Een goede slaap is belangrijk

Het ontgiftend vermogen van je lichaam tijdens de slaap

Een goede slaap is belangrijk om je lichaam te ontgiften en je overdag fit te voelen.

De algemene gezondheid en het goed functioneren van het detox- en recyclingsysteem van ons lichaam zijn inderdaad sterk afhankelijk van een goed slaapritme. Helaas blijkt dat veel mensen regelmatig tot laat in de nacht opblijven, wat niet bevorderlijk is voor hun gezondheid. Hoewel het af en toe laat wordt door verschillende redenen, is het belangrijk om te streven naar een regelmatig slaappatroon.

Een goede nachtrust begint vaak in de uren vóór middernacht, wat in de Ayurveda als bijzonder belangrijk wordt beschouwd. Het ideaal is om rond 22.00 uur te gaan slapen en rond 06.00 uur ’s ochtends op te staan, omdat dit optimaal is voor de gezondheid en het ontgiftingsproces van het lichaam. Vandaar dat de uren voor middernacht ook dubbel tellen.

Een goede slaap hangt ook af van een gezonde spijsvertering, een goed functionerende dikke darm en goed werkende bijnieren, schildklier en thymus. Deze organen worden op hun beurt gereguleerd door precieze cyclische patronen van dag en nacht, bekend als het circadiaans ritme.

Het is essentieel om in harmonie te blijven met deze natuurlijke ritmes om alle processen in ons lichaam evenwichtig te laten verlopen. Dit alles zorgt ervoor dat de hormoonhuishouding en de homeostase van ons lichaam in evenwicht blijft. Het overtreden van deze universele levenswetten is een belangrijke oorzaak van ziekten en kan leiden tot een gebrek aan vitaliteit en levenslust, evenals een versneld verouderingsproces.

De biologische klok

Ons lichaam heeft inderdaad een ingebouwde biologische klok die de timing van verschillende lichaamsprocessen regelt. Een voorbeeld hiervan is de productie van spijsverteringsenzymen door de pancreas, die op zijn hoogtepunt is rond het middaguur. Dit verklaart waarom het ideaal is om de grootste maaltijd van de dag rond die tijd te nuttigen, omdat de spijsvertering op dat moment optimaal is dankzij de actieve maagsappen en enzymen.

De darmen zijn op dat moment ook klaar om verteerde voeding te ontvangen en om voedingsstoffen efficiënt op te nemen.

Een ander voorbeeld is de productie van cortisol en adrenaline door de bijnieren in de ochtend, wat ons helpt wakker te worden en ons lichaam in beweging te brengen. Cortisol speelt ook een rol bij het opstarten van de spijsvertering. Bovendien begint het slijmvlies van de dikke darm serotonine te produceren, wat helpt om de cortisolspiegel in balans te brengen en de spijsvertering verder te activeren.

Deze synchronisatie van lichaamsprocessen met de biologische klok is essentieel voor een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.

Naarmate de namiddag en avond vordert zal de pijnappelklier de serotonine omzetten in melatonine. Vervolgens brengt melatonine de spijsvertering en het lichaam weer in rust, vandaar dat ‘s avonds een grote maaltijd eten echt niet gunstig is voor het lichaam. Het kan niet goed meer verteren.

Zowel serotonine als melatonine zijn de grote spelers in de biologische klok van de mens.

De biologische klok, geregeld door de hypothalamus en pijnappelklier, beheert de hormonale activiteiten in ons lichaam en volgt een nauwkeurig 24-uursritme dat we moeten respecteren voor een goede gezondheid.

In de moderne, geïndustrialiseerde wereld ervaren velen echter verstoringen in hun serotonine- en melatoninecyclus, met als gevolg energietekort en disfunctie van het lichaam. Deze verstoringen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder bewerkt voedsel met veel lichaamsvreemde stoffen en geraffineerde oliën, die de darmflora verstoren, het darmslijmvlies wordt geïrriteerd en de productie van serotonine in het darmslijmvlies belemmeren. Dit leidt automatisch tot een tekort aan melatonine.

Naast voeding kunnen ook negatieve emoties zoals angst, machteloosheid en woede de spijsvertering verstoren, wat weer invloed heeft op de productie van serotonine. Dit onderstreept het belang van een holistische benadering van gezondheid, waarbij zowel voeding als emotioneel welzijn in overweging worden genomen.

Een verstoring van de spijsvertering kan leiden tot een tekort aan melatonine, omdat de productie van melatonine afhankelijk is van voldoende serotonine. Serotonine wordt voornamelijk gesynthetiseerd in het slijmvlies van de dikke darm.

Langdurig opblijven in de avond en ’s ochtends te lang in bed blijven liggen kunnen beide de spijsvertering verstoren, wat uiteindelijk kan leiden tot een afname van de productie van serotonine en daardoor melatonine. Het is dus belangrijk om een regelmatig slaapritme te handhaven en voldoende slaap van goede kwaliteit te krijgen om een gezonde spijsvertering en de juiste productie van melatonine te ondersteunen.

Een goede slaap geeft de algemene gezondheid en zijn detox- en recyclingsysteem een oppepper

Voldoende slaap is essentieel voor het welzijn van zowel lichaam als geest, en het draagt bij aan een gezond algemeen welzijn en het detoxificatie- en herstelsysteem van het lichaam. De slaap kan worden opgedeeld in twee fasen: voor middernacht en na middernacht. Tijdens de uren voor middernacht vinden de belangrijkste processen voor vernieuwing en zuivering plaats, en deze periode omvat ook de diepe slaap, ook wel bekend als de schoonheidsslaap.

De diepe slaap, die meestal ongeveer een uur voor middernacht optreedt, is gekenmerkt door een gebrek aan dromen en een vermindering van de zuurstofopname met ongeveer 8%. Dit zorgt ervoor dat het lichaam diep kan ontspannen en rusten. De diepe slaap is cruciaal voor de aanmaak van groeihormonen, die belangrijk zijn voor het herstel, de celdeling en vernieuwing van het lichaam, wat bijdraagt aan het behoud van een jeugdige uitstraling.

Deze fysiologische rust is tot 3 x intenser dan de slaap na middernacht als de zuurstofopname weer begint te stijgen.

Wanneer mensen te lang opblijven, wordt dit proces verstoord en wordt de diepe slaap verminderd. Dit kan leiden tot oververmoeidheid en kan een negatieve invloed hebben op zowel fysieke als mentale gezondheid op de lange termijn. Daarom is het belangrijk om een gezond slaapritme te behouden en voldoende rust te krijgen, vooral tijdens de cruciale uren voor middernacht. Dit houdt je jong.

Melatonine speelt inderdaad een cruciale rol bij het reguleren van de apoptose, oftewel de geprogrammeerde celdood, samen met groeihormonen. Dit hormoon is essentieel om het lichaam jong en gezond te houden, omdat het aangeeft wanneer cellen moeten sterven en vervangen moeten worden door nieuwe cellen. Wanneer er niet genoeg melatonine wordt afgegeven, wat kan gebeuren als de dagelijkse cycli niet worden gerespecteerd en de spijsvertering niet goed wordt verzorgd, kan dit leiden tot problemen met de normale celdeling.

Een voldoende hoog niveau van melatonine in het bloed stelt het lichaam in staat zichzelf te regenereren, vernieuwen, ontgiften en verjongen. Na 10.00 uur ’s avonds beginnen de bijnieren geleidelijk meer cortisol af te geven, wat bedoeld is om het lichaam van energie te voorzien voor het ontgiftingsproces tijdens de slaap en om mentale indrukken van de dag te verwerken.

Echter, als we na 22.00 uur ’s avonds opblijven en deze energie gebruiken voor andere activiteiten, kan het lichaam niet voldoende energie behouden voor het essentiële ontgiftingsproces dat na middernacht plaatsvindt, in samenwerking met de lever. Dit kan leiden tot een verstoring van het ontgiftingsproces en een verminderde capaciteit om negatieve emoties te verwerken, resulterend in toenemende prikkelbaarheid en andere negatieve effecten op de gezondheid.

De grote rol van de lever om het lichaam te ontgiften

Na middernacht wordt veel bloed uit de hersenen gezuiverd door de lever, een proces dat verstoord raakt als je nog wakker bent. De lever is ’s nachts het meest actief en het respecteren van het dag- en nachtritme draagt bij aan een betere spijsvertering, slaapkwaliteit, bijnierfunctie en een gezond cardiovasculair systeem.

Tijdens een goede nachtrust filtert de lever veel schadelijke stoffen uit het bloed, neutraliseert ze en geeft ze via gal af aan de spijsvertering, waar de darmflora de rest van het werk doet. Tegelijkertijd verzamelt de lymfe tijdens de slaap veel schadelijke stoffen, waarvan 80% gerelateerd is aan de darmen.

Het buikgebied herbergt de grootste concentratie microbiële agenten, dus tijdens de slaap wordt het algemene gezondheidssysteem versterkt door ontgifting en zuivering. Daarom is het belangrijk om op tijd op te staan, zodat lichaamsbeweging in de ochtend de darmperistaltiek activeert en helpt bij het uitscheiden van schadelijke afvalstoffen en toxines via de stoelgang.

Als we te lang blijven liggen, verstoren we dit natuurlijke proces van afscheiding en kunnen we ons zwaarder en lustelozer voelen met minder energie. Op tijd opstaan en actief worden in de ochtend ondersteunt dus het ontgiftingsproces en draagt bij aan een gezonder lichaam en meer energie gedurende de dag.

Naast de lever speelt ook de huid een belangrijke rol bij het ontgiftingsproces tijdens de nacht. Daarom is het gunstig om ’s ochtends te douchen, omdat alle stoffen die door de huid worden uitgescheiden wateroplosbaar zijn en zo worden verwijderd uit het lichaam. Als je te lang in bed blijft liggen, loop je het risico dat de uitgescheiden afvalstoffen weer door de huid worden opgenomen en terug in het lichaam terechtkomen.

Samengevat: melatonine vormt de basis voor een goede nachtrust en algehele gezondheid, wat leidt tot meer vitaliteit en een lang leven. De productie van melatonine is afhankelijk van de aanmaak van serotonine overdag in de spijsvertering, daarom is het belangrijk om de dag- en nachtritmes te respecteren om dit proces optimaal te ondersteunen.

Het beste gezondheidsadvies dat je maar kunt krijgen is: op tijd naar bed en op tijd opstaan.

Enkele tips om beter in te slapen:

Vermijd zoveel mogelijk kunstlicht en vooral geen blauw licht van computers of smartphones voor het slapengaan, omdat dit de productie van melatonine stopzet.

Eet geen zware maaltijd vlak voor het slapengaan, maar ga ook niet met een lege maag naar bed; neem een lichte snack of hap.

Zorg ervoor dat je slaapkamer volledig verduisterd is om de maximale productie van melatonine te bevorderen en voor volledige rust voor je ogen. Vermijd ook spiegels in je slaapkamer, omdat ze niet alleen zichtbaar licht reflecteren maar ook andere frequenties die je slaap kunnen verstoren

Probeer overdag niet in slaap te vallen; een kort dutje of een wandeling na de lunch is echter wel goed.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging gedurende de dag en investeer in een goede matras en bedkwaliteit. Laat je lichaam vlak voor het slapengaan een beetje afkoelen, wat kan helpen om beter in slaap te vallen.

Schakel telefoons, wifi en andere storende apparaten uit. Kijk geen spannende thrillers of negatieve programma’s op televisie vlak voor het slapengaan.

Doe ontspannende activiteiten zoals yoga, meditatie of het kijken naar kunst of natuur, eventueel met rustgevende muziek op de achtergrond. Vermijd ook stimulerende drankjes in de avond en laat je lichaam rustig ontspannen en tot rust komen.

Neem meer voeding en specerijen met een hoog tryptofaangehalte.

Probeer slaapmiddelen te vermijden, gebruik ze alleen in noodgevallen. Zorg voor een goede spijsvertering en gezonde dikke darm door tryptofaanrijke voeding te consumeren. Tryptofaan is een aminozuur dat de basis vormt voor de aanmaak van serotonine.

Je vindt tryptofaan voornamelijk in voedingsmiddelen zoals pompoenpitten, granen, notenmelk, bieslook, paardenbloem, alfalfa spruiten, venkel, spinazie, wortels, bleekselderij, snijboontjes, witloof, peulvruchten (vooral kikkererwten), rijp fruit, bananen, pure chocolade, verschillende groenten, enzovoort.

Specerijen zoals kurkuma, kaneel, saffraan en curry bevatten ook veel tryptofaan

Goede vetten, zoals boter en kokosvet, zijn essentieel voor een betere vertering van zetmelen. Eiwitten zijn vooral te vinden in peulvruchten, bepaalde groenten, zaden, granen en noten.

Het is aan te raden om gedurende de dag voornamelijk gekookte of bereide groenten te eten. Gekookte voeding is al gedeeltelijk verteerd en bevordert daardoor de totale spijsvertering. Daarom kookt driekwart van de wereldbevolking dagelijks 3 keer per dag. Gekookte groenten bevatten veel opneembare vitaminen, zoals vitamine C, B5 en B11 (foliumzuur), die helpen bij het normaliseren van de cortisolwaarden samen met serotonine.

Sommige supplementen kunnen ook verlichting bieden, zoals Ginseng, Rhodiola, Tulsi (Ocimum sanctum), zoethoutwortelextract, Valeriaan en Magnolia. Deze kunnen ook helpen bij bijnieruitputting. Over het algemeen is het belangrijk om geraffineerde voedingsmiddelen te vermijden, omdat deze niet gunstig zijn voor het slijmvlies van de dikke darm.

Let op volgende zaken

Elektrische verlichting op de werkvloer biedt doorgaans te weinig lux (100-300 lux) in vergelijking met het niveau van natuurlijk daglicht, zelfs op een donkere winterdag (waar de verlichtingssterkte nog steeds rond 1000 lux kan liggen).

Natuurlijk licht speelt een cruciale rol bij het handhaven van onze biologische klok. Het lichaam maakt gebruik van verschillende signalen, afkomstig van de zintuigen, om de klok bij te stellen. Het netvlies van de ogen speelt hierbij een essentiële rol door het belangrijkste signaal door te geven over de tijd van de dag.

Natuurlijk licht wordt via de zenuwbanen van de ogen naar de visuele cortex gevoerd en vervolgens naar de endocriene klieren, zoals de hypothalamus en de epifyse. Deze klieren synchroniseren de innerlijke klok met het circadiaans ritme, ofwel het dag- en nachtritme. Dit proces heeft directe invloed op bepaalde hersenstructuren, waaronder de amygdala en de cerebrale cortex (hersenschors), wat de alertheid verhoogt en de productie van serotonine stimuleert. Serotonine kan ’s avonds worden omgezet in melatonine, wat het lichaam helpt te ontspannen en tot rust te komen.

Tijdens de winter is het inderdaad belangrijk om voldoende blootgesteld te worden aan daglicht. Overweeg daarom de aanschaf van volspectrumlampen, vooral voor mensen die overdag in donkere ruimtes werken.

Het is ook aan te raden om voldoende ramen in je woning te hebben voor maximale lichtinval. Let er bovendien op dat je cholesterolwaarden niet te laag zijn, aangezien te weinig cholesterol de hormoonhuishouding verstoort en daarmee ook het vermogen om goed te kunnen doorslapen.

Cholesterol is van vitaal belang voor het goed functioneren van de hersenen, aangezien sommige delen van de hersenen voor meer dan 50% uit cholesterol bestaan. Deze stof helpt de zenuwcellen zich te ontspannen, wat de slaapkwaliteit bevordert.

Leven volgens het dag- en nachtritme is een van de beste manieren om gezond te blijven. Luisteren naar de subtiele signalen die je lichaam je geeft, is belangrijk, omdat de intelligentie van elke lichaamscel het dag- en nachtritme volgt.

Het is natuurlijk veel gemakkelijker om een virus of bacterie de schuld te geven van de verkoudheid, griep of bacteriële ziekte die je hebt opgelopen, dan toe te geven dat je onregelmatige slaappatronen of het eten van veel te veel industrieel bewerkt voedsel, verkeerde voedselcombinaties of junkfood en frisdrank, en de reden waarom je dit doet, er iets mee te maken zouden kunnen hebben met je opgelopen ziektesymptoom.

Gepubliceerd op 19/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Blootsvoets lopen Ongeacht waar je woont en wat voor werk je doet, is de kans groot dat je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat schoenen draagt. Zelfs wanneer we geen schoenen dragen, zijn onze voeten vaak stevig ingepakt in sokken, panty's of pantoffels. Daarnaast hullen we onze voeten maar wat graag in mooi schoeisel. Het liefst met een hoge hak, strakke bandjes of een dikke zool. En als ze niet lekker lopen, leggen we er een extra zooltje in en bij medische klachten laten we zelfs peperdure steunzolen maken. Daar wringt het schoentje, zeg maar. Het is beter [...]

    By Published On: 16/04/2024
  • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

    By Published On: 07/03/2024
  • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

    By Published On: 29/02/2024