Back to Programma

Meer energie, met weinig moeite in 30 dagen

0% Afgerond
0/0 stappen
  • KLIK OP DE AFBEELDING EN STEL JE VRAGEN

Les 2, Onderwerp 1
In uitvoering

Dag 01 Anijs

Daniël 7 juni 2023
Les voortgang
0% Afgerond

Dag 1 - ANIJS: Pimpinella anisum, Apiaceae of de schermbloemigen.

Eigenschappen: Anijs bevat de smaken zoet en scherp in een unieke combinatie dat zowel ontgiftend als tonisch werkt in het lichaam.

Anijs komt oorspronkelijk voor in het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied.

Anijs brengt rust in de spijsvertering, het zorgt voor een frisse adem.

Medicinaal wordt anijs gebruikt als spijsverteringsmiddel.

Anijszaad is een rijke bron van vitaminen en mineralen. Het bevat vitamine C, B1, B2, B5 en B6. Mineralen uit anijszaad zijn in goed opneembare vorm voor het lichaam, ijzer, mangaan, koper, calcium, fosfor, zink, magnesium, seleen en kalium.

Het medicinale effect van het uitwendig gebruik van anijszaad leunt grotendeels op de antibacteriéle werkingen. Essentiële olie van anijszaad werkt goed tegen schurft, hoofdluis en hoofdmijt.

Aandoeningen: Uit de zaden wordt door destillatie anijsolie gewonnen. Deze olie wordt op grond van zijn slijmoplossende werking als hoestmiddel gebruikt. Het medicinale effect van het uitwendig gebruik van anijszaad leunt grotendeels op de antibacteriéle werkingen. Essentiële olie van anijszaad werkt goed tegen schurft, hoofdluis en hoofdmijt.

Anijszaad wordt gebruikt tegen hoest, kinkhoest, taaislijmziekte en astma.

Ongemakken: Winderigheid, krampen, slijmvorming, spijsverteringsproblemen, lichte hoest, opgeblazen gevoel, ook wordt anijszaad ingezet als diureticum.

Anijs werkt goed tegen menstruatiekrampen. Het helpt ook tegen vaginale droogte en een verminderd libido. Het uitblijven van menstruatie (amenorrhee) wordt ook tegengegaan met anijszaad. Geldt ook tegen opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen.

Emotionele ondersteuning: Anijs haalt als het ware naar boven wat er niet thuishoort bij jou. Anijs verzoekt jou om je sterker aan te brengen in het leven, bewuster te worden wat het leven eigenlijk voor jou betekent. De zoete en beetje wrange-bittere smaak maant je aan om jezelf in je lichaam thuis te voelen en jezelf te manifesteren als ‘IK’ hier op de mooie blauwe planeet, jezelf zuiveren van alles wat je innerlijk blokkeert en dit naar buiten brengen. Je moet wel eerlijk spreken en geen destructieve gedachten op nahouden. Niets verborgen houden, geen geheime agenda. Anijs nodigt je uit om te kijken naar je gevoelens en de woorden die je spreekt. Anijs nodigt je uit om vanuit het hart te spreken, zonder omwegen eerlijk en oprecht.  Je mag zeggen wat er op je lever of de maag licht. Dat brengt rust, troost en ontspanning in het denken. dan krijg je opnieuw een frisse adem.

Werking: De etherische olie van anijs bevat als hoofdbestanddeel anethol. Er zit fytoanethol en dianethol in anijszaad, twee fyto-oestrogenen die de functie van lichaamseigen oestrogenen innemen. Hierdoor maakt anijszaad een bevalling makkelijker.

Gebruik: Anijs kan samen met venkelzaad, selderijzaad en komijnzaad gebruikt worden voor heerlijke kruidenthee, ideaal om de werking van de dikke darm te stimuleren. Laat de zaden enkele minuutjes koken.

Anijs bevordert aanmaak kwalitatieve moedermelk rijk aan mineralen.

Anijs wordt omwille van de bijzondere smaak als aromatiserend kruid gebruikt in de keuken bijvoorbeeld gebak, taarten, cakes en anijsbrood. Traditioneel is het trekken van anijs in plantaardige melk. De typische anijsgeur ruik je al van ver.

Je kunt anijszaad in een vijzel fijnmalen en toevoegen aan muesli of havermout.

De smaak van anijs past het best bij koekjes en desserts. In speculaas wordt het gebruikt als een gezonde smaakmaker. Anijsblaadjes kan je gebruiken om gerechten mee te garneren. Heeft een verfrissende zoete anijssmaak.