Het sterke verbond lichaam en de geest

Het begrip dat het lichaam een geest nodig heeft om zijn bevelen op te volgen en dat de geest altijd een accuraat beeld van het lichaam wil hebben, gecombineerd met de wil om te overleven, heeft een impact op je gezondheid. Wanneer je dit verbond begrijpt, voel je een gevoel van eenheid tussen jou en je lichaam.

Lichaam, geest en ziel werken samen om ervaringen te creëren op basis van het conceptuele idee dat je over jezelf hebt, zowel bewust als onbewust. Je ontvangt voortdurend impulsen om je lichaam te voorzien van voedsel, kleding, zuurstof, water; allemaal middelen waarmee het lichaam zich kan onderhouden, vernieuwen en in leven blijven. De geest heeft de taak om creatief en actief te blijven en doet dit via het lichaam.

Ten slotte zoekt de ziel mogelijkheden om zich te ontplooien door krachtige golven van liefde, vrijheid, geluk en diepe vrede te verspreiden in de wereld, het licht te delen en zo echte vervulling te bereiken. De ziel heeft zijn eigen agenda.

Alles wat je meemaakt en ervaart op lichamelijk, geestelijk en emotioneel vlak heeft een diepgaand effect op de totaliteit van je hele wezen. Bijvoorbeeld, een heerlijke maaltijd bereid door je liefdevolle partner of ouder kan een diepe innerlijke rust en vrede teweegbrengen en zowel je lichaam, geest als ziel voeden.

Dit betekent dat echt genieten zowel een lichamelijke als geestelijke of spirituele ervaring is waarbij je helemaal in het NU-moment komt. Terwijl je geniet van je maaltijd, neem je meer tijd om te kauwen, wat anti-stresshormonen aanmaakt en je dieper in een gelukzalige ontspanning brengt.

Tijdens dit proces worden er veel gelukshormonen aangemaakt, waardoor je lichaam zich goed voelt op weefselniveau en er een verbonden gevoel ontstaat tussen jezelf, het genieten van de maaltijd en het hele proces van het eten. Dit wordt nog versterkt door de aanwezigheid van je geliefde of goede vriend.

Hetzelfde kan gezegd worden wanneer je naar je favoriete muziek luistert. Deze activiteiten versterken je gevoel van geluk, waardoor je lichaam, geest en ziel zich diep kunnen ontspannen.

Ontspanning en rust

Echte ontspanning kan diepgaande veranderingen teweegbrengen in lichaam, ziel en geest, met positieve gevolgen voor je gezondheid en welzijn.

Alle gedachten, gevoelens en emoties hebben krachtige effecten op het welzijn van lichaam, ziel en geest. Denk eens aan momenten waarop je je beroerd voelde en troostende woorden ontving van een warme vriend. Heb je toen de opbeurende vrolijkheid ervaren door de aanwezigheid van je vriend en zijn lieve woorden?

Herinner je nog hoe je gespannen lichaam zich plotseling ontspande en meer energie kreeg? Voelde je de dankbaarheid die je opvrolijkte en de somberheid van je gezicht deed verdwijnen? Het moment dat je jezelf een stuk beter begon te voelen en weer kon glimlachen?

Iedereen heeft wellicht weleens de ervaring gehad van een verontrustende mededeling dat een dierbare betrokken was bij een ongeval. Herinner je je de angst die door merg en been sneed en je volledig verlamde? Enkele ogenblikken later kreeg je het bericht dat de dierbare geen enkel schrammetje had opgelopen en dat alles in orde was. In een oogwenk veranderde de diepgaande staat van shock in een staat van vrede, geluk en ontspanning, waarbij je terug in je kracht kon gaan staan.

Besef ten volle dat een fractie van tijd voldoende was om een diepgaande innerlijke transformatie door te maken, waarbij alles binnenin je lichaam veranderde. Het plotselinge goede nieuws na de tragedie bracht een glimlach op je gezicht en gaf je innerlijke rust, waardoor je weer kon ontspannen. Het ene moment verkeerde je in een volledig ontredderde toestand vol wanhoop en stress, het andere moment bevond je je in een staat van volledige gezondheid van lichaam en geest.

Ultieme oorzaken van ziekte en gezondheid

Als je deze ervaringen eens terug voor de geest haalt en goed observeert en voelt, dan ga je de ULTIEME OORZAKEN VAN ZIEKTE EN GEZONDHEID ONTDEKKEN!

Elk onopgelost conflict (biologisch conflict) in jouw leven bevat de kiem van ziekte. Het lichaam volgt steeds de bevelen van de geest op. Kalmerende, geruststellende woorden van een vriend kunnen krachtige biochemische reacties oproepen op weefselniveau, waarbij de kiem van de ziekte wordt opgelost en je terugkeert naar een evenwichtige stofwisseling die de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem boost en jou je gezondheid en geluk teruggeeft.

Je houding verandert, een glimlach op je gezicht ontspant je en je stemming wordt weer positief. Het lichaam volgt steeds de bevelen van de geest! Onze geest kiest gevoelens. Een gevoel is de waarheid voor jou op dat moment. Deze gevoelens worden in het lichaam ogenblikkelijk vertaald in neuropeptiden zoals hormonen, neurotransmitters en feromonen.

Neuropeptiden ofwel de stofjes uit de hersenen

Gevoelens worden altijd voorafgegaan door gedachten en aannames, intenties en overtuigingen. Ook erkenning en bewustwording worden gecreëerd dankzij deze neuropeptiden, wat emoties veroorzaakt die het lichaam in beweging brengen. Neurotransmitters zijn boodschappers die door de geest worden gecreëerd om je lichaam op wwefselniveau berichten over te brengen.

Deze boodschappen bepalen hoe je lichaam zal functioneren. Als je lichaam boodschappen ontvangt met een negatieve lading door je geestelijke stemming en emotionele geladenheid, dan kan je lichaam niets anders doen dan zichzelf ziek maken.

Omgekeerd zal het lichaam direct zijn zelfgenezend mechanisme gebruiken om te herstellen bij positieve berichten van de geest. Deze overdracht van neuropeptiden doet zich eigenlijk op een magische wijze voor in alle miljarden zenuwcellen van je hersenen en dat nog eens precies op hetzelfde moment. Wat de geest toch allemaal kan!

Zodra de overdracht stopt van een negatieve boodschap door de geest en zijn gecreëerde neuropeptiden, worden alle negatieve neuropeptiden in het lichaam opgelost door krachtige enzymen die elk lichamelijk bewijs van die gedachte of gevoel uitwissen. Op dat moment is dit natuurlijk goed voor het lichaam, dat de kans krijgt zich te herstellen.

Het terugkoppelingsmechanisme in de zenuwcellen

In de miljarden zenuwcellen in de hersenen (en het ruggenmerg) bestaat er echter een soort terugkoppelingsmechanisme dat al deze informatie (zowel positief als negatief) opslaat in je bewustzijn, met als doel deze informatie indien nodig opnieuw te kunnen gebruiken.

Op deze manier wordt ook de cognitie en het geheugen gevormd, naast alle andere aspecten van onze groei en ontwikkeling. Dit laat in feite zien dat de hersenen een grote autoriteit zijn in je lichaam.

Maar hoe weten de miljarden hersencellen welk type neurotransmitter ze moeten aanmaken voor elke specifieke gedachte, en dat nog eens op hetzelfde moment? Wat veroorzaakt het gelijktijdige contact doorheen alle hersencellen?

Het lijkt op een groot mysterie, en dit mysterie wordt nog verwarrender als je bedenkt hoe het komt dat de ene zenuwcel weet welke boodschap een andere zenuwcel stuurt zonder dat er feitelijk lichamelijk contact tussen beide is. Het antwoord ligt in het feit dat niet alleen de hersen- en zenuwcellen deze emotionele boodschappen aanmaken, maar ook alle andere lichaamscellen.

Alle lichaamscellen, van kop tot teen, hebben het vermogen om te denken, emoties te voelen en zelf beslissingen te nemen, net zoals de hersencellen dat doen. Dit betekent dat elke lichaamscel een entiteit is met bewustzijn en intelligentie.

De hersenen reageren naar de weefsels, de weefsels reageren naar de hersenen, communiceren in twee richtingen.

Het reptielenbrein

Zowel elke lichaamscel als elke hersencel is uitgerust met receptoren (ontvangers) voor neuropeptiden of boodschappers, en dit verklaart waarom elke cel weet wat de andere cel doet. Er bestaan in het lichaam geen geheimen tussen de cellen; elke instructie die ergens in het lichaam wordt gegeven, of het nu in je kleine teen is of in de klieren van je hersenen, wordt in het hele lichaam ontvangen als instructie.

Als je lichaam een sterke angst of emotie voelt en ervaart dankzij de biochemische routes van deze boodschappers, zullen de bijnieren grote hoeveelheden adrenaline en cortisol afscheiden, die alle organen in je lichaam overspoelen. Je hart begint te bonzen, de bloedvaten verwijden zich om de spieren van voldoende bloed te voorzien, de ademhaling versnelt en de voorgeprogrammeerde verdedigingsstrategie wordt geactiveerd (archaïsch opgeslagen in de hersenstam).

Dit maakt het lichamelijk mogelijk om weg te rennen bij een gevaarlijke situatie.

We kennen dit als onze vecht- en vluchtreactie, en deze reactie zorgt ervoor dat alle belangrijke bloedvaten in de organen van het lichaam (denk aan de slagaders) zich samentrekken en de bloeddruk stijgt. Het bloed verplaatst zich naar de spieren.

Als deze stressreacties voortduren, inclusief onopgeloste conflicten die veel mensen onbedoeld vasthouden, zullen de spijsverterings- en ontgiftingsorganen duidelijk verzwakken door een tekort aan bloedtoevoer.

Na verloop van tijd zal de spijsvertering en de darmflora dusdanig verzwakken dat het lichaam geen voedingsstoffen meer kan opnemen. Tegelijkertijd kunnen de ontgiftingsorganen hun werk ook niet meer goed doen, waardoor vergiftiging ontstaat.

Deze beide factoren leiden tot grote schade in het lichaam, waardoor het lichaam gedwongen wordt om de rampenfase af te roepen en in een toestand van ziekte te gaan om te kunnen overleven.

Symptoombestrijding pakt de oorzaak niet aan, en daarom is het een grote oorzaak van alle chronische ziektebeelden die we vandaag kennen, inclusief alle vormen van kanker. Er wordt niets gedaan om de psychische relevantie van ziekten te onderzoeken, en in plaats daarvan worden mensen bang gemaakt.

Het lichaam streeft naar overleving, en het is hoog tijd om te begrijpen hoe ons lichaam functioneert volgens de principes van de natuur. De meeste mensen denken dat alleen de bijnieren adrenaline produceren, maar dat is niet waar. Elke lichaamscel produceert dit hormoon, zij het in kleinere hoeveelheden in verhouding tot de bijnieren.

Na de eerste grote stoot adrenaline kunnen alle lichaamscellen trillen van angst en stress, waardoor je het gevoel krijgt dat je alle energie hebt verloren. Zonder dat je je er misschien van bewust bent, heb je het grote principe in de praktijk gebracht dat de geest krachtiger is dan het lichaam, maar dan in negatieve zin.

Omgekeerd heeft verliefdheid een genezend effect op het lichaam. In dat geval gebruik je de geest op een positieve manier.

Gepubliceerd op 15/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Weet je wat het lastigste is? Dat er mensen zijn om je heen waar je om geeft die zichzelf onbewust kapot maken, en jij mag toekijken. Dat put je uit, want je kan niets doen. Jij kan helemaal niemand veranderen. En elke keer dat je probeert, merk je dat de weerstand steeds groter wordt en dat je relatie met hen op de helling komt te staan. Het is jouw taak niet om de ander te veranderen, verbaal overtuigen is altijd psychologisch aftuigen en zorgt voor conflictsituaties. Het is nu eenmaal een bittere pil om te slikken. Verandering gebeurt namelijk intern, [...]

    By Published On: 20/03/2024
  • Waar denk je aan als je aan het woord vergeving denkt? We hoeven niet te weten hoe we kunnen vergeven, we hoeven alleen maar bereid te zijn om te vergeven. Dat is de eerste stap: bereid zijn om te vergeven. Voel je dat vergeving een geschenk is dat je aan jezelf geeft? Kun je je voorstellen dat vergeving jou bevrijdt van het verleden, van ervaringen uit het verleden, van relaties uit het verleden? Denk je dat je niet kunt vergeven? Wie of wat denk je nooit te kunnen vergeven? Wat houdt je vast aan het verleden en belet jou om [...]

    By Published On: 20/03/2024
  • Verzet werkt nooit Misschien is het wijzer om ons niet langer te verzetten tegen alles wat ons niet dient. Verzet je niet tegen het tegenovergestelde van wat je wenst te ervaren. Aanschouw het en zie het onder ogen voor wat het is. Alles waartegen je je verzet, blijft volharden in je levenservaring. Dit wordt veroorzaakt door je voortdurende negatieve aandacht, waardoor het een plek krijgt in jouw realiteit. Als je je ergens tegen verzet, breng je het in jouw realiteit. Door vervolgens je gefrustreerde negatieve energie erop te concentreren, blaas je het feitelijk meer leven in. Het zal groeien. Dit [...]

    By Published On: 19/03/2024