Hoe het komt dat je tijdens de nacht wakker wordt en de slaap niet meer kunt vatten.

Naast een ontregelde lichaamsklok veroorzaakt door een onregelmatige levensstijl en verstoorde hormoonhuishouding is de circulatie van toxines een belangrijke oorzaak van slaapproblemen. Slaapproblemen kun je ook hebben als je conflictactief bent nadat je en shock hebt opgelopen. 

Vele toxines zijn het gevolg van slecht werkende spijsvertering omdat de darmflora verstoord is door chemische stoffen, medicijnen, maar ook van op de verkeerde uren eten, te zware maaltijden eten of maaltijd eten vlak voor het slapengaan. Deze toxines kunnen net als alcohol door de bloedhersenbarrière doorbreken en hersenbeschadiging (irritatie) veroorzaken. 

De totaliteit van de spijsvertering kan ook grondig verstoord worden als je een shock of trauma hebt opgelopen. Dit komt doordat de spijsvertering volledig aangestuurd wordt door het limbische systeem ofwel het emotionele centrum van de hersenen.

Om hersenschade zoveel mogelijk te voorkomen, kan het lichaam niets anders dan de toxines verdunnen door vocht ernaartoe te brengen. Dat gebeurt door de hersenen zelf waarbij er zoveel mogelijk bloed wordt vastgehouden. Om dit te kunnen doen, moet je wel wakker blijven of wakker worden als de toxines te geconcentreerd worden. Dit gebeurt meestal na middernacht. 

Tijdens onze zomerperiode is middernacht om twee uur. Zoals gewoonlijk weet je lichaam wat het beste is voor jou. Het lichaam is steeds gericht op overleving en zal door je wakker te houden ’s nachts de concentratie toxines verdunnen om beschadiging en irritatie aan het hersenweefsel te voorkomen. Je zult je de dag nadien natuurlijk niet al te best voelen. 

Ontgiften en zuiveren van je lichaam is de beste preventie tegen alle aandoeningen die we kennen en dit samen met het cultiveren van emotioneel evenwicht. Het lichaam zuiveren en ontgiften is dus de dagelijkse boodschap. Dat is de manier om je spijsvertering, lymfe en leverwerking beter te laten functioneren.

Negatieve emoties, trauma’s en biologische conflicten zijn eveneens een grote bron van zeer giftige toxines. 

Neuropeptiden met een negatieve lading zijn echt niet gunstig voor het goed functioneren van alle lichaamsweefsels en fysiologische stelsels. Dat verstoort de spijsvertering enorm, en de slaap in ernstige mate en dat werkt uitputtend op de bijnieren en de gehele hormoonhuishouding. 

De algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem zal verzwakken waardoor je lichaam zijn tol zal gaan eisen als het conflict of de shock is opgelost. Ik moet hierbij wel een nuance meegeven: gifstoffen zijn niet ziekmakend, wel verzwakkend. Als de concentratie gifstoffen de tolerantie van het lichaam overschrijdt kan er wel een intoxicatieschok ontstaan, en deze is wel ziekmakend.

Belangrijke tip: zorg voor extra ontgiftende smaken in je voeding, ik heb het over bitter, wrang en scherp. Veel specerijen bevatten deze smaken. Het is belangrijk om elke dag op dezelfde uren te eten en vooral zeer goed te kauwen. Ga ook elke dag omstreeks 22.00 – 23.00 uur gaan slapen om het circadiaans ritme te kunnen respecteren, je gaat het voelen aan je energiepeil dat zal toenemen. 

Vermijd grote maaltijden in de avond, maar ga ook niet met honger slapen. Indien je honger hebt, een kleine hap volwaardige eiwitten, suikers en verzadigde vetten. Verzadigd vet zorgt voor een langzamere opname van de suiker waardoor schommelingen in de bloedsuikerspiegel worden vermeden en je kunt doorslapen. 

Ga voor het slapen wat yoga en ademhalingsoefeningen doen. Onthoud eveneens dat de spijsvertering het allerbelangrijkste ontgiftingskanaal is, niet overbelasten, maar ook niet laten stilvallen. De darmflora moet actief kunnen blijven om de ontgiftingsprocessen goed te laten verlopen. Bacteriën en gisten zijn opruimers van afval.

Gepubliceerd op 15/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

    By Published On: 07/03/2024
  • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

    By Published On: 29/02/2024
  • Je kiest om te stoppen met de verslaving Eerst enkele puntjes aandacht geven voordat je besluit te stoppen met roken. Vertel aan niemand je voornemen om met roken te stoppen, want daarmee ondermijn je de vrijheid om hier zelf voor te kiezen. Probeer niet tegelijkertijd te veel andere dingen te veranderen in je leven. Maak er een prioriteit van als je wilt stoppen met roken of een andere verslaving. Draag steeds je sigaretten bij je, waardoor je steeds kunt kiezen of je wilt roken of niet. Je hoeft je niet te bewijzen dat je in staat bent te stoppen met [...]

    By Published On: 28/02/2024