Neutraliteit

Hoe kun je in deze chaotische tijd neutraliteit cultiveren om innerlijke rust te vinden en je gezondheid te verbeteren? Met neutraliteit kun je jezelf bevrijden van mechanismen zoals verzet, oordelen, de drang naar prestige, hard werken, pleasen, verwachtingen en al hun tumultueuze emoties die deze alleen maar versterken.

Neutraliteit is de bereidheid om te kiezen voor spirituele groei, waarbij je weerstand tegen verandering kunt stoppen. Verandering is nu eenmaal een constante in het leven. De grote wijsheid is dat je met neutraliteit de paden vrijmaakt naar je goddelijkheid en naar je specifieke zielsopdracht in het leven, waarin je je gelukkig kunt voelen.

Neutraliteit is altijd aanwezig in jou; wanneer je het voor het eerst ontdekt, is het misschien een fluisterstem tijdens een hevige storm. In onze hectische samenleving is het gemakkelijk om neutraliteit over het hoofd te zien. De kakofonie van verwachtingen, eisen en het idee dat anderen op de eerste plaats komen (je doet het voor een ander), zijn leugens waar we in worden meegezogen, waardoor onze oase van neutraliteit moeilijk te vinden is.

Maar toch, je kunt je misschien herinneren dat je ooit werd meegesleurd in een draaikolk van woede, angst of depressie, en dat er toch een stukje bewustzijn in het midden was dat alles stil observeerde. Het onthechte bewustzijn waaruit vragen ontstaan zoals: “Waar doe ik dit voor?” en “Ben ik dat echt?”

Dat is als het oog, het rustpunt in het midden van de storm waarin je neutraliteit zich nooit laat meeslepen door de chaos van de maatschappij. Hoe slecht de situatie ook lijkt te zijn, daar kun je altijd toevlucht vinden. Het is aan te raden om dagelijks onze neutraliteit te cultiveren, want neutraliteit is de natuurlijke staat van ons hele wezen. Neutraliteit is echte kracht, waar angst verdwijnt, zelfs in tijden die voor ons liggen.

Hoe kunnen we het terugvinden? Allereerst door te stoppen met energie te steken in reacties die naar verzet, verwachting, prestatiedrang, inspanning of oordeel leiden. Telkens als we dat doen, geven we een stukje van onze inherente neutraliteit weg.

Waar onze energie naartoe stroomt, wordt steeds sterker. Dit zijn universele principes: “Datgene waar je aandacht naartoe gaat, zal ook bestendigen, en daarmee zal het groeien in je levenservaring.”

We kunnen ook stoppen met projecteren. Elke mens op aarde zal jouw projectie steeds reflecteren. We projecteren onze verwachtingen, oordelen en schuld op andere mensen, we concurreren en spannen ons daarvoor in. Maar het is onmogelijk iets in een ander te herkennen als je het zelf niet hebt.

Het gaat er eigenlijk om bij elke reflectie je emoties als een objectieve leidraad te gebruiken en innerlijke pijnen op te lossen. Emoties die opkomen wanneer je observeert, tonen aan dat je nog wat innerlijk werk te doen hebt. Als je kunt waarnemen in neutraliteit, in de stilte van elke storm, zonder gestoord te worden door emoties, sta je in de kracht van je integriteit.

Een waardevolle oefening is om het brandpunt van onze aandacht weg te halen bij de ander als de oorzaak en deze terug te brengen naar ons eigen innerlijke wezen en onze opdracht.

Het begrijpen van deze boodschap is belangrijk, dus neem de moeite om het te begrijpen, want het is essentieel om een grote stap te zetten naar echte GEZONDHEID. Je bent pas gezond als je jouw zielsdoel kunt vervullen en je hart jubelt van vreugde. Dat is de ervaring van geluk, en dat geldt voor iedereen.

Gepubliceerd op 17/06/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Van spiritualiteit naar esoterie binnen relaties: Niets is behalve jij. Wat je voor jezelf doet, doe je voor een ander, wat je voor een ander doet, doe je voor jezelf. ‘Voorwaar, Ik zeg U, in zoverre gij dit aan één van deze mijn minste broeders hebt gedaan, hebt gij het met mij gedaan’ Het is belangrijk om deze esoterische waarheid binnen relaties toe te passen, want anders zal de relatie moeilijk zijn. Veel mensen hebben uit goedbedoelde handelingen vaak gedaan wat zij dachten dat het beste was voor de ander binnen hun relatie. Triest genoeg leverde dit meestal alleen een [...]

    By Published On: 20/03/2024
  • De oude leraar en de studentEen oude vrouw ontmoet een jonge vrouw die haar het volgende vraagt: "Herinnert U zich mij?" De oude vrouw antwoordt met nee. De jonge vrouw vertelt haar dat zij ooit haar leerlinge was. De oude vrouw vraagt: “Wat doe je nu in het leven?” "Ik ben lerares geworden" antwoordt de jonge vrouw. "Ah, hoe bijzonder, net als ik?" "Ja!" "In feite ben ik leraar geworden omdat u mij inspireerde om zoals u te zijn.” Nieuwsgierig vraagt de oude vrouw verder wanneer zij dat besloten heeft. De jonge vrouw vertelt haar het volgende verhaal: “Op een [...]

    By Published On: 20/03/2024
  • Jezelf als waardevol beschouwenDe aarde biedt ons het juiste gereedschap waarmee jij kunt weten en ervaren wie je werkelijk bent. Wie je bent, is wie jij schept om in relatie te staan met al het andere. Elk van ons heeft hier op aarde een taak uit te voeren dat vreugdevol is. De vreugde van het ‘zelf’ te scheppen en te kennen, ervan bewust te worden wat je wenst te zijn, het ontplooien van het zelf-bewustzijn.Individuele relaties zijn het belangrijkste element in dit proces, daarom vormen relaties altijd een heilig fundament. Zij hebben bijna niets met de ander te maken en [...]

    By Published On: 20/03/2024