Het nocebo effect.

Dit artikel gaat over de kracht van overtuigingen. Overtuigingskracht wordt vaak onderschat. Onlangs las ik het verhaal over een arts die een röntgenfoto liet maken van zijn longen. Daarop bleek een donkere vlek aanwezig te zijn die men herkende als een longkanker. Door deze diagnose stortte de innerlijke wereld van de arts in en binnen twee maanden overleed deze arts.

Toen men iets later van dezelfde arts oudere röntgenfoto’s ontdekte die meer dan 30 jaar oud waren, bleek hetzelfde vlekje reeds aanwezig te zijn, dat eigenlijk toen over het hoofd was gezien. Dit is een voorbeeld van hoe krachtig de geest kan zijn, echter in negatieve zin. Het nocebo effect geheten. Hoe een negatieve overtuiging je ziek kan maken en zelfs doden.

Het placebo-effect onthult de mogelijkheid van genezing en het ervaren van levensvreugde door positieve overtuigingen. Mensen kunnen daadwerkelijk verbetering in hun gezondheid ervaren door te geloven in de werkzaamheid van een placebo, zelfs als het middel geen echte medicinale waarde heeft. Dit benadrukt de immense kracht van onze geest en de impact van onze overtuigingen op ons fysieke en mentale welzijn.

Het is cruciaal om ons bewust te zijn van deze kracht en onze overtuigingen bewust te kiezen en te cultiveren. Door positieve en ondersteunende overtuigingen te koesteren, kunnen we niet alleen onze gezondheid verbeteren, maar ook onze algehele levenskwaliteit verhogen.

Veel artsen en zorgverleners beseffen vaak niet welk negatief effect diagnoses en prognoses kunnen hebben op de innerlijke belevingswereld van patiënten, met ernstige gevolgen. De mededeling “U heeft nog ongeveer 5 maanden te leven” is daar een voorbeeld van, en hoe vaak heeft het onderbewuste van de patiënt zich daaraan ook keurig gehouden?

Ik durf te beweren dat bijna allemaal in meer of mindere mate lijden onder het nocebo-effect, mede door de indoctrinatie van de medische universitaire wetenschap, de media, en de televisie. Zelfs artsen en zorgverleners ontsnappen hier niet aan. Laten we nooit naar deze mensen wijzen met beschuldigende vingers. Het is het instituut achter de medische wetenschap dat maar al te goed weet hoe overtuigingskracht werkt.

Hoeveel negatieve boodschappen hebben we niet gehoord in onze jeugd? Hoe jonger we waren, des te meer geloofden we deze boodschappen die onze overtuigingen hebben gevormd. Veel van deze boodschappen zijn we ons niet meer bewust. Ze zitten opgeslagen in ons onderbewuste en beïnvloeden nog steeds hoe we naar onszelf en de wereld om ons heen kijken. We zien en ervaren de wereld door de bril van onze overtuigingen.

Als onze negatieve overtuigingen, die zijn geïndoctrineerd door de medische universitaire wetenschap, zouden verdwijnen, dan kunnen er werkelijk wonderen gebeuren. Zo kunnen er spontane remissies ontstaan, een term die wordt gebruikt wanneer artsen niet kunnen verklaren hoe sommige terminale patiënten toch genezen. En ja, je raadt het al, daar besteedt de medische universitaire wetenschap natuurlijk geen aandacht aan, laat staan dat ze dit echt gaan onderzoeken.

Wat blijkt? Sommige van deze terminale patiënten hebben niets meer te verliezen. Daardoor zijn ze plotseling in staat om de onderliggende overtuigingen die hen ziek hebben gemaakt, los te laten. Ze gaan dan met volle teugen van het resterende leven genieten en doen geen concessies meer aan hun authenticiteit. Ze overleven dankzij spontane remissie, en dan zegt men dat er een wonder is geschied. Nee, het zelfhelend vermogen is geactiveerd dankzij de innerlijke ervaring van geluk, als gevolg van het loslaten van negatieve overtuigingen.

Ik begrijp dat het moeilijk is om beperkende overtuigingen los te laten, omdat ze zo diep verweven zijn geraakt in ons leven en onze interacties met de buitenwereld. Die buitenwereld lijkt keer op keer onze innerlijke wereld te bevestigen. Daarom kunnen reizen helend zijn, omdat het ons tijdelijk uit onze vertrouwde omgeving haalt en ons de kans geeft los te komen van ons oude denken en doen.

In essentie zijn we groots. Het is ons gebrek aan vermogen om elkaar werkelijk te zien dat ons kleiner doet lijken dan we werkelijk zijn. Ik geloof dat als we echt kunnen erkennen dat iedereen die we ontmoeten een zoon of dochter van God is, een wonderdoener, we anderen in staat stellen om dit ook tot uitdrukking te brengen.

Laten we geen aandacht meer schenken aan diagnoses of prognoses, omdat ze zo ziekmakend en destructief zijn, iets wat artsen en zorgverleners niet altijd inzien. Laten we voorzichtig zijn met wat we zeggen en ons bewust zijn van de kracht van onze woorden.

Echte geneeskunde gaat altijd over oorzaken van ziekte wegnemen

De hele wereld wordt inderdaad geregeerd door de fundamentele wet van oorzaak en gevolg. Wanneer we de oorzaak wegnemen, zal het gevolg ook verdwijnen. Wat zijn dan de belangrijkste oorzaken van ziekte? Biologische conflicten, schokken en trauma’s, evenals intoxicatie, spelen hierbij een cruciale rol. Echte geneeskunde, zoals Ayurveda of de Germaanse geneeskunde, begrijpt dat het niet zinvol is om alleen de symptomen te behandelen zonder de onderliggende oorzaak aan te pakken.

Als we ons alleen richten op het wegnemen van symptomen, zal het lichaam onverminderd nieuwe of andere symptomen blijven creëren om zich te ontdoen van afvalstoffen en de weefsels te herstellen naar hun oorspronkelijke staat. Het onderdrukken van symptomen kan uiteindelijk enorm uitputtend zijn voor het lichaam en zelfs een belangrijke doodsoorzaak worden.

Echte geneeskunde richt zich inderdaad op het zuiveren en ontgiften van het lichaam, evenals het bijstaan van de patiënt bij het oplossen van biologische conflicten. Dit kan onder meer het zuiveren van de sinusoïden en galwegen in de lever omvatten, evenals het zuiveren van de cisterna chyli en de borstbuis van de lymfe. Het is ook belangrijk dat voedingsstoffen vrijelijk kunnen stromen doorheen het bindweefsel, zodat alle lichaamsweefsels zuurstof, voeding en water ontvangen en tegelijkertijd hun stofwisselingsafval kunnen afvoeren.

Verder is het zuiveren tussen de darmvlokken van het darmstelsel en het gehele spijsverteringskanaal van groot belang. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat er allemaal gezuiverd kan worden in het lichaam om ziekten te voorkomen of te genezen

Hoe zuiverder het lichaam, hoe beter het functioneert waarbij je veel energie krijgt en je beter gewapend bent tegen biologische schokken.

Het is inderdaad essentieel dat medische opleidingen meer nadruk leggen op het ontwikkelen van warmte, eerlijkheid, en optimisme bij artsen, evenals het cultiveren van luisteren naar intuïtie en het tonen van compassie en liefde voor de medemens. Het vermogen om de patiënt te ondersteunen bij het oplossen van conflicten en de emotionele lading te verzachten, is van onschatbare waarde en zou een integraal onderdeel moeten zijn van medische praktijken.

Patiënten hebben inderdaad vaak de behoefte om gehoord en begrepen te worden, maar dit aspect wordt helaas niet altijd voldoende benadrukt in ziekenhuizen. Medische studenten zouden daarom getest moeten worden op deze fundamentele menselijke vaardigheden, zodat ze beter in staat zijn om aan de behoeften van hun patiënten te voldoen.

De aanwezigheid van een arts kan op zichzelf al therapeutisch zijn, en het vermogen van de arts om de patiënt ervan te overtuigen dat ze zullen herstellen, kan een krachtig effect hebben, zelfs los van de specifieke behandeling die wordt geboden. Een arts die als een levende placebo-leverancier fungeert, kan dus aanzienlijk bijdragen aan het herstel van de patiënt, zonder schadelijke bijwerkingen.

Als de arts een patiënt ervan kan overtuigen dat hij beter zal worden, doet hij zijn werk veel beter dan welke geavanceerde behandeling dan ook voor elkaar zou krijgen.

Het is inderdaad belangrijk om medicijnen met grote zorg toe te passen, en ze zouden alleen moeten worden gebruikt wanneer ze echt nodig zijn en wanneer ze bijdragen aan het welzijn van de patiënt. De toepassing van medicijnen moet altijd gebaseerd zijn op ethische overwegingen en het welzijn van de patiënt.

In de Germaanse geneeskunde worden medicijnen gebruikt om complicaties in het natuurlijke genezingsproces te verzachten of te vermijden, en alleen symptomatisch als dat nodig is. Het criterium voor het gebruik van medicijnen zou moeten zijn of de arts ze ook zou toepassen bij zijn eigen familieleden, wat de noodzaak benadrukt om medicijnen zorgvuldig en verantwoordelijk te gebruiken.

Het gebruik van krachtige pijnstillers zoals morfine moet bijvoorbeeld zeer terughoudend worden toegepast vanwege de potentiële negatieve effecten, waaronder het omkeren van normaal denkpatronen en het verlies van moreel besef.

Morfine is voor elke patiënt catastrofaal. In de natuur zijn zulke ingrepen van buitenaf niet voorzien. Sinds we morfine en zijn derivaten hebben, ligt de gedachte als volgt: “we verminderen de pijn met morfine en worden toch gezond.” Deze rekening is totaal fout, omdat morfine de zenuwimpulsen naar de gladde spieren onderbreekt hetgeen de dood veroorzaakt

We hebben allemaal een voorgeprogrammeerd natuurlijk instinct om te weten wat goed en nuttig voor ons is, al zijn veel mensen erin geslaagd dit instinct te onderdrukken. Dit onderbuikgevoel kent het genezende effect van puur vers voedsel, geneeskrachtige kruiden en andere natuurlijke remedies.

Het is zoveel waarschijnlijker dat een stukje zeezout, of een stukje geelwortel – kurkuma het placeboeffect in ons oproept dan synthetische vetten of een farmaceutische medicijn dat gebruikt wordt om de bloeddruk te verlagen. Natuurlijke dingen zijn van nature goed voor het lichaam en de geest. Zelfs de symbolische waarde van natuurgeneeskunde voor natuurlijke genezing is krachtig genoeg om een placeboeffect op te roepen.

Gepubliceerd op 21/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Lieve vrienden, Vandaag wil ik graag iets ophelderen. Ik heb gemerkt dat er recentelijk steeds meer mensen zijn die lijden aan ernstige, ongeneeslijke ziekten en die door het medische systeem als uitbehandeld worden beschouwd. Deze mensen worden helaas aan hun lot overgelaten. Dit is een tragische situatie en lijkt onveranderlijk. Uit wanhoop wenden deze mensen zich tot alternatieve geneeswijzen zoals Ayurveda en Germaanse geneeskunde. Dit is een volkomen begrijpelijke en menselijke reactie. Het weerspiegelt een fundamenteel probleem binnen de conventionele medische sector, waar men vaak niet in staat lijkt te genezen. De onderliggende waarheid is dat het lichaam alleen zichzelf [...]

    By Published On: 16/04/2024
  • Zoals U denkt, zo zal je zijnZoals u denkt, zo zal je zijn is een wetmatigheid in de zelfvervullende gedachte waarmee je dingen aantrekt waar je aandacht naartoe is gegaan. Zeer belangrijk om dit te begrijpen, want dat geldt ook voor je gezondheid.Aandachtsenergie werkt als een magneet, het is onmogelijk om je aandacht op goede gezondheid te richten als je gelooft dat je gezondheid afhankelijk is van een immuniteitssysteem. Het begrip immuniteitssysteem als verdedigingssysteem brengt jou naar het duale denken waarbij je de oorzaak van ziekte buiten jezelf plaatst.Maar als je je aandacht richt op het zelfhelend vermogen van je [...]

    By Published On: 20/03/2024
  • Waarom we griep en corona niet wegkrijgen Influenza manifesteert zich als een ware wintergriep, terwijl corona en Sars zich voornamelijk voordoen tijdens het voorjaar. Dit duidelijke onderscheid is vaak afwezig in de media. Bovendien wordt er een onderscheid gemaakt tussen een gevaarlijke griep en een ongevaarlijke griep. Ernstige ziektebeelden worden beschouwd als "echte" griep, terwijl mildere symptomen meestal worden afgedaan als verkoudheid. Dit verschil komt voort uit de intensiteit van de causale oorzaak, namelijk ANGST en/of geurconflicten! Zodra deze angsten zijn opgelost, manifesteren zich genezingssymptomen die vaak verkeerd worden geïnterpreteerd als de ziekte die moet worden bestreden. Dit is een [...]

    By Published On: 22/02/2024