Hoi lieve vrienden, vandaag wil ik graag aandacht besteden aan onze Westerse methode van ontlasten, omdat deze nogal nadelig kan zijn voor ons lichaam. Onze westerse toiletten zijn namelijk niet erg darmvriendelijk.

Dit is een interessant onderwerp, vooral voor mensen die al veel last hebben van darmproblemen. Het is belangrijk om te begrijpen dat onze onjuiste manier van ontlasten een belangrijke rol kan spelen bij het ontstaan van verschillende darmklachten. Dit is verre van ideaal en gelukkig kunnen we dit vermijden.

Het ontwerp van een westers toilet bemoeilijkt het volledig legen van de darmen. Wanneer we op een Westers toilet zitten, ontstaat er een gespannen houding die de endeldarm moeilijk maakt om de ontlasting volledig kwijt te raken. Anatomisch gezien is de mens eigenlijk gebouwd om in een hurkende positie te ontlasten, zoals je ziet bij inheemse bevolkingsgroepen.

Om volledig te kunnen ontlasten, moet de darm eigenlijk samengedrukt worden door de dijen, terwijl tegelijkertijd de sluitspier ontspant. Dit vereist ook dat de kringspier in de dunne darm gesloten is. Door de zittende houding op een westers toilet is het echter bijna onmogelijk om aan deze voorwaarden te voldoen.

Wanneer iemand op een westers toilet zit, wordt de sluitspier van de endeldarm geforceerd door de onnatuurlijke positie, waardoor deze dichtgedrukt wordt. Dit kan leiden tot problemen zoals ophoping van ontlasting, wat op zijn beurt de ontwikkeling van aambeien, blindedarmontsteking, obstipatie, diverticulaire aandoeningen, poliepen, colitis ulcerosa, het prikkelbare darmsyndroom en uiteindelijk darmkanker kan verergeren.

Volgens de ayurvedische visie blokkeert dit het VATA-bewegingsprincipe, wat kan leiden tot typische vata-klachten. Wanneer de dikke darm vrij is van verstopping, kan Vata zijn belangrijke taken en activiteiten elders in het lichaam goed uitvoeren, waardoor pitta en kapha niet verstoord worden. Alle ziekten vinden hun oorsprong in de geest en problemen met de spijsvertering kunnen ontstaan door verstoringen in de energetische bio-energieën.

Maar wanneer je in een hurkende positie stoelgang maakt, kan de sluitspier zich ontspannen, wat resulteert in een rechte positie van de endeldarm. Tegelijkertijd kan de kringspier van de dunne darm zich goed sluiten. Deze kennis over goede gezondheid vanuit yoga en ayurveda is niet zo wijdverspreid in onze samenleving. Stoelgang maken in een zittende hurkhouding zorgt ervoor dat de endeldarm niet volledig geleegd wordt.

Het is interessant om op te merken dat kinderen in alle culturen van nature de hurkhouding kiezen wanneer ze stoelgang maken, inclusief onze eigen kinderen als ze de kans krijgen. Door echt waar te nemen zonder beïnvloeding door vooroordelen, kunnen we veel ontdekken om onze gezondheid te verbeteren, en het is eigenlijk helemaal niet moeilijk.

Het is interessant om op te merken dat kinderen in alle culturen van nature de hurkhouding kiezen wanneer ze stoelgang maken, inclusief onze eigen kinderen als ze de kans krijgen. Door echt waar te nemen zonder beïnvloeding door vooroordelen, kunnen we veel ontdekken om onze gezondheid te verbeteren, en het is eigenlijk helemaal niet moeilijk.

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die niet gedwongen worden om op een westers toilet te zitten, zelden darmklachten ontwikkelen, tenzij ze een slecht voedingspatroon en levensstijl hebben die uit balans zijn.

Wat kun je doen? Je kunt een voetbankje voor je toilet plaatsen, zodat je toch enigszins een hurkende positie kunt aannemen tijdens het maken van stoelgang.

Gepubliceerd op 15/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

    By Published On: 07/03/2024
  • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

    By Published On: 29/02/2024
  • Je kiest om te stoppen met de verslaving Eerst enkele puntjes aandacht geven voordat je besluit te stoppen met roken. Vertel aan niemand je voornemen om met roken te stoppen, want daarmee ondermijn je de vrijheid om hier zelf voor te kiezen. Probeer niet tegelijkertijd te veel andere dingen te veranderen in je leven. Maak er een prioriteit van als je wilt stoppen met roken of een andere verslaving. Draag steeds je sigaretten bij je, waardoor je steeds kunt kiezen of je wilt roken of niet. Je hoeft je niet te bewijzen dat je in staat bent te stoppen met [...]

    By Published On: 28/02/2024