Verdieping op de spijsvertering

Om allerlei aandoeningen en problemen van het spijsverteringskanaal aan te pakken en te genezen is het natuurlijk belangrijk dat je begrijpt hoe ze ontstaan zijn. Met deze kennis kunnen we dan verder en vele aandoeningen voorkomen.

1 Het belang van goed kauwen en de speekselvorming

Ik kan het niet genoeg herhalen, een goede spijsvertering verkrijg je pas als je voldoende speekselvorming hebt. Tekort aan speeksel ligt aan de basis van spijsverteringsproblemen en verergert chronische aandoeningen van het spijsverteringskanaal. Het is natuurlijk niet de enige factor, maar wel een belangrijke.

De spijsvertering kan pas goed werken als je voldoende kauwt omdat je geniet van je voedsel. Je wilt elke hap zoveel mogelijk ronddraaien in je mond om alle smaaksensaties eruit te halen. Op die manier kan je lichaam meegenieten van het voedsel en zal de spijsvertering geoptimaliseerd worden.

Dus hoe meer je kauwt en geniet, hoe meer speekselvorming. Speeksel bevat amylase, een enzym dat zich richt om koolhydraten te splitsen.

Als het voedsel goed gekauwd wordt, dan word je voedsel goed bevochtigd door speeksel. Er is meer productie van maagsappen en maagenzymen. Deze sappen dringen gemakkelijker in de voedselbrij omdat deze fijn gekauwd is. Dat is belangrijk om de vertering op te starten.

Als het voedsel verzadigd is met voldoende speeksel, maagsappen en -enzymen gaat het in kleine stroompjes naar de twaalfvingerige darm. Enzymen van de pancreas en de gal van de lever stromen in het duodenum of de twaalfvingerige darm, om de voedselvertering verder te stimuleren.

Het voedsel verteert nog een beetje in de dunne darm waar reeds vele voedingstoffen opgenomen worden. Op deze wijze ontvangt de dikke darm verteert voedsel. Als het verteert voedsel de dikke darm binnenstroomt, wordt het geënt met de darmflora afkomstig van de appendicitis. Dankzij de darmflora kunnen de laatste voedingsstoffen en water worden opgenomen.

Een goed werkende darmflora geeft stoelgang dat blijft drijven op het water en deze stinkt niet! Dat is de graadmeter van je goede gezondheid, je hebt een licht en aangenaam gevoel in de buik met een goede intuïtieve ontwikkeling, want deze zit toevallig ook in de buik. Als de voeding niet goed verteerd in de darmen terechtkomt, krijg je overgroei van bepaalde organismen waardoor spijsverteringsproblemen ontstaan.

Ben je je bewust wat er met je voedsel gebeurt als het in je spijsverteringsstelsel is terechtgekomen? Het spijsverteringssysteem is een wonder, we nemen een hap voedsel, kauwen het en slikken het door. De spijsvertering verwerkt dit en wat we niet nodig hebben wordt gewoon uitgescheiden.

Ons lichaam neemt voedingstoffen op en iedereen weet dat dit proces soms niet goed verloopt met buikpijn, darmproblemen en zelfs erger. Bijna alle ziekten die we kennen hebben een correlatie dat begint in de spijsvertering.

Als je een biologische schok oploopt dat de geest verward, begint de spijsvertering minder goed te werken omdat de spijsvertering aangestuurd wordt door het emotionele centrum waar ook de biologische schok inslaat. Ben je echt stressvol en gedesoriënteerd door een schok, dan is het beter om niet te eten.

Geef daarom aandacht aan wat je eet, en aandacht aan je geestelijke conditie, heb je problemen, doe er iets aan. Je bent het waard om jezelf liefdevol te behandelen. Ontspan je als je gaat eten, geniet van je eten en vooral goed kauwen voor de speekselvorming en een goede start te geven aan de spijsvertering van je voedsel. Je darmen zijn zeer belangrijk voor je gezondheid.

Een gezond spijsverteringssysteem is de STARTPLEK op weg naar genezing.

2 Het begin van spijsverteringsproblemen: onopgeloste emotionele zaken

Tegenwoordig heeft één derde, en misschien zelfs meer, van de bevolking klachten over de darmwerking. Er zijn zeer veel oorzaken die al dan niet ook nog eens cumuleren met elkaar. De gehele spijsvertering is afhankelijk van het emotionele centrum in de hersenen ofwel het limbisch systeem. De geest instrueert het lichaam en de spijsvertering. De belangrijkste oorzaken van spijsverteringsproblemen zijn te zoeken in het metafysische emotionele aspect waardoor de voeding niet goed kan verteren.

Continu industrieel bewerkt voedsel consumeren leidt eveneens naar vele problemen met de spijsvertering. Op de verkeerde uren eten – zoals een maaltijd voor middernacht – en eten als het voorgaande nog niet is verteerd, heeft ook een negatieve impact op de totaliteit van de spijsvertering.

Maar deze zaken gebeuren juist omdat we emotionele problemen hebben. Iemand die echt emotioneel in evenwicht is zal veel gemakkelijker de natuurlijke ritmen kunnen volgen en vooral luisteren naar zijn lichaam en de lichamelijke instructies opvolgen. Mensen die emotioneel in evenwicht zijn hebben meer energie waardoor ze gemakkelijker goede voeding kunnen klaarmaken.

Mensen die een biologische schok hebben opgelopen hebben de energie nodig om het conflict op te lossen. dat is de reden dat deze mensen onbedoeld, onbewust en onopzettelijk kiezen voor gemakkelijke kant- en klare maaltijden die in de fabriek zijn geprepareerd, maar niet zo gezond zijn.

Als de kwaliteit van de sappen en enzymen van de maag en de pancreas ondermaats is, omdat je met een conflict in de geest bezig bent, kan het beste voedsel schadelijk worden voor je gezondheid. Het betekent dat het voedsel de laatste stappen van vertering niet kan ondergaan waardoor het onvoldoende of zelfs niet verteerd in de dikke darm terechtkomt.

De dunne darm kan hieruit weinig voedingsstoffen opnemen. In feite is dit voedsel afval geworden. bacteriën gaan er zich op storten omdat het hun natuurlijke taak is om afvalstoffen op te ruimen. Het is per slot van rekening 37°C in het lichaam met vochtige omstandigheden. Onverteerd voedsel ondergaat dan snel een chemisch proces dat vergisting en verrotting heet.

Daarbij worden toxines en giftige gassen gevormd die het darmslijmvlies van de dunne en dikke darm sterk zullen irriteren. De opname- en verbeteringscapaciteit zal sterk verminderen. In dit stadium veranderd voedsel in vergif. En dat kan reeds in de maag of de dunne darm beginnen.

De dunne darm heeft een diameter van een grote teen. De dunne darm heeft een mentale tegenhanger dat we de zetel van het onderbewuste kunnen noemen. De opgeslagen herinneringen, verborgen overtuigingen en trauma’s van ons onderbewuste, biologische conflicten dus, hebben een sterke invloed op onze gedachten, emoties, verlangens en ons gedrag.

Met andere woorden: als je jezelf vaak boos, schuldig, ontdaan, ongelukkig, angstig voelt, lijdt je niet alleen aan een mentale indigestie, maar ook aan een lichamelijke indigestie. Herkennen jullie dit?

De onbalans in de dunne darm wordt gekarakteriseerd door het vasthouden van onverwerkte emotionele zaken. In feite maakt het niet uit of het om onverteerd voedsel of onopgeloste emotionele problemen gaat. Het onbewuste is niet in staat beide te onderscheiden. Het gehele limbische systeem ofwel het emotionele systeem in onze hersenen is verbonden met het gehele spijsverteringsproces.

Dus niet alleen ons voedsel moet goed verteerd worden, al onze emoties en gedachten moeten ook verteerd of verwerkt worden om het lichaam geen verdere schade te berokkenen. Heb je al eens gehoord van het “onderbuikgevoel”? Uitdrukkingen zoals ‘het ligt zwaar op mijn maag’, ‘ergens de buik van vol hebben’, ‘vlinders in de buik’ enzovoort. Allemaal uitdrukkingen in relatie met spijsverteringsproblemen.

We kunnen er niet omheen dat er spirituele en metafysische factoren bij de spijsvertering zijn betrokken.

Onverwerkte gedachten en emoties als gevolg van biologische conflicten kunnen het lichaam en in het bijzonder de spijsvertering volledig vergiftigen. Alle darmklachten hebben een onderliggende emotionele lading – dat kunnen bewuste zaken zijn, maar meestal onbewust in de vorm van blinde vlekken. Onthoud: Je kracht zit in de buik!

Negatieve emoties, trauma’s en biologische conflicten kunnen opgesloten zitten in het geheugen van de dunne darm terwijl we er niets van merken, buiten de ervaring dat de spijsvertering niet optimaal werkt en we lijden aan energietekort.

Triggers uit je denken en waarnemingen dat je opneemt uit de buitenwereld, kunnen door het onderbewuste gekoppeld worden aan oudere trauma’s waardoor ze recidiverende effecten creëren. Dat is dikwijls de druppel die de emmer doet overlopen, zij zorgen dat deze emoties plotseling tot uiting kunnen komen.

Dat verstoort de spijsvertering enorm en dat is natuurlijk zeer schadelijk voor je individualiteit en je lichaam. Een slecht functionerende spijsvertering vormt een grote belemmering voor jouw intuïtieve ontwikkeling.

Herkennen jullie dat? MAAR= Echter het verbond tussen lichaam en geest werkt ook omgekeerd. Het eten van industrieel bewerkt voedsel vol additieven, E-nummers, smaakversterkers, geraffineerde zaken zoals suikers en oliën en andere chemische zaken die voor voedsel moeten doorgaan gaan de spijsvertering verzwakken, en dan begin je giftig afval op te slaan in je darmen en de lymfe.

Dat is de correlatie met de biologische conflicten die effect hebben op je spijsvertering. Het begin van spijsverteringsproblemen. Op deze wijze heb je minder energie voor de geest om dagelijks impressies te verwerken. Je wordt feitelijk juist gevoeliger voor nieuwe conflicten en schokken. Zo krijg je een neerwaartse spiraal.

De darmflora maakt voor 75% deel uit van de algemene gezondheid, veel alternatieve geneeswijzen weten dit, ook de ayurveda en de Germaanse geneeswijze. De darmen en de darmflora zijn betrokken bij natuurlijke ontgiftings- en zuiveringsprocessen van het lichaam.

80% van de lymfe is verbonden met de darmen. Er kunnen tussen de 75 en 125 biljoen bacteriën zitten in onze spijsvertering, ons lichaam bestaat uit meer bacteriën dan lichaamscellen.

Wanneer er niet verstandig mee wordt omgegaan kan de darmflora ernstig beschadigd worden door overgroei van bepaalde microben die vervolgens als ziekteverwekkers worden gezien.

Maar dat klopt dus niet, je hebt eerst problemen met de spijsvertering als gevolg van emotionele zaken die niet opgelost zijn en dan pas verschijnt een microbiële overgroei die de taak heeft om afval op te ruimen. Ik denk hierbij aan Streptokokken A en B die juist een functie hebben om bepaalde eiwitten te ontbinden dat het lichaam zelf niet kan ontbinden.

Of gisten die feitelijk het darmslijmvlies beschermen tegen irritatie veroorzaakt door toxines, en kunnen uitgroeien tot schimmels. Buiten microben heb je ook exosomen of globulines die verkeerdelijk als virussen worden gezien. Probeer te begrijpen dat microben en exosomen een natuurlijke taak hebben om beschadigde weefsels te herstellen en te ontgiften.

Er is in het lichaam een soort samenwerking met deze micro-organismen. Precies deze dynamische samenwerking kan verstoort worden door opstapeling van toxische belasting als gevolg van spijsverteringsproblemen veroorzaakt door biologische schokken en emotionele instabiliteit. Onthoud: microben staan altijd ten dienste van hogere levensvormen.

Door extra zorg te dragen voor je spijsvertering onderhoud je de darmflora, zodat je voldoende van de heilzame bacteriën en gisten van schimmels hebt die je voeding echt gaan verteren en je lichaam voorzien van voeding en energie.

Gezondheid gaat om evenwicht! Niet alleen fysiek, maar ook evenwicht in de geest.

Het menselijke lichaam is steeds op zoek naar evenwicht!! Dat is misschien wel de grootste werkelijke kracht achter genezing die we bezitten om ons weer gezond te maken.

De spijsvertering is onze belangrijkste ontgifter van ons lichaam. Het is onze lichamelijke genezer, en ook ons geestelijk genezingssysteem om emoties te verwerken en op te lossen. Biologische conflicten, trauma’s, negatieve emoties kunnen de algemene gezondheid met zijn detoxsysteem gemakkelijk overbelasten.

Aanwezigheid van onverteerde voeding waar bacteriën en schimmels zich gaan storten, creëren veel toxische stoffen, en de giftige stoffen van de industrieel bewerkte voeding richten veel schade aan in het lichaam. Gifstoffen zijn in eerste instantie niet ziekmakend, enkele verzwakkend.

Door deze verzwakking kan er een opstapeling van toxines ontstaan die de tolerantie van het lichaam tegen gifstoffen overschrijdt. Dat veroorzaakt een intoxicatie schok en deze is wel ziekmakend. De aanwezigheid van giftige stoffen in de darmen geeft aanleiding tot nervositeit, slaapproblemen, hyperactiviteit, negatieve emoties of ander emotioneel gedrag zoals het letterlijk vasthouden van verdriet.

Er ontstaat een vicieuze cirkel, want negatieve gedachten produceren nog meer giftige stoffen in de darmen.

Door stress-situaties, met darmproblemen, zal de thymus krimpen tot minder dan de helft van zijn oorspronkelijke grootte. De thymus of zwezerik is een belangrijk onderdeel van onze algemene gezondheid met zijn detoxsysteem en recyclingssysteem.

Het lichaam kan niet anders dan structurele veranderingen op weefselniveau te creëren om te kunnen overleven tijdens de conflictueuze toestand, als gevolg van een biologische schok die de spijsvertering ook verzwakt. Dit resulteert in vatbaarheid voor ziekten, van een ordinaire verkoudheid tot een levensbedreigende kanker.

Tegenwoordig neemt het aantal gevallen van darmkanker zeer snel toe. Verstoppingen in de darmen zijn verantwoordelijk voor honderden ziekten en worden behandeld met medicijnen zonder enige aandacht om de werkelijke oorzaken van deze darmverstoppingen op te lossen.

Logisch dat er uiteindelijk zoveel darmaandoeningen ontstaan zoals kanker, de ziekte van Crohn, Colitis enzovoort. De dikke darm heeft zeer veel reflexpunten die verbonden zijn met alle delen van het lichaam en de zintuigen. Belasting op deze reflexpunten zijn dikwijls oorzaak van migraine of clusterhoofdpijn.

3 Darmklachten voorkomen is beter dan genezen

De eerste stap om darmklachten te verhelpen is de speekselproductie stimuleren. Dat stimuleert de productie en kwaliteit van de enzymen van de maag en de pancreas. De maag is gevoelig voor de wijze dat je eet. Eet je haastig zonder aandacht om van je voedsel te genieten, dan zullen de maagsappen en enzymen van de pancreas van slechte kwaliteit zijn.

Het maagzuurgehalte op peil brengen is natuurlijk ook belangrijk om je spijsvertering te versterken, en net als de darmen zijn de maag en de pancreas of de alvleesklier ook onderhevig aan je emotionele toestand. Klieren produceren maagvloeistoffen en zitten tussen de plooien van de maagwand die boven in de maag aanwezig zijn.

Dit maagzuur bevat enzymen en zoutzuur dat bedoeld is om de voeding te beginnen verteren, voornamelijk de eiwitten. Dit in samenwerking met bacteriën die kunnen overleven in het zure milieu van de maag, ik denk hierbij aan de helicobacter pylori bijvoorbeeld.

Het zoutzuur in de maagsappen breekt eveneens schadelijke stoffen af die in de voeding aanwezig zijn.

De kwaliteit van deze maagsappen en enzymen kunnen aangetast worden door emoties en biologische schokken waardoor voeding niet goed kan verteren. We weten ondertussen dat dit leidt tot een overgroei van micro-organismen dat de darmflora verstoort.

Als je voeding niet goed is gekauwd waardoor er onvoldoende speeksel is geproduceerd, worden er ook niet veel maag- en pancreassappen uitgescheiden. Ik blijf dit herhalen omdat het zo belangrijk is om je voedsel veel en goed te kauwen en ervan te genieten.

Weinig genieten betekent weinig maagsappen dat bovendien niet goed kan binnendringen in het voedsel dat te grof is. Logisch, niet fijn genoeg gemalen en te weinig speeksel. Door veel speeksel kunnen maagsappen beter in de voeding binnenvloeien.

De voeding verteert niet goed en door de warme en vochtige omstandigheden in de maag begint de eerste fase van vergisting en verrotting. Als je dan nog aan territorium ergernis conflicten lijdt, krijg je afname van het ectodermale maagslijmvlies in de kleine kromming van de maag. Het weinige maagzuur kan dan deze plaats enorm irriteren.

Het aangedane maagslijmvlies van de maagwand bevat eiwitten. Bacteriën die in de maagflora aanwezig zijn hebben de taak om eiwitten af te breken. Resultaat is dat deze bacteriën het beschadigd maagslijmvlies gaan opruimen. Zie het artikel over maagontsteking en maagzweren. Ik probeer alleen duidelijk te stellen dat de helicobacter pylori nooit de oorzaak is van maagontstekingen of maagzweren, maar slechts het gevolg daarvan is.

Maagproblemen worden erger gemaakt door emotionele problemen die maar niet opgelost geraken. Goede kwalitatieve maagsappen maken deel uit van de algemene gezondheid en zorgen ervoor dat sommige micro-organismen het lichaam niet binnen kunnen als het lichaam deze niet nodig heeft.

Het zure milieu van de maag doodt vele micro-organismen, behalve de bacteriën zoals de helicobacter, die zich aan het zure maagmilieu hebben aangepast om het voedsel te helpen verteren.

Een van de meest voorkomende oorzaken van spijsverteringsproblemen is het te snel doorslikken van je voedsel. Deze eetgewoonte wijst eigenlijk op ongeduld, angst en onzekerheid.

Uiteindelijk komt onverteerde voeding met veel toxines in de dikke darm terecht. De darmflora wordt sterk verstoord en er kan gasvorming, diarree of constipatie ontstaan. Het slijmvlies van de dikke darm wordt geïrriteerd en kan niet goed functioneren. Interessant om te weten is dat het slijmvlies van de dikke darm serotonine initieert aan de hand van de tryptofaan in onze voeding.

Serotonine is ons gelukshormoon. Serotonine reguleert de spijsvertering en brengt de cortisolwaarden in het bloed in balans. Amper 5% serotonine wordt in de hersenen geïnitieerd. Serotonine is uiterst belangrijk om de pancreas en de maag te stimuleren en goede spijsverteringssappen en -enzymen te produceren. Het vasthouden van trauma’s en negatieve emoties is oorzaak van gebrek aan geluk, minder serotonine en daardoor werkt de spijsvertering minder goed en wordt je dus vatbaarder voor darmklachten.

4 Het onnatuurlijk voedsel van de industrie

Het is duidelijk dat industrieel bewerkte voeding met bewaarmiddelen en E-nummers niet goed kan verteren. Het lichaam kan deze onnatuurlijke voeding uit de industrie niet herkennen als voedend voedsel.

De natuurlijke ”streepjescode” van natuurlijk voedsel is door industriële bewerking en toevoeging van lichaamsvreemde chemicaliën beschadigd. Bedenk: als voedsel behandeld is om lang te kunnen bewaren, hoe kan het dan goed verteren in je lichaam?

Natuurlijk zongerijpte voeding heeft een soort specifieke streepjescode dat het menselijke lichaam kan herkennen als voedsel dat informatie en energie komt brengen. Voeding dat bewerkt is door de voedselindustrie heeft een deel van die streepjescode verloren waardoor het lichaam dit niet meer kan herkennen als voedsel voor de vele biologische functies zoals het metabolisme en de hormoonhuishouding.

De voedingswaarde is door industriële bewerking aangetast.

Bovendien wordt de energetische essentie van voedsel, energie bedoeld voor de geest en cognitie ook verwijderd door industriële bewerking. De lichamelijke intelligentie (DNA) van het lichaam wordt eveneens misleid door deze gemanipuleerde voeding.

Voor mensen die problemen hebben met de spijsvertering is het belangrijk om voedsel te eten zoals de natuur het voorzien heeft voor de mens. Voedsel dat gefrituurd, bestraald, bewerkt, geraffineerd, met E-nummers, ingeblikt of door de magnetron is verwarmd bevat eveneens weinig voedingswaarde en verteert dus niet ook goed! Deze voeding bevat veel lege calorieën dat het spijsverteringskanaal moeilijk kan verteren met de vorming van veel afvalstoffen en toxines tot gevolg.

Sterk zuurvormend voedsel zoals onze overconsumptie van dierlijke eiwitten, geraffineerde koolhydraten en hun derivaten, industrieel bewerkte oliën en vetten, zuivelproducten, alcohol en gebrande dingen zoals koffie, koolzuurhoudende dranken, bewaarmiddelen, drugs en medicijngebruik zullen het slijmvlies sterk irriteren met de vorming van extra afvalstoffen, toxines en de daaruitvloeiende beschadiging van de cellen van het darmslijmvlies tot gevolg.

Rood vlees kan echt niet goed verteren omdat de enzymen van de maag en de pancreas niet krachtig genoeg zijn voor dit verteringswerk. Katachtigen bijvoorbeeld hebben maagzuur dat 30 maal krachtiger is dat het maagzuur van de mens. Rood vlees wordt gelukkig door de medische wetenschap erkend als een belangrijke co-factor van darmkanker.

5 Het chemisch proces dat bekendstaat als vergisting en rotting.

Voeding dat niet goed is verteerd wordt afval voor het lichaam. Het lichaam kan er niets mee doen en dit afvalvoedsel ondergaat een verandering zoals gisten en rotten. Dit rotting- en vergistingsproces verstoort de evenwichtige darmflora met zijn meer dan 400 verschillende organismen die allemaal helpen bij het verdere verteringsproces, het scheiden van reststoffen, indikken van de stoelgang, de opname van mineralen, vocht en door bacteriën geproduceerde voedingsstoffen.

Er ontstaat een overgroei van organismen die zich tegoed doen aan de onverteerde rottende voeding. De toename van grote hoeveelheden afvalstoffen in de darmen, omdat het voedsel niet goed is verteerd in de maag en het duodenum, irriteert de darmwand en gaat de lymfe overbelasten.

Deze toestand trekt automatisch microben en gisten zoals candida aan. De opname van voedingsstoffen is belemmerd. Het lichaam krijgt steeds minder voedingsstoffen. Ondertussen stijgt het risico dat belangrijke kanalen in de lymfe eveneens gaan verstoppen.

Deze enorme explosie gifstoffen als gevolg van het excrement van de overgroei microben, irriteren het darmslijmvlies. De lymfe zal beginnen ophopen om het schadelijke effect van de toxines te verminderen. De dikke darm zet uit om meer resorptie van voedingstoffen te kunnen garanderen waardoor de darmen zwaarder worden.

Darmen zijn verbonden met ligamenten aan de wervelkolom en samen met de vochtopname door de lymfe wordt de onderrug chronisch belast. Het zwaartepunt van het lichaam verandert waardoor rugproblemen onvermijdelijk worden.

6 De beschermende functie van het darmslijmvlies

Talrijke uitstulpingen van de dunne darm

In feite kun je het slijmvlies van het spijsverteringskanaal ook zien als een inwendige huid dat ervoor zorgt dat er geen ongewenste microben en vervuiling in het lichaam kan binnendringen waardoor ons bloed kan worden vergiftigd. Het darmslijmvlies is een bescherming voor ons lichaam.

Vele gisten zoals Candida hebben een beschermende functie voor het weefsel van het darmslijmvlies. In eerste instantie hebben gisten een ontgiftende functie en helpen de darmslijmvliezen om voedingstoffen te scheiden van de reststoffen en deze op te nemen.

Bij een slecht werkende vertering en verstoorde darmflora ontstaan zoveel toxines dat gisten kunnen uitgroeien tot schimmels. In de natuur hebben schimmels nu eenmaal een functie om toxische stoffen af te breken. Net als bij microben zijn schimmels niet de oorzaak van aandoeningen, maar het gevolg ervan.

Als het beschermende slijmvlies wordt geïrriteerd of beschadigd door de schadelijke werking van de giftige toxines uit de slecht werkende spijsvertering, komt ons leven in gevaar. Schimmels, zoals candida, kunnen ons leven redden omdat ze het darmslijmvlies beschermen en onderhouden.

Negatieve emoties en biologische conflicten spelen een grote rol bij darmkanker en chronische aandoeningen dat veel mensen denken. Ze verlagen je trillingsfrequentie.

Als het darmslijmvlies persistent geïrriteerd wordt door giftige toxines als gevolg van slecht verteerd voedsel, kunnen uiteindelijk toxische stoffen in de bloedbaan terechtkomen. Dat is een gevaarlijke situatie. Het lichaam doet er echt alles aan om dit scenario te voorkomen.

Als je bijvoorbeeld veel fosforzuur en andere chemicaliën nuttigt die bijvoorbeeld aan frisdranken zijn toegevoegd, zal het darmslijmvlies in ernstige mate worden geïrriteerd en dat kan leiden tot etterende wonden en ontstekingen op deze inwendige huid met risico tot darmperforatie.

Het lichaam probeert direct deze wonden te herstellen en de vorming van pus is een natuurlijk bijeffect. Ogenblikkelijk worden enorme hoeveelheden LDL cholesterol geproduceerd om deze levensbedreigende situatie te helpen genezen.

Pus is dood celmateriaal, dode microben, excrement van bacteriën, uitgeleefde witte bloedcellen, afvalstoffen en toxines. Microben hebben ook stofwisseling en scheiden bij hun ontgiftende en herstellende werkzaamheden ook afval uit. Het excrement van microben dat giftig afval opruimt zijn ook gevaarlijke toxines die kunnen leiden tot de verminderde werking van de spijsverteringsorganen.

6 Het verloop van darmziekten tot het ontstaan van darmkanker

We weten nu dat gifstoffen en een slecht werkende spijsvertering de correlatie zijn met allerlei darmziekten en darmkanker. Causaal liggen biologische conflicten aan deze aandoeningen. darmkanker bijvoorbeeld heeft eigenlijk twee functies, enerzijds om de onverteerbare brok beter in te slijmen zodat het kan uitgescheiden worden, anderzijds gifstoffen elimineren om te voorkomen dat het lichaam verder vergiftigd raakt.

Geen toeval dat in de meeste tumoren schimmels groeien zoals candida, de Mr. Propre van de natuur.

Een ziekte of ontsteking duikt niet plotseling en onwillekeurig op een bepaalde plek in het lichaam om zich te manifesteren. Kanker- of tumorcellen doen dit ook niet. Er is ALTIJD een onderliggende psychologische oorzaak aanwezig dat bij elke ziekte voorafgaat, dat geldt ook voor ontsteking of de ontwikkeling van een kankerweefsel, en niet omgekeerd!

Zelfs de vrije radicalen hebben een opruimfunctie in het lichaam. Het gaat om evenwicht zijn tussen anti-oxidanten en vrije radicalen. Het gaat om evenwicht in het microbioom van het lichaam. Het gaat erom dat de algemene gezondheid het lichaam elke dag kan ontgiften en zuiveren.

Darmtumor

Vrije radicalen gaan net als ziekteverwekkers en kanker NOOIT gezonde weefsel aantasten. Schadelijke giftige stoffen kunnen endogeen – van binnen het lichaam – of exogeen – van buiten het lichaam – zijn, en bijna altijd samenhangend met een emotionele belasting of biologisch conflict. Onopgeloste negatieve emoties en financiële problemen creëren ook giftige toxines in het lichaam.

7 De darmflora is uit evenwicht!

Als darmflora is aangetast, is het niet meer in staat de giftige stoffen onschadelijk te maken en af te voeren. Giftige stoffen samen met afvalstoffen gaan zich beginnen opstapelen tegen de darmwand. Darmplak creëert verstoppingen tussen de darmvlokken, darmwand en darmplooien.

De darmflora wordt verder verstoort door overgroei van organismen die van nature de taak hebben om giftige rotzooi op te ruimen. De vertering en opname van voedsel wordt nog problematischer.

Bij genezingsfasen – die dikwijls blijven hangen- gaan toxines en verstoppingen de ontstekingsreacties in het lichaam verergeren. Dat verergert symptomen zoals de krampen, pijn, koorts en verstopping. Het zijn symptomen die we zien bij colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn bijvoorbeeld.

Als de pus niet meer verwijderd kan worden door onze uitgeputte algemene gezondheid kan dit een zwaardere symptomen veroorzaken. Uiteindelijk kunnen gifstoffen in de bloedstroom terechtkomen.

Darmflora

De darmflora en vervolgens de gehele microbiële flora van het lichaam wordt aangetast als gevolg van de onverteerde voeding, toxines en afvalstoffen in de spijsvertering. Dit kan leiden tot een levensgevaarlijke situatie zoals een septische shock waardoor de bloeddruk sterk gaat verlagen en de doorbloeding in de organen in gevaar komt met het risico van overlijden tot gevolg.

Om zo’n scenario te voorkomen reageert het lichaam met verergering van symptomen om te voorkomen dat deze dodelijke giftige toxines in de bloedbaan terechtkomen. Het lichaam gaat er alles aan doen om alle giftige afval zo snel mogelijk uit de darmen te krijgen.

8 Het lichaam doet niets fout door symptomen te creëren

Als we onze spijsvertering geen aandacht geven, kunnen er uiteindelijk complicaties ontstaan. Biologische schokken en trauma’s die niet zijn opgelost of terug in conflict worden geworpen, samen met ongezonde gifstof bevattende voeding te eten, het dag- en nachtritme niet te respecteren, verplicht het lichaam om ernstige symptomen te creëren.

Het lichaam vindt dit zelf zeker niet leuk. In werkelijkheid wordt het lichaam gedwongen om kanker en tumoren te ontwikkelen om te kunnen overleven. Als kanker niet zou bestaan, dan was je reeds overleden aan een interne vergiftiging.

Een tumor helpt het lichaam om te overleven in deze vergiftigde toestand. Een darmtumor heeft de eigenschap om levensgevaarlijke toxines op te nemen. Een tumor neemt ook de effecten van biologische schokken op. Via een tumor kan het lichaam de negatieve lading van conflicten naar buiten duwen.

Biologische conflicten, niet verteerde voeding en gifstoffen veranderen het maag- en darmkanaal in een vuile stinkende rioolbuis. Je merkt het aan de stoelgang dat uiterst onaangenaam geurt. Het is echt geen toeval dat in tumoren schimmels groeien, omdat in tumoren enorme hoeveelheden toxines zitten. Schimmels zijn de opruimers van toxines in de natuur.

Het lichaam hoopt dat de gastheer er alles aan gaat doen om het roer om te gooien, te starten met het zuiveren en ontgiften, emotioneel evenwicht cultiveren, natuurlijke ritmes respecteren, biologische schokken oplossen en vooral zongerijpte biologische voeding in zijn oorspronkelijke staat consumeren.

De effecten van metafysische zaken zoals biologische conflicten en trauma’s verhinderen dat het lichaam zich kan ontgiften en zuiveren. Kanker tracht deze effecten eveneens naar buiten te duwen. Er zitten gespecialiseerde bacteriën in het lichaam om kankerweefsel op te ruimen, het lichaam gaat deze bacteriën en schimmelbacteriën pas activeren als het biologisch conflict is opgelost.

9 Dodelijke microben.

De zogenaamde meest ‘dodelijke microben’ zijn overal aanwezig, alles is gecontamineerd met deze “beestjes”. Op de huid, de keukenkast, ons bed, en in de gehele spijsvertering komen ze voor. De waarheid is dat ze in feite onschadelijk zijn, tenzij we ongezond eten en leven waardoor onze algemene gezondheid verzwakt.

Gebrek aan zelfliefde, eigenwaarde en zelfrespect verlaagt eveneens je energetische trillingsfrequentie. Microben en gisten kunnen stuurloos worden en kunnen tot een dodelijke overgroei evolueren als ze een voedingsbodem vinden in het lichaam. Deze voedingsbodem bestaat uit onverteerd voedsel, geïrriteerde weefsels, hangende conflicten of hangende genezingen samen met een toxische belasting.

De verzwakking van de algemene gezondheid, de microbiële flora en de darmflora verergerd door steeds elk spijsverteringsprobleem symptomatisch te bestrijden en de emotionele belasting niet op te lossen. Door symptomen van spijsverteringsklachten te onderdrukken of te verwijderen, kan het lichaam zijn afval niet meer kwijt.

Het lichaam wordt letterlijk tegengewerkt om via symptomen zich te ontdoen van schadelijke stoffen. Ons lichaam is door miljoenen jaren natuurlijke evolutie uitgerust met een heel arsenaal “wapens” om op een goede manier om te gaan met iedere soort microbe en een evenwichtige en dynamische symbiose in stand te houden. Symptoom georiënteerde behandeling onderdrukt het vermogen van het lichaam om zijn zelfhelend vermogen te activeren. Je wordt feitelijk steeds zwakker.

Het bacteriële leven in de darm

Bij gezonde en emotioneel evenwichtige mensen worden geen latente microben, gisten en parasieten geactiveerd. Het lichaam heeft ze niet nodig. Ze worden pas geactiveerd als je trillingsfrequentie laag staat en er weefselbeschadiging is. Dan worden er ook meer exosomen gerepliceerd, verkeerdelijk gezien als virussen.

Hun functie is om de aangedane weefsels te ontgiften en te herstellen in oorspronkelijke staat. Exosomen of globulines hebben daarom erfelijk materiaal met informatie voor het lichaam om zich te ontgiften. Het is ook de manier van het lichaam om het kostbare DNA te recycleren.

Gezonde mensen met een hogere trillingsfrequentie hebben een evenwichtige microbiële flora waardoor de voedingsbodem voor gevaarlijke overgroei microben elke dag opgeruimd wordt. In deze situatie worden alle microben onder ‘controle’ gehouden: de dynamische microbiële flora van het lichaam dat voor alle partijen inclusief de mens zelf gunstig is.

Het is het lichaam die beslist om microben en exosomen te activeren om ‘ziekte’, beter gezegd herstelsymptomen te creëren met de bedoeling beschadigde weefsels te herstellen, te ontgiften en te genezen. Dat wordt door onze medische geneeskunde totaal verkeerd begrepen.

10 Onverteerd voedsel wordt afval.

Maar het wordt een heel ander verhaal als afvalstoffen en onverteerd voedsel langer dan normaal achterblijft in de darmen. Soms zelfs jaren achtereen in een verdroogde vorm. Het betreft voedsel dat te snel is geconsumeerd – onvoldoende gekauwd- , tussen de maaltijden door eten als het voorgaande voedsel nog niet is verteerd, zware maaltijden laat in de avond, verkeerde voedselcombinaties enzovoort.

Met dit alles nog eens samenhangend het vasthouden van stress. Onopgeloste biologische conflicten, trauma’s en negatieve emoties die de algemene gezondheid en de hormoonhuishouding verder onderdrukken. Deze situatie verlamt de spijsvertering letterlijk in zijn totaliteit. Vermijd ten stelligste voedsel dat in de magnetron is bereid of verwarmd, een grote veroorzakende factor voor chronische darmaandoeningen.

Het spijsverteringskanaal verandert daardoor in een rioolbuis, dat groen licht geeft aan de gevaarlijke overgroei van microben en gisten die alle afval en onverteerd voedsel dat ze vinden gaan veranderen in puur vergif. Ondertussen worden deze microben stuurloos. Zo ontstaan de onwelriekende darmgassen waar je alleen maar ongemakkelijk van wordt als je ze ruikt!

De darmwand en het lymfesysteem van de darmen gaan deze gifstoffen opnemen en proberen te neutraliseren. Maar de constante aanvoer van dit gif zal lymfoedeem veroorzaken en er ontstaat een zwelling in de onderbuik. Het gevolg is dat andere delen van de lymfe in het lichaam worden belemmerd door verstoppingen en ontsteking – vooral in de cisterna chyli lymfevaten en de borstbuis.

Dit zijn allemaal noodmaatregelen die het lichaam moet nemen om te voorkomen dat het gif in de bloedstroom terechtkomt. Want als dat toch zou gebeuren betekent dat een septische shock voor het lichaam en dat is levensbedreigend.

Het lichaam probeert vervolgens met wanhopige pogingen het aangetaste weefsel van de dikke darm te verharden – om bloedvergiftiging te voorkomen. Samen met brok conflicten is dit ook tegelijkertijd het eerste stadium van het ontstaan van ontstekingen in de dikke darm.

11 De lymfe raakt overbelast

Darmcellen en de lymfe proberen de gifstoffen op te nemen en te neutraliseren. Op deze plaatsen bevinden zich ook zeer veel witte bloedcellen of detoxcellen, en lymfocyten die zich gaan inspannen om al deze gifstoffen te verwijderen. Maar de aanvoer van giftige stoffen is groter dan het vermogen van het lichaam om ze te neutraliseren.

Zo ontstaat lymfoedeem, vooral in de cisterna chyli-vaten en de borstbuis, waardoor de onderbuik gaat zwellen. Verschillende lymfestromen worden geblokkeerd in hun werking. Oedeem is een noodmaatregel van het lichaam om de giftige toxines te verdunnen zodat het gezonde weefsel niet verder geïrriteerd wordt. Dit alles om te voorkomen dat deze toxines in de bloedbaan terechtkomen.

Het zijn bijna wanhopige pogingen van het lichaam om te voorkomen dat het bloed zou worden vergiftigd. Ondertussen begint op verschillende plaatsen in de darmwand de concentratie aan toxinen toch te stijgen en ontstaan verhardingen in het aangedane gebied.

Als de ongezonde eetgewoonten en het vasthouden van negatieve emoties verder blijven duren ontstaan er steeds meer lagen van verhard slijm, etensresten en toxines die een verharde korst vormen rond het aangedane gebied. Dat zorgt voor verstijving van het spijsverteringskanaal waardoor de darmwerking of de darmperistaltiek moeilijker gaat verlopen.

En daardoor blijft voedsel ook langer dan een etmaal in de darmen. Het verandert in een plakkerige, stinkende massa. Het kan droog en hard worden, en als daarop grote hoeveelheden bacteriën op af komen is diarree het resultaat.

Constipatie en diarree gaan elkaar afwisselen, en als deze toestand niet verandert wordt dit chronisch. Deze vicieuze cirkel maakt de ontstekingsreacties van genezingsfasen ernstig tot zelfs gevaarlijk. Ziekte en ontsteking zijn volgens de vijf biologische natuurwetten genezingsmechanismen van het lichaam in een poging om giftige stoffen en dode en beschadigde lichaamsweefsels op te ruimen.

Tijdens dit proces is het de bedoeling van het lichaam om de weefsels te herstellen, echter de gifstoffen kunnen niet weg door verstoppingen. Zo ontstaan vicieuze cirkels.

12 Onwetendheid

Veel mensen kiezen onbewust, onbedoeld en onopzettelijk de huidige levensstijl en minderwaardige voeding en het lukt hen niet om conflicten op te lossen. Ze houden stress en negatieve emoties op. Er ontstaan steeds meer lagen van verhard slijm, onverteerde voeding en toxines die zich als een verharde korst aan de binnenkant van de darmwand vasthechten.

Dit zorgt voor een verstijving van de darmwand en stagnatie van de darmperistaltiek. De bloedvoorziening voor de darmwand komt daardoor in het gedrang.

De dikke darm kan niet anders dan uitzetten en verzwaren, en er ontstaan rug-, heup-, schouder- en nekproblemen als gevolg van deze extra belasting op de wervelkolom. Veel rugproblemen vinden hun oorsprong in een slecht functionerende spijsvertering, natuurlijk ook met de causale eigenwaarde inbreuken.

Het voedsel blijft langer in onze darmen achter dan normaal. Voedselresten veranderen in een plakkerige massa dat ook droog en hard kan worden

13: De visie van de Germaanse geneeskunde

Algemeen kun je stellen dat er achter darmproblemen biologische conflicten schuil gaan in de aard van een onverteerbare voedselbrok of mentale brok. Het onbewuste kan dus geen onderscheid maken tussen een fysiek reëel voedselbrok of een mentaal onverteerbare brok. Bijvoorbeeld een auto, een huis of een waardevol object.

We kunnen bepaalde omstandigheden of een vervelende gebeurtenis ook als een “brok” waarnemen en een brokconflict lijden wanneer de situatie als “onverteerbaar” of “niet-absorbeerbaar” wordt beschouwd, bijvoorbeeld wanneer een verwachte aankoop, promotie of belofte niet kan worden “verinnerlijkt”.

Een onverteerbare brok heeft ook betrekking op de dunne darm dat zich uit in de ziekte van Crohn. (Zie artikel over Crohn).

Als het gaat om het subjectieve gevoel dat de brok als bijzonder lelijk wordt ervaren, bijvoorbeeld lelijke ruzies over geld of over een eigendom, vechtscheidingen, slepende rechtszaken of een verraad. Een smerige ‘shit-situatie, bijvoorbeeld een verwijt of beschuldiging niet kunnen verwerken, iets achterbaks, hatelijks of gemeens niet kunnen verwerken heeft betrekking op het sigmoïd.

Een onverteerbare ergernis treft meer de galwegen, de galblaas, de maag en de afvoergangen van de pancreas dat tot het ectodermale kiemblad behoort, aangestuurd door de hersenschors. De dunne en dikke darm behoort tot het endodermaal kiemblad, aangestuurd door de hersenstam.

Voor de specifieke Germaanse visie over darmziekten verwijs ik je graag naar de artikelen die over deze onderwerpen zijn geschreven.

14 De emotionele factor van darmkanker (Christiane Beerlandt)

Langzaam peinzend en dromend van verwachtingsvolle perspectieven, terwijl je niet met een vaste voet op de grond staat. Sluit jij jezelf niet af voor de echte realiteit en inclusief de aanvaarding van de minder fraaie kanten van het leven? Het wordt jou stilaan duidelijk dat het leven jou vertelt dat jij gewoon niet verder komt met je dromen, je denken en jezelf iets voor te spiegelen.

Wat is de echte werkelijkheid, waar zijn jouw echte waarden? Ben jij de droom, de gedachte of de roes geworden in plaats van de echte IK in de realiteit van het hier en nu? Jezelf zien in de vorm van vlees en bloed, niet zwevend in de sfeer van gedachten en je dromen. Het leven nodigt je keihard uit om jezelf naar werkelijkheid in te schatten en te waarderen, het hoge in jezelf tot ontwikkeling te brengen.

Alles dat minder is dan het hoge in jezelf los te laten. Ook je belang aan valse waarden loslaten.

Het wil absoluut niet zeggen dat je een slecht mens bent, maar dat jij jezelf verliest in waarden die geen echte waarden zijn. In feite wordt aan jou gevraagd om nuchter met beide voeten op de grond naar het hier en nu te kijken, uit de roes of schijnvreugde te treden. Je niet meer te verbergen achter iets of iemand anders proberen te zijn.

Treed naar voren met je ware gevoelens, je ware IK, je ware hart en breng dit alles tot expressie. Zeg tegelijkertijd ook wat er werkelijk in je omgaat, stop met opkroppen! Tandengeknars, om je gevoelens en gedachten niet te moeten tonen of te bedwingen zorgt ervoor dat jij al je kostbare bezit stijf onder je arm vastgeklemd vasthoudt.

Wat dit bezit ook moge zijn, uiterlijke schijn, een diploma, emotioneel geheim, vrienden, familie, kinderen en prestaties bijvoorbeeld. Het gehechte belang aan materiële waarden, waarom wil je zoveel bijhouden, ben je angstig of boos iets van jezelf prijs te moeten geven?

Zowel letterlijk als figuurlijk, materieel of emotioneel? Misschien ben je boos op de wereld omdat je bang bent iets tekort te komen? Is er angst omdat men jou iets zou ontnemen?

Dit wantrouwen en verbergen doet jou ter plaatse stagneren, je komt niet verder en het lijkt alsof de ander de oorzaak is van jouw lijden. Durf te kijken naar datgene dat negatief is dat je als niet-ziende misschien tot dusver bij je hebt gehouden. Ga in jezelf op zoek naar de echte waarden, stop ermee zinsbegoocheling te koesteren. Laat alles los wat niet past binnen het kader van jouw echte waarden.

Een loslaten in zelfliefde en in open communicatie met andere goede mensen, zonder jouw onderliggende gevoelens weg te drukken. Liefdevol gevend aan jezelf, aan anderen. Oude dingen uit het verleden die je ergerden loslaten. In liefde, vrede, begrip en rust bouwen aan je echte mooie kernwaarden. Wees daar gelukkig en dankbaar om.

15 Voedingsadvies bij chronische darmziekten

Een van de voedingsmiddelen die zeer goed is bij darmziekten is kokosolie. Deze verzadigde vetsoort met een middellange keten heeft weinig gal nodig om goed te verteren en een darmreiniger bij uitstek. Kokosolie heeft een zuiverende werking dankzij een krachtige antioxidante werking.

De triglyceriden van kokosolie worden omgezet in monoglyceriden en vrije vetzuren. Kokosolie beschermt het slijmvlies en de darmwand tegen irritatie en verdere beschadiging door toxines. Verzadigd vet heeft de eigenschap om de darmen vochtig te houden en voorkomt constipatie.

Vermijd voornamelijk het consumeren van gebroken noten en notenpasta. De oliën in deze noten kunnen snel oxideren en dat maakt de ontstekingen erger. Om dezelfde reden is hun omega 3, zowel de overkoepelende basisvorm als derivaat, niet aan te raden omdat ze beschadigd zijn.

Vermijd ten strengste omega 6 derivaten dat zoveel aan voeding wordt toegevoegd. Omega 6 derivaat verergert de ontstekingsreacties. Omega 6 basis (linolzuur) uit koudgeperste biologische olie heb je nodig, consumeer dit samen met verzadigd vet.

Basis omega 3 of alfa linoleenzuur stopt de ontsteking als de weefsels hersteld en ontgift zijn. Eet ook geen granenmengsels waar noten aan zijn toegevoegd. Alleen verse noten zijn geschikt, laat ze een nacht voorweken en spoel ze goed af. Let op: nooit noten eten in combinatie met fruit. Dat is een verkeerde voedselcombinatie.

Bij darmaandoeningen is het verboden om geraffineerde suikers, geraffineerde oliën en bewerkte vetten te consumeren. Het is belangrijk om te weten of de vetstof een industriële bewerking heeft gehad of niet. Gewoon puur natuur. Vermijd koemelk, kaas en zuivel, het is zuurvormend voor de spijsvertering. Bovendien reageert het lichaam met veel slijmvorming.

Veel tarwe en zijn nevenproducten zoals brood zijn ook niet aan te bevelen. Tarwe is teveel veredeld en heeft geen voedende waarde, het geeft veel lege calorieën en bevat stoffen die de enzymen van de spijsvertering tegenwerken. Granen koken voor consumptie zodat deze graan enzymen afgebroken worden.

Nooit onoplosbare vezels zoals zemelen als je darmproblemen hebt. Zemelen verergeren aandoeningen op het slijmvlies van de darmen. Onoplosbare vezels irriteren het slijmvlies van de darmen in ernstige mate. Hippocrates beschouwde 2500 jaar geleden dat witbrood voedzamer was en de oude Romeinen en Grieken gaven ook voorkeur aan witbrood.

Oplosbare vezels uit groenten en fruit zijn het beste, en dat geldt ook voor gezonde mensen. Gewoon voedsel zoals de natuur het heeft voorzien voor de mens, zongerijpt en in oorspronkelijke staat. Het is aan te bevelen om meer glutenvrij te eten.

Bij darmaandoeningen heb je een verzwakte spijsvertering, tekort aan voldoende zoutzuur, maagenzymen en maagzuur. De dierlijke eiwitten worden niet goed gesplitst en verteerd, en dat kan aanleiding zijn tot de vorming van ammoniak dat eveneens giftig is voor het zenuwstelsel.

Om deze reden is het beter om je vegetarisch te voeden. Licht verteerbare plantaardige eiwitten vind je in peulvruchten, bladgroenten, zaden van hennep bijvoorbeeld, seitan enzovoort. Peulvruchten ook een nacht laten weken. Geen ijzertabletten nemen als je ontstekingsreacties hebt in je maag- en darmkanaal.

IJzertabletten kan ziekten veroorzaken in het bloed met bloedvergiftiging tot gevolg.

Als het lichaam beslist om het ijzergehalte in het bloed laag te houden, heeft het lichaam daar altijd een gegronde reden hiervoor. Nooit tegenwerken, vertrouw je lichaam.

Vermijd bij darmziekten ook gefermenteerde voedingswaren, omdat deze vrij zuur zijn. Omdat het milieu in de darmen al zuur is als je darmziekten hebt, gaan door de verzuring de ontstekingsreacties toenemen. Het verhoogt het risico op clusterhoofdpijn en migraine.

Verder natuurlijk geen synthetische zoetstoffen, light producten, geraffineerde palmolie, E-nummers, bewaarmiddelen en andere additieven. Vermijd roken of een omgeving waar gerookt wordt.

Volgende voedingsmiddelen zijn wel aan te bevelen als je lijdt aan darmaandoeningen: Wilde bosbessen, kokosnoot, zoete aardappel, rode appels, sla-soorten, spinazie, asperges, sperziebonen, avocado, bananen, artisjokken, peren, papaja’s, mango enzovoort.

In het kort: altijd zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat, geen industriële bewerking. Tym is een specerij dat zeer goed is bij darmziekten vanwege zijn ontgiftende en antiseptische werking. Kurkuma of geelwortel is eveneens sterk aanbevolen.

Appelsap, bij voorkeur puur en biologisch, heeft een aangename afkoeling op de dikke darm en verzacht Colitis. Gestoofde appels in geklaarde boter bereid met kruidnagel en kaneel verzacht eveneens Colitis en andere chronische ontstekingen op de darmen.

Tot slot, zorgt dat de voeding goed is gekookt. Dan zijn de vitaminen en mineralen vrij uit de plantenvezels en kunnen deze goed opgenomen worden. Nooit rauwkost bij de ziekte van Crohn, dit gaat de aangetaste darmwand enorm irriteren, vergeet niet dat bij deze aandoening de spijsvertering ernstig is verzwakt.

Alleen tussen de maaltijden door een stuk zongerijpt vers fruit kan wel, maar niet mee overdrijven. Zeer goed kauwen voor zeer veel speekselvorming en de grootste maaltijd op het middaguur. Neem tijd om te eten en ga echt genieten van je voedsel, hoe meer je geniet hoe meer spijsverteringssappen en – enzymen er geproduceerd worden, dat is goed voor de totaliteit van de spijsvertering.

Bedenk dat in vele Oosterse culturen het voedsel dikwijls gewoon met de vingers gegeten wordt, het voedsel aanraken en met de vingers in de mond steken stimuleert eveneens de productie van enzymen producerende klieren in het spijsverteringskanaal.

Onthoud: ‘s avonds nooit veel eten, een lichte hap zodat je geen hongergevoel hebt. Geen verhittende specerijen gebruiken zoals cayennepeper, zwarte peper, mosterd en zout behalve bergzout dat een verkoelende energie heeft. Een half uur voor het ontbijt een glas lauwwarm water met een scheutje citroensap stimuleert de spijsvertering.

Ondanks de zure smaak van citroen, werkt citroensap wel alkaliserend in het maag- en darmkanaal.

Volgende kruiden werken ondersteunend en verzachtend op de ontstekingsreacties. Ze hebben een ontgiftende werking. Spreek er met je arts over indien je medicijnen gebruikt.

Echte heemst of Althaea officinalis, Aloë Vera of Aloë ferox, Alsem of Artemisia absinthium. Gomhars (Indiase wierookboom) of Boswellia serrata is een natuurlijke ontstekingsremmer. Bernagie of komkommerkruid, Borago officinalis heeft eveneens ontstekingsremmende eigenschappen. De plant kan als groente worden gegeten en de uit de zaden wordt olie gewonnen met sterke geneeskrachtige eigenschappen.

Volgende planten geven ook een geneeskrachtige olie: Ribes nigrum of de zwarte bes, Perilla frutescens of perilla. Echter niet overdrijven met deze plant.

Oenothera biennis of gewone teunisbloem bevat basis omega 6 of linolzuur.

Granaatappel of Punica granatum heeft sterk ontgiftende eigenschappen voor het maag- en darmkanaal. Granaatappelsap heeft een wrange smaak dat genezend is op de ontstekingen. Glycyrrhiza glabra of zoethout is sterk ontgiftend voor het maag- en darmkanaal. Nooit in zeer grote hoeveelheden als je lijdt aan hoge bloeddruk.

Echinacea purpurea of de rode zonnehoed is een versterkende plant voor je gezondheid. Garcinia mangostana of mangosteen, de vruchten zijn rijk aan zeer sterke antioxidanten. Panax ginseng, Plantago afra en Plantago ovata of weegbree, Hydrastis canadensis of Canadese geelwortel, Matricaria recutita of de echte kamille,

Morinda citrifolia of morinda, Uncaria tomentosa of kattenklauw, Ulmus rubra of rode iep zijn allemaal verzachtend bij darmaandoeningen. Saccharomyces cerevisiae subsp. boulardii is een levende gist dat als een tijdelijk probioticum kan ingezet worden om afvalstoffen en toxines af te breken in de darmen.

Het is tevens een prebioticum als voedingsbodem voor een gezonde darmflora en is trofisch voor de darmmucosa. Het bevordert de gezondheid van het darmslijmvlies.

16 Andere gouden tips bij darmaandoeningen!

Ga ontspannen eten, nooit onder stress. Elke hap tot dertig keer kauwen zodat je voldoende speekselvorming hebt dat het voedsel vloeibaarder maakt. Ondertussen is het voedsel goed fijngekauwd en kunnen de maagsappen goed in de voedselbrij dringen.

Consumeer je grootste maaltijd steeds op het middaguur. ‘s Avonds altijd een lichte maaltijd. Bij voorkeur voor 18.00 uur. Idealiter is het om drie maal per dag te koken. Gekookte voeding verteert beter. Na elke maaltijd een half uur rust om je spijsvertering goed te laten werken.

Let er op om nooit koude dranken te nuttigen, zij verstoren de spijsvertering volledig.

Respecteer de gezondheidsregels: Leren meegaan met de natuur is reeds de helft van de winst gezondheid reeds gewonnen. Vooral de gewoonte om rond 22.00 uur naar bed te gaan stimuleert de lever in zijn nachtelijk ontgiftingsproces, dit is bij de ziekte van Crohn zeer belangrijk.

Je lichaam heeft echt rust nodig. Tussen zes en zeven uur opstaan en na het toilet en andere rituelen een licht ontbijt. Bij het reinigen van de tanden aandacht geven om met een tongschraper je tong eveneens proper te maken. Oil Pulling is een extra hulpmiddel om je mond te zuiveren en je lichaam te helpen ontgiften.

Neem een douche in de ochtend. ‘s Avonds na de lichte maaltijd aandacht geven aan de rustige aspecten van het leven. Romantische aangelegenheden, meditatie, ademhalingsoefeningen enzovoort om je lichaam te ontspannen.

Nooit aan competitie doen, beweging of sport moet altijd lichaamsvriendelijk blijven, tijdens de activiteit mag men lichtjes hijgen, maar men moet nog tussendoor kunnen praten.

16 Juiste lichaamsbeweging en houding

Door lichaamsbeweging verkrijgen men lichtheid, veerkracht en stevigheid. De lever wordt gestimuleerd om zijn vele functies goed uit te oefenen. De spijsvertering wordt gestimuleerd, de reststoffen beter uitgescheiden en het vermogen wordt ontwikkeld om moeilijkheden het hoofd te bieden.

Draaiingen uit yogahoudingen bijvoorbeeld stimuleren het metabolisme, de darmperistaltiek en het ontgiftingswerk. De toename van de bloedstroom houdt het opbouwen van de plaque in de slagaderen tegen. De weefselfunctie verbeterd door de versnelde koolstofdioxide-, zuurstof- en voedingsnutriënten uitwisseling. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je lichaam sneller toxines en afvalstoffen kan afvoeren en helpt je levensenergie beter te laten doorstromen.

Lichaamsvriendelijke beweging versterkt het zelfvertrouwen in je eigen lichaam. Beweging normaliseert ook de cortisolwaarden, insulinewaarden en stimuleert de productie van de gelukshormonen. Het stimuleert tevens de productie van de schildklierhormonen en groeihormonen.

De beweging zorgt er tevens voor dat de hersenen beter worden voorzien van zuurstof. Een heel eenvoudige vorm van lichaamsbeweging is wandelen.

Je komt tot rust bij een lange wandeling, het is prettig om terug te schakelen van het gedreven tempo op de werkvloer dat zo vaak de overhand krijgt in je leven en leidt naar bijnieruitputting. Eén van de grootste voordelen van lichaamsbeweging is hoeveel beter het je op iedere denkbare manier je lichaam laat voelen.

Met lichaamsbeweging wordt niet bedoeld om met inspanning, zweten of zwoegen het lichaam te dwingen in vorm te brengen. Wel als een krachtig instrument om evenwicht te bereiken tussen het fysieke lichaam en de geest, een nauwe diepere band te smeden met jezelf.

Dit alle bedoeld om zo de lichaam- en geest coördinatie op een hoger plan te tillen, gewoonweg bewustzijnsverruiming. Dat wordt gemakkelijker om trauma’s en negatieve emoties op te lossen en bestaansrecht te geven. Dat is een belangrijke voorwaarde om chronische darmziekten te herstellen.

Lichaamsbeweging is bedoeld om het leven aangenamer en gelukkig te ondersteunen, het zal extra energie opleveren en mag op zichzelf geen werk zijn. het is belangrijk om in de beweging juist ontspanning te vinden. Het ideaal is de mate van inspanning niet op te drijven tot het punt waarop je hevig gaat transpireren en naar adem gaat snakken.

De mate van inspanning is niet verder te brengen dan het punt te gaan waarop je lichtjes begint te zweten en door je mond begint te ademen. Dit zijn de juiste natuurlijke tekenen dat je de juiste limiet hebt bereikt. Het gezegde “zonder pijn geen resultaat” is een mythe.

Wandelen in de natuur, yoga, tai-chi en qi gong, zwemmen, dansen en andere zachte sporten verhogen je energiepeil en doorzettingsvermogen. Dit wordt sterk ondersteund door ademhalingsoefeningen. Bovendien geeft het jou afleiding van de geest, waarbij je makkelijker tot rust kunt komen.

Dat is allemaal goed om de spijsvertering te optimaliseren. Let wel, geen lichaamsbeweging vlak na de maaltijd, een lichte wandeling kan wel.

Deze afleiding en gezonde vermoeidheid stimuleert de kwaliteit van de slaap. Ga wel elke dag rond 22.00 uur naar bed. Duursport en competitie zijn uiterst nefast voor het lichaam en de bijnieren en zijn sterk uitputtend. De juiste lichaamsbeweging helpt je om emotioneel en mentaal in evenwicht te komen.

De juiste beweging zal altijd plezierig zijn voor jezelf en je lichaam. Ideaal is een combinatie van lichte sport, wandelen, yoga, zwemmen en dansen. Het brengt je lichaam in de juiste spierspanning en dat verhoogt je lenigheid. Ondertussen verbetert jouw longcapaciteit.

Werk zelf op een rustige manier in de lichaamsbeweging, jezelf niet forceren of je laten verleiden door competitie. Zoek steeds je eigen tempo, en laat je door niemand beïnvloeden om meer te presteren of te versnellen. Oefen ook in zelfdiscipline, het zal je snel belonen met meer energie in de bijnieren.

Als je moe wordt, stop en rust even uit alvorens de lichaamsbeweging te hervatten.

Als je de dag nadien je slechter voelt, wil dit zeggen dat je te hard hebt getraind en moet je het er iets kalmer aan doen. Oefeningen die goed uitgevoerd worden geven je een lichamelijk en geestelijk goed gevoel.

17 Het lymfesysteem een beetje helpen

Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren:

1-Droog borstelen

Droog borstelen of dry brushing is afkomstig uit de Indiase geneeskunde Ayurveda. Droog borstelen wordt als een manier gezien om de lymfe te stimuleren en ziektes te voorkomen.

Het heeft nog andere voordelen zoals stimulatie van de bloedsomloop, vooral in de huid, het verwijdert dode huidcellen en stimuleert de stofwisseling. Met een speciale techniek leidt droog borstelen tot een sterk verbeterde lymfedoorstroming.

2-Kom in lichaamsvriendelijke beweging

De beste manier om je lymfestelsel een duwtje in de juiste richting te geven is bewegen. Met yoga en wandelen kom je al een heel eind (hoewel lichtjes springen op een trampoline echt wonderen doet). Waar het om gaat is dat de beweging de lymfe stimuleert.

De bloedsomloop zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof naar je lichaamscellen wordt getransporteerd. Het tegenovergestelde gebeurt ook: een gebrek aan beweging leidt tot een opstapeling van afvalstoffen in je weefsel waardoor er dus meer druk op je lymfestelsel komt te liggen.

Dat werkt verzuring van het lichaam in de hand. Het geldt ook voor de haarvaatjes van het cardiovasculair systeem.

3-Wisseldouches

Het lymfesysteem werkt volgens de contractie van spieren. Deze samentrekking van de spieren begint reeds bij het opstaan en de hele dag door door beweging. Het is belangrijk dat het lichaam in beweging blijft op een lichaamsvriendelijke manier. De bloedsomloop heeft een centrale pomp het hart.

En precies om die reden van contractie heeft het nemen van een wisseldouche een positief effect op de werking van de lymfe. Het warme water zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten uitzetten. Door het koude water trekken de bloedvaten zich vervolgens weer samen. Dit creëert een ‘pompwerking’ die er voor zorgt dat vocht dat stagneert weer door gaat stromen.

Overigens heeft het nemen van wisseldouches nog veel meer gezondheidsbevorderende effecten. Het stimuleert bijvoorbeeld de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Adem uit als je de koudwaterkraan opendraait. Pas alleen op met wisseldouches als je een hartziekte hebt of zwanger bent.

4-Let vooral op je voeding

Zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat zoals de natuur het voorzien heeft voor de mens is ideaal. Ze zitten boordevol mineralen, vitaminen, fytonutriënten, enzymen, essentiële vetzuren enzovoort. Dit alles is belangrijk om je spijsvertering goed te laten verlopen (emotioneel evenwicht is ook belangrijk) en dat ondersteunt het lymfestelsel met het afvoeren van schadelijke stoffen.

Denk ook aan specerijen met sterk ontgiftende eigenschappen zoals kruidnagel, kurkuma, tijm e.a. Ook kruiden zoals echinacea, mariadistel, paardenbloem e. a. Vermijd margarine, geraffineerde oliën en suikers, keukenzout, synthetische zoetstoffen, E-nummers, in het kort industrieel bewerkt voedsel. Verzorg je spijsvertering, respecteer de juiste uren om te eten, eet steeds als het voorgaande is verteerd.

Goed kauwen om meer speekselvorming te hebben. Let op met verkeerde voedselcombinaties.

Alternatieve behandelingen

Je lymfesysteem een extra boost geven? Er zijn alternatieve therapieën die je lymfecirculatie extra kunnen stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan manuele lymfedrainage. Dat is een massagetechniek die de circulatie bevordert. In de Ayurveda hebben ze specifieke technieken voor de lymfedrainage.

Wat je ook zou kunnen proberen is acupunctuur. Dit is een behandelmethode die ervoor zorgt dat eventuele blokkades in je energiebanen worden opgeheven zodat lymfevocht weer vrijuit kan stromen. Een goede buikademhaling is eveneens belangrijk voor een goede lymfewerking. De buikademhaling versterkt het middenrif en het coresysteem dat mee instaat voor de circulatie van de lymfe.

18 Verheven microben om je darmflora te herstellen

Verheven micro organismen vind je altijd boven de grond. Ze zijn ontzettend goed voor je spijsvertering. Deze heilzame bacteriën zijn te vinden op veel klein fruit, druiven, pitfruit, steenfruit enzovoort. Op kiemen zoals alfalfa, fenegriek, peulvruchten, broccoli, mosterd, zonnebloem en andere zijn echte levende micro tuintjes waar verheven probiotica op leeft.

In feite is probiotica geen juiste naam, het impliceert dat er slechte bacteriën zijn en past in een dualistische visie dat leeft in de hoofden van wetenschappers betaalt door de farmaceutische investeringsmaatschappij. De menselijke biologie is er een van samenwerking met bacteriën en exosomen in een dynamisch evenwicht dat gunstig is voor alle partijen.

Waarin bacteriën altijd een voorname rol spelen in het herstellen van weefsels na het verwerken van een biologische shock of trauma. Dat kan zijn van weefselopbouw zoals bij necrose of hulpweefselafbraak zoals dit bij kanker gebeurt via inflammatie en zwelling.

Kanker is een overlevingsstrategie van het lichaam dat volledig verkeerd begrepen wordt door onze medische moderne geneeskunde. Dat is al een uiterst belangrijke rol die bacteriën in je lichaam vervullen.

Daarnaast zijn bacteriën ook zeer nuttig voor de werking van je spijsvertering en de darmflora. Deze darmflora bepaalt, net als je weerstand tegen biologische schokken en trauma’s, de mate van je gezondheid en geestelijke vermogens. Zo werkt de menselijke biologie, en daarin spelen bacteriën en exosomen een voorname rol in! Het zijn onze vrienden, micro organismen staan altijd ten dienste van hogere levensvormen.

Geef mij maar Helicobacter pylori, alle soorten streptokokken, tuberculose enzovoort. Omdat ik mijzelf geestelijk de beste immunisering, als je daarvan mag spreken, een levensstijl heb gecultiveerd waarbij je schokken ex-anti al geïncorporeerd hebt in je denken.

Met andere woorden, ik sta in mijn kracht omdat ik weet dat de verantwoordelijkheid voor mijn gezondheid in mijn eigen handen ligt, niet in handen van de farmaceutische investeringsmaatschappij. Ik creëer gezondheid, en weet hoe, omdat ik ooit zware ziekten heb gecreëerd die mij deze les hebben gegeven. Je leest het: ik ben geen slachtoffer.

Maar dus in het kort: het immuunsysteem past in een dualistische filosofie waarbij ziekte van buitenaf in het lichaam komt en niet van binnen de geest. Er zijn indringers, en die moeten doodgemaakt worden met killercellen, die de soldaten van ons lichaam zijn. Oké, dat is het idee van het immuunsysteem.

Ontkennen dat er een systeem bestaat die bacteriën opruimt, die cellen opruimt? Neen. Maar wat ik zeg is dat dit systeem eigenlijk een recyclagesysteem zou moeten worden genoemd van ons lichaam. En waarom is dat?

Omdat de weefselvernieuwing en het hangt af van welk soort weefsel hoe snel dat gaat. De huid bijvoorbeeld, of de maagbekleding bijvoorbeeld, dat voor een deel ectoderm is, ververst zich elke drie dagen. En als je werkelijk denkt dat we dat allemaal in het toilet achterlaten, dan heb je de ecologische gedachte niet goed begrepen.

Want het meeste van ons celmateriaal en vooral ons DNA en RNA wordt gerecycleerd om hergebruikt te worden. Als je die nucleotiden ergens anders kunt gebruiken dan is dat nog veel beter.

Vele mensen denken bovendien dat er ook antilichamen zijn en die ontstekingsbevorderend kunnen zijn. Ten eerste, het zijn geen antilichamen. Onze medische wetenschap zegt altijd anti, maar zo werkt het lichaam niet. Het zijn pro-lichamen en probiotica helpen opruimen – het zijn ook geen pro-lichamen en probiotica’s, dat is waar, want zo blijven we in het dualistische denken hangen -, het zijn helpers om ons gezond te houden.

En ten tweede, ze helpen het afval van de celdeling en stofwisseling opruimen en houden de homeostase van het lichaam in evenwicht. En het klopt natuurlijk als je recyclagesysteem hard moet werken, dat indien er een nieuwe shock of trauma komt met een nieuwe inflammatie waarbij er weer tumorweefsel of beter gezegd hulpweefsel moet worden weggenomen, dat je nog verder gaat verzwakken en het klopt dus eveneens dat toxines je ontvankelijker maakt voor andere ziektes.

Niet omdat ze infectieus of ziekteverwekkend zijn, maar omdat ze je zwakker maken tegenover schokken en trauma’s.

De beste immunisering als je daarvan mag spreken is een levensstijl waarbij je schokken ex-anti al geïncorporeerd hebt in je denken. Maar het idee dat antilichamen ontsteking bevordert, dat kan ik niet volgen. Het is andersom. De ontsteking zorgt ervoor dat de bacteriën actief worden.

Sommige bacteriën gaan in het proces van werkzaamheden sterven, en er gaan er meer sterven als er meer actief zijn. In herhaling, bacteriën en exosomen zijn onze vrienden. En tijdens hun herstel werken in ons lichaam sterven ze ook op een bepaald moment en deze moeten dus ook opgeruimd worden.

En dus gaat het recyclagesysteem meer werk hebben. Ik ga dus cytokine stormen en al die dingen een andere keer uitleggen. Het is belangrijk te beseffen, hoe zwaarder de biologische shock of trauma, hoe groter de kans op hevige cytokine stormen en deze moeten afgevlakt worden als ze levensbedreigend worden.

Dat is de taak van de dokter! Precies wat Hippocrates ook bedoelde.

Bacteriën en exosomen helpen ons om te overleven in samenwerking met het lichaam, dat is altijd al zo geweest en dat is een ecologie dat ons gezond en energiek, vitaal en mentaal sterk maakt. Het lichaam activeert micro-organismen als het lichaam dat nodig acht. Deze bacteriën vind je op bovengrondse groenten zoals sla, koolgewassen, selderij, radijsjes, peulerwten, tomaten e.a. bevatten verheven bacteriën (probiotica).

Zorg ervoor dat de groenten en fruit zuiver en biologisch zijn gekweekt. Consumeer ze rauw, vers en ongewassen. Een beetje rauwe groenten net voor de warme bereide maaltijd, en het fruit tussen de maaltijden door. Wacht een tweetal uur na de vorige maaltijd en consumeer dan pas het fruit.

Beoordeel voor jezelf wanneer het veilig is om ongewassen groente en fruit te eten, bij biologisch geteelde gewassen stelt dit doorgaans geen probleem. Er leven miljoenen van deze revitaliserende micro-organismen op groenten en fruit. Alle dieren in de natuur krijgen zo hun belangrijke micro-organismen elke dag binnen.

Als je bijvoorbeeld een bosbes of een rijpe druif neemt, kun je met je vinger een wasachtig laagje afwrijven. Hetzelfde geldt bij een bloemkool waar aan de basis van de koolomvattende bladeren eveneens zo een waslaagje aanwezig is dat je met de vinger kunt afwrijven.

Een rijpe biologische geteelde appel heeft dit ook, niet te verwarren met het laagje giftige stoffen dat met pesticiden gekweekte appels bevat. Het laagje dat je dikwijls ziet bij biologisch geteelde groenten en fruit, bevat miljoenen verheven micro organismen. Niet afwassen tenzij er aarde aan kleeft.

De fijne schil op deze groenten en fruit krult naar binnen waardoor de verheven micro-organismen wordt omgevouwen en omsloten. Daardoor kunnen deze micro-organismen het maagzuur passeren zonder aangetast te worden. Ze hebben een fenomenaal effect op je spijsvertering en een evenwichtige ecologie.

Daardoor wordt je weerstand tegen biologische schokken ook sterker. Hoe meer afvalstoffen en toxines je darmflora kan verwijderen, hoe sterker je tegen trauma’s en schokken wordt. Toxines werken verzwakkend op je systeem. In feite hebben alle bovengrondse groenten en fruit deze heilzame bacteriën. Deze overtreffen de uit de bodem afkomstige of in het laboratorium gekweekte probiotica en gefermenteerde producten.

Op de afbeelding: Escherichia coli is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen. Daar beschermt hij tegen andere schadelijke bacteriën, behalve als er onverteerde voeding in de darmen terechtkomt dat de slijmvliezen van de spijsvertering irriteert. Samen met onverteerd voedsel kan deze bacterie een overgroei kennen omdat het hun taak is om afval en beschadigd weefsel op te ruimen.

Dat is de natuurwet van micro organismen, ze zijn de opruimdienst van de natuur en het lichaam. Zorg dat je spijsvertering goed werkt. De basis van elke maaltijd om goed te kunnen verteren is elke hap 30 maal kauwen zodat er voldoende speekselvorming is en de spijsvertering kan opgestart worden.

Zorg dat je jouw emoties en trauma’s ook oplost en bestaansrecht geeft, want het limbisch systeem (emotioneel centrum in de hersenen) heeft een enorme invloed op de spijsvertering en hormoonhuishouding. Het is zo belangrijk dat de darmen VERTEERD VOEDSEL ONTVANGEN. Zo blijft de ecologie van het menselijke lichaam in evenwicht en hoeft je lichaam geen ziekte meer te creëren om te kunnen herstellen.

19 Nog iets over maagontstekingen en -zweren

Veel maagproblemen beginnen meestal met zeer kleine problemen zoals een eenvoudige irritatie van het maagslijmvlies. Dit kan veroorzaakt worden door je maag steeds overvol te eten, verzurend voedsel of dranken te consumeren of door emotionele problemen, hevige negatieve emoties en stress die de spijsvertering in zijn geheel verstoren.

Denk bijvoorbeeld aan de uitspraak: ‘Er ligt een steen op zijn maag’, of mijn maag draait er zich van om. Verzurende voeding is overmaat aan dierlijke eiwitten, geraffineerde suikers, en stimulerende zaken zoals alcohol, koffie en evenals roken. Wees bewust dat geraffineerde oliën en geharde vetten eveneens een grote oorzaak zijn van tal van maagproblemen.

Denk maar aan gefrituurde zaken, deze irriteren het slijmvlies van de maagwand. Dit geldt ook voor in de magnetron verwarmd voedsel. Als je voeding te zwaar is, en moeilijk verteerbaar is zoals dit met bewerkte voeding meestal het geval is, worden zoutzuur en maagzuur naar omhoog in de slokdarm gestuwd. En dat verstaan we dan als brandend maagzuur.

Maagzweer

De Germaanse visie over maagzweren en maagontstekingen zie artikel over maagontsteking.

Wat kun je nu al doen?

Begin met kleinere maaltijden te eten. Zorg voor lichter voedsel. Denk aan zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat en gebruik veel specerijen. Let erop dat je ‘s avonds een lichte maaltijd nuttigt en laat overdag de maag niet te lang leeg. Op tijd eten zodat de zuurafscheiding in de maag gebruikt kan worden voor het verteren van voedsel.

Gember helpt om een evenwichtige maagsecretie te bereiken voor het verteren van voedsel. Wat kun je doen als je een ontsteking of zweer hebt in de maag of de twaalfvingerige darm? Extracten van zoethout innemen. Zoethout heeft een afkoelende werking voor de verhitting die ontstaat in de ontsteking en de maagzweer. Zoethout heeft een reinigende werking. Niet overdrijven met zoethout als je lijdt aan hoge bloeddruk.

Gebruik steeds kokosvet, vanwege de afkoelende energie en het vermogen om de maag- en darmflora in evenwicht te houden. Ghee of geklaarde boter heeft hetzelfde vermogen. Veel gezonde verzadigde vetten consumeren beschermen het weefsel van de slijmvliezen tegen uitdroging. Het is verboden om geraffineerd zout in te nemen. Gebruik bergzout omdat dit zout niet verhit.

Consumeer groenten en specerijen die bitter zijn van smaak, denk aan witloof, andijvie, slasoorten, paardenbloem, kurkuma of geelwortel, gentiaan, citroenschil, mariadistel enzovoort. Bitter is afkoelend en ontsmettend, bitter helpt schadelijke stoffen af te voeren en het lichaam te zuiveren en ontgiften.

Ojibwa kruidenthee en Lapacho thee of Pau D’arco (zoek het op internet) zijn aan te bevelen. Drink regelmatig thee van munt, hibiscus, framboos, rozenbottel enzovoort omwille van de verkoelende werking nadien. Een thee van gelijke delen kamille, engelwortel en smeerwortel is zeer goed voor het maagslijmvlies te herstellen.

Noord-Amerikaanse iep en heemst heeft een afkoelend en reinigend effect op de slijmvliezen van het maag- en darmkanaal. Doe eveneens een inspanning om stress en negatieve heftige emoties op te lossen. Deze hebben een grote rol in de ontwikkeling van zweren in de maag en de twaalfvingerige darm.

Een klysma van de darmen geeft eveneens verlichting bij maagzweren, zoek een goede ayurvedische arts of therapeut voor deze behandeling. Stop zo snel mogelijk de ontstekingsremmers (NSAID’s), aangezien ze aanleiding kunnen geven tot maagontsteking en -bloeding.

Stop eveneens met roken, want roken vertraagt het genezingsproces. Vermijd stimulerende zaken en zuurvormend voedsel zoals teveel dierlijke eiwitten, melk en zuivel, stimulerende zaken zoals koffie, alcohol, frisdranken enzovoort.

Zolang de slijmlaag barrière voldoende vochtig blijft, door regelmatig schoon water te drinken en zongerijpte vruchten te eten, wordt overtollige zoutafzetting weggespoeld. Daarnaast beschermt de dikke slijmvlieslaag de maag en twaalfvingerige darm tegen het schadelijke zoutzuur dat zich in het maagsap bevindt. Zoutzuur dient om eiwitten uit het voedsel op te splitsen.

Zongerijpte vruchten hebben de eigenschap om lichaamscellen goed te hydrateren, evenals de cellen van het slijmvlies. Denk maar aan watermeloen, komkommer, mango’s, peren, tomaten enzovoort. Bovendien wordt het zoutzuur door het natuurlijke natriumcarbonaat geneutraliseerd voordat het de kans krijgt de slijmvlieslaag binnen te dringen.

De beste zuurbarrière voor de maagwand is zongerijpt fruit en schoon water. Sowieso hebben deze tips voor de maag een gunstig effect op de darmen.

Gebruik meer specerijen voor een goede spijsvertering

Ik geef hierbij een opsomming van enkele specerijen met een gunstig effect op de spijsvertering en sommige kunnen werkelijk aandoeningen genezen.

Anijs: werkt windverdrijvend en is slijmoplossend. Kan ingezet worden tegen tal van aandoeningen van de darmen omwille van zijn beschermende eigenschappen

Asafoetida: de darmreiniger bij uitstek, goed bij alle darmziekten en darmkanker. Stimuleert de maagsapafscheiding en de peristaltiek. Basilicum verzacht maagzweren en helpt bij buikpijn. Bonenkruid helpt tegen flatulentie, maagpijn.

Cayennepeper is eveneens een sterke ontgifter van de darmen. Bij een maagontsteking of maagzweer is het niet aan te raden. Dat geld eigenlijk voor alle sterk verwarmende specerijen.

Dille is werkzaam tegen dyspepsie of maagklachten. Dragon is goed bij allerlei stoornissen van het maag- en darmkanaal. Fenegriek is het kruid dat helpt bij darmzweren, slokdarmontsteking en maagzweer. Nootmuskaat is werkzaam tegen diarree, wormen, oprispingen en winderigheid.

Gember is goed bij coeliakie, spastisch colon en allerlei spijsverteringsstoornissen. Kaneel is goed tegen slechte adem afkomstig van het spijsverteringskanaal en opgeblazen gevoel. Kardemom is dan weer goed tegen constipatie, braken en indigestie.

Karwij wordt bij vele lichte spijsverteringsongemakken gebruikt. Karwij is goed tegen maagkrampen en vertraagde maaglediging. Knoflook bijvoorbeeld is net als daslook en bieslook, familie van de ui achtigen en heeft de sterkste werking. Helpt bij darmkanker en vele andere spijsverteringsproblemen.

Komijn is dan weer goed tegen prikkelbaar syndroom en brengt rust in de darmen, werkzaam tegen maag- en darmkrampen en constipatie. Koriander is goed voor ulcerende colitis en verhitting in de maagstreek. Kruidnagel is goed tegen wormen, candida overgroei, diarree en werkt slijmoplossend.

Geelwortel of kurkuma werkt afkoelend. Chronische darmziekten en ontstekingen, ziekte van Crohn, bacteriële overgroei in de dunne darm, coeliakie, colitis, spastisch colon. Marjolein is een krachtig keukenkruid tegen flatulentie, diarree en zwakke maagfunctie.

Munt is dan bij uitstek geschikt voor verhittingen en ontstekingen van het maag- en darmkanaal. Oregano is dan weer goed bij maagzweren en misselijkheid. Provençaalse kruiden voorkomen blindedarmontsteking en zijn goed voor maag- en buikpijn.

Salie werkt dan weer tegen candida overgroei, winderigheid en krampen. Tijm is goed bij chronische darmontstekingen en wormen. Zwart mosterdzaad is werkzaam tegen darm- en maagkanker. En ten slotte: zwarte peper helpt de spijsvertering beter te werken, elimineert parasieten en is goed tegen diarree en constipatie.

Gebruik vele specerijen, het zijn smaakmakers en doen je meer genieten van de maaltijd, betere speekselvorming en dat is altijd goed voor de totaliteit van de spijsvertering. Wees royaal met specerijen, zijn stukken goedkoper dan medicijnen en vervuilen het lichaam niet.

Denk tweemaal na

Maagzuurremmers bieden geen bescherming tegen de natuurlijke reactie van zoutzuur. Mensen met maagpijn en/of een indigestie ervaren direct verlichting na het drinken van schoon water. Geen cafeïnehoudende dranken of frisdranken en alcoholische dranken, ze hebben allemaal een vochtafdrijvend effect en onttrekken water uit het beschermende slijmvlies van de maag.

Denk tweemaal na: Zeer kleine problemen zoals een eenvoudige irritatie van het maagslijmvlies of maagpijn is een teken om je duidelijk te maken dat er iets niet in orde is met je eetgewoonten en de waterhuishouding in je lichaam.

Het onderdrukken van maagpijn met behulp van medicijnen verhindert dat de patiënt te weten komt wat de oorzaak is. Je blijft onwetend over jouw werkelijke totale waterhuishouding van je lichaam.

De pijn is een indicatie van watertekort, en dit wordt verward met een ziekte. In die zin zal het onderdrukken of symptomatisch behandelen van de eerste maagproblemen met maagzuurremmers dus zeer schadelijk zijn. Er ontstaan complicaties en kan uiteindelijk leiden tot maagkanker als je ook nog eens aan mentale brokken lijdt.

Maagproblemen bestrijden met medicijnen heeft tot gevolg dat ze allerlei goede bacteriën in je darmen gaan vernietigen, en niet alleen in de darmen, maar ook in het onderste deel van de maag of het antrum. Deze bacteriën die aangepast zijn aan het zure milieu, zijn bacteriën die toxines en onverteerde voeding in het onderste deel van de maag helpen afbreken.

De meeste maagontstekingen of gastritis en maagzweren ontstaan altijd in het onderste deel van de maag. Een waardevolle bacterie voor de maag is de Helicobacter Pylori, dat dikwijls als de veroorzaker van ontstekingen en maagzweren aangeduid wordt, maar dat is onjuist. De overgroei van helicobacter pylori is het gevolg van beschadiging van de maagslijmvliezen door medicijngebruik en niet andersom.

Gepubliceerd op 25/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Hoe ontgift en zuivert het lichaam zich? Het menselijke lichaam is het pronkstuk van miljoenen jaren evolutie van de natuur. Het lichaam van de mens is evolutionair gezien hoog ontwikkeld en heeft verschillende uiterst intelligente en accurate systemen om zichzelf te kunnen ontgiften en te zuiveren van afvalstoffen en toxines. Deze processen zijn essentieel om te voorkomen dat afvalstoffen en toxines zich ophopen en verzuring veroorzaken, wat kan leiden tot verstoppingen in de fijne haarvaten van onze bloedsomloop, het bindweefsel waarin onze lichaamscellen zijn ingebed, en het lymfestelsel dat overtollige vloeistoffen en stofwisselingsafval afvoert. Wanneer verstoppingen optreden, ontvangen lichaamscellen geen [...]

    By Published On: 03/03/2024
  • Al meer dan 25 jaar wordt wetenschappelijke medische kennis onderdrukt. Natuurwetenschappelijk denken betekent het analyseren van metafysische en psychologische componenten die voorkomen bij kanker en chronische aandoeningen, om deze op te lossen. Het menselijke lichaam heeft dankzij miljoenen jaren natuurlijke evolutie geleerd zichzelf gezond te houden. De mens is eigenlijk het pronkstuk van natuurlijke intelligentie. Het microbioom werkt in evenwicht samen, met een dynamische samenwerking die gunstig is voor alle partijen, inclusief de mens. Microben staan altijd ten dienste van hogere levensvormen. Dr. Hamer begreep dit. Problemen zoals conflicten, trauma's en biologische schokken kunnen dit evenwicht grondig verstoren. In mijn [...]

    By Published On: 03/03/2024
  • Je immuunsysteem is in feite een recyclagesysteemHet lijkt erop dat je immuunsysteem een flinke klap heeft gekregen. Je voelt je slecht en je klachten lijken zelfs erger te worden. Maar voordat we ons haasten naar een antibioticakuur, laten we eens dieper ingaan op ons immuunsysteem en enkele zaken herontdekken.Het immuunsysteem past binnen een dualistische filosofie waarbij ziekte wordt gezien als iets van buitenaf dat het lichaam binnendringt, in plaats van een reflectie van interne geestelijke processen. Echter, de geest is wel degelijk ontvankelijk voor de schokken en trauma's van het leven. Het lichaam is als het ware het voertuig waarmee [...]

    By Published On: 03/03/2024