Wat is Oilpulling?

Oil pulling is een oude remedie afkomstig uit de ayurveda, met positieve effecten op zowel de mondgezondheid als de algemene gezondheid. Het principe is eenvoudig: zuivere oliën zoals sesamolie, kokosolie of olijfolie worden gebruikt om toxines en afvalstoffen te verwijderen uit de mond, tanden, tandvlees, tong en keel. Dit draagt bij aan een evenwichtige microbiële flora, vooral in de speekselklieren.

Door oil pulling als dagelijks ochtendritueel te hanteren, helpt het lichaam om te ontgiften. Het stimuleert het lichaam om gifstoffen naar de mond te sturen, waar ze vervolgens uitgespoeld worden. Dus oilpulling als dagelijks ochtendritueel is een goed idee.

De lipiden in deze oliën hebben de eigenschap om de vettige membranen van eencellige organismen zoals bacteriën aan te trekken en op te lossen. Dit is vooral effectief tegen bacteriën zoals Streptococcus mutans, die vaak overgroeien door toxische vervuiling en afval in de mond.

Bacteriën en schimmels spelen een natuurlijke rol bij het opruimen van toxines en afvalstoffen in ons lichaam. Oil pulling draagt bij aan de vernieuwing van het tandvlees en bevordert daarmee een gezondere mondhygiëne. Verschillende stressfactoren kunnen echter de spijsvertering verstoren, wat kan leiden tot onvoldoende kauwen en het achterblijven van voedselresten in de mond.

Deze voedselresten kunnen fermenteren en rotten, vooral bij consumptie van zuivelproducten of een overmatige inname van dierlijke eiwitten, wat verzuring veroorzaakt. Verzuring treedt op als gevolg van elke vorm van vergiftiging. Grondig kauwen stimuleert de speekselproductie, wat op zijn beurt het gebit en het tandvlees reinigt.

Oil pulling helpt bij het verwijderen van giftige toxines en het verminderen van verzuring, vooral in de mondholte. Tijdens het proces wordt de speekselproductie gestimuleerd, wat ook gunstig is voor de lymfedrainage. Na oil pulling is het essentieel om de olie uit te spugen en de mond grondig te spoelen. Het inslikken van de olie moet vermeden worden, aangezien deze toxische stoffen en afvalstoffen kan bevatten.

Indien kokosolie wordt gebruikt voor oil pulling, is het belangrijk om de olie niet door de afvoer te spoelen, aangezien kokosolie onder de 25°C stolt en verstoppingen kan veroorzaken in de afvoerbuizen.

Grote voordelen van Oilpulling zijn onder andere:

Preventie van aandoeningen van het tandvlees en tandvleesontsteking.

Preventie van slechte adem.

Het lichaam leert deze methode te gebruiken om te ontgiften.

Preventie van droogheid van de lippen, mond en keel.

Bevordering van een roze rode tong en gezond tandvlees.

Stimulatie van een gezonde mondflora.

Wittere tanden.

Ontstekingsremmende werking.

Algemene versterking van de tanden en het tandvlees.

Algemeen positief effect op het gezondheidssysteem.

Oilpulling kan het beste dagelijks worden toegepast, bij voorkeur ’s ochtends op een nuchtere maag vóór het ontbijt.

Richtlijnen om oilpulling toe te passen

Tijdens het uitvoeren van oil pulling kun je andere activiteiten ondernemen om je tijd effectief te benutten, zoals je aankleden, ontbijt klaarmaken, douchen, scheren, gezichtsverzorging, enzovoort. Over het algemeen is het voldoende om twee koffielepels olie te gebruiken, maar voel zelf aan welke hoeveelheid het prettigst aanvoelt in je mond.

Het is aan te raden om vlak voor het oil pulling je mond te spoelen met water om voldoende speekselvorming te bevorderen. Spoel na het oil pulling proces je mond grondig met lauwwarm water. Je kunt daarna een glas lauwwarm water met een beetje citroensap drinken.

Beweeg de olie gedurende vijf tot tien minuten langzaam door je mond, waarbij je dit geleidelijk aan opbouwt tot tien minuten na verloop van tijd. De olie langzaam tussen je tanden zuigen en duwen. Je kunt ook enkele kauwbewegingen doen. Spuug vervolgens alles uit, en vermijd het doorslikken van de olie, aangezien deze toxines, afvalstoffen en dode bacteriën kan bevatten. Gorgelen met de olie wordt niet aangeraden.

Na enkele minuten zal de olie veranderen in een witte schuimige vloeistof, vermengd met speeksel en afvalstoffen. De lipiden in de olie zullen beginnen met het onttrekken van giftige stoffen uit het speeksel en het tandvlees. Aangezien de olie door de hele mond wordt verspreid, worden toxines, afvalstoffen en dode bacteriën geabsorbeerd vanuit de tanden, het gehemelte, de tong en het tandvlees.

Als de olie dik en viskeus is, kan deze worden uitgespuugd. Kinderen vanaf vijf jaar kunnen ook beginnen met oilpulling. Een theelepel olie is voldoende voor ongeveer twee tot vijf minuten. Je kunt eventueel een druppeltje pepermuntolie toevoegen voor een betere smaak. In het begin kan het zijn dat je je een beetje misselijk voelt, maar dit verdwijnt na een paar dagen.

Het proces van oil pulling zal geleidelijk aan je hele lichaam ontgiften, waardoor je in de eerste weken een reactie van ontgifting kunt ervaren. Dit kan zich uiten in symptomen zoals misselijkheid, zich niet lekker voelen, gebrek aan energie, een zere keel of het gevoel hebben dat je verkouden gaat worden.

Deze signalen van genezing geven aan dat je lichaam begonnen is met het verwijderen van toxines en afvalstoffen die mogelijk al jarenlang een belasting vormden voor je lichaam. Dit staat bekend als de zogenaamde beginverergering, die optreedt wanneer je lichaam de kans krijgt om te ontgiften.

Je kunt tijdens dit proces verergering ervaren van gewrichtsklachten, reuma, hoofdpijn, huiduitslag, rusteloosheid, overgeven en slijmvorming. Oilpulling heeft een krachtig ontgiftend effect op het hele systeem, wat zich aanvankelijk kan uiten in deze symptomen. Maar daarna, na rust of herstel, kun je juist meer levensenergie, levenslust en een betere gezondheid ervaren.

Gepubliceerd op 15/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

    By Published On: 07/03/2024
  • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

    By Published On: 29/02/2024
  • Je kiest om te stoppen met de verslaving Eerst enkele puntjes aandacht geven voordat je besluit te stoppen met roken. Vertel aan niemand je voornemen om met roken te stoppen, want daarmee ondermijn je de vrijheid om hier zelf voor te kiezen. Probeer niet tegelijkertijd te veel andere dingen te veranderen in je leven. Maak er een prioriteit van als je wilt stoppen met roken of een andere verslaving. Draag steeds je sigaretten bij je, waardoor je steeds kunt kiezen of je wilt roken of niet. Je hoeft je niet te bewijzen dat je in staat bent te stoppen met [...]

    By Published On: 28/02/2024