Het nut van een tongschraper

Een tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die ’s ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu’s, weefselafbraak en voedselresten.

Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.

Tongschrapers kunnen gemaakt zijn van koper of roestvrij staal. Persoonlijk gebruik ik een koperen tongschraper. Na gebruik spoel je de tongschraper eenvoudig af en spoel je je mond nog even na met schoon water.

Tijdens dit dagelijkse ochtendritueel is het ook mogelijk om naar de tong te kijken voor een kleine zelfdiagnose. Als de laag op de tong vrij dik is, kan dit erop wijzen dat je wat slordig bent geweest met je eetgewoonten, wat mogelijk de spijsvertering heeft overbelast.

Als je merkt dat je deze laag niet volledig kunt verwijderen, of slechts gedeeltelijk, kan dit duiden op een intoxicatieschok in je lichaam – een overmaat aan afvalstoffen en toxines. In dat geval kun je overwegen om meer verwarmende en scherpe specerijen te gebruiken, zoals zwarte peper, cayenne en kruidnagel, die een reinigend effect hebben op de spijsvertering zelf.

Als je tong er echter bleek uitziet, aan de droge kant is en/of zelfs gebarsten is, kan dit wijzen op overmatige stress en energielekkage. Het is belangrijk om stressmanagement toe te passen en de energielekken op te sporen en op te lossen. Je kunt overwegen om meer gezonde verzadigde vetten toe te voegen aan je dieet om de innerlijke droogte te verminderen en de stofwisseling te verbeteren.

Als je rode stippen of vlekjes op je tong hebt, is het verstandig om alcohol, hete specerijen, dierlijke eiwitten, zout en zuur te vermijden totdat deze rode vlekjes verdwenen zijn. Daarna kun je deze zaken met mate consumeren.

Als het beslag op je tong extreem dik is met slijmresten of slijmophopingen, duidt dit op een slechte spijsvertering en is het raadzaam om alle zuivel, tussendoor hapjes en zoetigheid echt te vermijden.

Ook kun je overwegen om verwarmende specerijen te gebruiken en meer zorg te dragen voor je spijsvertering door op de juiste tijden te eten, grondig te kauwen, altijd te wachten tot het voorgaande is verteerd en ’s avonds een kleine hap te nemen in plaats van een volledige maaltijd.

Het beste advies is om altijd goed te kauwen, bijvoorbeeld 30 keer per hap, om de speekselklieren (endoderm) te activeren, zodat de mondflora zich optimaal kan ontwikkelen. Deze bacteriën zijn essentieel om je tong, tanden en tandvlees schoon te houden. Veel mondproblemen, zoals slechte adem, kunnen voortkomen uit een slechte werking of overbelasting van de spijsvertering.

Specifieke aandoeningen van het gebit hebben vaak een psychologische oorzaak, waaronder bijtconflicten, zie op de website. Alle medische successen zijn uiteindelijk afhankelijk van het zelfgenezend vermogen van het lichaam, wat het grondbeginsel is van de medische wetenschap: “Het lichaam niet schaden”.

Gepubliceerd op 21/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Blootsvoets lopen Ongeacht waar je woont en wat voor werk je doet, is de kans groot dat je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat schoenen draagt. Zelfs wanneer we geen schoenen dragen, zijn onze voeten vaak stevig ingepakt in sokken, panty's of pantoffels. Daarnaast hullen we onze voeten maar wat graag in mooi schoeisel. Het liefst met een hoge hak, strakke bandjes of een dikke zool. En als ze niet lekker lopen, leggen we er een extra zooltje in en bij medische klachten laten we zelfs peperdure steunzolen maken. Daar wringt het schoentje, zeg maar. Het is beter [...]

    By Published On: 16/04/2024
  • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

    By Published On: 29/02/2024
  • Je kiest om te stoppen met de verslaving Eerst enkele puntjes aandacht geven voordat je besluit te stoppen met roken. Vertel aan niemand je voornemen om met roken te stoppen, want daarmee ondermijn je de vrijheid om hier zelf voor te kiezen. Probeer niet tegelijkertijd te veel andere dingen te veranderen in je leven. Maak er een prioriteit van als je wilt stoppen met roken of een andere verslaving. Draag steeds je sigaretten bij je, waardoor je steeds kunt kiezen of je wilt roken of niet. Je hoeft je niet te bewijzen dat je in staat bent te stoppen met [...]

    By Published On: 28/02/2024