Rode biologische palmolie: goed voor het hart en de hersenen. Tevens een rijke bron aan natuurlijke vitamine A en E

Gezondheidsvoordelen van rode palmolie van eerste koude persing

Rode palmolie komt uit de vlezige vrucht van oliepalmen. Het wordt soms rode palmolie genoemd omdat het een rood-oranje kleur heeft. De voornaamste bron van palmolie is de Elaeis guineensis boom, die van natuur groeit in West- en Zuidwest-Afrika. In dit gebied wordt palmolie al meer dan 5000 jaar gebruikt. Een soortgelijke palm, genaamd Elaeis oleifera, wordt in Zuid-Amerika gevonden, maar die wordt zelden gekweekt voor commercieel gebruik. Een hybride vorm van de twee bomen wordt soms wel gebruikt voor de productie van palmolie.

Echte biologische rode palmolie wordt niet op grote schaal gekweekt, dit in tegenstelling tot de grote plantages waarbij tropisch oerwoud wordt gekapt. Deze palmolie wordt platgeraffineerd voor gebruik in de voedingsindustrie. Door biologische rode palmolie aan te schaffen kan met meer de lokale boeren ondersteunen die zorg dragen voor het tropische regenwoud.

In gefractioneerde palmolie is het vloeibare deel verwijderd door een proces van kristallisatie en filtering. Het overblijvende vaste deel bevat meer verzadigd vet en heeft een hogere smelttemperatuur. Het spreekt voor zichzelf dat deze palmolie (wit) zeer slecht is voor de gezondheid. 

Net als kokosolie heeft biologische rode palmolie het een half-vaste structuur op kamertemperatuur. Het smeltpunt ervan is echter 35°C, wat aanzienlijk hoger is dan de 25°C van kokosolie. Dat ligt aan het verschil in vetzuursamenstelling van deze twee oliën.

Het is van belang om palmolie niet te verwarren met palmpitolie. Hoewel ze beide van dezelfde plant komen, wordt palmpitolie uit het zaad van de vrucht gewonnen en het is eerder wit dan rood. Het is eveneens een gezonde vetsoort maar het werkt anders op de gezondheid. Kortom: Palmolie komt van palmbomen die uit Afrika stammen, waar het al duizenden jaren wordt gegeten.

Dit is de nutritionele inhoud van een eetlepel (14 gram) palmolie:

  • Calorieën: 114
  • Vet: 14 gram
  • Verzadigd vet: 7 gram
  • Enkelvoudig onverzadigd vet: 5 gram
  • Meervoudig onverzadigd vet: 1.5 gram
  • Vitamine E: 11% van de ADH

Alle calorieën in palmolie komen uit de vetten. De vetzuurverhouding is 50% verzadigd, 40% enkelvoudig onverzadigd en 10% meervoudig onverzadigd vet. Het voornaamste type verzadigd vet in palmolie is palmitinezuur, dat 44% van de calorieën levert. Het bevat ook kleine hoeveelheden stearinezuur, myristinezuur en het middellange-keten vetzuur laurinezuur. Het rood-oranje pigment in palmolie is rijk aan antioxidanten die carotenoïden worden genoemd, waaronder bètacaroteen, dat in je lichaam kan worden omgezet in vitamine A. Deze beta carotenen zijn eveneens belangrijk voor goede celfunctie en celcommunicatie.

Palmolie bestaat uit 100% vet, waarvan de helft verzadigd is. Het bevat eveneens veel vitamine E en antioxidanten genaamd carotenoïden, waaruit je lichaam vitamine A kan maken.

Palmolie is in verband gebracht met verschillende gunstige effecten op de gezondheid, waaronder bescherming van de hersenfunctie, verlaging van risicofactoren voor hartziektes en verbetering van de vitamine A-status.

Hersenen

Palmolie is een prima bron van tocotriënolen, een vorm van vitamine E met krachtige antioxidantwerking, die de hersengezondheid kan bevorderen. Studies met zowel dieren als mensen wijzen uit dat tocotriënolen in palmolie kunnen helpen om de kwetsbare meervoudig onverzadigde vetten in de hersenen te beschermen, de voortgang van dementie te vertragen, het risico op een beroerte te verlagen en de vorming van hersenletsel (witte-stofschade) in de hersenen te voorkomen. In een twee jaar durende studie met 121 deelnemers met hersenletsel, bleek dat de mensen uit de groep die tweemaal daags uit palmolie gewonnen tocotriënolen namen stabiel bleven, terwijl de schade in de groep die een placebo kreeg, toenam.

Hart

Palmolie zou bescherming bieden tegen hartziektes. Hoewel de onderzoeksresultaten gemengd zijn, blijkt de olie over het algemeen gunstige effecten te hebben op de risicofactoren voor hartziektes. Net als kokosolie houdt palmolie de bloedvaten schoon. De cholesterolspiegels komen sneller in evenwichtige spiegels hetgeen een indicator is dat de bloedvaten gezond zijn. Ik dien op te merken dat een hogere cholesterolspiegel normaal is als je een hogere chronologische leeftijd bereikt. Dat is om de bloedvaten extra te beschermen en hartziekten te voorkomen. Daarbij is cholesterol nooit een oorzaak van hart-en vaatziekten zoals dit al decennialang is gesuggereerd. Toename of afname van cholesterol op zichzelf kan geen risico op hartziekten voorspellen. Zie eerdere blogs die ik over dit onderwerp heb geschreven.

Verbetering van de vitamine A-waarde

Palmolie kan zorgen voor verbetering van de vitamine A-waarde bij mensen die er een gebrek aan hebben, of daar risico op lopen. Uit onderzoek bij zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden bleek dat het eten van rode palmolie de bloedwaardes van vitamine A verhoogde en dat gold ook voor hun kinderen die borstvoeding kregen. Een ander onderzoek wees uit dat mensen met cystische fibrose, die moeite hebben met de opname van vetoplosbare vitamines, een hogere bloedwaarde van vitamine A bleken te hebben na acht weken lang dagelijks twee of drie eetlepels rode palmolie te hebben genomen. Palmolie blijkt ook het vitamine A-gehalte bij volwassenen en kleine kinderen te helpen verhogen. Een studie uit India constateerde dat kinderen in de voorschoolse leeftijd, die 5 ml (1 theelepel) per dag namen, een grotere toename in vitamine A vertoonden dan kinderen die een vitamine A-supplement kregen.

Een gezonde vetstof om dagelijks te gebruiken.

Opgelet: rode palmolie mag je niet verhitten, na de bereiding van gerechten toedienen. de meervoudige onverzadigde vetten (belangrijk voor het lichaam) kunnen door verhitting oxideren en daardoor waardeloos en ongezond worden. Ikzelf eet graag rode palmolie op een gewone boterham. Ik lust deze specifieke smaak van rode palmolie. Een gezonde vetstof om dagelijks te gebruiken en het verbetert de weerstand.

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *