Voor mij is het de moeite waard om mijn lichaam goed te voorzien van echt voedsel, zoals de natuur dit heeft voorzien voor de mens. Het is een daad van zelfliefde en zelfrespect.

Ik doe alles wat ik kan om mijn spijsvertering goed te laten werken, zodat mijn witte bloedcellen krijgen wat ze nodig hebben om mijn gezondheid krachtig te houden. Een goed werkende spijsvertering vormt het fundament van zowel mijn fysieke als geestelijke gezondheid.

Een goede spijsvertering begint altijd met goed kauwen. Het is essentieel dat de voeding verteerd is door spijsverteringsenzymen voordat het de dunne darm bereikt. Alleen verteerde voeding kan worden opgenomen door het darmstelsel.

Als er brokken onverteerde voeding in mijn darmen terechtkomen, ontstaat er een chemisch proces dat bekend staat als vergisting en verrotting. En dan beginnen de problemen. De darmflora kan alleen goed en evenwichtig gedijen op verteerde voeding, niet op rottende of gistende voeding.

Op rottende of gistende voeding ontstaat altijd verstoring van het delicate evenwicht van de darmflora, waardoor bepaalde micro-organismen die nodig zijn om afvalstoffen en toxines op te ruimen een overgroei krijgen. Je kunt er zeker van zijn dat problemen met de spijsvertering zullen ontstaan.

Een evenwichtige emotionele gezondheid is ook zeer belangrijk om de spijsvertering goed te laten functioneren. Het werkt vice versa, omdat de totale spijsvertering verbonden is met het emotionele centrum in de hersenen.

De eerste stap is sowieso goed kauwen, bij voorkeur zo’n 30 keer, en ervan genieten zodat het voedsel fijn gemalen en goed bevochtigd wordt. Op die manier kunnen de spijsverteringsenzymen gemakkelijk doordringen in de voedselbrij. Het kauwen stimuleert de speekselvorming. Daarom hebben we, net als herbivoren, een onderkaak die van links naar rechts kan bewegen om het voedsel fijn te malen.

Hoe meer je kauwt, hoe meer speeksel je produceert. Hoe fijner het voedsel wordt gekauwd, hoe meer anti-stresshormonen de hippocampus zal produceren en hoe meer de bijnieren kunnen ontspannen. Ontspanning zorgt ervoor dat het parasympathische zenuwstelsel de spijsvertering stimuleert. Dit brengt het bloed naar de spijsverteringsorganen en het zenuwweefsel zal zich nog meer kunnen ontspannen.

Hoe meer je kauwt, hoe meer de maag en de pancreas extra spijsverteringsenzymen gaan afscheiden. Vooral eiwitten gaan snel gisten en rotten als ze niet fijn genoeg zijn gemalen en verteerd door de maagsappen en pancreasenzymen.

De lymfe kan snel overbelast raken, wat kan leiden tot lymfoedeem en een uitbreiding van de darmen. Beide factoren kunnen resulteren in een veel dikkere taille. Dit veroorzaakt een verstoring van de darmflora en lymfecirculatie, wat een verergerend effect heeft op bijna alle bekende ziekten.

Aangezien 80% van de lymfe verbonden is met het darmstelsel, is het duidelijk dat de spijsvertering het belangrijkste ontgiftingskanaal van het lichaam is. De lever voert ook veel geneutraliseerde toxines via de gal naar de spijsvertering.

De bacteriën die vaak als “ziekteverwekkers” worden bestempeld (en waarvoor we antibiotica gebruiken) zijn eigenlijk essentieel voor de veilige afbraak van door de lever geneutraliseerde toxines. Een gezonde galflora in de galblaas draagt ook bij aan het veilig afbreken van toxische stoffen. Dit benadrukt nogmaals het belang van een goede spijsvertering en het zorgvuldig kauwen van voedsel.

Onverteerde voeding, onvoldoende kauwen en het vasthouden van negatieve emoties verstoren het belangrijke ontgiftingsproces van het lichaam en kunnen verstoppingen in de darmen, lymfe en lever veroorzaken. De buikstreek huisvest de grootste concentratie microbiële agentia, wat essentieel is voor gezondheid.

Het totaalpakket van gezondheid omvat niet alleen het fysieke lichaam, maar ook de psyche van de geest. Het lichaam volgt simpelweg de instructies van de geest, en de geest heeft een lichaam nodig om zich te manifesteren. Het nemen van de tijd om rustig te eten, te genieten en goed te kauwen, kan leiden tot ontspanning van de geest en een betere spijsvertering. Dit benadrukt het belang van goed kauwen en speekselvorming als basis van een goede spijsvertering en algehele gezondheid.

Gepubliceerd op 19/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024