Slaapproblemen

Heb jij ook aan slaapproblemen?
Verschillende oorzaken van slaapproblemen
Slapeloosheid heeft verschillende oorzaken die al dan niet cumuleren met elkaar. Een belangrijke oorzaak van slapeloosheid is het niet goed functioneren van de dikke darm waardoor het lichaam moeite heeft met het afvoeren van toxines en afvalstoffen. De darmflora speelt een belangrijke rol in het zuiverings- en ontgiftingsproces van het lichaam. Aan de stoelgang kan men zien of de dikke darm goed functioneert en gezond is en/of de darmflora in evenwicht is. Het is belangrijk dat de stoelgang altijd drijft in de wc-pot en deze mag absoluut niet stinken! Slapeloosheid kan reeds problemen geven nog voordat er zich een opstapeling doet van schadelijke stoffen in het lichaam als gevolg van een verstoorde spijsvertering. En tijdens het ziekteproces waarbij het lichaam probeert deze afvalstoffen en toxines te verwijderen.
Voor een goede nachtrust zijn er dus drie factoren die met de dikke darm te maken hebben, enerzijds opstapeling van schadelijke stoffen zoals toxines en afvalstoffen waarbij verstopping en gisting ontstaat al dan niet gevolgd met afwisselend constipatie en diarree. Anderzijds krijg je onder deze condities problemen met de aanmaak van serotonine in het darmslijmvlies van de dikke darm. Een derde factor zijn de onopgeloste emoties en trauma’s, hoeveel mensen piekeren niet, zijn angstig of onrustig, of vinden zichzelf minder dan de ander, met andere woorden, ze staan niet in hun kracht. Dat zijn biologische conflictsituaties en traumatische zaken die niet opgelost zijn, de spijsvertering gaan saboteren met slechte slaapkwaliteit tot gevolg.
Deze negatieve innerlijke dialoog verzwakt de spijsvertering en je algemene gezondheid. Men heeft veel serotonine nodig voor de nachtrust, want vanaf de late namiddag begint de pijnappelklier de serotonine om te zetten naar melatonine, een stof die de spijsvertering en het lichaam tot rust brengt. Melatonine wordt uit de serotonine gesynthetiseerd door de pijnappelklier, serotonine wordt voor 95% geïnitieerd in het slijmvlies van de dikke darm. Het slijmvlies van de dikke en dunne darm heeft verteerd voedsel nodig om goed te kunnen functioneren waarbij de darmflora zijn werk goed kan doen. En geen overgroei ontstaat van ‘schadelijke’ organismen die feitelijk afvalstoffen en toxines opruimen van slecht verteerd voedsel met darmproblemen tot gevolg.
Nog factoren die de spijsvertering verstoren
In een verstoorde spijsvertering vind je al een grote oorzaak dat slapeloosheid kan veroorzaken. Zoals bijvoorbeeld ‘s avonds laat grote maaltijden eten, dat kan niet voldoende verteren bij gebrek aan de juiste spijsverteringsenzymen. Een factor waardoor de voeding onverteerd in de darmen terechtkomt en gaat gisten en rotten. Eten nog voordat het voorgaande is verteerd is al even schadelijk voor de totaliteit van de spijsvertering. Onvoldoende kauwen en te weinig speekselvorming is nog een factor dat zorgt dat voeding niet voldoende is verteerd alvorens in de darmen terecht te komen. Dit onverteerd voedsel is een voedingsbodem voor een overgroei van destructieve bacteriën en schimmels die op hun beurt ook giftige toxines produceren. Dat irriteert en beschadigt cellen van het darmslijmvlies die gaan lijden aan voedseltekort, zuurstoftekort en zelfs uitdrogingsverschijnselen. Daardoor is het darmslijmvliesweefsel niet goed meer in staat om voldoende serotonine te produceren. Er ontstaat een loom en zwaar gevoel in de buik.
Serotonine geeft ons een geluksgevoel en reguleert overdag de goede werking van de spijsvertering. De gehele spijsvertering is verbonden met het limbisch systeem of het emotionele systeem in de hersenen waarin de meeste klieren aanwezig zijn. Daarom dat de spijsvertering gevoelig is als je negatieve emoties of onopgeloste biologische (hangende) conflicten hebt. Na verloop van tijd ontstaat er een vicieuze cirkel, bij gebrek aan serotonine, ons gelukshormoon, krijgt het spijsverteringstelsel het steeds moeilijker om voeding goed te verteren omdat serotonine een belangrijke rol speelt om andere hormonen te stimuleren die instaan voor de afgifte van spijsverteringsenzymen. Daardoor ontstaat een tekort aan melatonine die verantwoordelijk is voor een goede nachtrust en een goede celdeling (mitose) in het lichaam, samen met het ontgiftings- en verjongingsproces van het lichaam. Op langere tijd ontstaan ernstige darmziekten, van constipatie tot poliepen en uiteindelijk darmkanker (mentale brok).
Industrieel bewerkt voedsel.
Dus als je lijdt aan slapeloosheid doe je er goed aan om zeker je voedingspatroon bij te stellen. Opteer voeding dat rijk is aan tryptofaan, nodig voor de productie van serotonine. Ik denk in de eerste plaats aan knolgewassen, bananen, verschillende specerijen zoals curcuma en saffraan. Vermijd toxische belasting in je voeding zoals E-nummers, additieven, geraffineerde oliën. Alle bewerkte vetstoffen zijn zeer giftig voor de darmflora en verteren zeer slecht en creëren verstoppingen in je lichaam dat zal leiden naar verzuring en zuurstoftekort op celniveau. Ja dat wordt nooit verteld, geraffineerde suikers en vooral geraffineerde oliën en bewerkte vetten zijn zeer giftig voor het lichaam. Bedenk ook, als voedsel met bewaarmiddelen is behandeld, hoe kan het dan goed verteren in je spijsvertering? Denk even na.
Belangrijk is om op de juiste uren eten, de grootste maaltijd altijd op het middaguur innemen, omdat de serotonine rond het middaguur de grootste afgifte van spijsverteringsenzymen stimuleert. Oja, ik weet het, dit druist in tegen de eisen van onze maatschappij, maar de natuur laat zich niet dwingen door de mens.
Serotonine en melatonine volgen de cyclus van dag en nacht en daar kunnen we echt niet aan ontsnappen.
Afvalstoffen en toxines die zich opstapelen in de darmvlokken en in het lichaam veroorzaken slapeloosheid. Als de lymfe en de lever daardoor overbelast zijn en daarbij nog een negatieve emotionele lading aanwezig is zullen er sneller intrahepatische galstenen gevormd worden. Deze gaan de galwegen in de lever verstoppen, en dat heeft ook een zeer nadelig effect op de totaliteit van de spijsvertering. Dat zal de productie van serotonine nadelig beïnvloeden.
De gal is niet van goede kwaliteit en worden de pancreasenzymen niet goed geactiveerd waardoor verteringsprocessen in de twaalfvingerige darm niet evenwichtig verlopen. Het is belangrijk te weten als de lever vervuild is, dat de pancreas eveneens vervuild is en het risico op stofwisselingsziekten gaat stijgen, zoals bijvoorbeeld problemen met de bloedsuikerwaarden en diabetes. Je lichaam grondig zuiveren en ontgiften is al een grote stap die je mag doen om je spijsvertering, darmflora en de slaapkwaliteit te verbeteren en om ziekten en aandoeningen te voorkomen. Vooral de bittere en wrange smaak ondersteunt het ontgiftend werk van de lever en de pancreas.
Kunstmatige zoetstoffen en lightproducten in onze voeding zijn echte boosdoeners betreft het veroorzaken van slapeloosheid. Doordat je met deze synthetische stoffen je eigen lichaamsintelligentie ernstig bedriegt ontstaan er veel stofwisselingsproblemen en oxidatieve stress in de bijnieren en de schildklier. Er ontstaat een grote verstoring in de hormoonhuishouding en de productie van melatonine komt eveneens in het gedrang. Alle organen en endocriene klieren worden overspoeld door adrenaline van de bijnieren die overmatig reageren op de synthetische zoetmiddelen en lightproducten. Dit geldt ook bij gebruik van medicijnen, antibiotica, zonnebrandmiddelen en chemische toevoegingen aan ons voedsel. De toxiciteit van deze zaken geven bijwerkingen en verstoren tevens de spijsvertering en de slaapkwaliteit. Lees aandachtig de bijsluiter van medicijnen en praat er met je arts over.
Lichaam zuiveren en ontgiften gaat altijd samen met het cultiveren van emotionele stabiliteit. Als je met emotionele trauma’s en emoties blijft zitten, denk maar verdriet, kwaadheid, minderwaardigheidsgevoel, irritatie, frustratie, machteloosheid, slachtofferschap, woede enzovoort zal je spijsvertering het steeds opnieuw laten afweten. In het emotionele systeem in de hersenen zit de pijnappelklier die de serotonine omzet in een melatonineproductie. De pijnappelklier is onderhevig aan emoties. Positieve emoties stimuleren de spijsvertering, maar negatieve emoties en biologische conflicten zullen op hun beurt de spijsvertering negatief beïnvloeden. Laat je helpen om emotioneel evenwicht te cultiveren.
Het bedrieglijke effect van stimulerende middelen.
Roken, alcohol, koffie en stimulerende middelen zijn een aanleiding tot de ontwikkeling van chronische vermoeidheid en slapeloosheid. Wordt bewust als je deze dingen gebruikt omdat je energietekort ervaart in je leven, dat dit energietekort veroorzaakt wordt door opgestapelde toxines en afvalstoffen in je darmen en dat veroorzaakt slapeloosheid. Als je aan slapeloosheid lijdt is het verstandig om zoveel mogelijk in de zon te lopen, ook tijdens de winter. Zonlicht zorgt er namelijk voor dat je veel beter zult gaan voelen, het lichaam is gemaakt om in de zon te lopen.
Doe het verstandig, niet liggen in de zon, maar steeds in beweging blijven en als de zon prikt op de huid, zoek de schaduw op, luister naar je lichaam. Smeer je nooit in met zonnebrandmiddelen, want dat is een grote bron van sterke vervuiling en toxiciteit van de ontgiftingsorganen. De giftige stoffen en nanodeeltjes van zonnebrandmiddelen worden door de huid opgenomen en komen in de bloedbaan terecht.
De lever en pancreas krijgen het extra te verduren en dit leidt eveneens tot problemen met de spijsvertering en de slaapkwaliteit. De UV stralen van de zon zorgen voor een betere hormoonproductie en geluksgevoel, belangrijke factoren om de pijnappelklier te helpen de productie van melatonine op te starten vanaf de namiddag. De pijnappelklier weet heel goed wanneer het namiddag is, het volgt de dag- en nachtcyclus op, of het circadiaans ritme. Trouwens een betere hormoonproductie zorgt voor een betere stofwisseling en dat doet je vermageren tot je jouw constitutionele lichaamsgewicht hebt bereikt met een betere spierontwikkeling. Dit alles is goed voor de darmflora en je algemene gezondheid.
Tips om je slaapkwaliteit te verbeteren
Ik geef hier enkele tips om je slaapkwaliteit echt te verbeteren, probeer ze echt te integreren in je levensstijl. Zorg voor een rustige en vertrouwde slaapomgeving. Je slaapkamer is geen werkruimte, niet teveel spullen in je slaapkamer. Ook geen stofzuigers. Let erop dat er geen spiegels zijn in je slaapkamer, deze verstoren je diepere slaapkwaliteit. Zorg dat je slaapkamer een temperatuur heeft rond 15 à 16 graden Celsius, het mag nog koeler zijn. Gebruik meer dekens als je het te fris hebt. Het hoofd moet koelere lucht hebben tijdens de slaap. Vermijd het nuttigen van een volledige maaltijd voor het slapengaan. Vermijd bovenal stimulerende producten en frisdranken. Geen blauw licht voor het slapengaan. Dit houdt in om na acht uur ‘s avonds of zelfs vroeger je laptop of gsm niet meer te gebruiken.
Overdag niet slapen, een dutje na het middagmaal kan wel als je maar niet inslaapt. Houd een vast slaapritme aan en tracht je altijd te ontspannen. Verwijder stoorzenders zoals een telefoon bijvoorbeeld. Zorg overdag voor een juiste lichaamsvriendelijke lichaamsbeweging, geen uitputtende dingen doen of zware competitie. Dit is een aanslag op de werking van de bijnieren.
De bedkwaliteit is ook een punt dat veel vergeten wordt. De bedkwaliteit moet altijd comfortabel zijn. Denk ook aan je matras, voorkom drukpunten op je lichaam als je slaapt. Laat ‘s morgens de zon binnen en verlucht de ruimte elke dag. Geniet van je leven en zoek overdag de zon en de buitenlucht op. Vermijd zoveel mogelijk het kunstlicht. Neem meer voeding met een hoog tryptofaangehalte, zoals biologische zongerijpte vruchten, bananen, wortel en knolgewassen in oorspronkelijke staat.
Veel specerijen bevatten ook veel tryptofaan, denk maar aan kaneel, saffraan en kurkuma bijvoorbeeld. Zorg dat je ‘s avonds voldoende bent afgekoeld, zeker belangrijk tijdens aanhoudende warme perioden. Doe dus geen inspanning net voor het slapengaan, dat verhit je lichaam nog meer terwijl het juist een beetje moet afkoelen om goed in te kunnen slapen.
Sta steeds meteen op als je wakker wordt. Eet veel verzadigde vetten waaronder zuivere kokosvet of geklaarde boter. Geklaarde boter bevat tevens basisstoffen voor de productie van gamma amino boterzuur of gaba. Deze neurotransmitter neemt uitwendige prikkels weg en dat geeft rust in het hoofd. Trouwens, gezonde verzadigde vetten zijn een must voor de darmflora. Dit in tegenstelling tot de geraffineerde oliën die in elke supermarkt te koop worden aangeboden en een overgroei van destructieve organismen veroorzaakt. Dit wordt gevolgd door grote spijsverteringsproblemen en een verslechterende slaapkwaliteit. Consumeer voldoende aminozuren uit zongerijpte biologische voeding. Denk maar aan granen, behalve tarwe, zaden, noten, bladgroenten, peulvruchten, hennepzaad enzovoort. Het lichaam maakt uit deze voeding zelf lichaamseigen eiwitten aan. Deze eiwitten verteren beter en dat stimuleert evenwichtige stofwisselingsprocessen in het lichaam. De grootste dieren op onze planeet zijn ook planteneters. Probeer eveneens te stoppen met roken, want roken verstoort de maagwerking.
Knuffelen, een schouderklopje en affectie stimuleert de productie van oxytocine, dit stimuleert de pijnappelklier en dat maakt je gelukkiger, en zorgt voor een betere slaapkwaliteit. Zorg voor goede relaties en vriendschappen. Het is belangrijk dat je met te vertrouwen personen omgaat, en volg eveneens je intuïtie.
Doe iets aan je emotionele onbalans, laat je helpen of begeleiden.
Doe werk dat je graag doet, dat aan je hart ligt. Doe niet aan multitask, schrijf op wat je nog zou moeten doen, maar ook niet te veel. Dit voorkomt als je in je bed ligt dat je opeens heldere gedachten krijgt van hetgeen je nog zou moeten doen. Probeer je steeds te omringen met positieve mensen. Ga verstandig om met je emoties – zorg ervoor dat ze jou niet kunnen verlammen- en vermijd mensen die je energie leegzuigen en negatief zijn. Negatieve emoties afreageren door bijvoorbeeld een stok stuk te slaan op een steen geeft rust en ontspanning. Vermijd om naar het slecht nieuws in het nieuwsbericht te kijken, alsook in kranten en andere negatieve zaken in de media. Gedoog niet langer wat je niet echt wilt, en niets hoeft volledig perfect te zijn.
Doe meer dingen die je echt leuk vindt en je creativiteit een boost geven, dit geeft je een goed gevoel. Maak er dan ook tijd voor, dit is echt belangrijk. Zorg ervoor om elke dag jezelf wat tijd te gunnen om te ontspannen, plan dit in je agenda, anders kom je nooit tot rust, als je steeds deadlines probeert te halen leidt dit tot een verstoorde slaap. Het put tevens je bijnieren en de pancreas uit. Voldoende slaap is belangrijk voor het goed functioneren van lichaam en geest en geeft de algemene gezondheid een krachtige boost.
De diepteslaap, een belangrijke fase in de slaap
De uren voor middernacht zijn zeer belangrijk, volgens het zonneuur. Tijdens de twee uren voor middernacht vinden de belangrijkste processen voor vernieuwing en zuivering plaats. En in deze periode komt de diepteslaap voor of de genaamde schoonheidsslaap. Diepe slaap duurt ongeveer een uur, meestal van 23.00 tot 24.00 uur – volgens het zonneuur. Het verschilt wel een beetje van persoon tot persoon. Deze slaap is droomloos en wordt ook gekenmerkt door een daling van zuurstofopname van ongeveer 8%. Het gevolg is dat het lichaam zeer diep kan ontspannen en rusten. Deze fysiologische rust is tot 3 x intenser dan de slaap na middernacht als de zuurstofopname weer begint te stijgen.
Deze diepteslaap is verantwoordelijk voor de aanmaak van groeihormonen, die voor het herstel en celvernieuwing van ons lichaam zorgen en ons jong en gezond houden.
Wordt de diepteslaap regelmatig onderbroken – te laat naar bed -, dan komt de productie van deze groeihormonen in het gedrang waardoor men sneller gaat verouderen. Worden deze groeihormonen op de juiste tijd – tijdens de diepteslaap – en in de juiste hoeveelheden aangemaakt, dan houden ze het lichaam jong en vitaal op elke leeftijd. Diepteslaap ontstaat als je tenminste twee uur voor middernacht naar bed gaat. Als je deze slaap regelmatig mist, zullen je lichaam en geest beginnen lijden aan oververmoeidheid. Dit geeft ook slapeloosheid tot gevolg. De bijnieren produceren in de uren voor middernacht meer cortisol voor energie. Deze energie is bedoeld om impressies van de dag en emoties te verwerken en het herstel van het lichaam te stimuleren samen met het ontgiften in het bloed. Echter als je niet slaapt tijdens deze uren voor middernacht, ga je deze energie gebruiken om activiteiten te doen. Dat is de reden dat men zich ‘s avonds laat opeens weer helder en wakker voelt. Overdag vermoeidheid en zwaarte en dan ‘s avonds ineens energie. Herkenbaar?
Na verloop van tijd leidt dit tot oververmoeidheid. Deze oververmoeidheid samen met ons hectische leven. Stress, angst en negatieve emoties zijn de oorzaak dat bijnieren uitputten en zullen de diepteslaap nog meer gaan verstoren waardoor je in een neerwaartse spiraal terechtkomt van slecht slapen en tekort aan de noodzakelijke groeihormonen. En dat doet je verouderen.
Gevolg : je spijsvertering en pancreas worden continu verstoort door het teveel aan cortisol en adrenaline, waardoor de productie van serotonine verstoort wordt. Er wordt veel cortisol en cholesterol geproduceerd in de buitenste laag van de bijnierschors en afgegeven als je onder stress staat. Dit is om de oxidatieve werking teniet te doen van de zich opstapelende toxines en afvalstoffen om de gezonde lichaamscellen te beschermen. Maar ondertussen verlies je steeds meer energie. Het gevolg is dat je kunstmatig energie wilt opwekken en in stand houden door jezelf te verleiden met energiedranken en stimulerende middelen zoals koffie, thee, . alcohol, cafeïne houdende dranken, sigaretten, drugs, frisdrank, grote hoeveelheden suiker enzovoort.
Maar dit is allemaal kunstmatig en dat doet het lichaam verder uitputten, en wanneer de energiereserves van het lichaam uitgeput zijn, wordt het risico op chronische vermoeidheid zeer groot en zullen al deze stimulerende middelen niet meer werken en je lichaam verder vergiftigen en uitputten. Vermoeidheid is een belangrijke oorzaak van al onze huidige welvaartsziekten. Dit wordt mede veroorzaakt omdat onze huidige levenswijze de dagelijkse routine niet respecteert met alle gevolgen vandien, waaronder een verstoring van de groeihormonen. Als je moe bent, is in feite elke lichaamscel moe, er is tekort aan energie en je lichaam kan niet meer functioneren zoals het hoort. Het hart, de organen van de spijsvertering, de hersenen, de longen enzovoort kunnen niet goed functioneren. Ook word je geestelijk vermoeid.
Het belang van de groeihormonen
Als je vermoeid bent, dan krijgen je hersenen niet meer voldoende water, glucose, lichaamseiwitten of aminozuren en zuurstof. Het zijn juist deze stoffen die je hersenen het meeste nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Dit leidt tot meer vermoeidheid en het ontstaan van ontelbare problemen in lichaam en geest. Ook je gedrag gaat veranderen, meestal in negatieve zin. ‘s Nachts werken of tijdens de nacht met de auto rijden verhoogt het risico op ongevallen sterk. Kijk maar naar de statistieken. Een tekort aan groeihormonen is een aanslag op je algemene gezondheid. Je gezondheid vermindert aanzienlijk, waardoor je vatbaarder wordt voor ziekten. Je wordt gevoeliger voor angsten, en andere biologische schokken die ziekmakend zijn. De algemene gezondheid kan niet efficiënt werken en is ook niet in staat om toxines op te ruimen in het lichaam.
Het risico groeit om chronische aandoeningen te ontwikkelen. Een tekort aan groeihormonen heeft ook een invloed op de capaciteit van weefsels om insuline op te nemen. En dit kan aanleiding zijn tot het ontwikkelen van suikerziekte. Ook zwaarlijvigheid wordt mede veroorzaakt door een gebrek aan groeihormonen die de stofwisseling mee reguleren. Samen met een verminderde werking van de spijsvertering neemt de kans op obesitas toe. Weet ook dat het lichaam met onverteerde voeding niets kan doen en verplicht wordt om het op te slaan samen met de afvalstoffen die door de slechte spijsvertering worden gevormd. Bij een voldoende slaap met een goede diepteslaap is het lichaam in staat alle processen goed te laten verlopen, incluis de hormonen die je bloeddruk stabiel houden. Een tekort aan slaap leidt eveneens tot hoge bloeddruk en cardiovasculaire aandoeningen. Weet dat bij elke aandoening er ook een specifieke biologische schok aan voorafgaat, zie de Germaanse geneeskunde.
Conclusie: de uren voor twaalf tellen dubbel en hebben een zeer gunstig effect op de algehele gezondheidstoestand van lichaam en geest.
Hoe is dat voor moeders met jonge kinderen die vaak ‘s nachts uit bed moeten?
Nachtelijk ouderschap kan slopend zijn, en je bent zeker niet alleen. Dus vergeet jezelf niet! Je kunt afwisselen met je partner, slaap uit, ga vroeg slapen, slaap samen, en vooral probeer niet te dubben of te piekeren, want dat tast het vermogen aan om zelf weer in slaap te vallen. Maak het jezelf zo makkelijk en comfortabel mogelijk. Je kan het nachtleven van je kind proberen te bufferen door te voldoen aan zijn of haar behoeftes tijdens de dag. Dit betekent: extra volwaardig eten en drinken, contact en aanwezigheid, je baby het gevoel van veiligheid geven, en responsiviteit of wat aandacht voor bezorgdheden bij oudere kinderen. Voor het overige is het wat het is: je kind heeft je gewoon nodig en dat is niet hetzelfde als verwennen. Een kind verwen je niet met aandacht. Ook niet ‘s nachts.
Echte volwaardige voeding is een must, een zeer jonge baby zal beter slapen als hij of zij de borst krijgt. Volwaardige voeding zorgt ervoor dat er minder schommelingen zijn in de bloedwaarden waardoor de baby beter doorslaapt. Ondanks dit kan de baby nog weleens wakker worden. Ik heb geen duidelijk antwoordt om welke reden de baby niet goed slaapt. Jij als ouder kent je kind het beste en kan het beste inschatten waar je kind nood aan heeft. Duidelijkheid en consequent reageren is voor jonge baby’s en kinderen belangrijk. Ook als het om doorslapen gaat. Hanteer daarom steeds dezelfde strategie en houd deze vol. Jouw reactie wordt voor je peuter voorspelbaar en dat geeft zekerheid. Doorslapen heeft daarom met zelfvertrouwen en vertrouwen in de wereld te maken. Als je baby wakker wordt, moet hij een veilig en vertrouwd gevoel hebben om terug te kunnen slapen. Dit geldt ook voor de ouder. Creëer een veilige, vertrouwde slaapomgeving. Voor jezelf als ouder mag je echt overdag zorgen voor rust en regelmaat, en bij het slapen gaan zo weinig mogelijk prikkels.
Hoe maak je meer melatonine aan?

De hoeveelheid melatonine die het lichaam produceert als het nacht is, is afhankelijk van de hoeveelheid serotonine die het lichaam heeft geproduceerd tijdens de dag toen het nog licht was. Als het licht afneemt wordt de serotonine afgebroken en tot melatonine omgevormd, op voorwaarde dat je ogen dicht zijn en er geen kunstlicht of blauw licht van gsm, tv of laptops is, anders kan de pijnappelklier onvoldoende melatonine aanmaken.
Uiterst interessant is om te weten dat goede voeding volgens jouw constitutie en een goed werkende spijsvertering cruciaal is voor de opname van tryptofaam waaruit serotonine geproduceerd wordt. Meer dan 95% serotonine wordt geïnitieerd in het slijmvlies van de dikke darm. Deze dikke darm-hersenen connectie laat je zien hoe belangrijk het is om je hele spijsvertering te koesteren voor het totale gevoel van welbevinden en gezondheid van zowel je lichaam als je geest en vice versa.
Besluit: de afnemende of toenemende niveaus van melatonine en serotonine geven de lichaamsweefsels aan of het buiten het lichaam dag of nacht is en of de lichaamscellen juist actiever moeten worden of in rust moeten gaan. De melatonine en serotonine cycli zijn totaal afhankelijk van elkaar en worden accuraat bestuurd door onze veranderende omgeving.
Dit fantastisch ingewikkeld en ingenieus systeem dat gestuurd wordt door deze hormonen en neurotransmitters stelt het lichaam in staat al zijn functies synchroon te laten verlopen met de ritmische veranderingen in de natuur en het universum.
Hormoon komt uit het Grieks en wil zeggen aandrijfstof. Dat is de grote reden dat de gezondheid van elke lichaamscel afhangt van de mate waarin we ons lichaam toestaan om synchroon en in harmonie met het dag- en nachtritme te leven. Als je deze onuitgesproken wetten van de ritmische veranderingen van de natuur negeert en er tegenin leeft, ontstaat er disbalans en kunnen je lichaam en geest niet meer in evenwicht met elkaar functioneren.
Iedere afwijking van het circadiaans ritme veroorzaakt een abnormaal tekort van de hormonen serotonine en melatonine en dit veroorzaakt eveneens spijsverteringsproblemen en bijnieruitputting en vice versa. Deze hormonale onbalans creëert op zijn beurt verstoringen in andere hormonale cycli, zoals de werking van de lever, de nieren, de hersenen. We raken nog meer vervreemd van ons lichaam en zijn cyclische processen. We komen in een vicieuze cirkel terecht. Langzaam maar zeker worden spijsvertering, stofwisseling en de totale hormoonhuishouding verstoord. Emotioneel worden we instabieler en gemakkelijker prikkelbaar. Zo ontstaan er veel toxines. Plotseling zijn we ziek. Wie herkent dat?
De endocriene klieren – hormoonhuishouding – regelen de voortplanting, celgroei, lichaamstemperatuur, bloeddruk, motorische activiteit, algemene gezondheid, eetlust en talloze andere vitale functies. Deze zijn allemaal afhankelijk van een regelmatige melatoninecyclus, dat op zijn beurt weer afhankelijk is van het feit of het lichaam in staat is om harmonieus en synchroon met de ritmes van de natuur en het universum te leven. WAT KIES JE?
Op tijd gaan slapen betekent dus ook je lichaam de kans geven zichzelf te zuiveren en ontgiften. De lever heeft als taak om de opgenomen voedingsstoffen lichaamseigen te maken. De voeding wordt omgezet tot warmte en kracht, nodig voor lichamelijke en geestelijke activiteiten. Zo wordt het lichaam opgebouwd en onderhouden. De nieren hebben als taak om het teveel aan urinezuur en andere zuren uit te scheiden. Lever en nieren worden geregenereerd tijdens de diepteslaap. De lever is het meest actief tijdens de nacht en zorgt er dan voor dat de afvalstoffen in het bloed geëlimineerd worden en naar de dikke darm kunnen afgevoerd worden. De lever zuivert het bloed en houdt alle vloeistoffen in het lichaam zuiver en in balans, dit in samenwerking met de nieren, de milt, bijnieren en de totale spijsvertering. En dit alles helpt het lichaam om een stabiele bloeddruk te handhaven.

De lever is het meest actief tijdens de nacht
De lever is het meest actief als hij het meeste bloed krijgt en dat gebeurt tijdens de diepteslaap van 22.00 uur tot middernacht. Ook de tijd dat de groeihormonen aangemaakt worden om het lichaam te herstellen en te verjongen. Tijdens deze diepteslaap gaat het grootste deel van het bloed dat achteraan in de hersenen bevindt naar de lever om daar gezuiverd en verrijkt te worden met lichaamseigen gemaakte voedingstoffen uit de spijsvertering. Dit geldt zowel voor het bloedplasma als de rode en witte bloedcellen. Belangrijk voor het verjongingsproces tijdens de celdeling!
Als je tijdens deze periode geestelijk en/of fysiek actief bent, ontvangt de lever niet genoeg bloed om goed te kunnen functioneren. Tegelijkertijd is de lever dan ook niet in staat om het bloed te zuiveren. Het gevolg is dat de concentratie van afvalstoffen en toxinen in het bloed begint te stijgen. Het bloedplasma, waaruit de cellen en weefsels hun voeding opnemen, bevloeien alle lichaamsweefsels. Als er toxines in het bloedplasma aanwezig zijn wordt dit in het hele lichaam verspreid, en beginnen ze zich vast te zetten in de bindweefsels, cellulaire vloeistoffen en vetweefsels van organen waardoor deze verder gaan verzuren.
Als het lichaam dit niet kan ontgiften door bijvoorbeeld biologische schokken, ontstaat weefselbeschadiging, zelfs in de lever en andere ontgiftingsorganen. Na verloop van tijd gaan de gifstoffen steeds dieper in de weefsels door, met ziekte tot gevolg. Hetzelfde geldt voor het lymfesysteem. De lymfe speelt ook een zeer grote rol om afvalstoffen af te voeren en de algemene gezondheid te ondersteunen. Maar bij verstoppingen in de lymfe ontstaan ontstekingsreacties.
Veel toxines in het bloed leiden tot meer afgifte van stresshormonen, concentratieproblemen, vermoeidheid, schade aan de bloedvaten en hartspieren.
Toxines zijn giftig en verstoren de normale functies van de cellen en organen, toxines gaan zich verenigen met lichaamscellen, hebben verkeerde informatie voor de cellen, waardoor deze ziek worden. Dus een gebrek aan de diepteslaap veroorzaakt slechte leverwerking. De lever is niet meer in staat om dagelijks de toxines uit het bloed te neutraliseren. Hart- en vaatziekten, kanker en diabetes zijn hier ook het gevolg van. Tijdens de diepteslaap krijgt de lever voldoende energie die hij nodig heeft voor fundamentele activiteiten om de lichaamsfuncties optimaal te laten verlopen. Dit draagt bij tot een gezond, vitaal en jong lichaam.
Vergeet het punt niet dat de bijnieren ‘s avonds laat extra cortisol produceren. Cortisol is nodig voor de opwekking van energie. Maar ‘s avonds laat is deze energie bedoeld om de impressies en emoties van de dag te verwerken. Als je niet slaapt op dat moment, dan ga je deze energie gebruiken om andere activiteiten te doen in plaats van te slapen, dat is de reden dat mensen ‘s avonds laat zich ook niet moe voelen, maar dat put je op den duur uit. Dus de geest kan zich niet ontspannen en met de tijd begint deze geest dol te draaien en lijd je aan slapeloosheid.
Wat is een ideale slaapomgeving?
Belangrijk is dat de slaapomgeving jou daadwerkelijk tot rust brengt. Voor het onderbewuste moet de slaapruimte geconnoteerd zijn aan slapen, dus slaapgezellig maken. Zorg voor goede gordijnen voor een donkere kamer en een comfortabel bed. Vermijd lichtinval door straatverlichting of volle maan. Lichtinval verstoort de slaap. Eveneens de lichtjes van elektronische toestellen en wekkers hebben een nadelige invloed op de kwaliteit van de slaap. Voorkom omgevingsgeluid, gebruik eventueel oordopjes.
Zorg voor een rustige en comfortabele slaapomgeving. Opgeruimd en niet rommelig, anders word je slaap ook rommelig. Houdt de slaapruimte proper! Een goed verduisterde kamer helpt om beter te slapen. Straatlantaarns, nachtlichtjes… elk lichtschijnsel, hoe klein ook, heeft niet alleen een nadelig effect op de kwaliteit van de slaap, maar remt ook nog het nachtelijk herstelproces van alle lichaamscellen.
Wist je trouwens dat daglicht een gunstig effect heeft op het zicht van kinderen en volwassenen, en dat slapen in een donkere kamer ook hetzelfde effect heeft?
Besef dat de ogen enkel kunnen uitrusten als ze alleen maar donker zien. Als de ogen niets zien, dan zien ze zwart, en dit zwart ontspant de ogen. De slaapkamer moet voor de geest een ritueel zijn om te slapen. Een slaapomgeving is geen werkomgeving, geen pc’s, stofzuiger of iets dat aan dagelijkse activiteiten doet denken in de slaapruimte. Vermijd ook stressvolle situaties in de slaapruimte, het gevaar zit er in dat je de stress onbewust gaat linken aan de slaapkamer. De slaapkamer mag eigenlijk een oase van rust zijn.
Eventueel zorgen voor een aangename geur in de slaapruimte doet wonderen.
Vermijd dat je overdag inslaapt, dat werkt verstorend op je hormoonhuishouding.
Doe er alles aan om je te ontspannen en houdt een vast slaapritme aan. Je gelooft het misschien niet, maar onderzoeken hebben uitgewezen dat een te laag cholesterolgehalte – vooral door het gebruik van statines – de nachtrust en doorslapen verstoort. Televisie kijken doet het lichaam zeer veel cholesterol verbruiken. Er ontstaat onrust en stress in de hersenen en bijnieren als de cholesterolwaarden te laag zijn. De hersenen bestaan uit meer dan 10% cholesterol, sommige gebieden van de hersenen bestaan uit 50% cholesterol. En Cholesterol is zeer belangrijk voor het goed functioneren en de bescherming van de zenuwcellen en de slaapkwaliteit.
Nog een tip. Beter om na het opstaan te douchen, de afvalstoffen die tijdens de nacht je huid verlaten zijn dan mooi weg. ‘s Avonds een douche nemen maakt je weer wakker.
Hoe het komt dat je tijdens de nacht wakker wordt en de slaap niet meer kunt vatten.
Naast een ontregelde lichaamsklok veroorzaakt door onregelmatige levensstijl en verstoorde hormoonhuishouding is de circulatie van toxines in je lichaam de grote oorzaak van slaapproblemen. Vele toxines zijn het gevolg van een slecht werkende spijsvertering, chemische stoffen, medicijnen, maar ook door op de verkeerde uren te eten, te zware maaltijden eten of eten vlak voor het slapengaan. Deze toxines kunnen net als alcohol door de bloedhersenbarrière doorbreken en zelfs hersenbeschadiging veroorzaken.
Om deze hersenschade zoveel mogelijk te voorkomen, moet het lichaam deze toxines verdunnen. Dat gebeurt door de hersenen zoveel mogelijk bloed te laten vasthouden. Om dit te kunnen doen, moet je wakker blijven of wakker worden als de toxines geconcentreerd worden. Dit gebeurt meestal na middernacht. Tijdens onze zomerperiode is middernacht om twee uur. Zoals gewoonlijk weet je lichaam steeds wat het beste is voor jou. Het lichaam is steeds gericht op overleving en zal door je wakker te houden ‘s nachts de concentratie toxines verdunnen om beschadiging aan het hersenweefsel te voorkomen. Je zult je de dag nadien natuurlijk niet al te best voelen. Ontgiften en zuiveren van je lichaam is de beste preventie tegen alle aandoeningen die we kennen. Het lichaam zuiveren en ontgiften is dus de dagelijkse boodschap.
Negatieve emoties zijn eveneens een grote bron van zeer giftige toxines. Neuropeptiden met een negatieve lading zijn echt niet gunstig voor het goed functioneren van alle lichaamsweefsels en fysiologische stelsels. Dat verstoort de slaap eveneens in ernstige mate en werkt uitputtend op de bijnieren en de gehele hormoonhuishouding. De algemene gezondheid zal sowieso verzwakken.
Responses