Migraine

Iedereen kan migraine krijgen op elke leeftijd

Algemeen hebben vrouwen meer last van migraine dan mannen. Doordat er verschillende vormen van migraine zijn en een verscheidenheid aan symptomen, beleven patiënten migraineaanvallen op verschillende manieren. Prikkelgevoeligheid, misselijkheid en een verminderd denkvermogen zijn symptomen die bij vrijwel alle migraineaanvallen voorkomen.

Het is lastig om naar een gesprek te luisteren omdat het denkvermogen afneemt. Tijdens de migraineaanval kan men lichtflitsen waarnemen, soms met flauwte overvallen worden. De meeste mensen met migraine gaan het liefst in een rustige donkere kamer in bed liggen. Een aanval van migraine kan enkele uren tot een paar dagen duren. Het kan je dagelijkse leven echt in de war brengen.

Oorzaken zijn moeilijk te traceren, doch deze dienen opgelost te worden. Algemeen hebben mensen die emotioneel volledig in evenwicht zijn met een sterke goede gezondheid meer “immuniteit” tegen psychologische en biologische schokken of trauma’s, en weinig last van hoofdpijn en migraine.

Wat zegt de Germaanse geneeskunde over migraine?

Volgens de Germaanse geneeskunde is migraine het gevolg van een genezingscrisis, met een versterking door het syndroom. Het syndroom heeft te maken met de nierverzamelbuizen met waterretentie als gevolg van een existentie-, vluchteling- of bestaansconflict.

Migraine kan ook ontstaan bij genezingsprocessen van een hersenvliesontsteking als gevolg van de zwelling die ontstaat van het hersenoedeem en de ontsteking zelf.

Het is belangrijk te beseffen dat de hersenen geen pijnreceptoren hebben. Dat betekent dat de hersenen zelf geen pijn kunnen doen. Het is druk op de hersenvliezen – die wel pijnreceptoren bevatten – dat de hoofdpijn veroorzaakt.

Elke keer als je een shock of een trauma oploopt ontstaat er vanaf de conflictinslag een Hamerse Haard in de hersenen. Afhankelijk van de conflictinhoud wordt in het overeenkomstige gebied in de hersenen een scherprandige ringvormige structuur gevormd. Dit wordt de Hamerse Haard genoemd.

Na een conflictoplossing wordt deze Hamerse Haard gevuld met hersenvocht, waardoor er druk begint te ontstaan in de hersenen. De scherprandigheid van de Hamerse Haard verdwijnt.

Tijdens het tweede deel van de genezingsfase wordt dit hersenvocht uitgeduwd en ontstaat hoofdpijn. De sterke hoofdpijn in de genezingscrisis dat de migraine uitlokt is niets anders dan de versterking door waterretentie als gevolg van het syndroom.

Lichte tot matige hoofdpijn = genezingsfase

Sterke hoofdpijn = genezingscrisis

Migraineaanval = genezingscrisis

Een oplossing van een frontaalangst – rechterzijde – of een onmachtsconflict – linkerzijde – kan leiden tot migraine in het voorhoofd. Het is de genezingscrisis (epicrisis) waarbij het vocht uit het hersenoedeem wordt uitgedrukt.

Door de begeleidende symptomen in acht te nemen kan men vaak het betrokken relais achterhalen. Misselijkheid en/of braken is een indicatie dat een territoriumergernis- of identiteitsconflict is opgelost. Spraakstoornissen is het gevolg van een schrikangst of territorium-angst conflict.

Bij terugkerende optredende migraineaanvallen zal er bij elke migraineaanval conflictmassa afgebouwd worden, zodat het conflict ‘niet zichtbaar is’ ten opzichte van het orgaan of het weefsel in het lichaam. Er is dan geen manifestatie van symptomen op het orgaan of weefsel.

Door uitzetting van de medulla kan er uitval ontstaan van het zicht of ontstaat er dubbelzicht. Dat komt omdat de gezichtszenuw en de kruising van de gezichtszenuwen vlak onder de medulla liggen – dat is de witte stof van de grote hersenen. Kan gelijktijdig met een “angst voor aanval in de rug – conflict”.

Algemeen kan er steeds hoofdpijn ontstaan tijdens elke genezingsfase, van een verkoudheid tot een bronchitis of kanker. Het heeft ook te maken met hoe groot de conflictmassa is, hoe groter deze massa, hoe meer kans op hoofdpijn in de genezingsfase en/of de epicrisis.

Andere factoren die aan de basis liggen van hoofdpijn

Ondersuikering van de hersenen

Tijdens de genezingsfase en met name tijdens de epileptoïde crisis hebben de hersenen een sterk verhoogde behoefte aan suiker. Een lage bloedsuikerspiegel veroorzaakt of versterkt het hersenoedeem.

Een tijdelijke ondersuikering van de hersenen met hoofdpijn tot gevolg, kan door een weerstands- of walgingsconflict afhankelijk van de fase, veroorzaakt worden. Hypoglycemie is het gevolg van een vrouwelijke passieve reactie waarbij er functieverlies ontstaat in de alfacellen van de pancreas.

Dikwijls wordt men hongerig in deze toestand. Neem snelle suikers zoals biologische druivensuiker.

Gevolgen van vergiftiging

Veel stimulerende dingen, drugs en farmaceutische medicijnen houden het lichaam in een voortdurende sympathicotonie – voortdurende dag-fase. In de sympathicotonie voelen we ons “high”.

Gifstoffen zijn lichaamsvreemde stoffen en de meeste medicatie werkt in op deze vegetatieve verschuiving van de genezingsfase naar de sympathicotonie, en de daarmee verbonden pijn wordt daardoor onderbroken. Wanneer de vergiftigings-werking stopt, komt het individu in genezing. Het herstel van de vergiftiging leidt naar hoofdpijn.

Gevolgen van voedingsmiddelen of dranken

Voor veel mensen zijn voedingsmiddelen sporen die leiden naar conflicten uit het verleden. Het conflict kan opgelost zijn, maar het spoor – voedingsstof – hiernaartoe roept in het onbewuste ‘alarm’, en dan kan het conflict opnieuw geactiveerd worden.

Er ontstaat een korte conflictactiviteit dat gevolgd wordt door een genezingsfase met hoofdpijn. Het getroffen orgaan of weefsel hoeft niet altijd per definitie om het spijsverteringsstelsel te gaan.

Overmatige zonnestraling op het hoofd of in de nek

Een zonnesteek. Er ontstaat een zwelling en ontsteking van het hersenvlies met hoofdpijn tot gevolg.

Hersenvliesontsteking

Meestal in combinatie met nekstijfheid. Genezingsfase van het schedelbot. De hersenvliezen worden naar binnen gedrukt door het botoedeem. Het is een ruimte-innemend proces door het botvlies en dat veroorzaakt hoofdpijn.

Het syndroom met waterretentie versterkt altijd elk type hoofdpijn!

Therapie bij genezingsfase met hoofdpijn

Koude heeft een weldadige invloed op hoofdpijn en migraine. Koude kompressen op het voorhoofd en het gezicht. Lichte lichaamsbeweging zoals wandelen in de koude lucht is heilzaam. De afkoeling op de huid zorgt voor een betere samentrekking en ontspanning van de bloedvaten, waardoor zuurstofvoorziening wordt bevorderd.

In het geval van het Syndroom: altijd het existentie-, vluchteling- of bestaansconflict en zijn sporen oplossen.

Lymfedrainage, voetreflexzone massage of shiatsu, chiropraxie of osteopathie.

Op de slapen kan men verdunde lavendel-, munt-, of melisse-olie aanbrengen. Zachtjes inmasseren. Thee van lavendel, pepermunt of rozenblaadjes.

Straling van blauw of violet licht kan soelaas brengen. Let op, dit licht brengt je meer in de sympathicotonie waardoor het pijn symptoom wat kan afgevlakt worden. De genezingsfase zal langer duren, en wordt draaglijker.

Wees voorzichtig met stimulerende zaken zoals alcohol dat de waterafscheiding bevordert en het antidiuretisch hormoon (ADH) remt. Hoofdpijn gaat toenemen als het vocht te snel wordt uitgedreven.

Vanuit de Ayurveda heb ik ook nog wat bijeen gesprokkeld

Spijsverteringsproblemen

De gehele spijsvertering is verbonden met het emotioneel centrum in de hersenen. Dit wilt zeggen dat de spijsvertering niet optimaal kan werken als men conflictactief is. Het spijsverteringskanaal is het allerbelangrijkste ontgiftingskanaal. 80% Van de lymfe is verbonden met het darmstelsel.

De lever die gifstoffen uit het bloed haalt en neutraliseert, voert deze stoffen via de gal af naar de darmflora. Zo kan het lichaam deze gifstoffen op een veilige manier uitscheiden.

Als de spijsvertering verstoord is door schokken en trauma’s komt de ontgifting in het lichaam in de problemen. Zo ontstaat langzaam intoxicatie, als intoxicatie de tolerantie van het lichaam overschrijdt, ontstaat er een intoxicatieschok. Een intoxicatieschok is de verzuring van het lichaam met zuurstoftekort, en dat is ziekmakend.

Een intoxicatieschok verergert de genezingsfases van andere programma’s. Toxische stoffen hebben dezelfde invloed in het lichaam als farmaceutische medicijnen, pijnstillers en stimulerende dingen. Het brengt het lichaam in sympathicotonie, ofwel terug in de conflictactiviteit.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat intoxicatie met verzuring en zuurstoftekort de correlatie is met een aandoening omdat beide door dezelfde conflictinslag zijn veroorzaakt. De conflictinslag (DHS) is dus de causaliteit van de aandoening en de intoxicatie met verzuring en zuurstoftekort op weefselniveau.

Het is van belang om de spijsvertering extra te soigneren. Dat betekent niet te veel eten als men conflictactief is. Omdat het voedsel in een conflictactieve toestand onvoldoende kan verteren en een bron wordt van extra toxines.

Gebruik veel specerijen omdat specerijen ontgiftend werken voor het lichaam en de spijsvertering. Afhankelijk van de aandoening en de omstandigheden, drinken we steeds voldoende.

Bij langdurige conflictactiviteit kunnen er verstoppingen ontstaan ergens in het spijsverteringskanaal. Meestal is dit in de dikke darm, meer bepaald het gebied in de rechterdraai (Colon transversum). De dikke darm heeft veel reflexpunten.

Deze reflexpunten veroorzaken zenuwimpulsen naar het verlengde merg – medulla oblongata – en stimuleren daar vitale centra. Een van deze centra bestuurt de vernauwing en verwijding bloedvaten. Overstimulering door afvalstoffen in de dikke darmen liggen dikwijls aan de basis om een plotse tijdelijke vernauwing, en verwijding van de bloedvaten te veroorzaken met migraineaanvallen tot gevolg.

Andere spijsverteringsproblemen zoals verstoppingen in de galwegen, galstenen, constipatie zijn ook belangrijke triggers die migraine en clusterhoofdpijn verergeren.

Een combinatie van zuivel met eieren kan eveneens migraineaanvallen veroorzaken. Eieren met zuivel is een verkeerde voedselcombinatie dat conflicteert in de spijsvertering. Levensstijl betekent stressmanagement, op tijd gaan slapen en op tijd opstaan, voldoende frisse lucht en lichaamsvriendelijke beweging. Geef dit ook aandacht.

Het belang van een goede lichaamshouding

Een doorgezakte rug waardoor de schouders naar binnen vallen is een onnatuurlijke lichaamshouding. We zitten veel en vaak verkeerd. Het hoofd wilt altijd rechtop staan en dat geeft een extra belasting in de nekwervels als je lichaamshouding niet correct is.

Er ontstaat een soort knik in je nek. Bedenk dat een mens altijd recht voor zich uitkijkt. De hersenstam en de atlas zijn zeer gevoelige plaatsen. Door de ingezakte schouders komt het hart onder druk te staan. Dit alles kan cervicale zenuwen knellen en hun werking verstoren met migraine tot gevolg.

Met yoga kun je op een lichaamsvriendelijke manier de natuurlijke lichaamshouding herstellen om veel klachten te voorkomen. Een hersenschudding, of ontsteking van het hersenvlies, een beroerte, hersencyste, TIA of micro-beroerte, en andere aandoeningen in de hersenen kunnen ook aanleiding zijn tot migraine.

Genezingsfasen van verstopte sinussen lokken ook migraine uit. Los het conflict en zijn sporen met betrekking op de sinussen op zodat de genezing volledig kan voltooien.

Voedingsmiddelen die een trigger zijn tot migraineaanvallen

Geraffineerde industrieel bewerkte oliën en geraffineerde palmolie verteren bijna niet. Om deze industrieel bewerkte vetstoffen goed te metaboliseren moet het lichaam enorm veel vrije radicalen produceren. Dit overbelast de ontgiftingssystemen van het lichaam.

Veel oliën zijn afkomstig van genetisch gemanipuleerde gewassen zoals maïs en koolzaad. Alcohol, bewerkte chocolade, additieven, smaakmakers en e-nummers in de voeding en geraffineerd zout is giftig omdat het de waterhuishouding in het lichaam verstoort.

Melk van koeien en andere dieren, zoals zuivel en kaas, kan wel lekker zijn, maar is niet het voedsel voor de mens. Veel zuivel werkt slijmvorming in de hand. Veel eieren eten geeft ook een verstoring in de spijsvertering. Probeer deze dingen te mijden als je bewust bent dat je schokken of trauma’s hebt opgelopen.

Het onbewuste gaat deze zaken sowieso koppelen aan elkaar, waardoor deze voedingsmiddelen een spoor vormen. Dit geldt zeker voor gluten en lactose. Gluten kan ervoor zorgen dat de histaminespiegel gaat stijgen, dit verergert hoofdpijn.

Gefermenteerde voedingsmiddelen kunnen wel een bron zijn van darmflora, maar als je hoofdpijn of migraine hebt, kun je deze voedingsmiddelen beter even laten.

Dan nog enkele zaken die men beter mijdt als men conflictactief is. Overmatige consumptie van dierlijke eiwitten heeft een sterk verzurend effect in je lichaam. Dierlijke eiwitten verteren niet goed als de spijsvertering door conflicten en trauma’s verzwakt is.

Als je gevoelig bent voor allergieën, probeer de oorzaak te vinden en uit te schakelen. Bij elke allergie wordt er histamine geproduceerd dat migraine kan veroorzaken en verergeren. Een allergie ontstaat doordat een voedingsmiddel, stuifmeelkorrels en andere zaken door het onbewuste gekoppeld is aan een conflict. Conflict en zijn sporen zo goed mogelijk oplossen.

Een goed werkende spijsvertering is ook belangrijk om het darmslijmvlies optimaal te laten functioneren. Op deze wijze kan het tryptofaan uit de voeding omgezet worden tot serotonine. Serotonine is belangrijk om alle gelukshormonen, waaronder de endorfines, te stimuleren.

Rijke zuurstof van een waterval

In onze maatschappij hebben de meeste mensen een teveel aan positieve ionen. Er moet evenwicht zijn tussen positieve en negatieve ionen. Door regelmatig op blote voeten te lopen kan men meer positieve ionen afvoeren en negatief geladen ionen opladen. De nabijheid van een waterval heeft eenzelfde effect.

De zuurstof bij een waterval of in het hooggebergte bevat meer negatieve ionen. Te weinig negatieve ionen kan je zenuwstelsel irriteren en migraine verergeren. De hersenen vormen het centrum van elektrische activiteit. Kokoswater en verse sappen drinken ondersteunt een evenwichtige verhouding ionen in het zenuwstelsel.

Andere factoren die migraine kunnen veroorzaken.

Stress en negatieve emoties, trauma’s putten de bijnieren uit door productie van adrenaline. Deze stressvorm van adrenaline overspoelt je organen en irriteert het zenuwstelsel. Hierdoor kan je bloeddruk stijgen, trigeminale zenuwen (hersenzenuwen) gaan aanspannen met migraine tot gevolg.

Ten slotte: menstruatieproblemen, slaapproblemen en te weinig drinken kunnen ook migraine uitlokken.

Adrenaline

Bij veel mensen slaat de migraine juist toe als ze zich ontspannen of iets leuks willen doen. Precies in deze toestand heb je conflictoplossing waardoor de genezingsprocessen van start kunnen gaan. De productie van adrenaline vermindert en de vagotone functies van het zenuwstelsel beginnen weer goed te werken.

Adrenaline brengt het zenuwstelsel in de sympathicotonie. Dat is belangrijk om voldoende alert te kunnen zijn om te overleven bij gevaar en stress. Interessant is dat tijdens de adrenaline rush de productie van endorfines enorm afneemt.

Endorfines hebben een reinigend effect en brengen de productie van histamine in balans.

Als het zenuwweefsel en de hersenen lange tijd overspoeld zijn door stresshormonen, is er meer irritatie op het zenuwweefsel. Normale functies zoals de spijsvertering wordt hierdoor verstoort met intoxicatie tot gevolg. De bloeddruk kan stijgen, waarbij bepaalde zenuwbanen in de hersenen zich gaan aanspannen.

Als je ontspant, is migraine of zware hoofdpijn het gevolg, want het lichaam en het zenuwstelsel zullen in de genezingsfase gaan. Dat gebeurt precies op het moment dat je iets leuks of ontspannends gaat doen. Na de genezingsfase wordt de productie van endorfines weer opgestart. Je kunt je een gewoonte maken om met je vingers de wenkbrauwen te masseren, dat stimuleert de productie van endorfine.

Middeltjes uit de natuur

1)- Ester-C: Deze vorm van vitamine C ondersteunt de bijnieren en versterkt de algemene gezondheid. Het draagt bij tot de verwijdering van de histamine uit het bloed waardoor er meer zuurstof beschikbaar is voor de hersengebieden waar het nodig is.

2)- Hoefblad, Petasites (petadolex), werkzaam bij chronische migraine.

3)- Valeriaanwortel: ontspant de langste zenuw van het lichaam, de nervus vagus. Het vermindert tevens de hoge bloeddruk die in verband staat met migraine.

4)- Jatamansi of Nardostachys jatamansi reguleert en ontspant het zenuwweefsel, het is werkzaam tegen stress, onrust en spanningen.

5)- Glidkruid ontspant het zenuwstelsel.

6)- Cayennepeper verlicht pijn en zorgt voor een goede histamine balans. Stimuleert de productie van endorfines. Leer stap voor stap een glas water met 1 à 2 theelepels cayennepeper te drinken. Ook goed voor het hart.

7)- Ginkgo biloba ontspant het zenuwstelsel en kalmeert allergische reacties door het histaminegehalte te verlagen.

8)- Chrysantenthee kalmeert eveneens allergische reacties door het histaminegehalte te verlagen.

9)- Moederkruid of Tanacetum parthenium zorgt bij een noodgeval, zoals migraineaanvallen, de verwijding van de bloedvaten in balans voor betere bloeddoorstroming.

10)- Magnesium vermindert spanningen rondom de nervus trigeminus Ideaal is magnesium in ionische vorm dat van nature voorkomt in zongerijpte groenten en fruit. Vermindert angst en stress en kalmeert een overactief zenuwweefsel. Magnesium ontspant de bijnieren.

11)- Witte wilgenbast verlicht pijn en ontstekingen.

12)- Kava-kava of Piper methysticum is familie van de zwarte peper en kalmeert gespannen zenuwen.

13)- Citroenmelisse, Melissa officinalis revitaliseert en kalmeert het zenuwweefsel. Dit draagt bij tot de regulatie van de insulineproductie. Helpt om toxische stoffen te ontgiften die het zenuwweefsel irriteren.

14)- Rozemarijnblad beschermt de bloedvaten. Alleen preventief gebruiken als smaakmaker, niet tijdens een migraineaanval.

15)- Coenzym Q10 is de brandstof voor het hart en het metabolisme. Vermindert ontstekingen en verbetert het vermogen van de zenuwen om signalen te versturen.

16)- Riboflavine of vitamine B2 ondersteunt de functie van de zenuwen. Bladgroenten, avocado’s en granen zijn rijk aan vitamine B2.

17)- Een koud kompres op je voorhoofd. IJsblokjes hebben veel voordelen voor je gezondheid.

18)- Controleer je medicijngebruik, veel medicijnen hebben migraineaanvallen en clusterhoofdpijn als bijwerking. Lees de bijsluiter.

20)- In de frisse buitenlucht (in de stilte), niet rechtstreeks in de zon met aandacht op een diepe buikademhaling werkt verzachtend

Ik heb vroeger enorm veel last gehad van migraine. Het duurde meestal twee dagen met tranende ogen, lichtflitsen en kloppende pijn. Ik wist niet eens waar ik mijn hoofd ergens op kon steunen. Zelfs een hoofdkussen kon ik niet verdragen, gewoon twee dagen rechtop zitten.

Door al mijn conflicten en zijn sporen definitief op te lossen, gezondere voeding te eten en levensstijl aan te passen aan het dagelijkse ritme is de migraine gestopt. De intensiteit werd steeds minder. Grotere intervallen tussen de aanvallen tot het niet meer voorkwam.

Migraine is geen lachertje, maar uiteindelijk wel een genezingscrisis, en als je dit weet is de pijn al veel beter te verdragen.

Met dank aan Arjen Lievers https://www.germaansegeneeskunde.nl/index_ziekten_gnm/

Björn Eybl zielsoorzaken van ziekte ISBN: 978-3-85052-299-1

Dr. Geerd Ryke Hamer

Gepubliceerd op 21/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • BijnierkankerEen mens heeft 2 bijnieren die deel uitmaken van het hormonale stelsel van het lichaam. De bijnieren liggen boven op de nieren. Bijnieren bestaan uit twee delen: een buitenkant of de bijnierschors en een kern of het bijniermerg. Het merg zit in de binnenkant en het schors aan de buitenkant van de bijnieren. Bijnieren bestaan uit twee verschillende weefsels.De bijnierschors (cortex) is op zijn beurt weer opgebouwd uit drie lagen. Die lagen noemen we reticularis, fasciculata en glomerulosa. In deze drie lagen worden verschillende hormonen gemaakt. Dit zijn cortisol, aldosteron en de androgenen. Het adrenocorticotroop hormoon (ACTH) regelt de hoeveelheid [...]

    By Published On: 04/04/2024
  • BorstkankerVeel vrouwen worden geconfronteerd met angst bij de diagnose borstkanker. Het woord 'borstkanker' roept vaak een negatieve associatie op, terwijl het eigenlijk een natuurlijk biologisch proces is dat kan ontstaan als gevolg van conflictsituaties of trauma's. Bovendien zijn veel vrouwen zich niet bewust van het specifieke type kanker waarmee ze te maken hebben. Er bestaat borstkanker die gerelateerd is aan de borstklieren, dat weefsel behoort tot oud mesoderm, en er is ook een vorm van "kanker" in de melkgangen, die eigenlijk geen kanker is omdat dit weefsel tot het ectodermale kiemblad behoort. De medische wetenschap maakt vaak geen onderscheid tussen [...]

    By Published On: 25/03/2024
  • Leukemie Leukemie is een zinvol biologisch speciaalprogramma om jou te helpen je zware eigenwaarde-inbreuk te transformeren. Deze aandoening is door de medische wetenschap totaal verkeerd begrepen. Het is een programma van het nieuw mesoderm, het jongste kiemblad. In dit nieuwe mesodermale kiemblad ontstaat de versterking van het bot en is er meer beenmerg dan voorheen op het einde van de genezingsfase, waarbij er ook een normalisatie van de bloedcelproductie optreedt. Bloed bestaat uit bloedcellen, plasma en bloedserum en stroomt door het hart, de slagaderen en aders die samen het bloedvatenstelsel vormen. Bloed transporteert zuurstof, koolstofdioxide, metabole afvalstoffen, voedingsstoffen, hormonen, enzymen, [...]

    By Published On: 07/03/2024