Er wordt te vaak met de kwaliteit van ons voedsel geknoeid om de smaak, geur, versheid, textuur en houdbaarheid te beïnvloeden met behulp van lichaamsvreemde chemische stoffen.

Gelukkig is het bemoedigend om te zien dat velen zich toch zorgen maken over de kwaliteit van hun voedsel. Maar in het hedendaagse tijdperk, met voedsel dat op grote afstand wordt geproduceerd door anonieme producenten en met de onzekerheid over de effecten van genetische manipulatie, lijken de gevaren en bedreigingen groter dan ooit.

Ingrediënten zoals natriumglutamaat (E621), glycine (E640), en dinatriumguanylaat worden aan veel voedingsmiddelen toegevoegd en stimuleren de eetlust, waardoor mensen meer eten dan ze van plan waren. En dan vragen we ons af waar al die overgewichtige mensen vandaan komen.

Niet te vergeten zijn alle kleurstoffen en conserveermiddelen die de spijsvertering kunnen verstoren en de voedselverwerking bemoeilijken. Als voedsel wordt behandeld om langer houdbaar te zijn, hoe kan het dan goed verteren in de maag? Weinigen stellen zich deze vraag.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden die illustreren dat het toevoegen van conserveermiddelen aan voeding zeer schadelijk kan zijn voor de spijsvertering en ontgifting van het lichaam via de spijsvertering.

Aan de andere kant zijn niet alle additieven slecht; enkele zijn van natuurlijke oorsprong en veilig, zoals curcumine, de gele kleurstof van kurkuma. Maar dit zijn uitzonderingen. De meeste additieven zijn volledig synthetisch en worden door het lichaam behandeld als toxisch.

Met andere woorden, wanneer de spijsvertering niet goed functioneert, kan het lichaam niet effectief ontgiften. Als reactie hierop zal het lichaam extra vetweefsel produceren om de toegenomen hoeveelheid toxische stoffen te isoleren en gezonde weefsels te beschermen tegen irritatie door deze gifstoffen.

Het is belangrijk om niet zomaar alles in je mond te stoppen, zelfs niet als producenten beweren dat het goed is voor je darmen, hersenen of stofwisseling. Alle claims moeten met de nodige argwaan worden bekeken. Zelfs producten met het ‘biologisch’ label zijn niet altijd een garantie voor gezondheid. Vertrouw op je intuïtie bij het doen van boodschappen.

Natuurlijk voedsel blijft over het algemeen niet lang goed. Zaden en noten hebben een langere houdbaarheid vanwege de enzymremmers die ze bevatten, met name in de zaadhuid. Door natuurlijke evolutie hebben dieren mechanismen ontwikkeld om dit soort voedsel te kunnen verteren, zoals de krop bij vogels.

Om voedsel beter verteerbaar te maken voor de menselijke spijsvertering, zijn we in de prehistorie begonnen met koken. Koken fungeert als een soort voorvertering waarbij enzymremmers uit ons voedsel verdwijnen.

Dieren zoals koeien hebben verschillende magen waarmee ze ook enzymremmers kunnen afbreken. Bovendien zijn herkauwers beter in staat om cellulose in hun voedsel af te breken om de voedzame stoffen eruit te halen.

Mijn belangrijkste advies voor jou is om zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel te kopen. Dit is de beste boodschap die ik je kan meegeven. Kook daarnaast op een zacht vuur; ik doe dit elke dag en heb geen tekorten.

Gepubliceerd op 21/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024