Het symptoom reumatoïde artritis

Wat is reumatoïde artritis volgens de reguliere wetenschap?

Een typisch kenmerk bij reumatoïde artritis zijn zwellingen, roodheid en gewrichtspijn. Aandoeningen op de kleine gewrichten in handen en voeten. Deze aandoening kan uiteindelijk de knieën, polsen, schouders en ellebogen aantasten en soms ook naar andere delen van het lichaam zoals de zenuwen, ogen, mond, de huid, de longen en het hart.

Na verloop van tijd ontstaat er schade en misvorming van de gewrichten en de botten. Bij deze vorm is er niet alleen sprake van ontsteking in één of meerdere gewrichten, maar over het hele lichaam zijn ontstekingen te vinden, zelfs tot in het bloed toe.

Soms zijn er verschillende vormen van reumatoïde artritis. Zoals ontstekingsreacties in de gewrichten – chronische polyarthritis, een uitingsvorm van psoriasis, gepaard met chronische artritische verschijnselen op gewrichten van de wervelkolom, handen en voeten.

Er is nog een derde verschijningsvorm van artritis: het heiligbeen en het schaambeen, en als laatst nog de ziekte van bechterew dat een ontsteking is van de wervelkolom. Artritische vingers zijn ook een vorm van reumatoïde artritis. Bij al deze verschijningsvormen wordt voornamelijk de slijmvliesbekleding van de gewrichten en het weefsel van de peesschede aangetast.

Bij reumatoïde artritis staan antigenen aan de basis (volgens de reguliere geneeskunde), dat kunnen eiwitten zijn van virussen (exosomen-herpes familie) of pathogenen en lichaamsvreemde stoffen zoals toxines. Deze antigenen hebben het vermogen om het lichaam aan te zetten tot de productie van antistoffen en deze een binding aan te gaan.

Het lichaam reageert op deze allergenen met antilichamen om de antigenen op te sporen en aan te vallen, en verdere acties in het lichaam in gang te zetten. Dat is nog geen auto-immuunziekte zoals dit dikwijls verteld wordt, het lichaam valt zichzelf nooit aan. Dat is tegen alle natuurwetten in. Het valt de bedreiging van het lichaam aan. Het is iets anders dat jou aanvalt, namelijk gifstoffen.

Symptomen:

 • Verlies van gewicht
 • Nachtelijk zweten
 • Vermoeidheid
 • Gebrekkige eetlust
 • Pijn, (nog niet aanhoudend)
 • Soms zwelling van de aangedane gewrichten en/of koorts

Deze aanvallen kunnen na een tijdje verdwijnen en na een tijdje weer de kop opsteken. Soms heb je stabilisatie, maar het kan verergeren en overgaan naar chronische reumatoïde artritis. Dat hangt af van persoon tot persoon.

Symptomen van chronisch reumatoïde artritis:

 • Na het opstaan een stijf gevoel in het lichaam dat lang aanhoudt
 • Reumaknobbels
 • Zwellingen aan meerdere gewrichten
 • Op Röntgenfoto’s is duidelijk vergroeiing van het bot zichtbaar
 • De bezinkingssnelheid van het bloed is gestegen

Complicaties:

 • Het aantal witte bloedcellen kan dalen met een vergroting van de milt – syndroom van Felty
 • Een droog gevoel van de ogen en de mond – syndroom van Sjögren.
 • Carpaal Tunnel Syndroom waarbij gevoelloosheid ontstaat in de vingertoppen door druk op de zenuwen in de handwortel
 • De bloedvaten kunnen ontstoken raken – vasculitis, met kans op aantasting van het borstvlies, de huid, het hartzakje, de zenuwen, nieren en de longen
 • De halswervelkolom kan aangetast worden waardoor hoofdpijn, loopstoornissen en duizeligheid kan ontstaan.

Tot zover de visie van onze medische wetenschap

Auto-immuunziekte?

Net als de theorie van ‘auto-immuunziekten’ waarbij het lichaam lichaamseigen weefsels aanvalt, is het concept van ‘immuniteit’, een academisch construct zonder wetenschappelijke basis. De bewering dat reumatoïde artritis het resultaat is van een ‘vernietiging’ van het slijmvliesbekleding en de peesschede is daarom hoogst twijfelachtig.

Onze medische wetenschap probeert een aantal mysterieuze ziekten te verklaren door er een naam te geven zoals auto-immuunziekte. Een manier om de patiënten een soort veilig gevoel te geven dat men begrijpt wat er aan de hand is.

We kunnen de artsen en zorgverleners absoluut geen schuld geven, ze doen echt hun best om mensen te helpen. Het probleem is dat tegenwoordig ‘de ziekte’, als een vijand met een medisch militair regime wordt bestreden, en dat dit het verdienmodel is. Er is een hele industrie daaromheen gebouwd. Het is het verdienmodel zelf dat ziek is.

Wij mogen bewust leren ontwaken. Echte zorg bestaat uit minimum een uur naar de patiënt luisteren, een levensstijlplan opstellen en hen helpen om hun emotie en probleem te op te lossen. Als de patiënt zich begrepen voelt, gaat de weg naar herstel open.

Patiënten willen gehoord worden, volledig menselijk toch? De patiënt heeft naast goede zorg en goede voeding het gevoel van innerlijk geluk nodig om goed te herstellen. Dat wordt dikwijls vergeten.

Het etiket auto-immuunziekte heeft een uiterst negatieve lading en creëert nieuwe biologische schokken boven op de oude die nog in werking zijn. De patiënt krijgt een beeld dat lichaamscellen het eigen lichaam aanvalt. Dat geeft een verkeerd signaal aan de patiënt die ervaart dat het lichaam hem of haar heeft verraden en daar dus niet meer op kan vertrouwen.

De grote waarheid is dat je lichaam steeds aan jouw zijde staat. Voor een goed herstel van reumatoïde artritis en alle andere mysterieuze aandoeningen is het ontzettend belangrijk te begrijpen dat je lichaam zichzelf nooit aanvalt!

Wat zegt de Germaanse geneeskunde?

Reumatoïde artritis is de genezingsfase van artrose

De botten geven structuur en stevigheid aan het lichaam. Het dragende deel van de botten is het buitenste deel dat eveneens het beenmerg omvat. Het buitenoppervlak van de botten wordt door het botvlies (periost) bekleed. Het botvlies geeft als een spalk ondersteuning aan het bot.

In het botvlies zitten zeer veel zenuwen. De botten monden uit in gewrichten die bij elkaar gehouden worden door pezen en ligamenten. De botten in het gewricht worden afgedekt met kraakbeen. Het stevige kraakbeen vermindert de wrijving tijdens de beweging van de gewrichten.

Het kraakbeen wordt ook afgedekt door het perichondrium (het equivalent van het botvlies). Zowel de botten, kraakbeen, ligamenten en pezen behoren tot het nieuw mesodermale kiemblad en worden vanuit het hersenmerg aangestuurd. De voornaamste conflictinhoud is een zwaar eigenwaarde inbreukconflict (EWI).

Elk deel van het motorisch bewegingsapparaat heeft een eigen nuance. In het lichaam stemt het bewegingsapparaat met zelfvertrouwen. Zware EWI-inbreuken op je eigenwaarde slaan neer op de hardste delen van het bot. Osteoporose en botkanker als gevolg van diagnoseschokken, zijn het gevolg.

Matige EWI-inbreuken slaan neer in het kraakbeen en de gewrichtsbanden. Lichtere EWI-inbreuken zullen zich meer manifesteren in de lymfe, het bindweefsel, de spieren en de bloedvaten.

Artrose is in principe afbouw van het kraakbeen en daar merk je er niets van totdat het hele kraakbeen – vooral – in de gewrichten helemaal is afgesleten. Als het kraakbeen weg is, krijg je bot op bot in de gewrichten. Het perichondrium dat het kraakbeen bedekt komt op het bot en dat veroorzaakt enorme pijnen.

Tijdens de conflictactieve fase kan artrose dus enorm pijnlijk zijn. In de genezingsfase wordt dit artritis of reumatoïde artritis.

Dr. Hamer meldt dat nieuw mesoderm een uitzondering is en niet altijd voorafgegaan wordt door een dramatische en geïsoleerde conflictschok dat typisch is bij kanker op oud mesoderm en endoderm.

De biologische zinvolle speciaalprogramma’s kunnen ook opgestart worden door niet-dramatische, sluipende of knagende ervaringen. Artrose kan door lokale of gegeneraliseerde EWI’s veroorzaakt worden. Echter niet alle klachten van het bewegingsapparaat hebben een EWI als oorzaak.

Overmatige belasting – te zware fysieke arbeid of training – of net te weinig lichaamsbeweging zoals de hele dag computer en ‘s avonds televisie, zijn ronduit schadelijk voor het bewegingsapparaat. Het lichaam is ook niet gemaakt om urenlang te zitten of om jarenlang op de knieën te zitten.

Dit verstoort de stofwisseling van het gewricht met potentieel een verhoogd risico voor letsels. De daaruitvloeiende pijn kan vervolgconflicten veroorzaken die ook op het bot neerslaan: gevaar voor vicieuze cirkels.

Uiteindelijk verliest het bot zijn kraakbeen. Terwijl het kraakbeen slijt, zal het bot beginnen te verdichten op deze plek. Er kunnen hierbij punten worden gevormd langs de randen van de gewrichten (dat zijn osteofyten). Daarmee wordt het bot eveneens aangetast.

De pijn bij artrose is om jou stil te houden en om verdere botschade te voorkomen. Samenhangend vermindert de vloeistof in de gewrichten. Het bot zelf kan geen klachten geven, de klachten komen van ligamenten, pezen, perichondrium en spieren die op de afbouw van het kraakbeen reageren.

Het biologische conflict achter artrose

Het gaat om een EWI overeenkomend met de locatie waarbij het kraakbeen wordt afgebouwd. Een gegeneraliseerd EWI kan veroorzaakt worden door valse beschuldigingen, vernederingen, grove beledigingen, scheldwoorden, soms ook kleinere opmerkingen.

Een fysiek misbruik zoals mishandeling of seksueel misbruik kan ook een ernstig EWI veroorzaken. Verder ook het falen op school, het werk, relatie met betrekking tot de partner, ook als ouder tot het kind of omgekeerd, slechte prestaties zowel intellectueel, artistiek of atletisch.

Andere gegeneraliseerde EWI’s kunnen veroorzaakt worden door schuld of schaamte. Mensen zijn in staat zichzelf een eigenwaarde te geven op de manier waarop we onszelf waarnemen. Je creëert een mentale aanleg voor gegeneraliseerde EWI’s als je herhaaldelijk blijft zeggen: “in ben een mislukkeling, ik ben niets waard, ik zal nooit slagen enzovoort”.

Kinderen en ouderen zijn hiervoor kwetsbaarder. Verlies van status, op pensioen gaan, ziekte of letsel kan het subjectieve voelen laten ontstaan in de trend van: “ik kan het niet maar aan”.

Een hogere chronologische leeftijd bereiken waarbij je denkt: “ik kan het niet meer aan omdat ik niet meer zo goed ben als vroeger” of de gedachte: “Ik word oud en nutteloos” kan sterke EWI’s veroorzaken. Een vriend verliezen waarbij men zich nuttig en gewaardeerd voelde kan eveneens een EWI veroorzaken.

Een gelokaliseerd eigenwaarde-inbreuk conflict (zie lokalisatie) is gerelateerd aan een specifiek deel van het lichaam. Een slechte artistieke of atletische prestatie komt bijvoorbeeld overeen met de handen of benen. Een eigenwaarde-inbreuk conflict kan ook ontstaan bij de diagnose kanker – dikke darmkanker, prostaatkanker, borstkanker -, een negatieve prognose – “U zult nooit meer kunnen lopen!”-, de verwijdering van een orgaan – mastectomie = borstamputatie-, of continue lokale pijn die correleert met het dichtstbijzijnde bot of gewricht.

Ter vergelijking: een matig eigenwaarde-inbreuk conflict heeft betrekking op de dichtstbijzijnde lymfeklier of spier.

Men gelooft iemand slecht behandeld te hebben, een zaak verkeerd te hebben aangepakt of iets verkeerds te hebben gedaan. Perfectionistisch ingesteld zijn en ervaren dat je gefaald hebt met de activiteit. Geloven dat je na een breuk een zwakke plek hebt die je niet meer optimaal kunt gebruiken.

Opmerking: Bij artrose is er gevaar voor vicieuze cirkels, omdat de pijn in het gewricht een nieuw eigenwaarde conflict uitlokt. Zoals ambities niet meer kunnen uitvoeren, ik kan geen lange wandelingen meer maken, mijn rug is zwak of mijn knieën zijn versleten.

De gedachte dat mijn heupen het niet lang meer gaan volhouden roept eveneens self fulfilling prophecy op. De lateraliteit of handigheid is hier van toepassing. Voor een rechtshandige betekent dat de rechterzijde de partnerzijde is en de linkerzijde de moeder/kind zijde. Bij linkshandigen is het net andersom.

LOKALISATIE: Elk deel van het skelet heeft zijn specifieke conflictinhoud. Zie het artikel artrose of reuma

Genezingsfase

Herstel van het weefsel door verhoogde stofwisseling: pijn, zwelling, roodheid, ontsteking. Verergering van het syndroom. Het biologisch doel ligt op het einde van de genezingsfase: het getroffen deel sterker maken tegen een mogelijke volgende schokinslag. Bij reumatoïde artritis is er dikwijls sprake van een hangende genezing. Dat is de reden dat er uiteindelijk vergroeiingen kunnen ontstaan op het bot.

Opmerking: handigheid en zijde – moeder)kind- of partnerzijde – is van toepassing.

Therapie: het conflict is opgelost! Genezingsfase begeleiden.

Beschermen van het gewricht, bewegen slechts in het pijnvrije gebied.

Grondregel bij alle fysieke maatregelen: energie afleiden.

Koude kompressen of omslagen, koude zoutwikkels. IJs, ijszak, direct op de huid, maximum twee minuten erop houden, anders komt er de zgn. reactieve hyperemie met verwarmend effect.

Kompressen met kwark, leem, of azijnzure klei. Witte koolbladeren opleggen.

Alcoholisch inwrijven met Zweeds kruidenbitter, Franzbranntwein of mirretinctuur.

Etherische oliën (in verdunde vorm): lavendel, munt, melisse en kamille.

Lymfedrainage: drukpunt-, reflexzonemassage.

Cayce: inwrijven met mirre tinctuur of ricinusolie.

Basische voeding: geen varkensvlees of helemaal geen vlees.

Traumeel-zalf, Schüsslerzouten nr 3, 4, 9.

Beschijnen met blauw licht.

Indien nodig, medicatie: antireumaticum.

Alle ontstekingsremmende maatregelen hinderen de genezing symptomen, m.a.w. deze kunnen de genezing verlengen!!

Met dank aan Arjen Lievers https://www.germaansegeneeskunde.nl/index_ziekten_gnm/

Björn Eybl zielsoorzaken van ziekte ISBN: 978-3-85052-299-1

Dr. Geerd Ryke Hamer

Toxines beschadigen jouw lichaamsweefsels

Het is het lichaam dat reageert, omdat er weefsels geïrriteerd worden door gifstoffen. Om deze intoxicatieschok het hoofd te bieden, activeert het lichaam extra bacteriën en zelfs schimmels. Schimmels zijn de specialisten om giftige stoffen af te breken.

Dit is niet hetzelfde dat ziekteverwekkers die jou aanvallen. in werkelijkheid probeert je lichaam te voorkomen dat nog meer weefsel geïrriteerd wordt door de intoxicatieschok dat op zijn beurt wel degelijk een biologische en ziekmakende schok is. Jouw lichaam is hard aan het werk om te voorkomen dat de gifstoffen dieper in de weefsels en zenuwen gaan doordringen.

Als de ontsteking chronisch wordt, betekent dat de genezing blijft hangen – typisch bij reumatoïde artritis – is het lichaam nog steeds bezig hard haar best te doen om zich te beschermen tegen de gifstoffen of toxines. Bij reumatoïde artritis is het dagelijks ontgiften en zuiveren de belangrijkste boodschap.

Bij reumatoïde artritis wordt de temperatuur (inflammatie) nog verhoogd op de aangedane plaats, eveneens met de bedoeling om schadelijke stoffen te verbranden en bacteriën te activeren die nodig zijn bij het herstel.

Als er teveel ontstekingen tegelijk plaatsvinden gaat het gezondheidssysteem niet meer normaal reageren. Dit is bedoeld om een cytokine storm te voorkomen waarbij weefsels en organen beschadigd raken en soms overlijden tot gevolg heeft.

Het gezondheidssysteem gaat daarom in een soort rusttoestand waarbij de ontstekingen niet direct aangepakt worden, maar gewoon onder controle gehouden wordt. Een belangrijk detail waarom reumatoïde artritis zoveel tijd nodig heeft om te genezen.

Het begrijpen van je aandoening is de eerste stap naar genezing.

Er wordt niet gezocht naar de interne oorzaak van de intoxicatie schok. Door het biologisch conflict die de aandoening heeft veroorzaakt kan de spijsvertering en de ontgiftingssystemen van het lichaam hun werk niet goed doen.

De intoxicatieschok en de aandoening zijn dus correlatie met elkaar, vermits ze dezelfde causale oorzaak hebben.

Zo zitten ontelbare mensen vast in hun chronische aandoeningen. Gifstoffen zijn niet ziekmakend, hooguit verzwakkend. Maar als de tolerantie van het lichaam overschreden wordt, dan ontstaat er een intoxicatieschok die de genezingsfase van vele aandoeningen verergert.

Dit is ook van toepassing bij het genezingsproces van reumatoïde artritis. Schadelijke stoffen die het tolerantieniveau van het lichaam overschrijden, en de effecten van biologische conflicten die aan de basis liggen van elke aandoening, acuut of chronisch.

Het lichaam creëert ontsteking om bacteriën en lichaamseigen eiwitten te activeren die instaan bij het genezings- en ontgiftingswerk. Om het werk goed te laten verlopen creëert het lichaam zwelling, ontsteking en pijn en doet daar niets verkeerd.

De pijn dient om jou meer tot rust en inzicht te brengen. Je krijgt niet zomaar reumatoïde artritis. In feite is het een genezingsfase van artrose en soms gaan er dikwijls decennia aan vooraf vooraleer de symptomen op reumatoïde artritis tevoorschijn komen. Het vraagt aan jou, ‘hey, gooi het roer even om’.

Medicijnen zijn niet de oplossing

Medicijnen die voorgeschreven worden tegen reumatoïde artritis, meestal ontstekingsremmende middelen, nemen de echte oorzaak niet weg. Integendeel, medicijnen activeren het conflict weer en maken dus het lichaam weer conflictactief.

Medicijnen hebben weinig effect omdat ze de causale oorzaak, biologische schokken niet kunnen wegnemen.

Medicijnen nemen het symptoom zo veel mogelijk weg en werken daardoor de genezing tegen. Op deze wijze kan de genezing zich niet voltooien en blijft hij hangen. Medicijnen hebben daarbij een vervuilende eigenschap door hun chemische samenstelling en dit leidt naar iatrogene aandoeningen en verergering van de genezing.

Het lichaam krijgt op langere termijn het steeds moeilijker om de gifstoffen te neutraliseren die de co-oorzaak zijn van de aandoening. Daarom dat de medische wereld eigenlijk machteloos toekijkt naar de explosie van chronische aandoeningen.

Door hun aanpak worden chronische aandoeningen in stand gehouden. Het enige wat we hebben om de reumatoïde artritis te genezen is onze algemene gezondheid en het detoxsysteem. Maar door de symptoomgeorienteerde benadering wordt de algemene gezondheid en het detoxsysteem juist tegengewerkt om het lichaam goed te ontgiften en te zuiveren.

Daarom dat er ook wordt gezegd dat sommige aandoeningen nooit te genezen zijn.

Wat kun je doen bij reumatoïde artritis?

Elke dag een half uur een koude kompres (met ijsblokjes) op de pijnlijke gebieden leggen, verzacht de ontsteking op natuurlijke manier en bevordert de doorbloeding en genezing. Leg nadien ook elke dag een warm kompres op de aangedane plaats om de spierspanning te verlichten.

Een koude douche is om deze reden heilzaam, nadien goed afdrogen en warm aankleden. De koude stimuleert de ontgifting van het lichaam en bevordert de bloedsomloop, het lymfestelsel en het zenuwweefsel. Hoe sneller het lichaam deze schadelijke stoffen kan afvoeren, des te meer herstel binnen handbereik ligt.

Zonlicht is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D door het UV B-straling. Vitamine D of calciferol is een vetoplosbare vitamine. Deze vitamine D is de meest natuurlijke bescherming tegen de zon. Vitamine D houdt de juiste hoeveelheid fosfor en calcium in het bloed.

Vitamine D ondersteunt de absorptie van calcium en stimuleert samen met andere mineralen, hormonen – bijschildklier – en vitaminen de opbouw van het bot. De meeste mensen zijn zich bewust van het belang van vitamine D voor gezonde botten. Maar vitamine D doet nog veel meer dan alleen maar botziekten en botproblemen voorkomen.

Het voorkomt en vermindert reumatoïde artritis, ontstekingsreuma, reuma en werkt helend bij artrose. Vitamine D heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Zorg voor lichaamsvriendelijke beweging zoals wandelen, dansen, yoga of tai chi.

Ten slotte, gebruik geen zonnebrandmiddelen, als de zon te warm is op het middaguur, ga uit de zon. Als je in de zon bent, blijf je in beweging zodat alle delen van het lichaam zon ontvangen. Niet in de volle zon liggen, vanuit het standpunt van je lichaam is dit niet leuk om lang in de volle zon te liggen zonder beweging.

Zonnebrandmiddelen tasten de talglaag van de huid aan en vervuilen de huid, daardoor neemt de gevoeligheid toe om te verbranden en huidziekten te ontwikkelen. De lichaamsvreemde stoffen in zonnebrandmiddelen dringen het lichaam binnen en zijn niet bevorderlijk bij het genezingsproces van reumatoïde artritis. Gebruik eventueel kokosolie of Aloë vera om op de huid te smeren.

Luister naar je lichaam, je lichaam weet altijd precies wanneer het genoeg zon heeft gehad. Als de zon begint te prikken, ga de schaduw opzoeken of bescherm je met kledij. Weet dat Spanjaarden nooit in de volle zon gaan liggen op het middaguur, deze mensen luisteren naar hun lichaam.

Veel tips en advies vind je ook in het artikel over reuma.

Enkele zaken dat je kunt doen is de inname van curcuma vergroten. Curcuma heeft ontstekingsremmende en ontgiftende eigenschappen en verlicht de pijn. Doe dit met de inname van veel verzadigd vet.

Brandnetelblad, maak er spinazie van, zeer voedzaam, versterkt de gezondheid, voedend voor het zenuwstelsel en heeft een ontgiftende werking. Specerijen zijn echt handig om de spijsvertering te stimuleren.

Provençaalse kruiden, kerrie, zoete paprika, karwij, anijs, zwart komijnzaad, kruidnagel, tijm, kaneel, bonenkruid, kardemom, asafoetida, ajwain, een beetje natuurzout, dille, dragon, foelie en nootmuskaat, verse gember, korianderzaadjes, venkelzaad, mierikswortel, laurier, vanille, saffraan, basilicum, oregano, lange peper of pippali en zwarte peper. Specerijen bevatten de reinigende smaken die belangrijk zijn bij het ontgiftingsproces.

Volgende planten zijn heilzaam bij reumatoïde artritis. Volg de aanbevelingen van je arts en info op de verpakkingen.

 • Emblica officinalis of Amalaki (Indische kruisbes
 • Commiphora mukul of guggulu
 • Linum usitatissimum of lijnzaad
 • Melaleuca alternifolia of tea tree
 • Tanacetum parthenium of moederkruid
 • Azadirachta indica of neemboom (Indische sering
 • Ulmus rubra of de Noord Amerikaanse iep
 • Glycyrrhiza glabra of zoethout
 • Centella Asiatica of Aziatische waternavel
 • Nardostachys Jatamansi
 • Withania somnifera of ashwagandha of winterkers
 • Triphala: De drie vruchten waaronder de vrucht van Emblica officinalis, Terminalia belerica en Terminalia chebula
 • Boswellia serrata of Indische wierook
 • Smilax chinensis
 • Yucca schidigera extract
 • Lapacho (Pau D’arco)

N-acetyl Cysteïne, een aminozuur dat ontsteking tegengaat en pijn verlicht.

MSM, methylsulfonylmethaan, eveneens ontstekingsremmend en pijnverlichtend.

Boswellia serrata is echt aan te bevelen, is een ayurvedische plant dat werkt.

En zoals altijd, zongerijpte biologische voeding is een must voor herstel van reumatoïde artritis.

Het emotionele aspect van reumatoïde artritis

Het emotionele aspect moet ook opgelost worden, emotionele toxines zijn ook giftig.

Achter reumatoïde artritis zit dikwijls een sterke aanwezigheid van oer-instinctieve krachten die je onderdrukt met een strenge beheersing. Je wilt krachtig doorgaan en affirmeren, maar je snijdt jezelf de pas af, Waarom? Nee, zeg je hard, zelfdestructief, hard voor jezelf.

Je bent een strenge generaal voor al jouw lichaamsweefsels, je witte bloedcellen, je algemene gezondheid en het detoxsysteem komen vast te zitten. Jij laat niets binnen, ook niet de zuurstof waaraan je eigenlijk behoefte aan hebt. Alles in strenge vakken geplaatst, geen kans tot ontsnappen.

Een ijzeren wet en discipline, een verbod om hier en daar buiten de regel te gaan. Ijzig koud in jezelf.

Waarom jezelf zo boven je gevoelens, je hart plaatsen? Waarom jezelf zo toebinden, strak en bijna onleefbaar? Omdat je oerkrachten in jou duwen, komt het in botsing met jouw strengheid naar jezelf. Daardoor ontstaan grote frustraties en uitlatingen en onverwachte handelingen.

Je maakt geen fouten wanneer jij kiest voor het leven, voor jouw gevoelens, voor een echt jezelf vrij laten bestaan. Waarom jezelf nog zo manhard bejegenen? De leerschool bij reumatoïde artritis is om buigzaamheid en ontvankelijkheid tegenover jezelf en de anderen toe te laten.

Breek met de strenge wetten van je ouders en de schoolopvoeding en geef jezelf de kans om je oerkrachten tot uitdrukking te komen, zijn wie je werkelijk bent. Breek uit het oude harnas, de gespannen koorden waaraan jij jezelf hebt gebonden. Richt jouw oerkrachten op liefde en durf jezelf te zijn op een meesterlijke wijze.

Transformeer en cultiveer flexibiliteit, soepelheid, buigzaamheid en verzachting, doorbreek alle barrières die je zelf hebt opgericht en laat spontane gevoelens vrij stromen. Toegeeflijkheid naar jezelf toe.

In het kort: de spijsvertering

Wat we wel kunnen doen is elke dag het lichaam echt helpen met het ontgiften en zuiveren. Het grootste ontgiftingskanaal is de spijsvertering met zijn darmflora. besef dat de lymfe eveneens verbonden is met de darmen en dat de lever veel toxische geneutraliseerde toxines via de gal afvoert naar de spijsvertering.

Veel meer specerijen gebruiken is een must voor je gezondheid. Veel specerijen hebben zuiverende smaken zoals scherp, bitter en wrang. Deze smaken bevatten informatie voor het lichaam om zichzelf te kunnen ontgiften en zuiveren.

Bovendien helpen specerijen de spijsvertering waardoor de voeding beter verteert en de dikke darm verteert voedsel ontvangt.

Geniet van je voedsel zodat je meer kauwt en speekselproductie hebt. Speeksel is het begin van de spijsvertering. Veel speeksel zorgt ervoor dat maagsappen beter in de voedingsbrij kunnen binnendringen, waarbij het echte verteringsproces opstart.

De alvleesklier zal meer enzymen produceren als je echt geniet van je voedsel. Dit zorgt ervoor dat voeding verteerd is, voordat hij in de darmen terechtkomt. Indien het voedsel onvoldoende verteerd in de darmen terechtkomt, ontstaat er een chemisch proces dat bekendstaat als vergisting en verrotting.

Daarbij ontstaan zeer veel schadelijke stoffen die de darmflora uit evenwicht halen met alle gevolgen van dien.

Dit is zeer belangrijk, als de darmflora verteerd voedsel ontvangt kan de darmflora optimaal zijn ontgiftende werking uitvoeren en voedingsstoffen aanmaken die beschermend zijn voor het zenuwweefsel. Dit is belangrijk bij Reumatoïde artritis.

Tegelijkertijd laat je je helpen als je met emoties vastzit. De hele spijsvertering is verbonden met het emotionele centrum in de hersenen, dus negatieve emoties zijn altijd verstorend op de spijsvertering. Altijd op twee vlakken tegelijkertijd werken, de spijsvertering en emotionele stabiliteit cultiveren.

Bij reumatoïde artritis is het belangrijk om ook voldoende verzadigde vetten eten

Ja natuurlijk, dat is ook zo. Gezonde verzadigde vetten zijn echt voedend voor het lichaam, verzadigde vetten zijn antioxidant en hebben een beschermende functie voor de myelineschede, de hersenbarrière en het zenuwweefsel.

Verzadigde vetten transporteren voedende stoffen door de beschermlaag rondom het zenuwweefsel. Geklaarde boter (ghee) is de specialist om specifieke voedingstoffen op te nemen en door de beschermlaag van de zenuwen te transporteren.

Het is belangrijk te weten dat het zenuwweefsel het enige weefsel is dat niet rechtstreeks gevoed wordt door de bloedcirculatie. Je hebt verzadigde vetten nodig om het zenuwweefsel te voeden en te beschermen.

Dit kan ook gezegd worden van niet-ontgeurde zuivere biologische kokosolie. Het bevat laurinezuur, dat in het colostrum voorkomt dat de moeder aan de baby geeft. Bovendien is kokosolie een voedingsbodem voor een evenwichtige darmflora. Dus twee vliegen in één klap.

Mensen met reumatoïde artritis moeten inderdaad de consumptie van gezonde verzadigde vetten sterk verhogen om metabolische processen te versterken. Daarbij worden veel meer toxines verbrand.

De triglyceriden waaruit kokosvet bestaat zijn inactief en worden tijdens de spijsvertering omgezet in actieve monoglyceriden en vrije vetzuren. Deze hebben de zuiverende eigenschappen en werken als antioxidanten.

Het is altijd van belang te weten of de verzadigde vetten puur zijn of een industriële bewerking hebben ondergaan. Het laatste laat je maar staan in de rekken van de supermarkt.

Gepubliceerd op 15/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

 • BijnierkankerEen mens heeft 2 bijnieren die deel uitmaken van het hormonale stelsel van het lichaam. De bijnieren liggen boven op de nieren. Bijnieren bestaan uit twee delen: een buitenkant of de bijnierschors en een kern of het bijniermerg. Het merg zit in de binnenkant en het schors aan de buitenkant van de bijnieren. Bijnieren bestaan uit twee verschillende weefsels.De bijnierschors (cortex) is op zijn beurt weer opgebouwd uit drie lagen. Die lagen noemen we reticularis, fasciculata en glomerulosa. In deze drie lagen worden verschillende hormonen gemaakt. Dit zijn cortisol, aldosteron en de androgenen. Het adrenocorticotroop hormoon (ACTH) regelt de hoeveelheid [...]

  By Published On: 04/04/2024
 • BorstkankerVeel vrouwen worden geconfronteerd met angst bij de diagnose borstkanker. Het woord 'borstkanker' roept vaak een negatieve associatie op, terwijl het eigenlijk een natuurlijk biologisch proces is dat kan ontstaan als gevolg van conflictsituaties of trauma's. Bovendien zijn veel vrouwen zich niet bewust van het specifieke type kanker waarmee ze te maken hebben. Er bestaat borstkanker die gerelateerd is aan de borstklieren, dat weefsel behoort tot oud mesoderm, en er is ook een vorm van "kanker" in de melkgangen, die eigenlijk geen kanker is omdat dit weefsel tot het ectodermale kiemblad behoort. De medische wetenschap maakt vaak geen onderscheid tussen [...]

  By Published On: 25/03/2024
 • Leukemie Leukemie is een zinvol biologisch speciaalprogramma om jou te helpen je zware eigenwaarde-inbreuk te transformeren. Deze aandoening is door de medische wetenschap totaal verkeerd begrepen. Het is een programma van het nieuw mesoderm, het jongste kiemblad. In dit nieuwe mesodermale kiemblad ontstaat de versterking van het bot en is er meer beenmerg dan voorheen op het einde van de genezingsfase, waarbij er ook een normalisatie van de bloedcelproductie optreedt. Bloed bestaat uit bloedcellen, plasma en bloedserum en stroomt door het hart, de slagaderen en aders die samen het bloedvatenstelsel vormen. Bloed transporteert zuurstof, koolstofdioxide, metabole afvalstoffen, voedingsstoffen, hormonen, enzymen, [...]

  By Published On: 07/03/2024