Tel jij calorieën?

Heb je er ooit over nagedacht dat dieren in het bos eigenlijk geen idee hebben van wat experts of voedingswetenschappers ons aanraden? Ze weten niet hoeveel vitamine D, magnesium, koolhydraten of calorieën ze nodig hebben, en ze hebben over het algemeen geen tekorten, tenzij ze in een kunstmatige omgeving worden geplaatst. Dieren luisteren simpelweg naar hun lichaam.

Het meest trieste aspect van onze huidige voedseldiscussie is het feit dat onze generatie de eerste is in de totale geschiedenis van de mensheid die het natuurlijke instinct is kwijtgeraakt om te weten welk voedsel goed voor ons is en welk niet. We luisteren niet meer naar het ultieme en superieure genie dat ons lichaam eigenlijk is.

Krampachtig worden met behulp van smartphones de calorieën in elke hap berekend, zonder dat men zich echt bewust wordt van de oorzaak van overgewicht. Fitnesszalen en sportscholen puilen uit. Voedsel wordt niet langer beschouwd als een geschenk van de natuur om ons lichaam liefdevol te voeden en onze witte bloedcellen te voorzien van wat ze echt nodig hebben.

In plaats daarvan wordt voedsel eerder gezien als een verzameling chemische bestanddelen, waaronder calorieën, mineralen, vitaminen, koolhydraten, vetten, eiwitten, enzovoort. Als de cijfers over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid klopten, zou niemand op deze mooie blauwe planeet nog gezond zijn; iedereen zou wel ergens een tekort hebben aan een vitamine, sporenelement, aminozuur of mineraal. In werkelijkheid zijn deze cijfers echter niet betrouwbaar en misleidend.

Er bestaat geen manier om exact vast te stellen hoeveel calorieën er werkelijk in voedsel zitten. De calorieën en voedingswaarde zijn afhankelijk van de bereidingswijze, het seizoen, geografische omstandigheden, de grondsoort en het klimaat. Bovendien bevatten onverteerbare vezels in voeding ook calorieën, vaak meer dan men denkt.

Onze enzymen zijn inderdaad niet in staat om vezels af te breken, maar de bacteriën in de darmflora kunnen dat des te beter. Deze vezels bereiken de dikke darm in onverteerde vorm en worden daar gefermenteerd, waarbij vetzuren vrijkomen die veel calorieën opleveren. Te veel vezels in de voeding kunnen leiden tot ongewenste darmgassen. Laten we eens kijken naar pectine, een vezelsoort die in fruit voorkomt. 100 gram pectine levert evenveel calorieën als 100 gram consumptie-ijs.

Wat is een calorie?

Een calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water met één graad Celsius te verwarmen. Omdat dit een kleine eenheid is, gebruiken we meestal kilocalorieën, afgekort kcal.

Er zijn verschillende lichamelijke constituties. Iemand met van nature een slank lichaam en een snelle spijsvertering kan gemakkelijk veel calorieën eten zonder aan te komen. Anderen hebben een constitutie waarbij ze al aankomen bij het kijken naar eten.

Er zijn ook mensen die extra lichaamswarmte produceren om overtollige calorieën te verbranden. Als een overmatige calorie-inname altijd zou leiden tot overgewicht, zouden de meeste mensen op de wereld overgewicht hebben.

Als de spijsvertering zwak is, worden de meeste calorieën niet verbruikt, waardoor veel onverteerd voedsel in de darmen achterblijft en het lichaam niet genoeg energie krijgt. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van toxine-opslag in de vitale weefsels en organen door een vertraagde spijsvertering, stofwisseling en bloedsomloop. Het lymfesysteem kan verstopt raken en grote hoeveelheden vocht vasthouden, wat bij overgewicht kan leiden tot een gezwollen uiterlijk.

Overgewicht is een teken dat je spijsvertering niet goed werkt, wat kan leiden tot chronische toxiciteit in je lichaam.

Het forceren van je lichaam om gewicht te verliezen kan uiterst teleurstellend en zelfs gevaarlijk zijn. Het lichaam heeft een uniek reguleringssysteem en weet nauwkeurig hoeveel calorieën het nodig heeft, ongeacht de veranderende omstandigheden tijdens het leven.

Als het lichaam voldoende calorieën heeft gekregen die het nodig heeft, verdwijnt het hongergevoel. Als je tijdens een maaltijd meer calorieën binnenkrijgt, zal je lichaam bij de volgende maaltijd minder behoefte aan voedsel hebben. Gewichtsregulering van het lichaam is volledig natuurlijk.

Het lichaam is ontworpen om volwaardige calorieën te verteren uit zongerijpte natuurlijke voeding. Industrieel bewerkte voeding, zoals geraffineerde suikers en bewerkte oliën, bevat daarentegen veel lege calorieën die niet kunnen worden verteerd en vreemd zijn voor het lichaam.

Deze praktijken leiden tot de accumulatie van afvalstoffen en toxines in de spijsvertering en het lichaam, resulterend in verstoppingen in het bindweefsel. Zelfs tussen de darmvlokken kunnen afvalstoffen en toxines zich ophopen, samen met verharde slijmresten.

Het slijmvlies van de darm raakt geïrriteerd en kan geen voedingsstoffen meer opnemen, alleen afvalstoffen en toxines. Hierdoor zetten de darmen uit en neemt hun gewicht toe. Het lichaam reageert door extra vetcellen aan te maken om de giftige stoffen te isoleren en gezonde weefsels te beschermen tegen schade door deze stoffen.

Dit verdedigingsmechanisme zorgt ervoor dat gezonde lichaamsweefsels niet aangetast worden door deze schadelijke stoffen.

Het is logisch dat het lichaam weerstand biedt tegen plotseling gewichtsverlies, omdat dit een grote hoeveelheid toxines in de bloedsomloop kan brengen met potentieel fatale bijwerkingen zoals nier- en leverfalen. Het lichaam handelt altijd logisch.

Als je op een gezonde manier wilt afvallen met blijvend resultaat, is het essentieel om eerst alle spijsverterings- en stofwisselingsproblemen op te lossen. Deze problemen zijn verantwoordelijk voor gewichtstoename, niet het aantal calorieën op zich. Het opgeslagen afval en de toxiciteit in de darmvlokken moeten eerst worden verwijderd.

Het is ook belangrijk om voedingsmiddelen met reinigende smaken te consumeren. Deze smaken helpen bij het opruimen van toxines en afvalstoffen en het versterken van de algehele gezondheid. Hierbij kun je denken aan scherpe, bittere en wrange smaken, die helaas vaak ontbreken in onze moderne eetcultuur.

Een gezonde levensstijl omvat zongerijpte voeding, bij voorkeur biologisch, met volwaardige eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten, waaronder veel verzadigde vetten. Het gebruik van specerijen is ook aan te bevelen, aangezien deze niet alleen smaak toevoegen, maar ook de reinigende smaken bevatten.

Het grote probleem met het volgen van een calorieënplan is dat het moeilijk is om nauwkeurig te berekenen hoeveel calorieën je verbruikt en hoeveel er in een bepaald voedingsmiddel zitten. Het lichaam heeft zijn eigen mechanismen om de energiebehoefte te reguleren en weet vaak beter wat het nodig heeft dan een berekening op basis van calorieën.

Gepubliceerd op 17/06/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024