Sjoemelen met voeding

Ondanks de vooruitgang in de moderne wetenschap is er een voortdurende achteruitgang van de moderne beschaving. De medische wetenschap heeft het aantal overlijdens door gewone ziekten kunnen doen afnemen, maar in de plaats zijn degeneratieve en chronische ziekten enorm toegenomen met zeer veel lijden tot gevolg. 

We hoeven maar eens te kijken naar kanker, zenuwaandoeningen, hartziekten, diabetes enzovoort. We kunnen daaruit concluderen dat de oorzaak van de gewone ziekten nooit wordt genezen waardoor chronische toestanden ontstaan. 

Er wordt voortdurend gesjoemeld met de voeding. Waardevolle voedingstoffen gaan verloren bij industriële bewerkingen. En de chemische toevoegingen aan het voedsel veranderd in puur gif in ons lichaam. Het lichaam zal reageren met symptomen om dit gif eruit te krijgen. 

Doordat het lichamelijke vermogen om ziekten en ontstekingen te creëren om te kunnen ontgiften, wordt onderdrukt door de medische wetenschap, wordt het lichaam gedwongen om chronische aandoeningen te ontwikkelen. Dat is overduidelijk te zien in onze maatschappij. De geneeskunde heeft bijlange na niet het menselijke lijden weten te verminderen in de mate die zij ons wil doen geloven.

Het lichaam wilt altijd genezen en ontgiften en dit wordt voortdurend tegengewerkt door de symptoombestrijding. Daarbij is onze maatschappij hectisch, waardoor mensen gevoeliger zijn aan stress en schokken. Dat tast het ontgiftend vermogen van het lichaam aan. Zo ontstaat verzuring en zuurstoftekort dat de correlatie is met aandoeningen zoals kanker. Zowel de kanker als de verzuring met zuurstoftekort hebben dezelfde causale oorzaak.

Deze slechte geïndustrialiseerde voeding is een hoofdoorzaak van de gebitsaandoeningen. Uit gebitsaandoeningen vloeien veel gezondheidsproblemen voort. Er klopt fundamenteel iets niet met onze beschaafde manier van leven. Supermarktvoedsel heeft ons supermarkttanden gegeven. 

De moderne commerce heeft vele natuurlijke voedingsmiddelen van hun voedende bouwstenen berooft. Terwijl zij wel de hongerstillende energiefactoren in stand houdt. Denk maar aan geraffineerde voedingsmiddelen. Het worden lege calorieën zonder voedingswaarde. Deze zijn daardoor giftig geworden voor het lichaam. 

Geraffineerde suikers bevatten slechts verwaarloosbare hoeveelheden bouwstenen en genezende stoffen. Behalve dat het een prettige smaak heeft, bevredigt geraffineerde suiker en zetmeel het hongergevoel door warmte en energie te leveren. De warmte en energie producerende stoffen in ons voedsel die niet verbrandt worden, worden gewoonlijk opgeslagen in de vorm van vet. 

Kijk eens om je heen, overgewicht is duidelijk waarneembaar. Ondertussen lijden al je lichaamscellen aan chronische tekorten aan voedende mineralen , vitaminen, antioxidanten, bouwstoffen enzovoort. Logisch dat de gezondheid achteruitgaat.

Geraffineerde oliën zijn nog vele malen giftiger dan geraffineerde suikers. Deze geraffineerde oliën kunnen niet verteren en verstoppen de celmembranen. Zij verstoren de spijsvertering in ernstige mate en creëren verstoppingen in de haarvaten en lymfe. Misschien toch een goed idee om weer voeding te eten zoals de natuur het heeft bedoeld voor de mens. Zongerijpt in oorspronkelijke staat, vrij van chemische toevoegingen en pesticiden.

Merken jullie ook dat er zoveel tegenstrijdigheid is als het over voedsel en gezondheid gaat in de media? De een zegt dit, en kort nadien wordt het alweer tegengesproken. Hoe kun je nu nog weten wat waar is? Alsof opzettelijke misleiding gehanteerd wordt om ons te weerhouden om juiste keuzes te maken. We zitten in een moeilijk proces en dat herkennen we. 

We lopen er dikwijls tegenaan omdat het zo botst met je huidige overtuigingen, studies of focus. Deze verwarring zorgt ervoor dat je gaat twijfelen en dat vormt de voedingsbodem voor angst. Je twijfelt aan je verworven kennis en op dat punt moet je een nieuwe keuze maken. Maar is je verworven kennis wel fout omdat het door de media wordt tegengesproken?

Soms is het goed te beseffen dat ‘juist’ of ‘fout’ twee begrippen zijn die in de natuur in feite niet echt werkzaam zijn. Als we de natuur van onze blauwe planeet een beetje observeren, merken we definities zoals ‘juist’ of ‘fout’ en ‘goed’ of ‘kwaad’ niet werkzaam zijn in de natuur. 

Wat ik hiervoor heb neergeschreven is de wijsheid uit de Ayurveda. Ayurveda is een oude holistische geneeskunde uit India en nog bijzonder actueel de dag van vandaag. Reeds meer dan zesduizend jaar oud, en opgeschreven van zodra het schrift is ontstaan. Daarvoor werd het steeds mondeling doorgegeven van generatie op generatie. 

Het meest interessante aspect van de ayurveda is dat zijn voedings- en geneeskundig advies op zesduizend jaar geen enkele keer is gewijzigd. Ayurveda blijft authentiek. En wees nu eens eerlijk, wat is het meest betrouwbaar? Voedings- en geneeskundig advies dat reeds zesduizend jaar “goed werkt” of voedings- en geneeskundig advies dat bij ons regelmatig veranderd “niet goed werkt”? 

In de betere landen in het Oosten (waar geen armoede heerst) hebben ze toch een veel betere en beduidende gezondheid dan hier bij ons in het Westen. Wij hier in het Westen zitten met een plaag van chronische ziektetoestanden en kanker. We krijgen dit niet onder controle. Er klopt iets niet, reeds één op drie mensen krijgt vroeg of laat af te rekenen met kanker.

Ik ben zelf in het verleden naar India afgereisd om mijn opleiding ayurveda te vervolmaken. Als ik daar artsen hoor spreken die zelf een hoge chronologische leeftijd hebben gehaald, maar daarbuiten enorm jong, energiek en gezond uitzien, geeft dit veel vertrouwen dat hun visie wel werkt. Als zij over voeding en geneeskunde spreken, voel je intuïtief aan dat het klopt en waar is. 

Ayurveda werkt met natuurlijke werkzame stoffen uit planten en de natuur zonder aan de moleculaire structuur iets aan te passen of te veranderen. Met andere woorden, de Ayurveda houdt zich daar niet mee bezig. Van zodra een stofje uit een plant op moleculair vlak een beetje wordt aangepast, kan het lichaam dit stofje niet meer herkennen. Het wordt vervolgens door het lichaam als gifstof gezien. Ayurveda weet dit! 

Op natuurlijke stoffen kunnen nooit octrooien worden aangevraagd. Van zodra van een natuurlijke stof iets chemisch is veranderd of aangepast is de weg open voor de aanvraag van een octrooiaanvraag. Een mooi voorbeeld hiervan is een stofje afkomstig uit de bast van de hier groeiende wilgenbomen. 

Dit stofje heet salicylzuur en met een kleine aanpassing hebben we daar een molecuul uitgehaald dat iedereen kent. Acetylsalicylzuur en dit molecuul heeft een octrooi. Ik hoor de Indische artsen nog zeggen: aan de structuur van natuurlijke stoffen moet men afblijven, aders wordt het gif en dikwijls kankerverwekkend.

Dit geldt dus niet alleen voor medicijnen, maar ook voor onze dagelijkse voeding. Voeding moet puur en zuiver zijn, zoals de natuur het heeft bedoeld en voorzien voor de mens. Zie onze beroemde Arts Hippocrates niet het volgende : laat voedsel uw medicijn zijn en medicijnen uw voedsel!

En precies ons voedsel wordt steeds industrieel bewerkt waardoor het zijn puurheid heeft verloren. Het draait hem in onze voedingsindustrie om de houdbaarheid van voedsel te verlengen. Maar als voedsel blijft bewaren, hoe kan het dan goed verteren? Het kan veel beter, zoals in de Ayurveda, dagelijks pure zuivere voeding zoals de natuur het ons aanbiedt. 

Voedsel dat door de zon is gerijpt en zonder chemische smaakmakers. In de ayurveda en de vele andere zienswijzen uit andere continenten gebruiken specerijen om nog meer smaken te kunnen toevoegen aan de maaltijden. En in tegenstelling tot onze chemische smaakmakers die het lichaam intens vervuilen, zijn de meeste specerijen juist zuiverend en ontgiftend voor het lichaam. 

Elke dag opnieuw hoor ik mensen tegen mij zeggen: beste Daniël, leef jij maar zoals jij wilt leven, maar ik wil blijven genieten van de lekkere dingen die jij niet wilt, mij ga je dat niet afpakken. Dan stel ik me toch de vraag, wat is de definitie van genieten van hun ‘lekkere dingen’?

Denk dat ze niet goed weten, beseffen hoe ik echt geniet van zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat. De pure natuurlijke smaken zoals de natuur het heeft voorzien. Moet ik volgens hun normen van genieten gaan leven? 

Zie echt het nut niet in om alcohol te drinken, voor wat is alcohol eigenlijk goed in het lichaam? (Ik zeg niet dat je niet eens een glaasje wijn of een pint bier mag drinken) verder zie ik absoluut het nut niet in om stimulerende dingen te drinken of te eten ter compensatie van energieverlies of gelijk welke andere reden dan ook. 

Moet ik echt verslavende zaken innemen om te kunnen genieten van het leven? Genieten kan ik volop van mijn gelukshormonen die vrijelijk in mijn lichaam rondstromen dankzij het voedsel dat ik eet. Samen met emotioneel evenwicht en een juiste natuurlijke levensstijl zijn er geen verstoppingen in de haarvaten, het bindweefsel en de lymfe. Heb echt geen vervangende genotmiddelen nodig, mijn gezond lichaam produceert dat zelf. 

Moet ik dingen eten met geraffineerde suikers om energie te hebben? Moet ik bewerkte oliën eten vol met transvetten, smaakstoffen en andere chemische rotzooi omdat ze vol zitten met smaakstoffen die heerlijk smaken op de tong? Ze verstoppen de celmembranen waardoor weefsels beschadigd worden. 

Dat verzwakt je waardoor je gevoeliger wordt voor intoxicatie schokken en andere biologische schokken, met ziekte tot gevolg. Moet ik verslavende dingen zoals kaas en zuivel eten die zo verstoppend werken en een ideale bodem voor overgroei microben in het lichaam in het lichaam? Moet ik echt chemisch vergif eten om te kunnen genieten? Je begrijpt, zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

O nee, maar wel lekkere gerijpte vruchten, groenten zoals de natuur het voor de mens heeft bedoeld, dat is genieten. Frisse gezonde groenten, boordevol zongerijpte fytonutriënten en antioxidanten die mijn witte bloedcellen en hormonen geven wat ze nodig hebben. Mijn lichaam is dan in staat alle metabolische afval dagelijks te zuiveren en te ontgiften. Daarbij zo veel mogelijk te recyclen als weefsels hersteld worden. 

Alle zogezegde “gevaarlijke virussen en pathogenen” (bestaan niet eens) of beter gezegd een microbiële overgroei heeft geen schijn van kans in mijn lichaam, dat zuiver en proper is dankzij PUUR VOEDSEL DAT IK EET ZOALS DE NATUUR HET HEEFT VOORZIEN. 

Natuurlijk gecombineerd met het cultiveren van emotioneel evenwicht, het oplossen van biologische conflicten en vooral authentiek zijn en soeverein denken. In je kracht staan heet dat.

En dan weet ik ook nog eens dat er feitelijk geen ziekteverwekkers bestaan, mijn lichaam activeert alleen bacteriën of exosomen als mijn lichaam dat nodig acht. Dus dit heeft altijd een doelstelling. Dat geeft volop rust, waarbij angst kan verdwijnen voor ziekte. 

Echt waar, ik heb echt geen industrieel bewerkt voedsel nodig om te kunnen GENIETEN. Ik geniet ten volle van de zes smaken en zeven kleuren, specerijen. 

Mijn tong met de smaakpapillen zijn zuiver, geen beslagen toestand. Ik heb dus geen chemische smaakstoffen nodig om voedsel te kunnen proeven. Ik proef puur natuur en dat maakt mij super gezond. Het smaakt gezond en mijn lichaam herkent dit voedsel. 

Door het genieten kauw ik elke hap wel 30 keer. Veel speekselvorming, dus voeding dat goed vochtig is gemaakt door het speeksel en goed fijngemalen is door de tanden, omdat ik zo geniet van mijn voedsel. Ideale condities om de maagsappen en pancreassappen beter te laten insijpelen in de voeding en de spijsvertering goed op te starten. 

Geen last van maagzuur dus. Daardoor kan het voedsel optimaal verteren waarbij voedende stoffen zonder probleem kunnen worden opgenomen en gemetaboliseerd. In feite geniet ik tweemaal, de sensaties op de tong en vervolgens de energie en warmte die ik verkrijg uit de metabolisering van dit voedsel. 

Het lichaam kan dit door de natuur voorzien voedsel ook proeven en genieten. Alle chemische toevoegingen in industrieel bewerkt voedsel verzwakken de gezondheid. Dat verstoort op den duur de volledige homeostase van het lichaam.

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…