Psoriasis of schubvlecht ziekte, een huidaandoening die verkeerd begrepen wordt.

Psoriasis of de schubvlecht ziekte op de opperhuid

De opperhuid of epidermis bedekt de onderliggende dermis (lederhuid). De opperhuid behoort tot het ectodermale kiemblad terwijl de lederhuid behoort tot het nieuw mesodermale kiemblad. De functie van de opperhuid ligt voornamelijk in de sensorische waarneming, het waarnemen van warmte, druk en aanraking. Vele conflicten met de opperhuid hebben te maken, met scheiding en ook territorium. Bij psoriasis gaat het om twee scheidingsconflicten die door elkaar heen lopen. De een in in genezing, de ander is nog conflictactief. Het meeste weefsel van de opperhuid bestaat uit keratinocyten die hun oorsprong hebben in de diepste laag van de opperhuid en dat is de kiemlaag. Vanuit de kiemlaag migreren de keratinocyten doorheen de stekellaag en de korrellaag zo naar naar de hoornlaag. Zodra ze het oppervlak van de huid bereiken worden ze geleidelijk losgelaten en vervangen door opnieuw weefsel die van onderen uit omhoog worden geduwd. Keratine is ook het belangrijkste bestanddeel van de haren en de nagels. De opperhuid is zich constant aan het vernieuwen.

Psoriasis is het gevolg van scheidingsconflicten

Scheidingsconflict in de zin van huidcontact willen hebben of niet. Het huidcontact kan verbroken worden door bijvoorbeeld verlies van een dierbaar mens of dier. Of gewoon niet kunnen omhelzen of mogen omhelzen of vasthouden van een geliefde.  In de steek gelaten worden is eveneens mogelijk. Soms is een gevaar niet kunnen opmerken of iets niet kunnen voelen ook een scheidingsconflict omdat de opperhuid sensorisch waarneemt. Algemeen kun je stellen dat men met de binnenzijden van het lichaam zoals de borst, de buik en binnenzijden van de armen en benen kunnen “omarmen, omhelzen” betekent. Zo maken we huidcontact als we iemand mogen. Hierbij gaat het conflict vooral om het gemis van huidcontact. Als het scheidingsconflict in de zin is van: “geen huidcontact willen-hebben” zoals mensen die te dichtbij komen waarbij je territorium kan geschonden worden, zal voornamelijk de buitenzijden van het lichaam treffen. De rug, het zitvlak, en vooral de buitenzijden van de armen en benen, ellebogen, pols, kniegewricht, enkelgewricht gebruiken we als verdediging tegen ongewenste mensen of dingen. Scheidingsconflicten op het gezicht en het hoofd gaat meestal om het gemiste strelen, knuffelen en kussen. Bij kinderen vaak om het gemiste strelen van hun ouders (ouder-kindcontact)

Zoals eerder gezegd heeft psoriasis met twee door elkaar lopende scheiding conflicten te maken. Het ene scheidingsconflict zit in de helingsfase en laat een rode huid (ontsteking-inflammatie) zien. De andere bevindt zich in de conflictactieve fase en vertoont schubvorming met schilfering. Dat presenteert zich als zilverachtige schubben op een dik roodachtig oppervlak. De locatie onthult welk deel van het lichaam werd geassocieerd met het conflict. Wat wordt aangeduid als “artritis psoriatica” is, in GNM-termen, een combinatie van scheidingsconflicten en eigenwaarde-inbreuk conflicten die tegelijkertijd plaatsvinden. De lateraliteit (links- of rechtshandigheid ofwel moeder/kind of partnerzijde)is van toepassing. De lelijke plekken kunnen bezoedelings- of misvormingsconflicten met zich meebrengen. 

Psoriasis beïnvloedt de twee bovenste lagen van de opperhuid, namelijk de korrellaag, waar plaveiselepitheelcellen worden omgezet in keratine en de hoornlaag, waar de opbouw van keratine witte plaques vormen op het huidoppervlak.

Conflictactieve fase

Tijdens de conflictactieve fase gaat de opperhuid ulcereren op de plaats dat met de scheiding geassocieerd is. Deze ulceraties zijn microscopisch klein en zien we niet. Ulceratie van de opperhuid gaat meestal ongemerkt. Als de conflictactiviteit aanhoudt zal door de verminderde bloedtoevoer de huid droog en koud worden, ruw en schilferig. De huid wordt ook bleek. Na een tijdje begint de huid te barsten en te schilferen. De biologische zin van ulceratie van het epidermale weefsel is om de gevoeligheid (sensorische waarneming) te verminderen zodanig dat het scheidingsconflict niet meer intens gevoeld kan worden. Het leven is self-protected. Verminderde gevoeligheid noemt men ook hypesthesie. 

Helingsfase

Tijdens de helingsfase ontstaat ontsteking en wordt het opperhuidweefsel weer aangevuld. Zwelling, roodheid, irritatie en jeuk. Er ontwikkelen zeer kleine oedemen.  De huid wordt juist overgevoelig (hyperesthesie). 

Bij psoriasis heb je een actief scheidingsconflict dat zich kenmerkt door een schilferige huid en een ander scheidingsconflict die opgelost is. Dit kenmerkt zich door een helingsfase met ontsteking en roodheid. Deze twee fasen overlappen elkaar op dezelfde plaats. Duidelijk te zien op de foto: schilferachtige schubben (conflictactief) op een dik roodachtig oppervlak dat in genezing is. Op de foto is psoriasis te zien op de beide ellebogen. Het verraad twee verschillende scheidingsconflicten. Met de ellebogen betekent dat iemand willen wegduwen om meer elleboogruimte te creëren. Dat kan van een terroriserende collega zijn op het werk en tegelijkertijd van een vervelende familielid thuis. Het ene is in genezing, en het andere is nog conflictactief. 

De handigheid is van toepassing, moeder/kindzijde of partnerzijde. De witte plaques verraden de opbouw van keratine in de hoornlaag dat begint te schilferen. De korrellaag en de hoornlaag van de opperhuid zijn bij psoriasis betrokken. 

VOORBEELDEN: 

Psoriasis van kinds af aan. (ervaring uit mijn praktijk)

Sonja kwam te vroeg ter wereld: met zeven maanden. Sonja was ook te klein en te licht. Toch is Sonja hier dapper doorheen gekomen en heeft daarvan geen merkbare schade opgelopen. Deze geboorte was voor Sonja te vroeg en Sonja heeft te lang geborgenheid en beschutting moeten missen. Niemand was in die uren bij Sonja. Na ongeveer een half jaar bracht Sonja haar moeder haar naar het kindertehuis. Sonja had intussen een gebroken arm, omdat haar oudere zus hem van de bank had geduwd. Voordien wilde ze Sonja met een kussen laten stikken. Sonja is niet lang in het kindertehuis geweest. Kort daarna werd Sonja geadopteerd. Sonja haar nieuwe vader was een bijzonder liefdevol mens, de nieuwe moeder was eerder rationeel. Na 5 jaar scheidden Sonja haar adoptieouders. Sonja bleef achter bij de moeder. Alles draaide om haar. Niemand gaf Sonja aandacht. Sonja haar grootouders waren er enkel voor haar moeder. Een alleenstaande vrouw met een kind – nee dat kon toch niet. Dat Sonja haar hart bloedde, interesseerde niemand. Opnieuw voelde Sonja zich alleen. Kort daarop leerde Sonja haar moeder een andere man kennen. Zij waren een jaar samen en wilden trouwen. Hij verliet haar één dag voor de plechtigheid. Sonja had hem reeds als ‘papa’ aangesproken (Sonja moest al veel overwinnen om dit te kunnen zeggen). Kort daarna kwam de derde man die Sonja als haar vader beschouwde. Hij bleef het langst als haar vader in haar leven. Dit huwelijk eindigde echter ook in een scheiding. Sonja was toen het huis al uit en had haar eigen leven. Het blijft allemaal nog vreten aan Sonja. Drie maanden geleden heeft Sonja haar eigen baby in de tiende week verloren. Dit is een pakkend bericht: actief scheidingsconflict van de baarmoeder van eigen kind niet kunnen vastnemen: genezen conflict scheiding ouders. Beide conflicten in de trend van ouders en eigen kind willen omhelzen, voelen en vastnemen.

Een 64-jarige rechtshandige gescheiden patiënt heeft een volwassen dochter met wie hij een zeer goede relatie heeft. Op een dag leert deze dochter een man kennen, die de patiënt helemaal niet mag. Daardoor distantieert de dochter zich van haar vader. = Scheidingsconflict: de vriend van de dochter weg willen hebben. Sterke psoriasis aan beide onderbenen, aan de buitenzijde: sterk recidiverend conflict (archief Dr. Hamer)

Therapie

Altijd voor zorgen dat het conflict en eventuele sporen opgelost worden om de helingsfase, herstel van de opperhuid volledig af te ronden.

Natuurlijke prikkels zoals zonlicht. Natuurlijk wel te verstaan zonder zonnebrandmiddelen of door teveel zon de huid te laten verbranden. Het is inderdaad waar dat TEVEEL van iets niet goed is, MAAR niets ervan is nog veel schadelijker. Teveel overdadig zonnen leidt tot huidbeschadiging, maar gebrek aan rechtstreeks zonlicht is voor onze gezondheid nog veel schadelijker. Het is belangrijk te beseffen dat een gematigd leven in alle opzichten een gezond leven is. Dit betekent een optimale hoeveelheid zonneschijn. De huid heeft zonlicht nodig om goed te functioneren waardoor het gezond en fris kan blijven uitzien. Van het ultraviolet licht is het bekend dat het huidhormoon solitrol activeert. Solitrol heeft een positieve werking op de algemene gezondheid. Solitrol wordt in de huid verzorgt en ondersteunt de ontgiftingsorganen. 

Dr. Hamer adviseert eveneens vitamine A en vitamine E via koudgeperste plantaardige oliën (lijnzaadolie en ongeraffineerde rode palmolie). Voeding dat rijk is aan vitamine B-complex. Consumeer basische voeding (er staan vele blogs over voeding op de website ende tijdlijn. Dr. Hamer adviseert ook thee van berberis, berkenblaadjes, braambladeren, salie, kamille, ereprijs en cichorei. zowel inwendig als uitwendig.  

Middeltjes van moeder natuur. 

Lapachothee is een verbazingwekkende kruidenremedie van de Inca’s. Afkomstig van de lapacho colorado boom. Deze boom staat ook bekend als de Pau d’Arco en groeit in de warmere streken van Zuid-Amerika. Deze theesoort staat bekend om zijn sterk ontgiftend vermogen. De binnenkant van de schors (bast) van de lapacho colorado boom wordt hierbij gebruikt. Deze bast heeft geneeskrachtige eigenschappen. Tabebuia impetiginosa is de wetenschappelijk naam van deze boom. Het versterkt de algemene gezondheid en ontgift het lichaam op een krachtige wijze. Voornamelijk op de lever, de nieren en het gehele spijsverteringsstelsel. Het helpt bij baby’s met voedselallergieën en darmkrampen. Het vermindert bijwerkingen van antibiotica. Lapacho thee bestrijdt zowel de oorzaak als het symptoom en dat is de verklaring voor de afwezigheid van bijwerkingen.

Groene thee als hulpmiddel tegen acne, couperose en andere huidaandoeningen. je kunt het drinken en uitwendig op de huid insmeren. Groene thee is sterk alkalisch. Na het opstaan kun je je gezicht inwrijven met groene thee.

Aloë vera, A. Praecox: Al eeuwenlang staat deze plant bekend als de medicinale plant voor de huid en brandwonden. Ideaal om brandwonden te behandelen en wondjes en pijntjes te genezen. Bij vele kruidengeneeswijzen wordt Aloë vera aangeraden bij de behandeling van psoriasis. Het regelmatig gebruiken zal het schilferen en jeuken verminderen waarbij de huid er veel beter uit zal zien. Tegenwoordig is Aloë zo populair dat het veel in cosmetica en gezondheidsproducten wordt verwerkt.  Bij inwendig gebruik is het sap van Aloë effectief bij vele ziekten en aandoeningen, te beginnen bij de spijsvertering zelf tot aan kanker. Er is eigenlijk geen ziekte te bedenken waar Aloë niet goed voor is. Aloëgebruik werkt zowel inwendig als uitwendig. Dat geldt zeker bij huidziekten. Het bevat zeer veel voedingstoffen die door de huid en de spijsvertering kunnen worden opgenomen.  Vitamine B1, B2, B3, B6, B11 of foliumzuur, vitamine C en E. Daarnaast bevat het mineralen zoals calcium, barium, koper, ijzer, mangaan, magnesium en zink. Aloë bevat tevens belangrijke enzymen, glycosiden, polysacchariden (lange complexe suikerketens) en aminozuren. De helende eigenschappen van Aloë plant zijn te wijten aan de afwezigheid van toxische bewerkingen.

Om de huid van binnenuit goed te verzorgen kun je een thee maken van 2 delen koriander en 1 deel komijn. Zoeten met 2 delen ongeraffineerd suiker of ahornsiroop. Laat een halve theelepel in een kopje gekookte plantaardige melk trekken en drink deze twee tot drie maal daags.

Nog wat kruiden info om de genezing te bevorderen. (actief conflict ook oplossen)

Uitwendig ondersteunend: Arctium lappa, Aspalathus linearis, Borago officinalis (olie), Carica papaya (papaïne), Calendula officinalis, Centella asiatica, Cinnamomum camphora, Commiphora molmol, Hippophae rhamnoides, Melaleuca alternifolia, Oenothera biennis (olie), Plantago lanceolata, Ribes nigrum (olie), Symphytum officinale, Thymus vulgaris, Trifolium pratense, Viola tricolor.

Bronnen van onverzadigde meervoudige basis vetzuren (omega 3 & 6): Borago officinalis (olie), Oenothera biennis (olie), Ribes nigrum (olie), Linum usitatissimum (lijnzaadolie), Perilla frutescens (olie).

Verminderen de stressfactor: Eschscholzia californica, Melissa officinalis, Passiflora incarnata, Tilia cordata, Valeriana officinalis.

Ontstekingswerend: Garcinia mangostana, Ginkgo biloba, Punica granatum (totaalsap), Ribes nigrum (knoppen).

Specifieke huidreinigers: Arctium lappa, Scrophularia nodosa, Smilax officinalis, Urtica dioica, Viola tricolor.

Bevorderen de leverontgifting: Allium sativum, Bupleurum falcatum, Curcuma xanthorrhiza, Cynara scolymus, Picrorhiza kurroa, Raphanus sativus var. nigra, Rosmarinus officinalis, Silybum marianum, Taraxacum officinalis.

Bronnen, Arjen Lievers, Bjorn Eybl, Dr. Hamer, Geert Verhelst, Andreas Moritz, Germaanse geneeskunde

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *