Wat doen stimulerende middelen?

Heb je jezelf al eens afgevraagd hoe het lichaam een energieboost krijgt wanneer je stimulerende middelen gebruikt? En waar komt die plotselinge energieboost vandaan op een moment dat het lichaam eigenlijk rust nodig heeft.

Stimulerende middelen zoals koffie, zwarte thee en sigaretten bieden geen echte energie op zichzelf. Ze prikkelen echter het zenuwweefsel en de hormoonhuishouding enorm.

Andere stimulerende dranken, zoals frisdranken en geconcentreerde energiedrankjes, die je energieniveau verhogen, bevatten geraffineerde suikers en lichaamsvreemde chemicaliën. Deze geraffineerde suikers zijn echter lege calorieën geworden voor het lichaam, omdat ze ontdaan zijn van voedingsstoffen door industriële bewerking. Het lichaam kan hier weinig mee doen, behalve calcium uit de tanden, spieren en botten halen om het verzurende effect van deze stimulerende middelen te neutraliseren.

De begeleidende voedende mantelstoffen van deze suikers zijn verwijderd door industriële bewerking waardoor het lichaam moeite heeft om deze suikers te verteren. De pancreas moet overuren kloppen in ongunstige situaties. Daarmee bedoel ik dat je energie opwekt op een moment dat het lichaam juist NOOD heeft aan rust.

Het dwingen van het lichaam om energie op te wekken met behulp van stimulerende middelen is geen teken van liefde voor je eigen lichaam. Het lichaam heeft altijd een reden om rustiger aan te willen doen, maar we negeren vaak deze signalen. Heb je ooit opgemerkt dat veel mensen in geïndustrialiseerde landen op een bepaald moment in hun leven ernstig ziek worden? Stimulerende middelen vormen slechts een van de vele grote risicofactoren die de ontwikkeling van ernstige ziekten kunnen bevorderen omdat ze schokken veroorzaken op lichamelijk niveau, wat leidt tot uitputting.

Het gevaar van geraffineerde suikers

Het lichaam kan geraffineerde suikers niet opslaan als lichaamseigen glycogeen, een lange suikerketen die in de spieren en lever kan worden opgeslagen als reservebrandstof. Insuline speelt een rol bij het omzettingsproces van glucose naar glycogeen. Wanneer de bloedsuikerspiegel daalt, zet het hormoon glucagon glycogeen weer om in bruikbare glucose. Beide hormonen worden door de alvleesklier geproduceerd.

Echter, alle lichaamsweefsels moeten de geraffineerde suikers onmiddellijk verwerken omdat een te hoge bloedsuikerspiegel vermeden moet worden. Dit leidt tot een verhoogde productie van insuline door de alvleesklier. Maar de lichaamsweefsels ervaren problemen bij de opname van deze zure glucose afkomstig van geraffineerde suikers, omdat deze geen voedingswaarde bieden. Het consumeren van veel geraffineerde suikers is een van de oorzaken van verzuring, overgewicht en vele aandoeningen.

Bovendien leidt het stofwisselingsproces van geraffineerde suikers tot de vorming van giftige toxines, wat resulteert in een verzurend effect. De lichaamscellen ervaren moeilijkheden bij het verwijderen van deze afvalstoffen omdat de voedende mantelstoffen van de suikers zijn verwijderd. Deze mantelstoffen, van nature aanwezig in suiker, spelen een essentiële rol bij het metabolisme van glucose en maken het zo voedend voor het lichaam.

Verzuring van de cel treedt op, wat de celademhaling bemoeilijkt. Dit verstoort de citroenzuurcyclus in de mitochondriën, de energiecentrales van de cel, waardoor de energieproductie chaotisch verloopt. Dit resulteert in een verlies van energie en verhoogt de drang naar het eten van meer suiker. Het lichaam kan deze overmatige suikers niet effectief verwerken en omzetten, wat leidt tot de opslag van vet.

En dit is nog niet alles

Stimulerende middelen zijn ‘zoet’ in gebruik, maar hebben schadelijke effecten op het zenuwweefsel en de hormoonhuishouding, en dat is ‘bitter’.

Zonder dat je het merkt, kun je zelfs afhankelijk worden van stimulerende middelen. Neem bijvoorbeeld koffie of zwarte thee. Veel mensen hebben de gewoonte om elke dag meerdere koppen koffie of cafeïnehoudende dranken te drinken om zich goed te voelen. Probeer bij wijze van experiment eens een dag helemaal geen koffie, thee of andere cafeïnehoudende dranken te nuttigen.

Wat zou er gebeuren? Waarschijnlijk zul je niet helder wakker worden, en na verloop van tijd zou je een dof gevoel in je hersenen kunnen ervaren en/of algemene zwakte en gebrek aan energie in je hele lichaam kunnen voelen.

Na de middag zouden sommige mensen kunnen beginnen gapen, anderen kunnen hoofdpijn krijgen of zich neerslachtig voelen. Deze symptomen lijken te worden veroorzaakt door een gebrek aan cafeïne gedurende de dag, maar in werkelijkheid tonen ze aan hoe je hart en zenuwstelsel verzwakt zijn door het stimulerende effect van koffie.

Vaak wordt gezegd: “Het is toch normaal, iedereen drinkt toch koffie of andere cafeïnehoudende dranken?” De energieboost die je krijgt door stimulerende middelen wordt veroorzaakt door krachtige reacties van je algemene gezondheid, die uiteindelijk langzaam maar zeker verzwakken. De ervaring van hernieuwde energie en helderheid in het hoofd dankzij stimulerende middelen betekent in werkelijkheid een puur verlies van energie voor je lichaam.

Het stimulerende effect van cafeïne.

Cafeïne is een stimulerend middel dat je lichaam in een staat van hyperalertheid brengt. Als je te veel cafeïne binnenkrijgt, kunnen er klachten ontstaan zoals slapeloosheid en concentratieproblemen. Cafeïne verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen en versnelt de hartslag, vergelijkbaar met de werking van adrenaline en noradrenaline.

Daarnaast breekt cafeïne de beschermende B-vitamines af, wat kan leiden tot een toename van stresshormonen en stress op de bijnieren. Dagelijks een grote hoeveelheid cafeïne consumeren houdt het lichaam in een staat van aanhoudende stress en hyperalertheid, zonder dat je het merkt.

In werkelijkheid verkeert het lichaam dan langdurig in een staat van angst en stress, wat verstorend werkt op de dikke darm en de spijsvertering kan belemmeren. Bovendien kan het restrictief zijn voor bewustzijnsverruiming.

Te veel cafeïne kan de bijnieren overbelasten, die adrenaline en cortisol produceren. Dit kan leiden tot een chronische stresstoestand, waardoor het lichaam niet meer kan ontspannen. Een overmaat aan cafeïne kan ook spanningshoofdpijn veroorzaken, en zelfs het stoppen met het drinken van cafeïnehoudende dranken kan hoofdpijn veroorzaken.

Veel mensen beginnen hun ochtend met een kop koffie, sommigen slaan zelfs het ontbijt over. Het overslaan van het ontbijt is echter niet gezond, omdat het je denkvermogen kan verminderen en je emotionele stabiliteit kan beïnvloeden. Als je vervolgens cafeïnehoudende dranken blijft drinken zonder ontbijt, kan dit leiden tot nervositeit en een verminderd vermogen om je te concentreren.

Je lichaam ervaart honger op weefselniveau en moet alle opgeslagen energiereserves aanspreken om energie te verkrijgen. Na deze tijdelijke energieboost voel je je vaak meer uitgeput en leeg, waardoor de drang naar nog een kopje koffie alleen maar groter wordt.

Af en toe genieten van een kopje koffie is geen probleem, maar als je op een punt komt waarop je niet meer zonder koffie kunt, is het belangrijk om te beseffen dat je lichaam zich aan het uitputten is. Bovendien heeft cafeïne een sterk vochtafdrijvend effect. Als je cafeïne combineert met geraffineerde suikers, kan dit leiden tot uitputting op weefselniveau en een vervuild lichaam achterlaten.

Cafeïnevrije koffie.

Zelfs cafeïnevrije koffie bevat nog steeds cafeïne, zij het in kleinere hoeveelheden. Deze koffie wordt echter gemaakt van meer zuurvormende koffiebonen dan de reguliere koffiebonen die rijker zijn aan cafeïne. Deze sterke zuren kunnen schadelijk zijn voor het zenuwstelsel en leiden tot problemen zoals brandend maagzuur en overstimulatie van het zenuwstelsel.

Bovendien kunnen ze aandoeningen zoals osteoporose, glaucoom en reumatoïde artritis verergeren. Cafeïnevrije koffie kan ook meer irritatie veroorzaken aan de slagaderwanden en haarvaten, wat kan leiden tot een verhoging van LDL-cholesterol.

Als je moeilijk zonder koffie kunt, is het beter om gewone, onbewerkte koffie te drinken. Het is echter raadzaam om te minderen met het gebruik van koffie en te zoeken naar andere dranken die voedend zijn en het zenuwstelsel niet irriteren, zoals kruidenthee of melk van granen of noten. Het vervangen van cafeïnehoudende dranken door voedende alternatieven kan helpen om verslavingen te doorbreken.

Gelukkig zijn er tegenwoordig betere koffiesoorten op de markt die geen schadelijke bijwerkingen hebben en zelfs gezondheidsvoordelen kunnen bieden, zoals koffie met toegevoegde versterkende paddenstoelen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de impact van cafeïne op het zenuwstelsel en de algehele gezondheid, en om indien nodig te zoeken naar gezondere alternatieven.

Conclusie: Cafeïne is giftig voor het zenuwweefsel waarbij de algemene gezondheid en het detoxsysteem (recyclingsysteem) heftig reageert en jou een energieboost geeft. Op termijn verzwakt de hormoonhuishouding en de algemene gezondheid en het detoxsysteem (recyclingsysteem), en worden je zenuwen aangetast.

Overstimulering van je lichaam is schadelijk

Het consumeren van te veel voedsel, regelmatig snacken, het vasthouden van negatieve emoties, competitie, overmatig werken, buitensporige seksuele activiteit, angst en stress, evenals het eten van geïndustrialiseerd voedsel, kunnen allemaal leiden tot aanhoudende overstimulering en hebben vergelijkbare effecten als stimulerende middelen.

Het lichaam heeft een geest nodig om zijn bevelen op te volgen en de geest heeft het lichaam nodig om zichzelf te kunnen definiëren.

Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan deze constante druk, begint het zelf stimulerende stoffen te produceren, zoals adrenaline, noradrenaline, cholesterol, cortisol, prolactine, interleukine, endorfines, enzovoort. Deze stoffen zijn nodig om de essentiële functies van het lichaam te handhaven en te voldoen aan de verhoogde eisen die aan het lichaam worden gesteld door de geest.

Echter, het voortdurende misbruik van de natuurlijke stressreactie van het lichaam leidt tot totale uitputting van zowel de geest als het lichaam. Het lichaam raakt uitgeput en wordt steeds gevoeliger voor biologische schokken, waardoor het risico op ernstige ziekten toeneemt.

Wanneer het lichaam voortdurend wordt gestimuleerd om meer energie te verkrijgen, blijft er geen energie over voor de natuurlijke processen die het lichaam zelf moet uitvoeren. Dit kan leiden tot problemen met ontgifting en zuivering, waardoor schadelijke stoffen zich kunnen ophopen in fijne lichaamskanalen, zoals de haarvaten, het bindweefsel en de lymfevaten.

Stresshormonen en stimulerende middelen hebben de eigenschap om de bloedvaten van de spijsverteringsorganen samen te trekken, waardoor de spijsvertering onvoldoende bloed krijgt en niet optimaal kan functioneren. Hierdoor vermindert het vermogen van het lichaam om voedsel te verteren en voedingsstoffen op te nemen.

Als gevolg hiervan is het lichaam niet in staat om afvalstoffen en toxines effectief op te ruimen. Onverteerd voedsel kan in de darmen achterblijven, waardoor destructieve bacteriën en gisten zich gaan vermenigvuldigen en een bacteriële of fungale overgroei veroorzaken die het natuurlijke microbioom van het lichaam verstoort.

Deze bacteriële of fungale overgroei produceert zeer giftige toxines die in de bloedbaan en lymfe terecht kunnen komen. Dit kan leiden tot verstoppingen in de darmen, bekend als constipatie en slecht werkende spijsvertering. De aanwezigheid van deze giftige stoffen heeft een stimulerend effect op de algemene gezondheid en het detoxificatiesysteem van het lichaam, waardoor iemand hyperactief kan worden.

Het gevolg hiervan is dat acute en chronische ziekten en ontstekingen ontstaan, omdat het lichaam voortdurend overprikkeld wordt en de spijsvertering verstoord raakt, waardoor het gevoeliger wordt voor biologische schokken die ziekte veroorzaken. Dit verzwakt het lichaam en belemmert het vermogen om goed te functioneren.

Echter, als je ontspannen en met plezier eet, produceert de hippocampus anti-stresshormonen, waardoor de spijsvertering en de darmen goed kunnen werken. Dit bevordert de algemene gezondheid en het ontgiftingsproces.

Het lichaam gaat in overleving

Op een bepaald moment zal het lichaam niet meer luisteren naar de signalen van de gastheer om te kunnen overleven. Het voelt dat het door de stimulerende middelen van zijn energiereserves wordt beroofd. Het activeert zijn overlevingsmechanismen en maakt je echt ziek en beroerd, zodat je niet verder kunt gaan.

Dit doet het lichaam om te voorkomen dat je er letterlijk bij neervalt. Als het lichaam merkt dat je maar doorgaat met het uitputten van je energiereserves zonder op tijd rust te nemen en goede voeding te consumeren, zal het jou tot stoppen dwingen. Burn-out is hier een mooi voorbeeld van.

Door je ziek te maken, staat je lichaam nog steeds aan jouw kant. Het kan dan zijn laatste beschikbare energie gebruiken om giftige stoffen af te breken en te verwijderen uit de gebieden waar ze zich hebben opgestapeld. Dit kan gepaard gaan met koorts of ontsteking. Een aandoening of ontsteking is de beste manier voor het lichaam om zich te ontdoen van toxische stoffen die verzuring veroorzaken, gevolgd door beschadiging van lichaamsweefsels, vaak in samenwerking met microben.

In onze geïndustrialiseerde wereld bestaat er echter een manier om alle ziekten symptomatisch te bestrijden zonder de onderliggende oorzaak van energieverlies aan te pakken. Dit ondermijnt het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Het lichaam zal dan in de ene na de andere ziektecrisis terechtkomen, waardoor de weg vrij wordt gemaakt voor de ontwikkeling van chronische ziekten en pijn, met allerlei complicaties, zoals verergering van kanker. Stimulerende middelen kunnen sterke, gezonde mensen veranderen in zwakke, vermoeide en chronisch zieke mensen.

Gepubliceerd op 21/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024