Oud of vers?

Kun jij nog het verschil maken tussen oud en vers voedsel? Vroeger zag het ‘niet verse voeding’ er daadwerkelijk niet vers uit. Denk maar aan de groenten uit blik. De dag van vandaag valt het onderscheid tussen vers en oud nog moeilijk te maken. Het lijkt er wel op dat ‘niet vers’ het ‘nieuwe vers’ is geworden.
Tegenwoordig is hoe langer je eten kan bewaren, hoe beter het gepercipieerd wordt. Toch stijgt de vraag naar verse producten. De voedingsindustrie speelt hier handig op in door voedingswaren er dagvers uit te laten zien, terwijl het in feite al een aantal dagen en soms weken oud is. Het lijkt erop dat een verlengde bewaartijd een soort kwaliteitslabel is geworden.
Haal jij het in je hoofd om een zelfgemaakte pizza met groenten en andere ingrediënten eerst 14 dagen in de koelkast te laten staan alvorens in de oven te plaatsen? Ik denk van niet, maar toch is er niemand die zich vragen stelt met een verse pizza uit een supermarkt dat eveneens 2 weken oud is. Dit geldt eveneens met andere voedingswaren die verkocht worden. Dikwijls 2 tot 4 weken oud en ze zien er kraakvers uit.
We mogen niet uit het oog verliezen welke impact van eender welk bewaarmiddel of de techniek heeft op de nutritionele waarde van het voedingsproduct. Er worden waardevolle enzymen, vitaminen en mineralen afgebroken tijdens dit proces. Een bewaarmiddel zorgt ervoor dat het voedsel niet kan worden afgebroken door bacteriën en enzymen, maar op deze wijze kan het natuurlijk ook niet goed verteren in de maag en de twaalfvingerige darm. Nog een punt waar niemand aan denkt. Jouw spijsvertering verzwakt en je lichaam begint toxines en afvalstoffen op te stapelen in de vorm van overgewicht.
We realiseren ons blijkbaar niet dat alle energie dat we nodig hebben om alles te doen wat we willen uit voeding komt dat we dagelijks consumeren. Eveneens de grondstoffen die het lichaam voeden en onderhouden, voor de werking van de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem en de hormoonhuishouding komt uit het voedsel dat we dagelijks consumeren.
Het is zo frappant dat veel mensen zo weinig interesse vertonen in de manier waarop hun eten tot stand komt en dit eten zo noodzakelijk is voor hun fysieke en mentale gezondheid. We laten ons meeslepen aan het gemak van bewerkt voedsel. We kiezen bijna altijd in de eerste plaats voor goedkope, kant- en klaar en het liefst lekker voedsel dat zeer lang houdbaar is. Hoe deze ‘toegevoegde waarde’ precies tot stand komt speelt zeer vaak een marginale rol.
En dan de grote vraag: kun je zeggen dat wij als collectief een hoge intelligentie en ontwikkeling hebben als gezond voedsel onbetaalbaar is geworden voor veel huisgezinnen. Deze mensen worden verplicht om ziekmakend voedsel te kopen dat spotgoedkoop is. Is dit onze ontwikkelde beschaving die wij hebben?
Daniël The Healthman
Vertrouw op je lichaam en genees jezelf
je bent veel meer dan je denkt
Reacties