Kun je NEE zeggen?

Vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen, zelfs als iets niet goed voelt? Heb je ooit gevoeld dat je jezelf moet opofferen voor anderen, gedreven door een stemmetje in je hoofd? Het gevoel van weerstand tegen iets wat je echt niet wilt doen is bekend, toch dwing je jezelf omdat ‘nee’ zeggen niet binnen je bereik lijkt te liggen.

Het is alsof je energie weglekt wanneer je iets tegen je zin in doet, vooral als anderen je manipuleren omdat ze weten dat je moeite hebt met weigeren. Dit patroon kan je blijven achtervolgen, maar vergeet niet dat je de vrijheid en kracht hebt om ‘nee’ te zeggen. ‘Nee’ zeggen is niet moeilijk; je kunt het zelfs tegen uitnodigingen, cadeaus, en voorstellen zeggen – tegen alles wat je niet wilt.

Tegenwoordig slaag ik erin ‘nee’ te zeggen tegen mensen. Ik zet mezelf op de eerste plaats, en dat is geen egoïsme maar zelfzorg. Door meer aan mezelf te geven, kan ik uiteindelijk meer aan anderen geven. Wat ik mezelf ontzeg, ontzeg ik ook aan anderen, waardoor ik in de vicieuze cirkel van slachtoffer, dader, en redder terechtkom.Je doet het voor een ander? Dat staat niet in mijn woordenboek

Alleen jij weet wat goed voor je is. Combineer je gedachtenkracht en innerlijk gevoel met je vrije wil. De eerste keer ‘nee’ zeggen is het moeilijkst, maar het wordt makkelijker. Verzamel je moed, want ‘nee’ zeggen is een daad van onvoorwaardelijke liefde voor jezelf. Geloof me, na die eerste keer zal elke volgende keer makkelijker zijn. Het is cruciaal om te realiseren dat het om jouw welzijn gaat, en vervolgens ‘nee’ te zeggen als iets niet goed voelt. Ik wens iedereen succes op deze reis.

Zolang je niet in staat bent ‘nee’ te zeggen, zal ware geluk moeilijk te bereiken zijn, en zal het leven niet vriendelijk kunnen zijn voor jou. Niet voor jezelf opkomen kan leiden tot stressgerelateerde aandoeningen zoals bijnieruitputting, fibromyalgie, problemen met het bewegingsapparaat, motorische conflicten in de geest en CVS. ‘Nee’ zeggen is een daad van zelfliefde, zelfwaardering, en zelfrespect. Luister naar je intuïtie en vertrouw op jezelf. Je bent het waard.

Stel je voor dat je leven een tuin is, en elke ‘ja’ plant een nieuwe bloem of zaadje. Zonder ‘nee’ te zeggen, groeit je tuin over met planten die je niet zelf hebt gekozen, waardoor er geen ruimte meer is voor de bloemen die je echt wilt zien bloeien. ‘Nee’ zeggen wiedt de tuin, zodat jouw favoriete bloemen kunnen floreren.

Door ‘nee’ te zeggen, maak je ruimte voor je eigen groei en bloei. Elke ‘nee’ geeft je de kracht om ‘ja’ te zeggen tegen wat echt belangrijk is voor jou. Zo bouw je aan een leven dat weerspiegelt wie je werkelijk bent en wat je het meest waardeert. Op deze weg naar zelfontdekking en -bevestiging wens ik je alle moed en vreugde toe.

Geen enkel mens, plek of ding heeft enige macht over ons.

Wij zijn de enige denkers in onze gedachtenwereld

In ons leven spelen zich talrijke processen af op een onbewust niveau. Wanneer we geconfronteerd worden met minder prettige situaties, zoals een ongeval, en we ons diep ellendig voelen, gebeurt het soms dat we onze macht weggeven door anderen de schuld te geven van onze ellende. Hoewel dit een menselijke reactie is, biedt het ons geen oplossing. Het beschuldigen van anderen maakt ons machteloos om interne veranderingen door te voeren die essentieel zijn voor onze spirituele groei.

Stel je voor dat je bij een ongeluk betrokken raakt; als jij degene bent die is aangereden, kan dit voortkomen uit een diepgevoelde innerlijke schuld of het gevoel dat je straf verdient. Dit kan ook gerelateerd zijn aan onderdrukte woede, omdat je voelde dat je niet voor jezelf mocht opkomen. Als jij iemand hebt aangereden, kan dit wijzen op onderdrukte woede die op deze manier tot uiting komt. Dit zijn onderbewuste processen, aangedreven door de wetten van aantrekkingskracht, die vaak meespelen in de dagelijkse gebeurtenissen in ons leven, buiten ons bewuste begrip of controle.

Het is belangrijk om stil te staan bij jezelf en contact te maken met je ware ik. Geen oordeel of schuld naar jezelf toe. Misschien ontdek je een levenslang patroon dat je volgt. Het herkennen en begrijpen van dit patroon kan leiden tot het oplossen ervan – dit is wat ik beschouw als ‘innerlijk huiswerk’.

Onze psyche herbergt talloze onbewuste processen. Wanneer we afwijken van ons levenspad, kunnen aandoeningen zoals burn-out of fibromyalgie optreden als signalen om ons te stoppen en terug te roepen naar ons ware pad. Veel ziekten en aandoeningen zijn uitnodigingen voor spirituele groei, om ons levenspad opnieuw te bewandelen. Ziekte is niet het tegenovergestelde van gezondheid, maar eerder een deel van een proces dat ons leidt naar welzijn en gezondheid.

Gewoon even omdenken van het dualistische gedachtegoed naar het holistische gedachtegoed, de psychologische relevantie erbij betrekken betekent dat.

Het lichaam kan ook reageren op een te hoge concentratie gifstoffen in het bloed door zichzelf te verwonden, als een manier om deze concentraties te verlagen. Dit toont de intelligentie van het lichaam en zijn vermogen om te weten wat nodig is voor genezing.

Een ongeluk is meer dan slechts een toevallige gebeurtenis. Door je leven te overzien, kun je het onderliggende patroon ontdekken dat zich herhaalt. In plaats van anderen de schuld te geven, kun je hen met liefde zegenen en de ervaring loslaten.

Op deze manier behoud je je eigen kracht en kun je het diepere patroon onthullen. Zelfs in moeilijke tijden heb ik geleerd mezelf op positieve wijze uit te drukken. De keuze om jezelf positief uit te drukken, ongeacht de omstandigheden, ligt altijd binnen je bereik. Een ander de schuld geven maakt jou altijd machteloos om iets te veranderen in jezelf. Onthoud dat alle medische successen afhangen van het zelfgenezend vermogen van het lichaam, met als grondbeginsel: “Het lichaam niet schaden”.

Stel je voor dat je leven een rivier is. Elk ongeluk, elke ziekte, is als een steen die de stroom tijdelijk verstoort. Door de betekenis achter de verstoring te begrijpen, kunnen we de rivier opnieuw richten, soms zelfs met een sterker, helderder pad voorwaarts. Dit proces van zelfreflectie en verantwoordelijkheid nemen is als het bouwen van een dam om de kracht van het water te beheren – niet om het te stoppen, maar om het te begeleiden naar waar het het meest vruchtbaar kan zijn.

Ik doe waar ik blij van wordt

Deze tekst deelt waardevolle levenslessen en biedt een inspirerende blik op persoonlijke groei en welzijn. Het toont de schoonheid van wijsheid die met de jaren komt en benadrukt het belang van empathie, zelfliefde, en het loslaten van perfectionisme.

Naarmate meer mensen ouder worden, komt hun wijsheid steeds vaker tot uiting, en dat is prachtig. Velen, inclusief ikzelf, ervaren echte veranderingen die als inspiratie dienen voor mijn blogs. Mijn denkwijze en overtuigingen zijn aanzienlijk geëvolueerd. Ik leer elke dag bij, en wat ik over mezelf denk of zeg, is van onschatbare waarde. In mijn vriendenkring, die mensen van respectabele leeftijd omvat, heb ik diepgaande gesprekken gevoerd. Hier zijn enkele ervaringen opgesomd:

 • Ik heb geleerd niet beschaamd te zijn voor mijn emoties. Ze maken me menselijk en zijn een middel tot groei.
 • In restaurants laat ik een fooi achter voor mijn serveerster, hopend haar dag op te fleuren. Zij werken vaak harder dan ik me kan voorstellen.
 • Ik heb beseft dat ik niet de ‘Atlas’ ben; de wereld rust niet op mijn schouders. Door mijn innerlijke wereld te kennen, vorm ik mijn leven en gezondheid.
 • Ik onderhandel niet meer met verkopers van groente en fruit. Die paar extra centen breken mij niet, maar kunnen hen die hard werken helpen om iets extra te sparen, voor bijvoorbeeld de schoolkosten van hun kinderen.
 • Ik heb geleerd mensen niet te corrigeren, zelfs als ik weet dat ze ongelijk hebben. Iedereen heeft zijn eigen innerlijke wereldbeeld en doen volgens dit gegeven niets verkeerd. De onus (bewijs) om iedereen perfect te maken is niet mijn verantwoordelijkheid. Vrede koesteren is waardevoller dan streven naar perfectie.
 • Ik geef royaal en vrijelijk complimenten, die zowel voor de ontvanger als voor mijzelf de sfeer versterken. En een kleine tip voor de ontvanger van een compliment, aanvaard het compliment en zeg zeer zacht, zeg gewoon dankjewel of graag gedaan. Zo ontstaat er een mooie energie-uitwisseling dat iedereen blij maakt. Goed voor je algemene gezondheid.
 • Na liefde gegeven te hebben aan familie en vrienden, heb ik geleerd van mezelf te houden. Zelfliefde is essentieel voor een gezond en lang leven.
 • Wanneer iemand vals speelt, blijf ik kalm. Ik weiger deel te nemen aan de ratrace. Ik ben geen rat en ik zit ook niet in een race.
 • Ik volg mijn hart en doe waar ik blij van word. Geluk is mijn verantwoordelijkheid. Geluk is een keuze. Je kunt op elk moment gelukkig zijn, kies ervoor om te zijn! Volg je hart.
 • Ik stopte met de ouderen te vertellen dat ze dat verhaal al vaak hebben verteld. Het verhaal laat ze over de memory lane lopen en hun verleden herleven om hun dankbaarheid te verspreiden.
 • Ik verwijder mezelf van mensen die mijn waarde niet zien. Ik ken mijn eigen waarde. Ik weet dat mensen zich alleen maar zichzelf kunnen herkennen in mij, ik ben dus hun spiegel.
 • Bovendien heb ik geleerd dat het beter is om het egoïstische aspect van mijn ego te laten vallen dan een relatie te verbreken. Het egoïstische aspect van mijn ego uit balans houdt me afzijdig, terwijl ik met relaties nooit alleen zal zijn. Met een ego in balans kun je mooie levenservaringen creëren en mooie vervullende relaties onderhouden.
 • Ik heb geleerd om elke dag te leven alsof het de laatste is. Immers, het kan weleens de laatste zijn. En daar maak ik me geen zorgen over, het existentieel leven is oneindig.
 • Ik heb geleerd om geen last te hebben van een crease of een plek op mijn shirt. Persoonlijkheid spreekt veel luider dan schijn.
 • Van ouderen kunnen we veel leren, ze kunnen jonge mensen goede tools meegeven om deze levenswijsheid te oefenen en gelukkiger te worden.
 • Ik begrijp de volgende paradox: Ik heb niemand nodig om mezelf te zijn, zonder de ander ben ik niets. You’re my favorite.

Deze reflecties bieden een krachtige herinnering aan de waarde van introspectie, de schoonheid van menselijke connectie, en de kracht van leven met intentie.

Gepubliceerd op 13/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

 • Weet je wat het lastigste is? Dat er mensen zijn om je heen waar je om geeft die zichzelf onbewust kapot maken, en jij mag toekijken. Dat put je uit, want je kan niets doen. Jij kan helemaal niemand veranderen. En elke keer dat je probeert, merk je dat de weerstand steeds groter wordt en dat je relatie met hen op de helling komt te staan. Het is jouw taak niet om de ander te veranderen, verbaal overtuigen is altijd psychologisch aftuigen en zorgt voor conflictsituaties. Het is nu eenmaal een bittere pil om te slikken. Verandering gebeurt namelijk intern, [...]

  By Published On: 20/03/2024
 • Waar denk je aan als je aan het woord vergeving denkt? We hoeven niet te weten hoe we kunnen vergeven, we hoeven alleen maar bereid te zijn om te vergeven. Dat is de eerste stap: bereid zijn om te vergeven. Voel je dat vergeving een geschenk is dat je aan jezelf geeft? Kun je je voorstellen dat vergeving jou bevrijdt van het verleden, van ervaringen uit het verleden, van relaties uit het verleden? Denk je dat je niet kunt vergeven? Wie of wat denk je nooit te kunnen vergeven? Wat houdt je vast aan het verleden en belet jou om [...]

  By Published On: 20/03/2024
 • Verzet werkt nooit Misschien is het wijzer om ons niet langer te verzetten tegen alles wat ons niet dient. Verzet je niet tegen het tegenovergestelde van wat je wenst te ervaren. Aanschouw het en zie het onder ogen voor wat het is. Alles waartegen je je verzet, blijft volharden in je levenservaring. Dit wordt veroorzaakt door je voortdurende negatieve aandacht, waardoor het een plek krijgt in jouw realiteit. Als je je ergens tegen verzet, breng je het in jouw realiteit. Door vervolgens je gefrustreerde negatieve energie erop te concentreren, blaas je het feitelijk meer leven in. Het zal groeien. Dit [...]

  By Published On: 19/03/2024