Gezondheidsvoordelen van rode palmolie van eerste koude persing.

Rode palmolie wordt gewonnen uit de vlezige vrucht van oliepalmen en staat bekend om zijn rood-oranje kleur. De belangrijkste bron van palmolie is de Elaeis guineensis boom, die van oudsher groeit in West- en Zuidwest-Afrika, waar het al meer dan 5000 jaar wordt gebruikt. Een vergelijkbare palmsoort, Elaeis oleifera, wordt aangetroffen in Zuid-Amerika, maar wordt zelden commercieel gekweekt. Soms wordt een hybride vorm van beide bomen gebruikt voor de productie van palmolie.

Echte biologische rode palmolie wordt door lokale boeren geteeld, in tegenstelling tot de grote plantages die tropisch regenwoud kappen voor de massaproductie van geraffineerde palmolie voor de voedingsindustrie. Door biologische rode palmolie te kopen, kan men lokale boeren ondersteunen die zich inzetten voor het behoud van het regenwoud.

Gefractioneerde palmolie ondergaat een proces van kristallisatie en filtering waarbij het vloeibare deel wordt verwijderd. Het overblijvende vaste deel bevat meer verzadigd vet en heeft een hogere smelttemperatuur. Het is belangrijk op te merken dat palmolie van deze aard, vaak wit van kleur, zeer ongezond is voor de menselijke gezondheid.

Net als kokosolie heeft biologische rode palmolie een halfvaste structuur bij kamertemperatuur. Het smeltpunt ervan is echter 30°C, wat aanzienlijk hoger is dan het smeltpunt van kokosolie, dat 25°C is. Dit verschil wordt veroorzaakt door de verschillende vetzuursamenstelling van deze twee oliën.

Het is belangrijk om palmolie niet te verwarren met palmpitolie. Hoewel beide afkomstig zijn van dezelfde plant, wordt palmpitolie gewonnen uit de zaden van de vrucht en heeft het een witte kleur in plaats van rood. Het is ook een gezonde vetsoort, maar het heeft een andere invloed op de gezondheid. Kortom, palmolie komt van palmbomen die oorspronkelijk uit Afrika komen, waar het al duizenden jaren wordt geconsumeerd.

Het is van belang om palmolie niet te verwarren met palmpitolie. Hoewel ze beide van dezelfde plant komen, wordt palmpitolie uit het zaad van de vrucht gewonnen en het is eerder wit dan rood. Het is eveneens een gezonde vetsoort maar het werkt anders op de gezondheid. Kortom: Palmolie komt van palmbomen die uit Afrika stammen, waar het al duizenden jaren wordt gegeten.

Dit is de nutritionele inhoud van een eetlepel (14 gram) palmolie:

 • Calorieën: 114
 • Vet: 14 gram
 • Verzadigd vet: 7 gram
 • Enkelvoudig onverzadigd vet: 5 gram
 • Meervoudig onverzadigd vet: 1.5 gram
 • Vitamine E: 11% van de ADH

Alle calorieën in palmolie komen uit vetten. De vetzuurverhouding is als volgt: 50% verzadigd vet, 40% enkelvoudig onverzadigd vet en 10% meervoudig onverzadigd vet. Het voornaamste type verzadigd vet in palmolie is palmitinezuur, dat 44% van de calorieën bevat. Het bevat ook kleine hoeveelheden stearinezuur, myristinezuur en het middellange-keten vetzuur laurinezuur. Het rood-oranje pigment in palmolie is rijk aan antioxidanten die carotenoïden worden genoemd, waaronder bètacaroteen, dat in je lichaam kan worden omgezet in vitamine A. Deze bètacarotenen zijn eveneens belangrijk voor een goede werking van de weefsels.

Palmolie bestaat voor 100% uit vet, waarvan de helft verzadigd is. Het bevat ook veel vitamine E en antioxidanten die carotenoïden worden genoemd, waaruit je lichaam vitamine A kan maken. Palmolie wordt in verband gebracht met verschillende gunstige effecten op de gezondheid, waaronder bescherming van de hersenfunctie, verlaging van risicofactoren voor hartziekten en verbetering van de vitamine A-status.

Hersenen:

Palmolie is een uitstekende bron van tocotriënolen, een vorm van vitamine E met krachtige antioxidanten die de gezondheid van de hersenen kunnen bevorderen. Zowel dierstudies als onderzoeken met mensen suggereren dat tocotriënolen in palmolie kunnen helpen om de kwetsbare meervoudig onverzadigde vetten in de hersenen te beschermen, de voortgang van dementie te vertragen, het risico op een beroerte te verlagen en de vorming van hersenletsel (witte-stof schade) te voorkomen.

In een twee jaar durende studie met 121 deelnemers met hersenletsel, bleek dat degenen die tweemaal daags tocotriënolen uit palmolie innamen stabiel bleven, terwijl de schade in de placebogroep toenam.

Hart:

Palmolie wordt geassocieerd met bescherming tegen hartziekten. Hoewel de onderzoeksresultaten gemengd zijn, wijst het algemene beeld op gunstige effecten op de risicofactoren voor hartziekten. Net als kokosolie helpt palmolie de bloedvaten schoon te houden. De cholesterolspiegels komen sneller in evenwicht, wat een indicator is van gezonde bloedvaten. Ik moet opmerken dat bij het bereiken van een hogere leeftijd een hogere cholesterolspiegel normaal is om de bloedvaten extra te beschermen en hartziekten te voorkomen. Bovendien is cholesterol op zichzelf nooit de oorzaak van hart- en vaatziekten, zoals al tientallen jaren gesuggereerd wordt. Een toename of afname van cholesterol kan op zichzelf geen risico op hartziekten voorspellen.

Verbetering van de vitamine A-waarde:

Palmolie kan de vitamine A-waarde verbeteren bij mensen die er een tekort aan hebben of een risico lopen op een tekort. Onderzoek bij zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden toonde aan dat het consumeren van rode palmolie leidde tot verhoogde bloedwaarden van vitamine A, zowel bij de moeders als bij hun borstgevoede kinderen.

Een ander onderzoek wees uit dat mensen met cystische fibrose, die moeite hebben met de opname van vetoplosbare vitamines, na acht weken dagelijks twee of drie eetlepels rode palmolie te hebben ingenomen, een hoger bloedgehalte van vitamine A hadden. Palmolie kan ook helpen bij het verhogen van het vitamine A-gehalte bij volwassenen en kleine kinderen. Een studie uit India ontdekte dat voorschoolse kinderen die dagelijks 5 ml (1 theelepel) innamen, een grotere toename in vitamine A vertoonden dan kinderen die een vitamine A-supplement kregen.

Het is belangrijk om op te merken dat rode palmolie niet verhit mag worden, omdat de meervoudig onverzadigde vetten (die belangrijk zijn voor het lichaam) kunnen oxideren bij verhitting, waardoor ze waardeloos en ongezond worden. Persoonlijk consumeer ik rode palmolie graag op een gewone boterham vanwege de specifieke smaak ervan. Het is een gezonde vetbron die dagelijks kan worden gebruikt en die de algemene gezondheid kan verbeteren.

Het is echter belangrijk om rode palmolie van eerste koude persing te kiezen, die op een duurzame en milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd en geen schadelijke chemicaliën bevat.

Gepubliceerd op 19/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

 • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

  By Published On: 11/03/2024
 • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

  By Published On: 04/03/2024
 • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

  By Published On: 25/02/2024