Verteerde voeding opnemen

25 verteerde voeding

Met plezier blijf ik advies en kennis geven om de spijsvertering en de gezondheid te stimuleren. Ik heb mezelf nu eenmaal lief en vindt mezelf waard om mijn lichaam goed te voorzien van echt voedsel zoals de natuur dit heeft voorzien voor de mens. Het is een daad van zelfliefde. Ik doe alles om mijn spijsvertering goed te laten werken zodat witte bloedcellen krijgen wat ze moeten hebben om de algemene gezondheid krachtig te houden. Een goed werkende spijsvertering is de basis van de fysieke en geestelijke gezondheid. 

Om een goede spijsvertering te hebben moeten we voor 1 zaak zorgen: namelijk, het is belangrijk dat de voeding verteerd is door spijsverteringsenzymen vooraleer het in de dunne darm terechtkomt. Alleen verteerde voeding kan opgenomen worden door het darmstelsel. Als er een brokje onverteerde voeding in je darmen terecht komt ontstaat er een chemisch proces dat bekendstaat als vergisting en verrotting. En de problemen beginnen.

Op rottende of vergistende voeding ontstaat altijd verstoring van het delicate evenwicht van de darmflora waardoor bepaalde micro-organismen die nodig zijn om afvalstoffen en toxines op te ruimen een overgroei gaan krijgen. Je mag er zeker van zijn, problemen met de spijsvertering zul je ervaren. Een evenwichtige emotionele gezondheid is zeer belangrijk om de spijsvertering goed te laten functioneren. Het werkt vice versa omdat de totale spijsvertering verbonden is met het emotionele centrum in de hersenen.

De eerste stap is sowieso goed kauwen en genieten zodat het voedsel fijn gemalen wordt en de spijsverteringsenzymen goed kunnen binnendringen in de voedselbrij. Het stimuleert de speekselvorming. Daarom hebben we net als herbivoren ook een onderkaak die van links naar rechts kan bewegen om het voedsel fijn te malen. Hoe meer je kauwt, hoe meer speeksel je krijgt.

Hoe fijner het voedsel wordt gekauwd, hoe meer anti stresshormonen dat de hippocampus zal aanmaken. Ontspanning zorgt ervoor dat het parasympatisch zenuwstelsel de spijsvertering stimuleert. Het brengt het bloed naar de spijsvertering en het zenuwweefsel zal zich nog meer ontspannen. Hoe meer je kauwt hoe meer de maag en de pancreas spijsverteringsenzymen zullen gaan uitscheiden. Het zijn voornamelijk eiwitten die snel gaan gisten en rotten als ze niet fijn genoeg zijn gemalen en verteerd door de maagsappen en pancreasenzymen.

De lymfe raakt snel overbelast waarbij lymfoedeem kan ontstaan, darmen zetten zich uit. Beide factoren zorgen dan voor een veel dikkere taille. Het gevolg is dat verschillende  bacteriën uit de pas gaan lopen en een overgroei gaan kennen. Dit verstoort de darmflora en lymfewerking en ligt aan de basis van bijna alle ziekten die we kennen.

Als je weet dat 80% van de lymfe verbonden is met het darmstelsel, dan kun je gemakkelijk concluderen dat de spijsvertering het allerbelangrijkste ontgiftings kanaal is van het lichaam. De lever voert ook veel geneutraliseerde toxines via de gal naar de spijsvertering. Het zijn vele bacteriesoorten die als “ziekteverwekkers” worden bestempeld, en die we steeds doden met antibiotica die eigenlijk instaan voor de veilige afbraak van de door de lever geneutraliseerde toxines.

Een gezonde galflora in de galblaas doet ook al veel om de toxische lading veilig af te breken. Een grote reden om je spijsvertering echt te verzorgen en je voedsel goed te kauwen. Onverteerde voeding (onvoldoende kauwen en vasthouden negatieve emoties) dat in de darmen terechtkomt verstoort het zo belangrijke ontgiftings werk van je lichaam en creëert verstoppingen in de darmen, lymfe en uiteindelijk ook in de lever. De grootste microbiële agentia ligt nu eenmaal in de buikstreek. Dat is gezondheid.

Het totaalpakket van gezondheid is niet alleen het fysieke lichaam, maar ook de geest. het lichaam volgt gewoon de bevelen op van de geest, en de geest heeft een lichaam nodig om zich te kunnen definiëren. Kun jij tijd nemen om rustig te eten, te genieten, veel te kauwen waarbij de geest tot ontspanning komt met als resultaat dat de spijsvertering beter gaat werken? Doe je dat? Goed kauwen en speekselvorming is de basis van de spijsvertering en je gezondheid.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *