Verzadigde vetten

Het idee dat verzadigd vet de bloedvaten verstopt en dik maakt, klinkt zo logisch, dat mensen niet bereid of in staat zijn alle gegevens kritisch te bekijken met alle welvaartsziekten tot gevolg. Achteraf blijkt het een al te simplistische veronderstelling te zijn geweest. Het was een boodschap uit de vorige eeuw die op een dwaling is berust. Dr. Walter Willet

Verzadigde vetten spelen een essentiële rol in het bevorderen van algemene gezondheid, met name door hun bijdrage aan het detoxificatie- en recyclingssysteem van het lichaam, ook wel bekend als het immuunsysteem. Vooral in de huidige drukke tijd zijn goede verzadigde vetten cruciaal voor het bevorderen van een gezond vetmetabolisme, het afvoeren van schadelijke stoffen en het handhaven van een gezond lichaamsgewicht.

Gezonde verzadigde vetten, zoals boter, geklaarde boter (ghee), ongeraffineerde kokosolie, cacaoboter en ongeraffineerde rode palmolie, zijn krachtige antioxidanten. Ze onderscheiden zich van onverzadigde vetten doordat ze bij kamertemperatuur vast zijn en pas vloeibaar worden bij temperaturen boven dertig graden Celsius.

Deze eigenschap roept vaak de vraag op hoe ze dan de bloedvaten kunnen verstoppen, gezien het feit dat ons lichaam een constante temperatuur van ongeveer 37 graden Celsius heeft.

Zelfs zuivere cacaoboter, een gezonde verzadigde vetsoort, wordt helaas vaak vervangen door geraffineerde palmolie in chocolade en andere producten, wat schadelijk kan zijn voor onze vetstofwisseling en algemene gezondheid.

Verzadigde vetten worden pas schadelijk voor onze gezondheid wanneer ze geraffineerd, gebleekt en ontgeurd zijn, oftewel wanneer ze bewerkt worden en niet meer in hun pure, natuurlijke staat zijn. Verzadigde vetten die geurloos en neutraal van smaak zijn, zijn vaak door de industrie bewerkt en zijn dus niet gunstig voor onze gezondheid.

We worden ons steeds meer van bewust dat een goed werkende spijsvertering de basis vormt van onze algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem en vitaliteit

Inderdaad, verzadigde vetten spelen een cruciale rol in de spijsvertering en hebben verschillende belangrijke functies in ons lichaam. Een van die functies is het verbeteren van de vertering van koolhydraten. Zonder voldoende verzadigd vet kan het risico op allergieën en intoleranties, waaronder glutenintolerantie, toenemen.

Het traditionele gebruik van boter op brood door onze grootouders was geen toeval; ze begrepen instinctief de waarde van verzadigd vet in hun voeding. Naast het verbeteren van de koolhydraatvertering, spelen verzadigde vetten ook een rol bij de opname van belangrijke mineralen zoals calcium, magnesium en fosfor, wat essentieel is voor een gezond botstelsel.

Bovendien zijn verzadigde vetten noodzakelijk voor de opname van vetoplosbare vitaminen zoals vitamine A, D, E en K, evenals fytochemicaliën zoals carotenoïden, die verantwoordelijk zijn voor de gele, oranje en rode kleuren in natuurlijke voeding. De aanwezigheid van verzadigd vet in de darmen verbetert de opname van deze voedingsstoffen, inclusief wateroplosbare vitaminen zoals het vitamine B-complex.

Verzadigd vet is noodzakelijk voor een vlotte calcium-fosfor-magnesium inbouw van ons botstelsel.

Verzadigde vetten verbeteren de spijsvertering

Absoluut, verzadigde vetten spelen een essentiële rol in het ondersteunen van een gezonde spijsvertering en het bevorderen van het algemene welzijn en de ontgifting van het lichaam. Verzadigde vetten van plantaardige oorsprong zijn vaak gemakkelijker te verteren dan oliën en vereisen minder gal voor de vertering.

Geklaarde boter, zoals ghee, fungeert als brandstof voor de weefsels van de dikke darm, waardoor de slijmvliezen goed kunnen functioneren en effectief water en mineralen kunnen opnemen. Dit helpt uitdroging van het darmslijmvlies te voorkomen en kan constipatie verlichten. Daarnaast stimuleert boterzuur, een stof die voorkomt in ghee en boter, de groei van gezonde darmflora en beschermt het tegen aandoeningen zoals poliepen en kanker.

Heb je toevallig last van constipatie, verzadigd vet en een glas water met wat ongeraffineerd zout aan toegevoegd zal dit probleem verzachten.

Ongeraffineerd kokosvet staat bekend om zijn krachtige beschermende werking en antioxidante eigenschappen. Tijdens de spijsvertering worden de triglyceriden van kokosvet omgezet in monoglyceriden en vrije vetzuren, die helpen om de microbiële flora in balans te houden. Bovendien bevat verzadigd vet boterzuur, een stof die kan helpen bij het verminderen van externe prikkels in de hersenen en meer rust kan bevorderen. Boterzuur is een stof die in de neurotransmitter Gamma aminoboterzuur voorkomt.

Verzadigde vetten dragen ook bij aan de spijsvertering doordat ze enzymen bevatten die de vertering vergemakkelijken. Bovendien verbeteren ze de smaak van voedsel en stimuleren ze de speekselproductie, wat essentieel is voor een goede voorvertering en een gezonde darmflora.

Met deze ondersteuning kan de spijsvertering efficiënter verlopen en kan het lichaam de voedingsstoffen beter absorberen voor een optimale gezondheid en ontgifting. Het is belangrijk dat de darmen verteerd voedsel ontvangen.

Verzadigde vetten verlagen de glycemische index van voeding

Absoluut, verzadigde vetten spelen een cruciale rol bij het handhaven van een stabiele gemoedstoestand en bloedsuikerspiegel. Ze dragen bij aan een langdurig verzadigd gevoel door de langzame opname van koolhydraten, waardoor pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel worden geminimaliseerd. Bovendien beschermen verzadigde vetten de slijmvliezen van de luchtwegen en het spijsverteringskanaal tegen toxines en afvalstoffen, wat essentieel is voor een optimale opname van voedingsstoffen, inclusief essentiële omega-vetzuren.

Verzadigde vetzuren gaan essentiële omega vetzuren beschermen tegen oxidatie. Vitamine E heeft ook een beschermende werking voor de omega vetzuren.

Het stabiliserende effect van verzadigde vetten strekt zich ook uit tot het kook- en bakproces, waar ze minder snel toxisch worden dan onverzadigde vetten. In tegenstelling tot onverzadigde vetten, die bij verhitting transvetzuren kunnen vormen die schadelijk zijn voor het lichaam en het hart, behouden verzadigde vetten hun stabiliteit en voedingswaarde.

Verzadigde vetten bevatten ook voedingsstoffen die het lichaam voeden en vitaliteit geven, waardoor het spijsverteringsstelsel wordt gestimuleerd en een gevoel van rust wordt bevorderd. De betere opname van tryptofaam draagt bij aan de aanmaak van serotonine, een belangrijke neurotransmitter dat essentieel is voor ons geluksgevoel en het herstel van het lichaam.

Van voldoende serotonine wordt voldoende melatonine geproduceerd in de pijnappelklier om een goede nachtrust te verkrijgen, waarbij het lichaam zich kan ontgiften en herstellen.

De relatie tussen de werking van de dikke darm, de hersenen en de bijnieren wordt erkend in veel natuurgeneeskundige tradities, en verzadigde vetten ondersteunen deze relatie door innerlijke rust te bevorderen. Bovendien dragen verzadigde vetten bij aan een goede gronding en ondersteunen ze de neerwaartse peristaltische beweging van de darmen, waardoor de darmen worden beschermd tegen overgroei van Candida en een overgroei bacteriën.

Verzadigd vet ondersteunt deze relatie met darmflora en het menselijke lichaam, met meer innerlijke rust tot gevolg. Kortom, verzadigde vetten zijn van vitaal belang voor een gezonde spijsvertering, een stabiele gemoedstoestand en een algeheel welzijn.

Nog vele gezondheidsvoordelen van verzadigd vet

Absoluut, verzadigde vetten spelen een cruciale rol bij het verminderen van oxidatieve stress in het lichaam doordat ze minder snel worden geoxideerd of aangetast door vrije radicalen en toxines. Ze dragen ook bij aan het herstel van de microbiële flora van het lichaam, waardoor een gezond evenwicht wordt bevorderd.

Kokosvet, vooral van eerste koude persing, bevat verschillende verzadigde vetzuren zoals laurinezuur, caprinezuur, caprylzuur en capronzuur, die de algemene gezondheid verhogen en helpen bij het verwijderen van toxines en afvalstoffen waarop schadelijke microben en parasieten gedijen. Deze vetzuren spelen een natuurlijke rol bij het afbreken van afvalstoffen.

Verzadigde vetten dienen ook als een belangrijke energiebron voor het hart naast glucose, waardoor ze gunstig zijn voor de hartfunctie, vooral tijdens duursporten en zware fysieke inspanning. Daarnaast fungeren verzadigde vetten als structurele bouwstenen (fosfolipiden) voor membranen en receptoren in het lichaam, waaronder zenuwweefsel, en helpen ze bij het transport van voedingsstoffen doorheen de membranen, zoals de myelinevezels en de bloed-hersenbarrière. Dit is vooral belangrijk gezien de toename van degeneratieve zenuwaandoeningen.

De bescherming van de zenuwen (myelinevezels) en de bloed-hersenbarrière bevatten veel verzadigde vetzuren. Het zenuwweefsel wordt niet rechtstreeks gevoed door het bloed. Verzadigd vet helpt bij het transport van voedingsstoffen doorheen de myeline en de bloed-hersenbarrière. Het is nu zo belangrijk omdat we met een explosie zitten van degeneratieve zenuwaandoeningen om meer verzadigd vet te consumeren. Verzadigd vet beschermt het zenuwweefsel.

Verzadigde vetten dragen ook bij aan een betere prikkeloverdracht in het zenuwweefsel door lecithine te leveren en helpen bij het handhaven van een evenwichtige cholesterolspiegel door plantaardige sterolen te leveren. Ze beschermen ook de vaatwanden tegen aantasting door afvalstoffen en toxines, waardoor ze een belangrijke rol spelen bij het behoud van de gezondheid van het cardiovasculaire systeem.

Verzadigde vetten leveren plantaardige sterolen voor een goede evenwichtige cholesterolspiegel volgens de noden van het lichaam. Kortom, verzadigde vetten vervullen tal van essentiële functies in het lichaam en zijn van vitaal belang voor een optimale gezondheid en welzijn.

Absoluut, verzadigde vetten spelen een veelzijdige en essentiële rol in verschillende aspecten van de gezondheid. Ze leveren niet alleen beschermende polyfenolen die gunstig zijn voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten, maar dragen ook bij aan de optimale werking van andere organen en systemen in het lichaam.

In de longen bijvoorbeeld zorgen verzadigde vetten voor de productie van een substantie die voorkomt dat de longblaasjes dichtklappen tijdens de ademhaling, waardoor een optimale zuurstofopname door hemoglobine mogelijk is. Dit is van vitaal belang voor de zuurstofvoorziening aan het bloed en de organen.

Essentiële omega vetzuren (basis) zijn de zuurstofmagneten van het lichaam. Verzadigd vet voorkomt ontstekingen op de binnenkant van de bloedvaten en het slijmvlies van de darmen.

Verzadigd vet is ook cruciaal voor het voorkomen van ontstekingen in de bloedvaten en het slijmvlies van de darmen, waardoor het een belangrijke rol speelt bij het behoud van de algemene gezondheid.

Daarnaast ondersteunt verzadigd vet een goede werking van de nieren, beschermt het de lever tegen schadelijke stoffen, stimulerende middelen en medicijnen, en draagt het bij aan de productie van secreties in de gewrichten, wat essentieel is voor hun soepele werking.

Bovendien heeft verzadigd vet ook voordelen voor de huid, waar het bescherming biedt tegen zonnebrand en rimpels, en het verouderingsproces tegengaat. Het speelt ook een rol bij het behoud van gezonde vetweefsels, die dienen als bescherming voor belangrijke organen en als schokdempers.

Het vermogen van verzadigde vetten om bestand te zijn tegen toxines draagt bij aan het voorkomen van vroegtijdige veroudering en ziekte, in tegenstelling tot onverzadigde vetzuren die gemakkelijker oxideren en het verouderingsproces kunnen versnellen.

Kortom, het is belangrijk om voldoende verzadigde vetten te consumeren, samen met een gezonde en evenwichtige voeding, om te profiteren van hun vele gezondheidsvoordelen.

Interessant weetjes

Colostrum en moedermelk, die essentieel zijn voor de gezonde ontwikkeling van zuigelingen, bevatten een aanzienlijk percentage verzadigd vet en cholesterol (ongeveer tussen 45 à 50 %). Dit benadrukt het belang van deze voedingsstoffen voor de groei en ontwikkeling van een jong organisme.

Het feit dat aderverkalking voornamelijk bestaat uit geoxideerde onverzadigde vetten, toxische stoffen en geoxideerd cholesterol, en weinig verzadigd vet, onderstreept de rol van verzadigde vetten in het behoud van de gezondheid van de bloedvaten en het cardiovasculaire systeem. Het lichaam kan inderdaad reageren op deze schade door extra LDL-cholesterol aan te maken om de bloedvaten te beschermen tegen inwendige bloedingen.

De observatie dat bepaalde bevolkingsgroepen, zoals die in Afrika, India, de Filippijnen en Polynesië, een groot deel van hun calorieën halen uit verzadigde vetten, maar toch lage niveaus van hart- en vaatziekten vertonen, wijst erop dat de relatie tussen verzadigd vet en hartgezondheid complexer is dan aanvankelijk gedacht werd.

Tot slot is het cruciaal om te benadrukken dat verzadigde vetten essentieel zijn voor de productie van mevalonaat, de voorloper van cholesterol, vitamine D en steroïde hormonen. Deze functies zijn van vitaal belang voor verschillende aspecten van de gezondheid, waaronder de hormonale balans en het gezondheidssysteem.

De bijnieren en sommige delen in de hersenen bevatten bijna 60% cholesterol om goed te kunnen functioneren omdat ze hormonen moeten produceren.

Al met al ondersteunen deze feiten het belang van het behouden van een gezonde balans van verzadigde vetten in de voeding, zoals ze van nature voorkomen in voedingsmiddelen zoals kokosvet, om de algehele gezondheid te bevorderen.

Gepubliceerd op 19/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024