De ziekte van Crohn, Morbus Crohn

Wat is de ziekte van Crohn

Het onderscheid tussen de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa is nogal vaag en verwarrend. De ziekte van Crohn komt het vaakst voor in het ileocolitis, dat zich in het achterste gedeelte van de dunne darm bevindt. De ziekte van Crohn is verwant aan Colitis ulcerosa, maar vertoont toch verschillen, die vooral te maken hebben met de plaats waar de ontsteking voorkomt en de manier waarop de ontsteking zich gedraagt.

Bij Colitis ulcerosa is de ontsteking terug te vinden in een gedeelte van de dikke darm en de aars of de gehele dikke darm. Bij de ziekte van Crohn is de ontsteking vaak segmentair aanwezig, waarbij zones van normale en ontstoken darmwand elkaar afwisselen. Bij Colitis ulcerosa is de ontsteking ononderbroken aanwezig, terwijl bij de ziekte van Crohn de ontsteking zowel het slijmvlies als de darmwand kan treffen waardoor er vernauwingen ontstaan.

De ziekte van Crohn vertoont vaak een wisselend verloop, waarbij klachtenvrije perioden afgewisseld worden met symptomenactiviteit.

De meest voorkomende symptomen zijn gewichtsverlies, buikpijn en diarree met bijmenging van slijm en bloed. Dit kan gepaard gaan met koorts, misselijkheid, vermoeidheid, braken en valse stoelgangsdrang.

Wat zegt de Germaanse geneeskunde?

De functie van de dunne darm

De dunne darm verbindt de maag met de dikke darm. Het eerste deel van de dunne darm is het duodenum of de twaalfvingerige darm waar enzymatische sappen van de pancreas en de galvloeistof aan de voedselbrij worden toegevoegd. Na de twaalfvingerige darm volgt het jejunum of nuchtere darm, het bovenste deel van de dunne darm. Deze nuchtere darm haalt, in samenwerking met bacteriën, de voedingsstoffen uit je eten, die via het slijmvlies in de bloedbaan terechtkomen. Het ileum of de kronkeldarm is het laatste deel van de dunne darm, waar de laatste voedingsstoffen en bepaalde vitamines uit je voedsel gehaald worden.

Het grootste deel van de opname van voedingstoffen vindt plaats in het jejunum en het ileum en wat overblijft van je voedsel gaat naar de dikke darm. De dunne darm bestaat uit intestinaal cilinderepitheel. Dit weefsel behoort tot het endodermale kiemblad, aangestuurd door de hersenstam. Het controlecentrum van de dunne darm (jejunum en ileum) ligt ordelijk geplaatst in een ringvorm, exact tussen het relais van de twaalfvingerige darm en het coecum, dat de overgang is naar de dikke darm en de appendix.

Het biologisch conflict met betrekking tot de ziekte van Crohn

Het is belangrijk te begrijpen dat het onbewuste geen onderscheid kan maken tussen een effectieve voedselbrok die te groot is of een figuratieve voedselbrok, in de zin van een onverteerbare ergernis of een lelijke, moeilijk te verwerken situatie. Het gaat over iets achterbaks, hatelijks of gemeen dat je niet kan verwerken. Het biologisch conflict is volgens de functie van de dunne darm letterlijk ‘het niet in staat zijn om een brok te absorberen of te verteren’.

Deze ‘brok’ gaat over een ergernis, die kan gaan over een relatie die je met iemand hebt zoals je vriend, leraar, een ouder, cliënt, arts, chef, collega, buur, enz. of een ergernis met de overheid. Deze ergernis kan ook schoolgerelateerd zijn: een student voelt zich benadeeld door de lerares en vindt dat er steeds een onrechtvaardig oordeel geveld wordt. Diagnose: morbus Crohn wegens recidieven.

Veel voorkomend zijn ergernissen in een relationele sfeer. Zoals een man die voortdurend ruzie heeft en zich ergert aan zijn vrouw (dit is de onverteerbare ergernis). Hij zou al lang gescheiden zijn, maar ze hebben een gemeenschappelijk huis dat de man bij de scheiding zou verliezen. Het conflict duurt al meer dan 20 jaar (= recidiverend conflict) en de patiënt lijdt aan een zware vorm van morbus Crohn.

Een ergernis kan ook gaan over een opmerking, kritiek, belediging of nieuws dat moeilijk te accepteren of moeilijk te verteren is.

De conflictactieve fase met betrekking tot de ziekte van Crohn

Het is belangrijk te beseffen dat Crohn een genezingsfase is die zich niet kan voltrekken wegens afwisselende conflictactieve fasen en genezingsfasen.

De conflictactieve fase begint vanaf het moment dat de ergernis inslaat in de psyché. Dit gebeurt synchroon in de psyché, de hersenen en het betrokken weefsel of orgaan. Het ZBS (of Zinvol Biologisch Speciaalprogramma) wordt gestart en kan niet meer omgedraaid worden. De biologische zin hiervan is om de vastzittende ergenisbrok dankzij het toegenomen darmweefsel beter te kunnen verteren en absorberen. De weefseltoename is evenredig aan de intensiteit en duur van het conflict. Bij langdurige conflictactiviteit ontwikkelt zich een vlakgroeiende tumor van het absorptieve type in de dunne darm. Soms ontstaan ook poliepen.

De ziekte van Crohn is de helingsfase van een onverteerbare brokconflict

Volgend op de conflictoplossing verwijderen TBC-schimmelbacteriën het extra darmweefsel of de tumor die niet meer nodig zijn. Dit gaat gepaard met diarree, buikpijn en braken. Er is inmenging van bloed en slijm wat een teerachtige ontlasting produceert. Diarree, verstopping en nachtelijke zweetfasen zijn eveneens symptomen van de ziekte van Crohn. Volgens de vijf biologische natuurwetten is ontsteking altijd een genezingsfase waarbij microben worden geactiveerd die het weefsel herstellen en ontgiften.

De ziekte van Crohn is de helingsfase van een onverteerbaar brokconflict. Een chronische aandoening geeft aan dat men terugvalt in het conflict, men spreekt van recidieven waardoor de genezing zich niet kan voltooien. Kenmerkend voor terugkerende symptomen van Crohn zijn de ‘opvliegers’, die telkens optreden wanneer de persoon ‘op een spoor trapt’, met spoorvrije periodes daar tussenin die meestal klachtenvrij zijn.

Therapie:

Conflict en sporen achterhalen en zo mogelijk reëel oplossen zodat dit zinvolle biologische speciaalprogramma ophoudt. Affirmaties: ‘Aan ergernis heeft niemand iets’, ‘Alles heeft zin en hiervan kan ik leren’. Goede genezingskans, ook bij een reeds langer aanslepende ziekte.

Geneesmiddelen voor de darm:

Het is belangrijk om geen onnodige medicatie in te nemen.

Thee van duizendguldenkruid, agrimonie, venkel, pepermunt en duizendblad.

Uitgebreid kauwen en genieten van het eten.

Colontherapie of een darmspoeling ter ontgifting.

Een pakking met ricinusolie op de buik.

Toepassen van warme buikwikkels met zoutoplossing.

Vasten: de oudste therapie bij verteringsproblemen. Bij het vasten volgen we ons instinct, net zoals dieren wanneer zij niets eten. Maar vasten onder dwang of druk brengt nieuwe conflicten met zich mee en nieuwe ziekten.

Willfort- kuur: 3-wekelijkse kuur met versgeperst zuurkoolsap, waarvan over de dag verdeeld 0,5 – 1 liter wordt gedronken (Bron: Björn Eybl, zielsoorzaken der ziekten).

Voedingsadvies bij de ziekte van Crohn

Consumeer gezonde verzadigde vetten zoals kokosolie, een middellange verzadigde vetsoort met een beschermend effect op het slijmvlies van de darm. Kokosolie heeft weinig gal nodig om goed te verteren en heeft een gunstig effect op het genezingsproces.

Geraffineerde vetten, oliën, zout en suikers zijn ten strengste verboden, want deze geven extra irritatie aan het darmslijmvlies en verergeren de symptomen. Let op met derivaat omega 6, wat dikwijls aan geraffineerde oliën en voedingsmiddelen wordt toegevoegd. Deze verergeren ook de ontstekingsreacties, terwijl dit niet nodig is. Het lichaam weet zelf wat het doet. Vermijd gebroken noten of notenpasta. De beste oliën om na de bereiding aan je maaltijd toe te voegen zijn oliën van de eerste koude persing, bij voorkeur biologisch. Daarin heb je de basisvorm van omega 3 en 6, welke beide nodig zijn voor een goede genezing van de ontstekingsreacties. Noten zijn ook rijk aan basis omegavetzuren. Week ze een nacht in water, dan verteren ze nog gemakkelijker.

Vermijd ook tarwe en hun derivaten, koemelk, kaas en zuivel. Chemische zoetstoffen, lightproducten en industrieel bewerkt voedsel hebben een verzurend effect op de spijsvertering. Laat deze voedingsmiddelen dus in de rekken van de winkel liggen. Gebruik geen geraffineerde palmolie, E-nummers, bewaarmiddelen en andere additieven. Vermijd roken of een omgeving waar gerookt wordt.

Niet-oplosbare vezels verergeren het probleem. Er wordt verteld dat je veel onoplosbare vezels moet consumeren als je lijdt aan darmontstekingen of de ziekte van Crohn. Onoplosbare vezels of zemelen irriteren het slijmvlies van de darmen in ernstige mate. Bovendien versnelt de transit waardoor sommige voedingsstoffen niet opgenomen kunnen worden, zie ook de blog over vezels onder voeding. Hippocrates stelde 2500 jaar geleden vast dat witbrood voedzamer was en de oude Romeinen en Grieken gaven ook de voorkeur aan witbrood. Oplosbare vezels uit groenten en fruit en gewoon voedsel zoals de natuur het heeft voorzien voor de mens, zongerijpt en in oorspronkelijke staat, zijn het beste (dit geldt in feite ook voor gezonde mensen). Gebruik meer specerijen behalve de verhittende specerijen zoals cayennepeper. Specerijen bevatten veel ontgiftende stoffen voor het lichaam. Het is aan te bevelen om meer glutenvrij te eten bij de ziekte van Crohn tot het causale conflict is opgelost.

Onthoud dat je spijsvertering is verzwakt als je lijdt aan de ziekte van Crohn. Het is verstandiger om vleesconsumptie te minderen en meer de voorkeur te geven aan vegetarisch eten. Laat je eten niet koken op een hard vuur, maar laat het iets langer ‘pruttelen’ op een zacht vuur. Je hebt minder verlies aan voedingsstoffen en deze zijn bovendien beter opneembaar. Het gebruik van een magnetron is uit den boze.

Tot slot: rauwkost verteert moeilijker dan gekookte voeding en is dus te vermijden. Veel kauwen en genieten van je eten zodat je meer speeksel produceert en de afscheiding van spijsverteringsenzymen wordt gestimuleerd. ‘s Avonds gebruik je best een lichte maaltijd. Een half uur voor het eten een glas lauwwarm water drinken waaraan een beetje bergzout is toegevoegd, stimuleert de spijsvertering.

 

Goede voeding is een must

Respecteer de gezondheidsregels: leren meegaan met de natuur is goed om je gezondheid een boost te geven. De gewoonte om rond 22.00 uur naar bed te gaan, stimuleert de lever in zijn nachtelijk ontgiftingsproces, dit is bij de ziekte van Crohn zeer belangrijk. Je lichaam heeft echt rust nodig. Elke dag tussen zes en zeven uur opstaan en na het toilet en andere rituelen een licht ontbijt nemen, zorgt voor regelmaat. Bij het reinigen van de tanden ook aandacht geven aan je tong en deze proper maken met een tongschraper. Oil Pulling is een extra hulpmiddel om je mond te zuiveren en je lichaam te helpen ontgiften. Neem een douche in de ochtend en geef ‘s avonds na een lichte maaltijd aandacht aan de rustige aspecten van het leven. Romantische aangelegenheden, meditatie, ademhalingsoefeningen enz. helpen om je lichaam te ontspannen.

Kruiden die werkzaam zijn bij de ziekte van Crohn

De volgende kruiden hebben een positief effect op de symptomen van Crohn.

Echte heemst of Althaea officinalis, Aloë Vera of Aloë ferox, Alsem of Artemisia absinthium. Gomhars (Indiase wierookboom) of Boswellia serrata is een natuurlijke ontstekingsremmer. Bernagie of komkommerkruid (Borago officinalis) heeft eveneens ontstekingsremmende eigenschappen. De plant kan als groente worden gegeten en de uit de zaden gewonnen olie heeft sterke geneeskrachtige eigenschappen.

Granaatappelsap heeft een wrange smaak en werkt genezend op ontstekingen.

Glycyrrhiza glabra of zoethout is sterk ontgiftend voor het maag- en darmkanaal. Nooit in grote hoeveelheden gebruiken als je lijdt aan een hoge bloeddruk.

Andere interessante kruiden: Echinacea purpurea of de rode zonnehoed ondersteunt het genezingsproces. Garcinia mangostana of mangosteen, deze vruchten zijn rijk aan zeer sterke antioxidanten. Panax ginseng, Plantago afra en Plantago ovata of weegbree, Hydrastis canadensis of Canadese geelwortel, Matricaria recutita of echte kamille, Morinda citrifolia of morinda, Uncaria tomentosa of kattenklauw, Ulmus rubra of rode iep werken allemaal verzachtend bij de ziekte van Crohn. Saccharomyces cerevisiae subsp. boulardii is een levende gist die als een tijdelijk probioticum kan ingezet worden om afvalstoffen en toxines af te breken in de darmen. Het is ook een prebioticum en dient als voedingsbodem voor een gezonde darmflora en is trofisch voor de darmmucosa. Het bevordert de gezondheid van het darmslijmvlies.

Voedselallergieën met terugkerende diarree

Mensen met de ziekte van Crohn hebben dikwijls last van terugkerende voedselallergieën. Dit onthult dat een ‘onverteerbare ergernis’, die niet volledig is opgelost, door het onbewuste is gekoppeld aan een bepaald voedingsmiddel (zoals melk, noten, tarwe, zeevruchten of een bepaalde vrucht of groente).

Voedselallergieën zijn voor het onbewuste in feite onverteerbare brokken. Voedselbestanddelen zoals suiker, lactose, gluten, schelpdieren, citrusfruit, enz. kunnen als sporen in het onbewuste opgeslagen en gekoppeld zijn aan het oorspronkelijke ergernisconflict dat met de ziekte van Crohn te maken heeft. Alle voedsel waarvan wordt aangenomen dat het de waarschijnlijke bron van de allergie is, vormt een nieuwe onverteerbare brok en wordt daarmee toegevoegd aan de lijst van conflictsporen. Meerdere voedselallergieën wijzen erop dat diverse voedingsmiddelen in het onbewuste als sporen zijn opgeslagen en gekoppeld zijn aan het oorspronkelijke DHS of de conflictinslag van de ziekte van Crohn.

Het is belangrijk om dagelijks te noteren wat je eet om te ontdekken welk voedingsbestanddeel als spoor is opgeslagen en gekoppeld is aan het oorspronkelijk conflict dat met de ziekte van Crohn te maken heeft. Dit om tijdelijke verergering van de symptomen te vermijden. Natuurlijk is het belangrijk om de causaliteit van de ziekte van Crohn op te lossen, zodat deze sporen ook opgelost kunnen worden.

In het geval van glutenintolerantie of coeliakie worden gluten, die worden aangetroffen in tarwe en verwante granen, geassocieerd met een onverteerbaar brokconflict. Dat kan brood zijn, maar ook gebak, koekjes, deegwaren, spaghetti, enz. Het herhaalde contact met de tarwe (of het allergeen) leidt uiteindelijk tot een ontsteking in de dunne darm. Een glutenvrij dieet, de standaardbehandeling die wordt aanbevolen, betekent in werkelijkheid het ontwijken van het glutenspoor zonder de onderliggende causale oorzaak aan te pakken. Deze causale oorzaak blijft daarom verder bestaan.

Mensen die altijd bezorgd zijn over het eten van iets toxisch of verkeerd zijn daarom eerder geneigd om meerdere voedselallergieën te ontwikkelen. Het gaat om een onbewust proces dat self fulfilling prophecy heet. Perfectionisme of fanatisme over voeding zijn grote valkuilen waardoor nog meer voedselallergieën kunnen ontstaan.

Opmerking: in de conventionele geneeskunde worden bepaalde voedingsmiddelen als triggers voor een anafylactische shock beschouwd. Van anafylaxie wordt gezegd dat het een immuunreactie is op een allergeen, zoals noten, schaaldieren of zuivelproducten. Immuniteit en immuunreactie is een academisch construct zonder wetenschappelijke basis. Vanuit het oogpunt van de GNM worden de symptomen opgeroepen door een terugval in het conflict (allergie), bijvoorbeeld van een territoriumangstconflict (ademhalingsmoeilijkheden), een brokconflict (zwelling van de tong) of een scheidingsconflict (netelroos, flauwvallen), vanwege het trappen op een conflictspoor.

Het is heel goed mogelijk dat een sterke terugval in een conflict leidt tot heftige complicaties. Een echte anafylactische shock met een snelle daling van de bloeddruk, een verlies van bewustzijn dat zelfs mogelijk de dood tot gevolg heeft, wordt echter veroorzaakt door een overmatige blootstelling aan chemicaliën, zoals medicijnen (morfine, aspirine en andere), röntgenstralen, contraststoffen, toxines en andere giftige stoffen. In werkelijkheid zijn dit zware intoxicatieschokken waarop het lichaam zo heftig reageert.

Met dank aan: Caroline Markolin https: //LearningGNM.com Arjen Lievers https://www.germaansegeneeskunde.nl/index_ziekten_gnm/ Aanrader!
Björn Eybl, zielsoorzaken van ziekte: ISBN: 978-3-85052-299-1 Ik kan dit boek aanbevelen om zelfstudie te doen, je kunt het op internet gratis downloaden.
Dr. Geerd Ryke Hamer

 

Gepubliceerd op 19/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Pancreaskanker of alvleesklierkanker De pancreas of alvleesklier is een langwerpig orgaan dat zich achter de maag bevindt, met de kop in de kromming van de twaalfvingerige darm en de staart tegen de milt. De pancreas produceert verteringsenzymen en scheidt deze uit via de pancreaskanalen. De pancreas is een gemengde klier met zowel een endocriene functie voor de koolhydraatstofwisseling (insuline en glucagon) als een exocriene functie voor de spijsvertering. De alvleesklier produceert ongeveer 1,5 tot 3 liter verteringssap per dag. Goed en veel kauwen stimuleert de productie van verteringssappen in de pancreas. Het endodermale klierweefsel dat verteringssappen produceert, bestaat uit [...]

    By Published On: 30/06/2024
  • Cataract of grauwe staar Het oog is het meest complexe orgaan van het lichaam. In dit kleine orgaan bevinden zich drie kiembladen: het endoderm, het nieuwe mesoderm en het ectoderm. Deze drie structuren dienen slechts één doel: kijken en zien. Dr. Hamer heeft veel ontdekt over het oog en dankzij zijn onderzoek kunnen we vele oogaandoeningen beter begrijpen. Emotioneel actieve conflicten spelen zich af in het binnenste gebied van het oog. Volgens de reguliere geneeskunde takelen eiwitten in het oog af, waardoor de transparantie van de ooglens langzaam afneemt. Hierdoor krijg je wazig zicht, wat het scherp zien belemmert. [...]

    By Published On: 10/06/2024
  • De functie van de galblaas De galblaas of vesica biliaris is een klein, peervormig zakje waarin gal kan worden opgeslagen. Ze bevindt zich rechtsboven in de buikholte, tegen de onderkant van de lever. De galblaas is verbonden met het hepatische systeem via de ductus cysticus, die direct in de ductus choledochus uitmondt. De galblaas heeft een wateronttrekkende werking op de gal die zodoende wordt ingedikt en een typische groene kleur krijgt. Gal is een vrij dikke, geelgroene vloeistof die in de lever wordt geproduceerd. Gal wordt verzameld in de galblaas, waar het wordt opgeslagen totdat het nodig is voor [...]

    By Published On: 27/05/2024