Kun jij nog het verschil zien tussen oud en vers voedsel? Vroeger was ‘niet vers’ voedsel duidelijk te herkennen, denk aan groenten uit blik. Tegenwoordig is het onderscheid tussen vers en oud moeilijk te maken, en lijkt ‘niet vers’ het ‘nieuwe vers’ te zijn geworden.

De trend lijkt te zijn dat hoe langer eten bewaard kan worden, hoe beter het wordt geacht. Desondanks groeit de vraag naar verse producten. De voedingsindustrie speelt hier slim op in door voedingswaren er dagvers uit te laten zien, terwijl ze in werkelijkheid al dagen of zelfs weken oud zijn. Een langere houdbaarheid lijkt een kwaliteitslabel te zijn geworden.

Zou je het overwegen om een zelfgemaakte pizza met verse groenten eerst 14 dagen in de koelkast te bewaren alvorens hem te bakken? Waarschijnlijk niet, maar niemand lijkt zich vragen te stellen bij een ‘verse’ pizza uit de supermarkt die even oud is. Dit geldt ook voor andere voedingswaren die vaak 2 tot 4 weken oud zijn en er toch kraakvers uitzien.

We moeten de impact van conserveringsmiddelen of technieken op de voedingswaarde niet uit het oog verliezen. Tijdens dit proces worden waardevolle enzymen, vitaminen en mineralen afgebroken. Een conserveringsmiddel voorkomt afbraak door bacteriën en enzymen, maar hierdoor kan het voedsel ook niet goed verteren in de maag, twaalfvingerige darm en de dunne darm. Dit aspect wordt vaak over het hoofd gezien. Je spijsvertering verzwakt en je lichaam stapelt toxines en afvalstoffen op, wat resulteert in overgewicht.

Het is opmerkelijk hoe weinig interesse veel mensen tonen in de herkomst en productiewijze van hun voedsel, terwijl dit zo essentieel is voor onze fysieke en mentale gezondheid. We geven de voorkeur aan het gemak van bewerkt voedsel, kiezen voor goedkoop, kant-en-klaar en lekker eten dat lang houdbaar is, zonder veel aandacht voor hoe deze ’toegevoegde waarde’ wordt gecreëerd.

We realiseren ons blijkbaar niet dat alle energie dat we nodig hebben om alles te doen wat we willen uit onze voeding komt dat we dagelijks consumeren. Eveneens de grondstoffen die het lichaam voeden en onderhouden, voor de werking van de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem en de hormoonhuishouding, komt uit het voedsel dat we dagelijks consumeren.

En dan rijst de grote vraag: kunnen we spreken van een hoge collectieve intelligentie en ontwikkeling wanneer gezond voedsel onbetaalbaar is geworden voor veel gezinnen? Deze mensen worden gedwongen om goedkoop, ziekmakend voedsel te kopen. Is dit de ontwikkelde beschaving die we voorstaan?

Sneller, Goedkoper en Beter???

Je hoeft echt geen voedingsgoeroe met ingewikkelde diëten achterna te lopen om te weten wat gezonde voeding is.

Gezond eten is op zich kinderspel. Deskundig voedingsadvies kun je bundelen in enkele briljante vuistregels:

1: Drink schoon water als je dorst hebt

2: Eet massa’s zongerijpte groenten en fruit in oorspronkelijke staat, waar er geen pesticiden zijn gebruikt

3: Mijd het leeuwendeel aan bewerkte voedingsmiddelen

4: Eet ongeraffineerde suikers, vetten en oliën, alles wat geraffineerd is is niet gezond meer.

Hier in het westen zijn we echt verslingerd aan het gemak van bewerkt voedsel. We kiezen in de eerste plaats voor kant- en-klaar, lang houdbaar, liefst zo goedkoop mogelijk en liefst zo lekker mogelijk. We denken niet na hoe deze toegevoegde waarde precies tot stand komt, voor velen onder ons speelt dit een marginale rol.

Maar aan dit gemak hangt een stevig prijskaartje, vooral het prijskaartje van je gezondheid en levenslust dat achteruitgaat. De wijze van bereiding, technieken en methodes die gebruikt worden voor de voedselbewerking zijn op hun zachts gezegd niet altijd gunstig voor je lijf en algemene gezondheid.

Ergens vind ik het frappant hoe weinig interesse sommige mensen tonen in de manier waarop hun eten tot stand komt. Nochtans zijn ze fundamenteel voor hun fysieke en mentale gezondheid, de hormoonhuishouding en de algemene gezondheid.

We zijn ons echt niet bewust wat er zich afspeelt tussen de fabrieksmuren waar onze dagelijkse kost wordt geassembleerd. Ik kan er niet genoeg nadruk op leggen dat de voedingsindustrie voor een groot deel gestuurd wordt door het koopgedrag van de consument.

Als de consumenten blijk gaan geven van enige belangstelling voor gezondheid dan zal de voedingsindustrie zeker hun oren spitsen om het productieproces gezonder te maken.

Gepubliceerd op 17/06/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024