American Cancer Society, J.S. Smith en J. Green genaamd Cervical Cancer and Use of Hormonal Contraceptives: A. Systemic Review dat op 5 april 2003 gepubliceerd werd in The Lancet.

Veel van deze onderzoeken waarschuwen dat het gebruik van oestrogeen en progestageen het risico vergroot op baarmoederhalskanker, zout- en vochtretentie, vermindering van het libido, depressie, verstoring van de natuurlijke lichamelijke bloedsuikercontrole mechanisme, vermeerdering van lichaamsvet, borstkanker, vergrote kans op bloedstolling en bloedklonters, algemene vermindering van zuurstofopname door de cel, blaasontsteking, toename symptomen die lijken op PMS, gevoelige borsten, opgezwollen buik, bloedingen, irritatie, angst, verhoogde bloeddruk, gewichtstoename (of gewichtsverlies), vaginale schimmel, verminderde glucose en koolhydraten tolerantie, haaruitval, geelzucht, overgeven en nog vele andere symptomen van HRT, allemaal als gevolg van intoxicatieschokken dat ook biologische schokken zijn en dus ziekmakend.

Lijken de menopauzale klachten niet ineens onbelangrijk in vergelijking met deze bijwerkingen van HRT? Denk tweemaal na, doe moeite om de bijsluiters te lezen en spreek er met je arts over.

Progestagenen kunnen een abnormaal hoog gehalte aan kalk in het bloed veroorzaken, de productie van insuline en suiker veranderen, migraine in hevigheid versterken, galblaasproblemen en leverkanker, problemen en ontstekingen van de urinewegen veroorzaken.

HRT kan alleen maar het tijdelijke verlies van botdichtheid verminderen, het kan de botopbouw cellen of de osteoblasten van het lichaam niet stimuleren om meer botmateriaal aan te maken. Nogmaals denk tweemaal na eer je begint. Er bestaan lichaamsvriendelijke oplossingen.

Vrouwen van middelbare leeftijd die HRT krijgen hebben het laagste niveau van het enzym alkalische fosfatase en zijn bijgevolg onvoldoende in staat om nieuw botweefsel aan te maken. We mogen niet vergeten dat je zolang je HRT inneemt alleen het verlies van bot wordt voorkomen.

HRT blokkeert tegelijkertijd de aanmaak van nieuw botweefsel. Zodra je stopt met HRT slaat de osteoporose ongenadig toe. HRT blijven nemen stimuleert de ontwikkeling van kanker. Wat kies je?

De claim dat HRT je zou beschermen tegen hart- en vaatziekten klopt ook niet. We weten dat oestrogeen in de anticonceptiepil het risico op cardiovasculaire ziekten vergroot. Dit wil zeggen dat het oestrogeen in HRT eveneens dit risico inhoudt.

Je kunt deze onderzoeken bekijken in British Medical Journal, mei 1994. Het onderzoek van het Framingham Massachusetts dat werd gerapporteerd in Journal of The American Medical Association in 1988 vermeldde dat het risico op hartziekten bij gebruik van HRT toenam.

In 2004 werd een onderzoek naar HRT door Women’s Health Initiative beëindigd omdat deze hormonen het leven van veel vrouwen in gevaar brachten. Men stelde vast dat oestrogeentherapie het risico op beroerte enorm vergrootte.

Het is altijd belangrijk om conflicten en trauma’s op te lossen omdat deze de causaliteit van aandoeningen zijn, gecorreleerd aan de menopauze. In herhaling: de menopauze is geen ziekte, maar een natuurlijk proces in het leven van de vrouw waarbij de hormoonhuishouding verandert.

Natuurlijke hulpmiddelen

Vele natuurlijke hulpmiddelen bij menopauzale klachten zijn ook hulpmiddelen bij menstruatieklachten en andere vrouwenproblemen. Meestal niet aan te raden tijdens de zwangerschap.

Pfaffia paniculata of Braziliaanse ginseng of suma (wilde yamwortel)

Deze plant ondersteunt het vrouwelijk hormonaal systeem tijdens menopauzale klachten en eveneens bij onvruchtbaarheid. Deze plant kan opvliegers bijna onmiddellijk verminderen. Deze plant beschermt hart en bloedvaten, is een cardiovasculair tonicum. Gebruik bij voorkeur gestandaardiseerde preparaten.

2 à 6 gram poeder per dag of 100 à 250 mg van een droog extract per dag. Te hoge dosis kan de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal irriteren met maagpijn of misselijkheid tot gevolg. Nooit pfaffia gebruiken bij oestrogeen afhankelijke kankers.

Cimicifuga racemosa of zilverkaars

Zilverkaars wordt eeuwenlang door de Indianen als de plant voor vrouwenproblemen beschouwd. Het is de wortel van deze plant die gebruikt wordt. zilverkaars is heilzaam bij een moeilijke geboorte, bij menstruatiepijnen, bij onregelmatige menstruatie, bij het uitblijven van een menstruatie (amenorroe), bij onvoldoende borstvoeding en vooral bij menopauzale klachten. zilverkaars is eveneens werkzaam bij reuma, zenuwpijnen, oorsuizen, dyspepsie, epilepsie, chronische ovaritis, endometritis en sciatica.

Zilverkaars wordt oraal ingenomen en reguleert het oestrogeenmetabolisme. Het vermindert opvliegers en andere ongemakken tijdens de hormonale veranderingen. De fyto-oestrogenen vangt een oestrogeengebrek op bij tekorten en fungeert dan als een zwak oestrogeen.

Het werkt remmend bij een teveel aan oestrogeen door competitieve inhibitie. Een inhibitor of remmer is een stof die de reactiesnelheid van een chemische reactie sterk vertraagt (chemie).

Zilverkaars heeft invloed op de as bijnieren met de hypothalamus en de hypofyse, onderdrukt het luteïniserend hormoon (LH) van de hypofyse en vermindert zo de progesteronproductie ten voordele van de oestrogenen. Ontspannend effect op de bloedvaten.

Deze plant is veilig ondanks het behoort tot de familie van de ranonkelachtigen die zeer giftige soorten bevat. Het is best om niet langer dan zes maand en/of zes maand naeen te gebruiken. Te hoge dosis kan lichte maag-darmproblemen, misselijkheid, hoofdpijn en soms zelfs braken veroorzaken.

De aangeraden dagdosis bedraagt het equivalent van 2 à 3 gram poeder (capsules) en dit komt overeen met ongeveer 40 à 80 mg wortel extract. Het werkt bij menopauze ongeveer na 6 à 8 weken en moet enkele maanden ingenomen worden voor een werkzaam resultaat.

Je hebt ook een moedertinctuur van zilverkaars. Gebruik nooit een afkooksel van zilverkaars, dat werkt niet. Waarschuwing: Om problemen te voorkomen is het belangrijk te stoppen met het gebruik van hormoonvervangers als men zilverkaars wilt gebruiken. Zilverkaars eveneens niet gebruiken als je bloeddrukverlagende medicijnen neemt.

Asparagus racemosus, Shatavari of de wilde asperge

De wilde asperge is een paardenmiddel uit de ayurveda die al eeuwenlang gebruikt wordt om vrouwen- en menopauzale klachten te behandelen. In de ayurveda gaan ze ervan uit dat de menopauze probleemloos moet verlopen. De wilde asperge ondersteunt vele functies en fysiologische systemen van het lichaam.

De wilde asperge is een krachtig antioxidant dat het immuunsysteem reguleert en versterkt. Het zorgt ervoor dat vrouwelijke hormonen in evenwicht blijven en voldoende worden geproduceerd om het normale functioneren van alle lichamelijke processen te garanderen.

Het heeft een verzachtend effect op het spijsverteringskanaal en stimuleert de peristaltiek. Tevens bevordert het een gezond energieniveau en kracht. De wilde asperge wordt binnen de ayurveda gezien als een rasayana, hetgeen wil zeggen verjongend en vitaliserend. Deze plant heeft een koelende energie en is werkzaam tegen opvliegers. Het compenseert de afname van oestrogeen en progesteron.

Het vermindert pijn. Samen met pfaffia paniculata is het uitermate doeltreffend tegen menopauzale klachten, versterkend en genezend voor het lichaam. Waarschuwing: vanuit ayurvedisch perspectief is het beter om de wilde asperge te vermijden bij zware congestie en intoxicatie van het lichaam.

Oenothera biennis of teunisbloem

Orale inname van teunisbloem bevordert het vrouwelijk hormonaal evenwicht (oestrogenen en progestagenen). Maken minder gevoelig voor prolactine, bevordert menstruatie (emmenagoog). Teunisbloemolie is ook werkzaam bij premenstrueel syndroom, mastodynie (pijnlijk gespannen borsten), menopauzale verschijnselen, onregelmatige menstruatie en amenorrhee of het uitblijven van de menstruatie.

Teunisbloemolie helpt ook om de eierstokken zo veel mogelijk oestrogeen te laten produceren tijdens het eerste stadium van de menopauze. De aangeraden dagdosis is ongeveer 3 à 6 gram teunisbloemolie. Deze olie is rijk aan GLA, ofwel gammalinoleenzuur ofwel essentieel omega 6 vetzuur.

Dit vetzuur is een belangrijk onderdeel van van de celmembranen en helpt bovendien het evenwicht in het prostaglandine metabolisme te herstellen en te behouden. De aanmaak van goede prostaglandines wordt gestimuleerd, zeker als het wordt gecombineerd met een olie die rijk is aan omega 3 vetzuren zoals lijnzaadolie of visolie (algenolie).

Waarschuwing: Niet aan te raden bij zwangerschap, epilepsie, schizofrenie, maag en duodenumzweren. Gebruik ook geen teunisbloemolie als je een chirurgische of tandheelkundige ingreep moet ondergaan. Niet gebruiken in combinatie met bloedverdunners

Aloë vera en Aloë ferox

Het sap van beide planten gemengd met ongeraffineerde suikers (kokosbloesemsuiker bijvoorbeeld) is een algemeen sterkend middel voor vrouwen in de menopauze. Aloë heeft een sterk ontgiftend vermogen en voert het teveel aan innerlijke warmte af.

Is doeltreffend werkzaam tegen de zogenaamde opvliegers. Aloë heeft een reinigend effect op het maag-darmkanaal en ondersteunt het darmslijmvlies, doeltreffend tegen maagzuur en maag-darmzweren. In de Chinese en Ayurvedische geneeskunde wordt Aloë gebruikt om menstruatieklachten te verminderen waaronder premenstruele stemmingswisselingen, een opgeblazen gevoel en gevoelige borsten.

Ik raad aan om zuivere Aloë te gebruiken zonder toevoeging van andere kruiden. De dagelijkse dosis bedraagt 2 à 3 maal anderhalf tot 3 deciliter, eventueel gemengd met cranberry- of appelsap. Aloë bestaat ook in poedervorm, onttrokken aan de binnenkant van het aloë blad. Echter heeft dit een sterk laxerend effect wat kan leiden tot een luie darmperistaltiek. Waarschuwing: intern gebruik ervan is af te raden tijdens de zwangerschap.

Piper methysticum of Kava kava

Kava kava behoort tot de plantenfamilie van de peper.Het is een heester die een hoogte bereikt van ongeveer twee meter. De werkzame stof wordt uit de ondergrondse wortels en knollen gehaald. Kava kava wordt voornamelijk gebruikt bij angsten en slapeloosheid zonder de typische bijwerkingen die farmaceutische medicijnen geven.

Het doorbreekt de nervositeit zonder het denkvermogen te belemmeren. Kava kava geeft meetbare verbeteringen in de stemmingen en welbevinden bij vrouwen in de menopauze. Minder last van depressie en angstaanvallen. Waarschuwing: Gebruik geen Kava kava in combinatie met kalmeringsmiddelen en medicijnen die slaapverwekkend zijn.

Gebruik kava-kava niet als vervanging van regelmatige beweging, goede voedingsgewoonten en gezonde evenwichtige emotionele keuzes. Dit geldt eigenlijk voor alle kruiden. Bekijk je probleem vanuit een holistisch perspectief. Het gebruik van kava kava moet ook aanleiding geven tot een eerlijk zelfonderzoek naar de achterliggende oorzaken van je angsten, nervositeit en andere aandoeningen en kwalen.

Vitex agnus-castus of monnikspeper

Monnikspeper is een voedingssupplement, speciaal geformuleerd om bij te dragen tot het vrouwelijk welzijn. Het helpt de ongemakken tijdens de premenstruele periode en de menopauze te verminderen. Monnikspeper(bes) wordt al beschreven in geschriften van de Griekse arts Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde.

De gedroogde bessen bevatten diverse bioactieve stoffen waaronder iridoïde glycosiden, flavonoïden, diterpenen, lignanen en etherische olie. Het reguleert de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as en ondersteunt het psycho neuro-endocriene systeem.

Monnikspeper heeft krachtige antioxidatieve, ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Deze plant stimuleert de dopamine, gamma amino boterzuur (gaba) en choline overdracht. Niet gebruiken bij zwangerschap en bij gebruik van dopamine-antagonisten.

Monnikspeper staat bekend om het veilig verwijderen van cysten, vleesbomen en endometriose. Het normaliseert en stabiliseert de productie van vrouwelijke hormonen. Ideale dosis is 25 druppels monnikspeper tinctuur per dag, dit gedurende drie maanden.

Andere ondersteunende planten bij menopauze

Vangen het oestrogeengebrek op door fyto oestrogenen of het herstellen van de hormoonhuishouding: Camellia sinensis, Glycyrrhiza glabra of zoethout, Lepidium peruvianum, Linum usitatissimum (lijnzaad), Humulus lupulus (hop), Trifolium pratense, Tribulus terrestris, Trigonella foenum graecum, Salvia officinalis, Salvia sclarea, Punica granatum (granaatappel), Glycine max, Dioscorea villosa, Chamaelirium luteum.

Ondersteunende planten bij andere klachten tijdens de menopauze:

Bij neerslachtigheid en depressiviteit: Ballota nigrum en vitex agnus castus.

Bij slapeloosheid, spanningen, angst, prikkelbaarheid: Ballota nigrum, Melissa officinalis, Valeriana officinalis, Nardostachys jatamansi, Passiflora incarnata.

Bij neerslachtigheid: Ballota nigrum, Hypericum perforatum.

Bij hyperprolactinemie: (relatief tekort aan progesteron ten opzichte van oestrogeen) Vitex agnus castus.

Algemeen ondersteunend bij beter doorbloeding bekkengebied, minder vaginale droogte en minder circulatieproblemen: Angelica sinensis.

Bij droogte van de huid en de slijmvliezen: (bronnen van omega 6 en omega 3): Borago officinalis, Hippophae rhamnoides, Ribes nigrum, Oenothera biennis, Trillicum aestivum, Aloë ferox en A.vera, Glycine max.

Verminderen het nachtzweten: Juglans regia, Salvia officinalis, Hyssopus officinalis, Triticum aestivum.

Verminderen de vasomotorische symptomen zoals opvliegers: Aloë ferox en A. vera, Cupressus sempervirens, hamamelis virginiana, Melilotus officinalis, mentha X piperita.

Ondersteunend en hormoonhuishouding regulerend: Panax quinquefolius, Panax ginseng, Lepidium peruvianum, Eleutherococcus senticosus.

Hormonaal ondersteund door omega 3 oliën: Linum usitatissimum, perilla frutescens.

Zeer effectief om overgangsklachten te verminderen is de kruidenmengeling van zilverkaars (Cimicifuga racemosa), monnikspeper (vitex agnus-castus) en chamaelirium luteum die je het beste alledrie kunt gebruiken. Deze drie planten zorgen tevens voor een beter werking van de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as.

Als dit nog niet helpt, kan Maca-wortel (Peruviaanse ginseng) soelaas brengen. Maca vermindert opvliegers met meer dan 60%, het geeft de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as een extra zetje en brengt de hormonen in het lichaam in balans.

Maca bevat natuurlijke progesteron die helemaal geen bijwerkingen heeft. Als het als crème lokaal wordt aangebracht kan het menopauzale klachten sterk verminderen. Maca-extract werkt bovendien gelijkaardig als oestrogeen, dus je mijd het beter als je een aandoening hebt die oestrogeen-gevoelig is, zoals fibromen – goedaardige huidgezwelletjes en endometriose.

Consumeer maca beter niet als je zwanger bent. Begin met twee theelepels maca per dag, één theelepel ‘s morgens en één theelepel in de namiddag. Niet ‘s avonds, maca heeft een stimulerend effect en kan de nachtrust verstoren.

Als de symptomen van de menopauze afnemen, verlaag je de dosis maca naar tweemaal een halve theelepel per dag. Je kunt het ook gebruiken in de vorm van capsules of mix het in de soep, want maca smaakt eigenlijk niet zo best.

De beste preventie om menopauzale klachten te voorkomen

De beste preventie tegen klachten tijdens de overgang is het zuiveren en ontgiften van het lichaam. Dit houdt op de eerste plaats in dat de spijsvertering op punt moet gesteld worden.

De lever geeft via de gal onschadelijk gemaakte toxines af aan de spijsvertering en de darmflora ruimt deze op. 80% Van de lymfe is verbonden met de darmen en dat houdt in dat de de grootste bacteriële agentia zich op deze plaats bevindt en instaat met het grote zuiveringswerk van het lichaam.

De zuivering van de lever, galblaas, de nieren en de dikke darm is prioritair om vele overgangsklachten te kunnen voorkomen. Alles begint steeds met de werking van de spijsvertering.

Andreas Moritz beschrijft in zijn boek “de ongelooflijke lever- en galblaaszuivering” hoe je zelf aan de slag kunt gaan om honderden of duizenden intrahepatische stenen te verwijderen die meestal in de galwegen van de lever gevormd worden.

Bij zeer veel vrouwen van middelbare leeftijd zijn er veel intrahepatische stenen die de kwaliteit van de gal aantasten waardoor de spijsvertering minder goed zal werken en het lichaam toxines en afvalstoffen moeilijker kan verwijderen.

Intrahepatische stenen verwijderen, nierstenen verwijderen en de spijsvertering goed verzorgen zorgt ervoor dat de menopauze geleidelijkaan en comfortabel zal verlopen zoals dit bij het grote deel van de wereldbevolking het geval is.

Het risico op chronische aandoeningen zal sterk verminderen. Denk maar aan chronische darmziekten, kanker, hart-en vaatziekten, osteoporose, constipatie, spataderen, galstenen, ernstige menstruele bloedingen, gevoelige borsten, polycysteus-ovarium syndroom en kanker van de voortplantingsorganen.

Voor de productie van vele steroïde hormonen (op basis van mevalonaat en cholesterol) is het belangrijk om voldoende goede verzadigde vetten te consumeren. Mevalonaat is een lichaamseigen stof die het lichaam aanmaakt door consumptie van verzadigd vet.

Mevalonaat wordt door het lichaam gebruikt voor de vele steroïde hormonen, cholesterol en vitamine D of calciferol. Verzadigd vet, denk maar aan kokosolie , cacaoboter of ghee beschermen de darmslijmvlies en zorgen voor een betere resorptie van mineralen samen met de gal.

Wat zegt de Germaanse geneeskunde?

In de leeftijd van 45 – 55 jaar voltrekt zich bij de vrouw “de wissel” of de menopauze. De oestrogeenproductie daalt zodanig dat de eisprong en de maandelijkse bloeding uitblijven.

Vele, maar niet alle vrouwen, hebben in deze periode last van opvliegers, zweetvlagen, stemmingswisselingen, slaapstoornissen, duizeligheid en osteoporose.

Vanuit het oogpunt van de 5 biologische natuurwetten is deze wissel bijzonder als we de veranderingen in de hersenen bekijken: Rechtshandige vrouwen reageren normaal met hun linker (=vrouwelijke hersenhelft). Een daling van de oestrogeenspiegel gaat gepaard met het stijgen van de testosteronspiegel. > ”Vermannelijking” van de vrouw: zij gaat reageren vanuit de rechter (mannelijke hersenhelft).

Hierdoor verliezen specifiek vrouwelijke conflicten hun belang. De vrouw ervaart zichzelf als “man”. Actieve Hamerse haarden (onopgeloste conflicten) in de vrouwelijke hersenhelft worden onbelangrijk of “lossen op” door de hormonenomslag (= “hormoon-mannelijk”).

Een vrouw kan echter door een conflict op de vrouwelijke hersenhelft voortijdig in de overgang komen (= conflict-mannelijk). De situatie is voor beide types hetzelfde: de vrouw voelt zich mannelijk en ontwikkelt mannelijke trekken. in het werk van Dr. Hamer betekent “mannelijk” actief-dynamisch-ondernemend-aanvallend…)

Het zweten is een typisch symptoom van de genezingsfase: door de hormonen omslag lossen geslachtsspecifieke conflicten op.

Ontstaat bij de menopauze een gegeneraliseerd eigenwaardeconflict, dan reageert het lichaam met de afbouw van botweefsel. Veel vrouwen zijn vaak niet verzoend met hun verminderde lichamelijke aantrekkelijkheid.

Zoals pubers door het “opschieten” van de geslachtshormonen in een nieuwe fase terechtkomen, zo komen vrouwen in de menopauze ook in een nieuwe fase. Stemmingswisselingen, depressie, slaapstoornissen door wisseling van de dominantie van de hersenhelften.

Risico op verhoging van het aantal longembolieën, hartinfarcten of beroerten door oplossing van jarenlange actieve conflicten. Problematisch is de wissel voor de partner, die plots met een man te doen heeft. In elk geval niet meer met de vrouw van voordien.

Mannen komen later in de wissel dan vrouwen. (70 jaar: daling van het testosteron) > Vervrouwelijking van de man. Deze tijd, tot de man ook “gewisseld” heeft, is bijzonder kritiek voor de relatie (scheidingen). Na de wissel zijn gemoedstoestand en gezondheid opnieuw stabiel (“de gelijkmoedigheid van de ouderdom”).

Therapie: Deze nieuwe levensfase welkom heten. Affirmaties: “Mijn conflicten zijn zich aan het oplossen, deze klachten gaan voorbij.” ” Een nieuwe tijd begint”.

Bronnen:

Andreas Moritz, Deepak Chopra, Ayurveda, Wikipedia, Christiane beerlandt, Geert Verhelst, Maya Tiwari, Anil Kumar mehta, Vasant lad. Dr. Geerd Ryke hamer

Gepubliceerd op 15/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Hoe ontgift en zuivert het lichaam zich? Het menselijke lichaam is het pronkstuk van miljoenen jaren evolutie van de natuur. Het lichaam van de mens is evolutionair gezien hoog ontwikkeld en heeft verschillende uiterst intelligente en accurate systemen om zichzelf te kunnen ontgiften en te zuiveren van afvalstoffen en toxines. Deze processen zijn essentieel om te voorkomen dat afvalstoffen en toxines zich ophopen en verzuring veroorzaken, wat kan leiden tot verstoppingen in de fijne haarvaten van onze bloedsomloop, het bindweefsel waarin onze lichaamscellen zijn ingebed, en het lymfestelsel dat overtollige vloeistoffen en stofwisselingsafval afvoert. Wanneer verstoppingen optreden, ontvangen lichaamscellen geen [...]

    By Published On: 03/03/2024
  • Al meer dan 25 jaar wordt wetenschappelijke medische kennis onderdrukt. Natuurwetenschappelijk denken betekent het analyseren van metafysische en psychologische componenten die voorkomen bij kanker en chronische aandoeningen, om deze op te lossen. Het menselijke lichaam heeft dankzij miljoenen jaren natuurlijke evolutie geleerd zichzelf gezond te houden. De mens is eigenlijk het pronkstuk van natuurlijke intelligentie. Het microbioom werkt in evenwicht samen, met een dynamische samenwerking die gunstig is voor alle partijen, inclusief de mens. Microben staan altijd ten dienste van hogere levensvormen. Dr. Hamer begreep dit. Problemen zoals conflicten, trauma's en biologische schokken kunnen dit evenwicht grondig verstoren. In mijn [...]

    By Published On: 03/03/2024
  • Je immuunsysteem is in feite een recyclagesysteemHet lijkt erop dat je immuunsysteem een flinke klap heeft gekregen. Je voelt je slecht en je klachten lijken zelfs erger te worden. Maar voordat we ons haasten naar een antibioticakuur, laten we eens dieper ingaan op ons immuunsysteem en enkele zaken herontdekken.Het immuunsysteem past binnen een dualistische filosofie waarbij ziekte wordt gezien als iets van buitenaf dat het lichaam binnendringt, in plaats van een reflectie van interne geestelijke processen. Echter, de geest is wel degelijk ontvankelijk voor de schokken en trauma's van het leven. Het lichaam is als het ware het voertuig waarmee [...]

    By Published On: 03/03/2024