Tel jij je calorieën?

Heb je ooit bedacht dat de dieren in het bos eigenlijk niet weten wat experts of voedingswetenschappers ons aanraden? Dieren in het bos weten niet hoeveel vitamine D, magnesium, koolhydraten of calorieën zij nodig hebben en hebben geen tekorten, tenzij ze in een kunstmatige omgeving terechtkomen. Dieren luisteren naar hun lichaam. 

Het treurigste in onze huidige discussie over voedsel is het feit dat onze generatie de eerste is in de totale geschiedenis van de mens, die zijn natuurlijk instinct is verloren om te weten welk voedsel goed voor hem is en welk niet. Wij luisteren niet meer naar het ultieme en superieure genie dat ons lichaam in feite is. 

Krampachtig wordt met de smartphone berekend hoeveel calorieën in elke voedingshap zitten, zonder dat men zich echt bewust wordt van de oorzaak van overgewicht. Fitnesszalen en sportscholen lopen overvol. Voedsel wordt niet langer bekeken als een geschenk van de natuur om je lichaam liefdevol te voeden en je witte bloedcellen te geven wat het echt nodig heeft. 

Voedsel wordt eerder gezien als een verzameling chemische bestanddelen, waaronder calorieën,  mineralen, vitaminen, koolhydraten, vetten, eiwitten e.a. Mochten de cijfers over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kloppen, dan zou niemand op deze mooie blauwe planeet nog gezond zijn, iedereen zou wel ergens een tekort hebben aan een vitamine, sporenelement, aminozuur of mineraal. In werkelijkheid zijn deze cijfers niet betrouwbaar en misleidend.

De calorieën en de voedingswaarde zijn mede afhankelijk van de bereidingswijze, het seizoen, geografische omstandigheden, de grondsoort en het klimaat. Bovendien geven onverteerbare vezels in de voeding ook calorieën, en meer dan je denkt. 

Onze enzymen zijn niet in staat deze vezels af te breken, dat is waar, maar bacteriën in de darmflora kunnen dat des te beter. Deze vezels bereiken de dikke darm in onverteerde vorm en gaan vergisten waarbij er vetzuren vrij komen die veel calorieën opleveren. Teveel vezels in de voeding veroorzaken ongewenste darmgassen. Laten we eens kijken bij pectine, een vezelsoort die in fruit voorkomt. 100 gram pectine geeft evenveel calorieën als 100 gram consumptie-ijs.

Een calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water met één graad Celsius te verwarmen. Omdat dit erg weinig is, rekenen we meestal in kilocalorie, afgekort kcal. 

Er zijn verschillende lichamelijke constituties. Iemand die van nature een slank lichaam heeft met een snelle spijsvertering kan gemakkelijk massa’s calorieën eten zonder een gram bij te komen. Anderzijds heb je constituties die maar naar eten ‘hoeven te kijken’ om al bij te komen. 

Nog andere constituties gaan extra lichaamswarmte produceren om overtollige calorieën te verbranden. Als een overmatige inname van calorieën steeds naar overgewicht zou leiden, dan zouden de meeste mensen op deze wereld overgewicht hebben. 

Maar: als de spijsvertering zwak is, worden de meeste calorieën niet verbruikt, en dit betekent dat er veel onverteerd voedsel in de darmen achterblijft en het lichaam niet genoeg energie ter beschikking krijgt. Er ontstaat zeer snel een vicieuze cirkel van toxine-opslag in de vitale weefsels en organen van het lichaam door de vertraagde spijsvertering, stofwisseling en bloedsomloop. Het lymfesysteem raakt verstopt en houdt grote hoeveelheden vocht vast waardoor men er bij overgewicht ook gezwollen gaat uitzien. 

Jouw lichaam dwingen om te vermageren, kan uiterst teleurstellend zijn en zelfs gevaarlijk. Het lichaam heeft een uniek reguleringssysteem, en weet accuraat hoeveel calorieën het nodig heeft, ongeacht de steeds veranderende omstandigheden tijdens het leven. 

Als het lichaam voldoende calorieën heeft gekregen die het nodig heeft, gaat het hongergevoel weg. Als je tijdens een maaltijd meer calorieën binnenkrijgt, zal je lichaam bij de volgende maaltijd minder behoefte aan voedsel hebben. Gewichtsregulering van het lichaam is volledig natuurlijk.

Het lichaam is gemaakt om volle calorieën te verteren uit zongerijpte natuurlijke voeding. Industrieel bewerkte voeding echter, denk maar aan de geraffineerde suikers en bewerkte oliën, bevatten zeer veel lege dode calorieën die niet kunnen verteren en lichaamsvreemde stoffen zijn. 

Deze zaken creëren zoveel afvalstoffen en toxines in de spijsvertering en het lichaam dat er verstoppingen ontstaan in het bindweefsel. Zelfs tussen de darmvlokken worden er afvalstoffen en toxines samen met verharde slijmresten verzameld. 

Het slijmvlies van de darm wordt geïrriteerd en kan geen voedingsnutriënten meer opnemen, enkel afvalstoffen en toxines. De darmen gaan zich uitzetten en nemen in gewicht toe. Het lichaam gaat zich verdedigen tegen de giftige toxines en afvalstoffen door ze te isoleren in extra vetcellen. 

Dit verdedigingsmechanisme zorgt ervoor dat gezonde lichaamsweefsels niet aangetast worden door deze schadelijke stoffen.

Toch logisch dat het lichaam een grote weerstand biedt om kilootjes of overgewicht kwijt te raken, want een plotseling gewichtsverlies kan in één keer teveel toxines in de bloedsomloop brengen met fatale bijwerkingen zoals nier- en leverfalen.

Als je op een gezonde manier wil afvallen met blijvend resultaat is het aan te raden om te beginnen alle spijsverterings- en stofwisselingsproblemen op te lossen. Deze problemen zijn verantwoordelijk voor de gewichtstoename, niet het aantal volle calorieën. Het opgeslagen afval en toxiciteit in de darmvlokken moet eerst worden afgevoerd.

Daarbij is het belangrijk om de reinigende smaken tot je te nemen. Deze smaken helpen je algemene gezondheid weer op kracht te komen voor het opruimen van toxines en afvalstoffen. Ik spreek over de scherpe, bittere en wrange smaken in onze voeding.

Maar in onze eetcultuur zijn deze drie reinigende smaken bijna volledig verdwenen. Daarom is het raadzaam om een gezonde levensstijl te ontwikkelen die in balans is,

Zongerijpte voeding, bij voorkeur biologisch, met volwaardige eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetstoffen waaronder veel verzadigde vetten. 

Het gebruik van specerijen is een must, vooral omdat specerijen een verrijking zijn voor de maaltijd, specerijen zijn smaakmakers en hebben de reinigende smaken. 

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *