De sinusitis of bijholteontsteking

Strategische ligging van de sinussen

De sinussen liggen net onder de belangrijke klieren in de hersenen, de hypothalamus, de hypofyse en de epifyse ofwel de pijnappelklier.

Sinussen zijn met lucht gevulde holle ruimten aan weerszijden van de neus. Er zijn vier paar sinussen, vier aan elke kant van de neus. Ze staan allemaal in verbinding met de neus.

De sinussen hebben als doel om de ingeademde lucht te bevochtigen (eventueel te verwarmen) en stof en onzuivere deeltjes uit de lucht te halen. Op deze wijze worden onze luchtwegen beschermd tegen irritatie. Als dit proces goed verloopt zal het slijmvlies in de keelholte goed functioneren zonder irritatie van droogte.

Trilhaartjes voeren het slijm door kleine openingen af naar de neusholte. De meeste sinussen voeren hun slijm af onder de middelste neusschelp in een regio die we het osteomeatale complex noemen.

Het slijm loopt dan verder af in de nasofarynx, die aan de achterkant van de neusholte ligt. Dit bevordert het trilhaarepitheel van de slijmvliescellen die de bedoeling hebben om slijm met afvalstoffen en toxines snel af te voeren. Sinussen houden de neusholten vochtig.

De sinussen werken ook als klankkast, de neusbijholten werken als resonantieruimten voor geluid en versterken zo het stemgeluid. De neusbijholten verminderen het gewicht van de schedel en kunnen schokken absorberen zodat de hersenen en oogkassen worden beschermd.

De voorhoofdsholten bevinden zich achter de wenkbrauwen. De wiggenbeensholten bevinden zich achter de neusholten. De zeefbeenholten bevinden zich tussen de ogen en de neus en achter de jukbeenderen heeft men de kaakholten.

Net als de neusholten bevatten de neusbijholten resten van endodermale weefsels. Dat zijn de paranasale klieren die neusslijm produceren.

Wat zegt de Germaanse geneeskunde?

Men zegt dat het reukorgaan van alle zintuigen de sterkste “bedrading” naar het onderbewuste heeft. Wellicht is het daarom dat de neus van alle organen het meest met zinvolle biologische archaïsche programma’s reageert en waarom sporen – allergieën – zo veelvuldig voorkomen.

Opmerking: het ectoderm, de buitenste embryonale laag, is in de neusbijholten ontstaan. Het neusslijmvlies wordt aangestuurd vanuit de pre-motorische sensorische cortex dat deel uitmaakt van de hersenschors. Er is een kruislingsverbinding tussen de hersenen en het orgaan.

Het slijmvlies van de rechter neusbijholten wordt aangestuurd vanuit de linkerkant van de cortex, het slijmvlies van de linker neusbijholten wordt aangestuurd vanuit de rechter cortex (fronto-basaal).

Het biologisch conflict met betrekking tot de sinussen

In de sinussen heb je het reukorgaan waaruit we kunnen afleiden dat het conflict met het reukzintuig heeft te maken. Het biologische conflict dat verband houdt met de neusbijholten is hetzelfde als het conflict met betrekking tot het ectodermale neusslijmvlies, namelijk een geurconflict of stinkconflict.

In het dieperliggende endodermale slijmvlies gaat het om een brok-, stink- of geurconflict.

Het biologisch programma van het ectodermale slijmvlies volgt het strotslijmvliesschema. Dit betekent dat de gevoeligheid toeneemt- hyperesthesie – tijdens de conflicatieve fase en de genezingscrisis. Tijdens de genezingsfase neemt de gevoeligheid af – hypesthesie.

Stinkconflict: iets niet willen ruiken. “Dat stinkt”, “daar zit een luchtje aan”. Ofwel “de neus ervan vol hebben” “het komt mijn neus uit”. Er genoeg van hebben. Geurconflict: de geur niet kunnen opnemen.

Niet kunnen ruiken – of weten – wat of wanneer er iets op je afkomt zoals een gevaar. Een hond steekt zijn neus in de lucht om de geur – het gevaar – te kunnen ruiken en inschatten.

Voorbeelden:

 • Iemand is een niet-roker en wordt door zijn collega’s regelmatig “berookt”.
 • iemand wordt gepest. Hij houdt het bij zijn collega’s niet meer uit. “Zij stinken”.
 • Een patiënt is genoodzaakt om in de onmiddellijke omgeving van een mesttank brandhout te zagen. Plots komt de boer met de tractor en begint de mest uit te rijden. Een ondraaglijke stank komt over de werkplek van de patiënt. Hij kan niet ontkomen aan de stankwolk, want het werk moet verder afgemaakt worden. Stink Conflict. Twee dagen later komt hij in genezing met een verkoudheid.
 • Een leerling komt aan het einde van het schooljaar te weten dat hij het volgende schooljaar een nieuwe lerares zal krijgen. Geurconflict: “Niet weten wat er op hem afkomt”. Drie weken na het begin van het nieuwe schooljaar komen enkele leerlingen gelijktijdig in de genezing wanneer ze merken dat de nieuwe lerares net zo aardig is als de vorige. Collectieve verkoudheid
 • De studenten van een gymnasium lijden onder prestatiedruk voorafgaand aan de kerstvakantie. Velen “verknoeien” hun tijd aan het wiskunde huiswerk. Stinkconflict. Ik heb mijn neus vol van deze wiskundeopgaven. Tijdens de vakantie wordt de halve klas ziek.

De conflictactieve fase

Van zodra het stink- of geurconflict inslaat ontstaat er weefselverlies in de ectodermale slijmvliezen van de neusbijholten of sinussen. Celafbouw – ulcera = zweren – van het plaatepitheel-slijmvlies in de sinussen of neusholte. Hoe langer het conflict duurt, des te dieper de zweertjes worden waardoor er tijdens de conflictactieve fase pijnsymptomen kunnen ontstaan.

Andere symptomen zijn: droog slijmvlies, geen bloeding, eventueel droge korsten. De biologische doelstelling is om met meer weefselverlies de gevoeligheid van de reukzin te verhogen.

De rationele logica zegt dat het geen zin heeft dat de gevoeligheid voor het ruiken toeneemt terwijl je het juist niet wilt ruiken, want het stinkt. Maar biologisch zit het anders in elkaar. Iets dat stinkt is voor het onbewuste een gevaar, een alarm. Precies om deze reden moet je beter kunnen ruiken om het gevaar beter te kunnen inschatten.

De ulceratie van het slijmvlies van de neusbijholten is evenredig aan de mate en duur van de conflictactiviteit. Het biologisch doel van het weefselverlies is het verhogen van de gevoeligheid van de reukzin. De biologische handigheid is van toepassing, behalve als het om een algemeen stinkconflict gaat dat betrekking heeft op de beide kanten.

De genezingsfase

Na de conflictoplossing wordt het weefselverlies weer aangevuld door weefselvermeerdering. Symptomen zijn zwelling van het neusmembraan

als gevolg van het oedeem (vochtophoping), verstopte neus, kloppende hoofdpijn – typische sinushoofdpijn – en aangezichtspijn. De pijn kan de gehele genezingsfase duren – in PCL-A en PCL-B is de pijn niet van sensorische aard, maar eerder een drukkende pijn.

Als je gelijktijdig aan een bestaansconflict lijdt, kan er extra waterretentie ontstaan waardoor de zwelling en pijn gaan verhogen. We noemen dit in de GNM het syndroom, waarbij de nierverzamelbuizen alle vocht ophoudt. Altijd eerst het bestaans- of existentieconflict oplossen.

Tijdens de genezingscrisis ontstaan symptomen van heftig niezen, neusbloeding, eventueel een koudegevoel en rilkoorts. Er kan lage bloedsuiker ontstaan door het overmatige glucosegebruik in de hersenen. Ontregelde bloedcirculatie, duizeligheid en bewustzijnsstoornissen kunnen ook optreden tijdens de genezing siris of epicrisis.

Terugkerende sinusitis geeft aan dat het conflict steeds opnieuw wordt geactiveerd door een spoor, dat is ontstaan toen het oorspronkelijke stinkconflict plaatsvond. De bewering dat sinusitis wordt veroorzaakt door een “virale infectie” is louter hypothetisch. Tot op de dag van vandaag heeft men nog geen virus direct kunnen aantonen.

Poliepen in de neusbijholten zijn gezwellen in het epitheliale bijholte slijmvlies. Ze ontwikkelen zich meestal in de zeefbeenholtes en kaakbeenholtes, van waaruit ze de neusholte ingroeien. Het kan zijn dat bij de poliepen ook het endodermale slijmvlies van de neus en keelholte is betrokken.

Bij een hangende genezing, dat wil zeggen, wanneer de genezingsfase voortdurend wordt onderbroken door conflictrecidieven, kunnen de poliepen de neuspassages volledig afsluiten.

Therapie:

Als het conflict is opgelost, genezing begeleiden. Indien terugkerend: conflict en sporen achterhalen en zo mogelijk oplossen.

Affirmaties: “Het zou nog erger kunnen. soms stinkt het nu eenmaal even” “Ik vat het niet meer zo ernstig op en vind vreugde in mijn leven”. “Ook al weet ik niet wat er op mij afkomt, ik vertrouw erop dat alles goed gaat”.

Thee: pepermunt, salie, hondsdraf, majoraan, duizendblad.

Neusspoeling met zout water.

Inhaleren met etherische olie: eucalyptus, lavendel, tijm, cajeput.

Lymfedrainage, hete voetbaden, wandelen in ijskoude lucht.

Schüsslerzouten: nr 3,8 en 10;

Indien chronisch: verwarmen met infrarood licht.

Chemische neusspray, alleen indien nodig (bijvoorbeeld voor slapengaan en niet meer dan enkele dagen. Bij langere inname is beschadiging van het neusslijmvlies en langdurige zwelling bij het stoppen met de neusspray mogelijk.

Met dank aan Arjen Lievers https://www.germaansegeneeskunde.nl/index_ziekten_gnm/

Björn Eybl zielsoorzaken van ziekte ISBN: 978-3-85052-299-1

Dr. Geerd Ryke Hamer

Tired young woman wearing black leather jacket bowing her head and holding her fingers on the base of the forehead – Girl in stress having headache and sinuses pain

Hulpmiddelen bij verstopte sinussen

Trikathu, of de drie verwarmende kruiden – zwarte peper, lange peper of pippali en gember. Dit Ayurvedisch middel betekent letterlijk: “de drie scherpen”. Het is meer dan de som van de drie afzonderlijke specerijen: de combinatie van deze drie versterkt het synergetisch effect.

Alle voedsel met een scherpe smaak verlichten en verwarmen het spijsverteringskanaal en houdt de sinussen open. Scherpe smaken laten de neus beter lopen, en de ogen kunnen beter tranen. Scherp heeft altijd een verwarmende energie voor het lichaam.

Zout water: maak een dikke geconcentreerde zoutoplossing door 1 theelepel warm water met minstens ⅛ deel zout te mengen. Doe 3 à 5 druppels van dit zoute water in elk neusgat, inhaleer dit. Je kunt deze oplossing op je handpalm brengen en opsnuiven. Dit helpt zeer goed om vastzittend slijm op te lossen waardoor de sinussen ontstoppen en leeg komen.

Dit verlicht ook zware hoofdpijn. Bergzout en Himalayazout hebben een afkoelende energie, terwijl zeezout een verwarmende energie heeft. Gebruik geen geraffineerd zout, dit zout is industrieel bewerkt en verstoort de werking van de nieren en de waterhuishouding.

Een stoombadje met enkele druppels etherische olie van eucalyptus en/of Japanse pepermunt is een eenvoudige methode om verstopte sinussen te openen. Verwarm een kopje water en doe er vervolgens enkele (3 à 5 druppels etherische olie aan toe). Laat het op een verwarmingsbodem of zacht vuurtje staan.

Bedek je hoofd met een handdoek en inhaleer de warme vochtige dampen. Snuit de loskomende slijmen uit, nooit inslikken. Je kunt ook fijngehakte gember gebruiken, eventjes koken en eveneens de dampen inhaleren. Let wel ‘s avonds geen gemberthee drinken of gember dampen inhaleren. Dit kan de nachtrust verstoren.

Een andere krachtige remedie bij ernstige sinusverstopping (en pijn) kunt gebruiken is knoflooksap. Het is misschien niet zo leuk, maar het werkt wel. Breng een teen knoflook in een knoflookpers en pers het sap eruit.

Met een pipet zuig je het sap op en doe in elke neusgat enkele druppels. Houd je hoofd een vijftal minuutjes achterover om het knoflooksap zijn werk te laten doen. Ga vervolgens weer rechtop zitten en laat alles op een zakdoek lopen. Het zal je verwonderen hoe vrij de sinussen komen en de ademhaling verbetert.

Nog middeltjes om verstopte sinussen te behandelen

Kardemom is de specerij bij uitstek om slijm in de sinussen, keel, bronchiën te helpen oplossen en verwijderen. Kardemom heeft verwarmende energie.

Andere planten die helpen bij vastzittend slijm zijn kamille, valeriaan, lavendel en Sint-Janskruid.

Gewone paraffine kaarsen of theelichtjes branden in huis zijn zeer schadelijk voor de slijmvliezen van de sinussen. Kaarsen of theelichtjes van 100% zuivere bijenwas hebben net het omgekeerde effect.

Bijenwas heeft een genezend effect op de ademhalingswegen, en door alleen maar een kaars op bijenwas aan te steken, kunnen mensen met verstopte sinussen, astma en allergieën een significante verbetering van hun klachten ervaren.

Bijenwas produceert negatieve ionen, dat zijn de natuurlijke stofzuigers van de natuur. Negatieve ionen zuiveren de lucht van fijnstof, virussen, bacteriën, schimmels en andere schadelijke stoffen waar mensen allergisch voor kunnen zijn. Let wel dat je zuivere bijenwas brandt.

Zuivere bijenwas geeft een frisse geur af en er ontstaat bijna geen rook. Ze zijn echter veel duurder dan gewone kaarsen, maar een investering voor je gezondheid. Veel gezondheidsklachten verbeteren na het branden van bijenwas.

De visie vanuit de ayurveda

De sinussen behoren tot de kapha dosha. Kapha staat voor structuur, de massa van het lichaam en de algemene gezondheid met zijn detox systeem. Als kapha verstoord wordt, dan uit zich dat in slijmvorming in de sinussen dat hardnekkig kan zijn.

Verstoppingen in de sinussen ontstaan als gevolg van verhoging in de kapha dosha. Zaken die kapha doen verhogen is overdag slapen, teveel zitten, nietsdoen, koude dranken nuttigen, zwaar voedsel (gefrituurd voedsel), bevroren voedsel (ook al is het opgewarmd), melk, kaas en zuivel, zoet fruit, koekjes, yoghurt, snoep enzovoort, in feite alles wat water en koude in het lichaam doet toenemen.

Koud en vochtig weer gaan Kpaha ook verhogen. Het einde van de winter en het voorjaar is het kapha seizoen.

Overmatig kapha verstoort de spijsvertering en het metabolisme waardoor meer afvalstoffen en toxines in het systeem terechtkomen. Trikathu, of de drie verwarmende kruiden – zwarte peper, lange peper of pippali en gember. Dit Ayurvedisch middel betekent letterlijk: “de drie scherpen”.

Het is meer dan de som van de drie afzonderlijke specerijen: de combinatie van deze drie versterkt het effect. De scherpe smaak van Trikathu maakt droog, verwarmd en maakt licht.

Ayurvedisch gezien vermindert Trikatu op deze wijze verhoogde Kapha, verwarmt het de koude Vata en verhoogt het vuur van Pitta. Trikatu wordt als een krachtig hulpmiddel beschouwd om het lichaams-vuur “Agni” te verhogen, om de kleverige resten die ontstaan vanwege “Ama” of schadelijke stoffen , te verbranden en te drogen, en om de vrije circulatie in de lichaam kanalen, de “Srotas” of lichaamskanalen, te bevorderen.

Brahmi (Centella Asiatica), ook wel de Indiase waternavel genoemd, is een plant die tegelijkertijd op zowel verstoorde kapha, verstoorde pitta en verstoorde vata inwerkt. Dit geldt ook voor de ayurvedische plant Bacopa monnieri (Brahmi). Beiden versterken de geest en zijn tezelfdertijd kalmerend.

Deze planten hebben voornamelijk een balancerende werking op het zenuwstelsels met overmatig pitta. Brahmi heeft voornamelijk de drie koelende smaken in zich – zoet, bitter en wrang, deze combinatie helpt het lichaam ontgiften en tegelijkertijd ook te voeden. Zoet heeft een tonische smaak. Van Brahmi bladeren kan je thee zetten. Dit versterkt de nachtrust.

Je hebt ook olie van Brahmi die je als neusdruppeltjes kunt gebruiken. Dit helpt enorm om je angsten onder ogen te zien, bestaansrecht te geven en je bewustzijn daarbij te verruimen. Neem een half kopje gedroogde Brahmi bladeren.

Breng deze hoeveelheid samen met de hoeveelheid van twee kopjes water en breng aan een zachte kook tot de helft van het brouwsel is verdampt. Verwijder de bladeren en voeg er een kopje amandelolie of sesamolie aan toe. Laat op een zeer zacht vuurtje het water verder inkoken totdat de kruidenolie overblijft.

Specifiek voor Tarpaka kapha: Bacopa monnieri en Centella asiatica

Specifiek voor Prana vata: Celastrus paniculatus, Bacopa monnieri, Nardostachys jatamansi en Mucuna pruriens.

Specifiek voor Alocha pitta: Triphala (de drie vruchten: Emblica officinalis, Terminalia belerica en Terminalia chebula), Bacopa monnieri en Ocimum sanctum.De combinatie van verwarmende en afkoelende smaken, tonische en zuiverende smaken in je eetpatroon is de basis om evenwicht te creëren.

De sinussen volgens Ayurveda

De sinussen liggen net onder de belangrijke klieren in de hersenen, de hypothalamus, de hypofyse en de epifyse ofwel de pijnappelklier. Heel dit gebied herbergt belangrijke aspecten of subdosha’s van alle drie de dosha’s die voornamelijk het ether element in zich hebben.

De subdosha tarpaka kapha staat in voor de bevochtiging en de hersen vloeistoffen met functie voor het herinneringsvermogen en de zintuigen. Voornamelijk de hersenen, het zenuwstelsel en de sinussen zijn de zetel van tarpaka kapha. Prana vata staat voor de ontplooiende en informatie opnemende beweging en bewustzijnsruimte dat eveneens gekoppeld is aan de zintuigen. Net als Tarpaka kapha.

De zetel van Prana vata zijn de hersenen, zenuwen, borstkas, geest en het hart. Als laatst heb je alocha pitta met zijn zetel in de ogen en de hersenen. Deze subdosha van pitta is om het zien van beelden, kleuren en het bewust begrijpen van wat je ziet, maar ook wat je hoort, ruikt en voelt.

Alocha pitta gaat over intelligentie, uitstraling, transformatie, transcendentie en het verwerken van impressies en ervaringen. Daarom is het belangrijk dat je op tijd gaat slapen en op tijd opstaan. Overdag slapen is not done, hoogstens een dutje.

Negatieve emoties en trauma’s beletten het zien van wie je werkelijk bent, en dat leidt naar oogproblemen. De drie subdosha’s met het ether element in zich, zijn gevoelig voor emotionele verstoring omdat het limbisch systeem ofwel het emotionele centrum zich ook in dit gebied bevindt.

Je kunt het ook zo zien: vata neemt informatie op, pitta verwerkt deze informatie en kapha slaat deze verwerkte informatie op. Dat is de functie van het ether element.

De algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem reageert

De algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem – immuniteit is een vals concept – van het lichaam reageert altijd op de aanwezigheid van toxines en afvalstoffen, teveel eiwitten, en giftige zware metalen – en tandvullingen -, dioxines en andere chemicaliën.

Daarbij kunnen symptomen ontstaan zoals sinusverstopping, allergische reacties, oorsuizen, zwellingen lymfeklieren bovenlichaam en hoofd, vergrote milt, hoofdpijn en migraine, opgezette hals, oogkwalen, beginnende vormen van reuma en artritis en uiteindelijk hart- en vaatziekten.

Bedenk dat de menselijke anatomie weinig eiwitten nodig heeft. Als geconcentreerde eiwitten zoals dierlijke eiwitbronnen werkelijk noodzakelijk zijn voor het menselijke eetpatroon, waarom laat de natuur dat dan niet zien in de samenstelling van de moedermelk?

Het eiwitgehalte in moedermelk is een magere 1,1 tot 1,6 %, en dat wordt gegeven aan baby’s die een groeispurt moeten doormaken. De meeste baby’s krijgen moedermelk in de eerste fase van hun leven waarbij ze perfecte organen en stelsels ontwikkelen samenhangend met een goede emotionele balans.

Als de natuur GEEN eiwitten geeft in een periode van je leven, waarin je harder groeit dan in welke andere periode ook, waarom zou je geconcentreerd eiwit zoals vlees, koemelk, en zuivel moeten eten, als je ouder bent en niet langer groeit?

Als je toch kiest om geconcentreerde eiwitten te eten, kan ik jou alleen maar adviseren om goed te luisteren naar je lichaam.

Als je slijm produceert en verstoppingen krijgt in de sinussen, hoofdpijn, pijn in je gewrichten en spieren, een dof gevoel in de galblaas, beslagen tong, dan is het een goed idee om nog eens na te denken over je voedingspatroon.

Gepubliceerd op 25/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

 • Meningitis en encefalitisMeningitis is een ontsteking van het hersenvocht en de membranen rond de hersenen en het ruggenmerg. Encephalitis is een ontsteking van de hersenen. De reguliere medische wetenschap stelt dat meningitis en encephalitis wordt veroorzaakt door een infectie met TBE-virussen, die door teken worden overgedragen (de ziekte van Lyme), of door bacteriële infecties, voornamelijk meningokokken of pneumokokken. Deze ziekteverwekkers bereiken de hersenen en het ruggenmerg via de bloedbaan. Dit is de gangbare uitleg van meningitis volgens de reguliere wetenschap.Wat zegt de Germaanse geneeskunde?De gangbare uitleg uit de reguliere wetenschap is zeer twijfelachtig, omdat de bloed-hersenbarrière, die het circulerende bloed [...]

  By Published On: 24/07/2024
 • Pancreaskanker of alvleesklierkanker De pancreas of alvleesklier is een langwerpig orgaan dat zich achter de maag bevindt, met de kop in de kromming van de twaalfvingerige darm en de staart tegen de milt. De pancreas produceert verteringsenzymen en scheidt deze uit via de pancreaskanalen. De pancreas is een gemengde klier met zowel een endocriene functie voor de koolhydraatstofwisseling (insuline en glucagon) als een exocriene functie voor de spijsvertering. De alvleesklier produceert ongeveer 1,5 tot 3 liter verteringssap per dag. Goed en veel kauwen stimuleert de productie van verteringssappen in de pancreas. Het endodermale klierweefsel dat verteringssappen produceert, bestaat uit [...]

  By Published On: 30/06/2024
 • Cataract of grauwe staar Het oog is het meest complexe orgaan van het lichaam. In dit kleine orgaan bevinden zich drie kiembladen: het endoderm, het nieuwe mesoderm en het ectoderm. Deze drie structuren dienen slechts één doel: kijken en zien. Dr. Hamer heeft veel ontdekt over het oog en dankzij zijn onderzoek kunnen we vele oogaandoeningen beter begrijpen. Emotioneel actieve conflicten spelen zich af in het binnenste gebied van het oog. Volgens de reguliere geneeskunde takelen eiwitten in het oog af, waardoor de transparantie van de ooglens langzaam afneemt. Hierdoor krijg je wazig zicht, wat het scherp zien belemmert. [...]

  By Published On: 10/06/2024