Ongemakken van de spijsvertering voorkomen.

Gebrek aan voldoende speeksel

Veel maagproblemen kunnen worden voorkomen door rustig te eten en de tijd te nemen om van je maaltijd te genieten. Met name goed kauwen, wat resulteert in voldoende speekselproductie, is cruciaal, aangezien dit het begin van de spijsvertering vormt. Hoe fijner het voedsel is gekauwd en bevochtigd met speeksel, hoe beter het maagzuur de voedselbrij kan verteren.

Veel maagproblemen ontstaan door een gebrek aan aandacht en genot tijdens het eten. Heb je jezelf al eens geobserveerd tijdens het eten? Door ons hectische leven vergeten we vaak rustig te eten en van ons voedsel te genieten, omdat alles snel moet gaan. Vooral het ontbijt wordt vaak overgeslagen of snel genuttigd.

Ook ons middagmaal voldoet tegenwoordig vaak niet aan de vereisten. Het is vaak snel, soms beperkt tot rauwkost of een broodje, wat ontoereikend is. Een voedzaam middagmaal bestaat uit een warme maaltijd en dient als hoofdmaaltijd van de dag. Helaas hebben we daar tegenwoordig vaak geen tijd meer voor.

Hoewel ons lichaam tijdens het middaguur de meeste spijsverteringssappen en enzymen aanmaakt, gebeurt dit niet in de avond, terwijl veel mensen dan wel hun hoofdmaaltijd nuttigen. Op lange termijn leidt dit tot spijsverteringsproblemen waar je niet aan kunt ontkomen.

Bovendien besteden we vaak te weinig aandacht aan het voeden van ons lichaam met gezonde voeding. We eten vaak gedachteloos en haastig, gewoon om onze maag te vullen, zonder te letten op voedingswaarde. Voeding wordt dan puur als maagvulling beschouwd.

Onlangs zag ik nog iemand achter het stuur zitten met een gsm tussen zijn schouder en oor, terwijl hij tegelijkertijd een broodje aan het eten was. Met zijn andere hand hield hij het stuur vast. Ongelooflijk, nietwaar? Maar bedenk eens hoe dit broodje zal verteren. Het is vrijwel zeker dat er te weinig speeksel in de maag zal belanden. En dan hebben we het nog niet eens over de vraag of het broodje wel voldoende fijngemalen is door het kauwen en doordrenkt is met speeksel.

Door onvoldoende te kauwen en te veel te eten, kan de maag het voedsel niet goed verteren. Elke hap die je eet komt in lagen in de maag terecht, waar het moet worden vermengd met maagsappen. De maag werkt niet zoals een wasmachine, zoals velen denken. Maar als de maag overvol is of als het voedsel niet goed is gekauwd, kunnen de maagsappen niet goed doordringen in de voedingsbrij, wat resulteert in een slechte vertering.

Als je gehaast eet en voedsel alleen maar ziet als maagvulling, en je jezelf overeet, kan dit leiden tot een tekort aan maagzuur. Zelfs als er nog wat maagzuur aanwezig is, kan het niet goed doordringen in de voedingsbrij en langs de maagwand omhoog komen, wat leidt tot oprispingen. En dan grijpen we naar maagzuurremmers.

Is het dan niet logisch dat dit de hele spijsvertering verstoort? Door rustig te eten en te genieten, kunnen oprispingen worden voorkomen. Goed kauwen stimuleert ook de productie van maagsappen en pancreassappen.

Er zijn culturen waar mensen met hun vingers eten. Het voelen van het voedsel met je vingers stimuleert de spijsvertering.

De smaken en kleuren van het voedsel

Wees je er ook van bewust dat het niet de vitaminen en andere voedingsstoffen zijn die de smaak van voedsel bepalen, maar voornamelijk mineralen. Een voorbeeld hiervan is het verschil tussen een tomaat die biologisch is gekweekt in de volle zon en een tomaat die op water is gekweekt in een verwarmde serre.

Net als de tong, wil de maag de zes basissmaken kunnen proeven, samen met umami, die deze smaken versterkt. Deze zes smaken zijn: zout, zoet, scherp, bitter, zuur en umami. Het lichaam haalt informatie uit deze smaken om zichzelf te onderhouden en te voeden.

Wanneer de maag de zes smaken heeft ontvangen, stuurt deze een signaal naar de hersenen dat het voldaan is. Het zijn deze zes smaken in elke maaltijd die zorgen voor een goede werking van de maag en helpen bij het behouden van een natuurlijk gewicht.

Een probleem in ons Westers voedingspatroon is dat er vaak drie smaken ontbreken, namelijk bitter, scherp en wrang. Deze drie smaken bieden informatie die het lichaam nodig heeft voor dagelijkse ontgifting en zuivering. Zolang de maag deze drie reinigende smaken niet heeft ontvangen, stuurt het signalen naar de hersenen met de vraag om meer te eten, omdat het de reinigende smaken nog niet heeft ontvangen.

Dit is een belangrijke reden waarom we vaak overeten in plaats van voldaan te zijn na het eten. Veel mensen herkennen niet eens het verschil tussen overeten en voldaan zijn door de aanwezigheid van de zes smaken en het genot van voedsel. We eten steeds meer, maar met een overdaad aan zoet, zout en zuur, en een tekort aan bitter, scherp en wrang.

Dit veroorzaakt een verstoring in de spijsvertering, wat weer leidt tot tal van gezondheidsproblemen. Vergelijkbaar met de zes smaken, geldt dit ook voor kleuren in ons dieet. We consumeren voornamelijk wit, beige en bruin voedsel, af en toe aangevuld met wat groen van sla en het rood van een tomaat. Maar om ons lichaam echt te voorzien van alle benodigde voedingsstoffen, zou ons menu veel kleurrijker moeten zijn.

Daarbovenop eten we vaak op ongepaste tijdstippen, zoals onze grootste maaltijd ’s avonds of wanneer ons voedsel nog niet volledig verteerd is. Dit gebeurt vaak tijdens feestdagen en andere festiviteiten, wat zeer nadelig is voor de gehele spijsvertering. Het is belangrijk om te beseffen dat bij het ontwaken ’s ochtends de bijnieren wat adrenaline afscheiden om het lichaam in beweging te krijgen, samen met een beetje cortisol dat de spijsvertering op gang brengt.

Wanneer de spijsvertering actief wordt, resulteert dit in de productie van serotonine, die op zijn beurt de cortisolspiegel in het bloed in balans brengt. Serotonine zorgt ervoor dat tegen de middag het lichaam de krachtigste spijsverteringssappen kan produceren.

In de late namiddag en avond wordt serotonine door de pijnappelklier omgezet in melatonine, waardoor de productie van spijsverteringssappen afneemt en de spijsvertering in een rustfase gaat. Daarom is het verstandig om ’s avonds een lichte maaltijd te nuttigen, wat meer dan voldoende is en nog goed verteerd kan worden voor de nachtrust, zodat de darmen de tijd hebben om verteerd voedsel te ontvangen.

Op deze manier kan de darmflora gedijen door een goede opname van voedingsstoffen door het lichaam.

Het grote gevaar van geraffineerde oliën en suikers

In het kort: geraffineerde suikers en oliën zijn niet gezond voor het lichaam en verstoren de spijsvertering. Vooral geraffineerde oliën en geharde vetten hebben een negatieve invloed op de darmwerking en worden zeer slecht verteerd.

Geraffineerde suikers irriteren de bloedvatwanden, laten toxische stoffen achter in het lichaam en demineraliseren het lichaam. Ze kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Goede suikers, zoals honing, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en gedroogd fruit, bevatten voedingsstoffen die het lichaam op een gezonde manier kan verteren en voeden. Vooral het zenuwweefsel functioneert goed op gezonde suikers die rijk zijn aan natuurlijke mantelstoffen. Deze gezonde suikers veroorzaken niet de gezondheidsproblemen die geassocieerd worden met geraffineerde suikers.

Als je deze gezonde suikers combineert met voldoende goede, gezonde verzadigde vetten, bevorder je een goede spijsvertering en een langzame afgifte van energie uit de suikers. Dit voorkomt uitputting van de alvleesklier en bijnieren. Het verlagen van de glycemische index en lading van voedsel is hierbij belangrijk voor de gezondheid. Dat is wat gezonde verzadigde vetten precies doen.

Het vermijden van geraffineerde suikers is niet alleen gunstig voor de spijsvertering, maar ook voor andere belangrijke organen zoals de bijnieren, de pancreas en de lever. Met geraffineerde suikers is het inderdaad onmogelijk om een geleidelijke energieafgifte in het lichaam te bereiken, wat hun schadelijkheid verklaart en het risico op ziekten verhoogt.

De zoete smaak is van vitaal belang voor het lichaam, omdat zoet voedsel tonisch en opbouwend is. Gezonde suikers dragen bij aan het behoud van sterke spieren en een gezonde lichaamstoon, terwijl geraffineerde suikers juist bijdragen aan de vorming van extra vetcellen en overgewicht bevorderen. Bovendien leidt het consumeren van geraffineerde suikers tot een snelle stijging van de bloedvetten, wat ongunstig is voor de algehele gezondheid.

Een overmatige consumptie van zoete geraffineerde suikers zal onvermijdelijk de algemene gezondheid verzwakken. Het is belangrijk om altijd het evenwicht te bewaren tussen de zes basissmaken, aangezien ons lichaam dagelijks behoefte heeft aan alle smaken. Het is zorgwekkend dat veel kinderen tegenwoordig denken dat voedsel alleen maar zoet hoort te smaken, terwijl dat absoluut niet het geval is.

Geraffineerde oliën en geharde vetten zijn inderdaad nog schadelijker voor onze gezondheid dan geraffineerde suikers. Deze oliën en vetten kunnen niet goed worden verteerd in ons spijsverteringskanaal en kunnen leiden tot verstoppingen in de darmen, kleine bloedvaten en het bindweefsel waar lichaamscellen zich bevinden.

Het lichaam wordt gedwongen deze slechte vetten in te bouwen in de membranen van lichaamscellen, waardoor de celfunctionaliteit wordt aangetast. Dit kan problemen veroorzaken met de distributie van water, voedingsstoffen en zuurstof naar elke cel.

Het is belangrijk om te kiezen voor goede oliën, zoals oliën van eerste koude persing, en deze nooit bloot te stellen aan verwarming en licht. Olie wordt inderdaad moeilijker verteerd dan verzadigde vetten, daarom is het beter om geen grote hoeveelheden olie te consumeren. Een uitzondering hierop is olijfolie.

Het is raadzaam om veel verzadigde vetten te consumeren, zoals kokosolie, cacaoboter, roomboter of geklaarde boter. Deze vetten worden goed verteerd en bevorderen de opname van mineralen en vitaminen. Verzadigde vetten helpen ook bij de vertering van zetmelen uit granen en groenten en verlagen de glycemische index van suiker.

Wist je dat je gasvorming en winderigheid gemakkelijk kunt voorkomen?

De belangrijkste oorzaken van gasvorming en winderigheid zijn koud voedsel en koude dranken, vooral in combinatie met overmatige consumptie van dierlijke eiwitten, te zwaar voedsel, eten op ongepaste tijdstippen en onjuiste voedselcombinaties zoals zuivel en/of fruit tijdens de maaltijd.

Emotionele factoren zoals angst, bezorgdheid en slapeloosheid kunnen ook bijdragen aan winderigheid en gasvorming. Rauwe groenten, vooral tijdens de winter, worden vaak niet goed verteerd en hebben een verkoelend effect, wat ook kan leiden tot gasvorming en winderigheid. Als je last hebt van deze symptomen, kan gemberthee met wat citroensap verlichting bieden.

Een andere effectieve remedie tegen winderigheid is thee gemaakt van gelijke delen komijnzaad, korianderzaad, venkelzaad en selderijzaad. Ook een thee van westerse kruiden zoals engelwortel, kamille, smeerwortel en paardenbloem kan veel verlichting bieden bij winderigheid en gasvorming.

Tijdens de winter is zacht gekookt en warm voedsel met veel specerijen ideaal voor een goede spijsvertering.

Het is inderdaad van cruciaal belang om de maag nooit te overbelasten door te veel te eten, aangezien dit kan leiden tot misselijkheid of indigestie. Ook het eten voordat het voorgaande volledig is verteerd, is een belangrijke oorzaak van indigestie. Het is raadzaam om minstens 90 minuten tot twee uur te wachten voordat je het volgende voedsel consumeert.

Bij het bijwonen van feesten is het belangrijk om rekening te houden met je spijsvertering. Veel mensen ervaren een vorm van voorjaarsmoeheid als gevolg van het eten van uitgebreide vijfgangendiners op ongepaste tijdstippen tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode. Het is zelfs zo dat veel mensen doorgaan met eten terwijl het voorgaande voedsel nog niet volledig is verteerd.

Gevolgen van teveel eten

Een andere mogelijke oorzaak van indigestie kan het consumeren van uitsluitend vloeibaar voedsel of juist uitsluitend vast voedsel zijn. Ideaal voor de maag is een evenwichtige maaltijd waarbij een derde van het voedsel vloeibaar is, zoals soep, een derde vast voedsel zoals rijst, granen en groenten, en soms wat brood, en een derde lucht bevat.

Het is belangrijk om niet te eten als je emotioneel verstoord bent, omdat emotionele stress de spijsvertering kan blokkeren. Wacht tot je gekalmeerd bent voordat je eet. Eet ook niet onder stress of bij een naderende deadline, omdat je lichaam tijdens negatieve emoties geen voedsel goed kan verteren. Vermijd ook eten direct na zware fysieke inspanning, zoals sporten of zware arbeid.

Elke verstoring in de spijsvertering kan resulteren in onverteerd voedsel in de darmen, wat leidt tot een overgroei van schadelijke bacteriën en gisten. Dit onverteerde voedsel ondergaat vervolgens chemische processen zoals vergisting en verrotting, wat kan leiden tot problemen zoals diarree, afgewisseld met constipatie, beide ongunstig voor de gezondheid.

Het is belangrijk om te onthouden dat het symptomatisch behandelen van deze problemen kan leiden tot de ontwikkeling van chronische darmziekten, waaronder uitstulpingen, poliepen en uiteindelijk zelfs darmkanker. Er is ook een psychologische en mentale component die een rol speelt bij darmproblemen. Zie de artikelen bij index ziekten.

Preventie

Een goede preventieve maatregel is om bij elke maaltijd veel specerijen te gebruiken, omdat deze de spijsvertering bevorderen. Bijvoorbeeld gember met een vleugje limoen kan een extra smaakdimensie toevoegen aan je maaltijd. Denk ook aan knoflook, peper, Himalayazout en andere krachtige kruiden tijdens de hoofdmaaltijd, zoals kruidnagel of nootmuskaat.

Het is verstandig om lichter te eten om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Geniet van je eten, kauw goed om speekselvorming te bevorderen, en eet alleen als je echt honger hebt. Door echt te genieten van je maaltijd zal het beter verteren omdat je lichaam meer antistresshormonen aanmaakt, waardoor je tot rust komt en het bloed naar de spijsverteringsorganen wordt gestuurd in plaats van naar de spieren.

Een nuttige remedie voor indigestie is een mengsel van fijngehakte knoflook, komijnpoeder, zeezout, peper en citroensap voor de maaltijd in te nemen. Je kunt ook een thee maken van gemalen laurierblad en kardemom om na de maaltijd te drinken. Het is belangrijk om tijdens het eten niet te veel te drinken, tenzij het voedsel erg droog is, zoals bij een broodmaaltijd, omdat anders de spijsverteringssappen te sterk verdund worden en het voedsel minder goed verteert.

Bij indigestie kan een mengsel van uiensap met honing en zwarte peper verlichting bieden, of een kopje warm water met knoflook, limoensap en een snufje zeezout. Ik wens je veel succes met je spijsvertering.

Gepubliceerd op 20/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Blootsvoets lopen Ongeacht waar je woont en wat voor werk je doet, is de kans groot dat je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat schoenen draagt. Zelfs wanneer we geen schoenen dragen, zijn onze voeten vaak stevig ingepakt in sokken, panty's of pantoffels. Daarnaast hullen we onze voeten maar wat graag in mooi schoeisel. Het liefst met een hoge hak, strakke bandjes of een dikke zool. En als ze niet lekker lopen, leggen we er een extra zooltje in en bij medische klachten laten we zelfs peperdure steunzolen maken. Daar wringt het schoentje, zeg maar. Het is beter [...]

    By Published On: 16/04/2024
  • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

    By Published On: 07/03/2024
  • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

    By Published On: 29/02/2024