Ik eet elke dag 5 tot 6 eetlepels verzadigd vet, mijn voorkeur is kokosvet en grasboter. Het laurinezuur in het kokosvet voorkomt overgroei van bepaalde micro-organismen en houdt de microbiële flora in balans. Andere vetzuren uit kokosvet hebben gelijkaardige eigenschappen.

Bovendien heeft kokosvet een trofische of voedende eigenschap voor het darmslijmvlies en de darmwand. Goed bij de ziekte van Crohn en andere chronische aandoeningen omdat kokosvet bijna geen gal nodig heeft om te emulgeren zodat het opgenomen kan worden. Kokosvet is bovendien een antioxidant dat de darmen proper houdt.

Verzadigd vet heeft een beschermende functie op de darmen, bloedvaten en het zenuwweefsel. Verzadigd vet houdt de bloedvaten proper door zijn antioxidante werking en helpt het lichaam bij de productie van mevalonaat. Mevalonaat is een lichaamseigen stof waaruit het lichaam vitamine D, cholesterol en steroïde hormonen kan aanmaken.

Verzadigd vet stimuleert de vetverbranding, waarbij het lichaam zich kan ontgiften en zuiveren. Het is bovendien brandstof voor het hart. Wist je dat het hart voor 60% zijn energie haalt uit verzadigd vet.

Kijk maar naar de landen waar er vandaag nog massaal veel verzadigd vet wordt gegeten. Hart- en vaatziekten, kanker, darmziekten, diabetes en neurologische aandoeningen zijn daar een zeldzaamheid. Kokosvet beschermt het zenuwweefsel.

En elke dag hoor ik nog altijd door specialisten en experts te vertellen dat het laurinezuur uit kokosvet slecht is voor de gezondheid. Zouden ze mij een rationele verklaring kunnen geven waarom er ook zoveel laurinezuur zit in het colostrum? Heeft de natuur de bedoeling om het kleine babyhartje reeds te beschadigen, of hebben wij de bedoeling door verzadigde vetten te schrappen uit ons menu om ons eigen hart te beschadigen??

Het is waar dat kokosolie of kokosvet triglyceriden bevat. Maar er dient gezegd te worden dat deze triglyceriden in de spijsvertering omgezet worden naar monoglyceriden en vrije vetzuren die zo waardevol zijn voor het lichaam en het schoonhouden van de bloedvaten.

Waarom zijn gezonde verzadigd vetten zoals bio-boter, zuiver kokosvet, ongeraffineerde rode palmolie en cacaoboter zo goed voor het menselijke lichaam? Het zijn bovendien nog smaakmakers in onze keuken. Ik denk hierbij op de eerste plaats aan kokosolie, boter, rode palmolie, cacaoboter e.a.

Verzadigde vetten onbewerkt door de voedselindustrie zijn:

– Belangrijke antioxidant om het lichaam te helpen ontgiften

– Cruciaal voor de resorptie van mineralen en vet oplosbare vitaminen

– Helpen het lichaam te ontzuren

– Voorkomen dat de longblaasjes dichtklappen tijdens de ademhaling

– Stimuleert de aanmaak van het hormoon lipase dat instaat voor de vetverbranding. Inderdaad van verzadigd vet ga je vermageren

– Versterkt de gezondheid, vermindert oxidatieve stress. In ayurvedische termen verlaagd verzadigd vet het teveel vata

– Structurele bouwcomponent van de celmembraan. Inclusief de basaalmembramen van de cellen van de slagaders

– Belangrijke energiebron voor het hart

– Helpt de lever te beschermen tegen de schadelijke invloed van toxines en alcohol

– Onderhoud van de bloed-hersenbarrière en myelineschede

– Stimuleert het transport van zuurstof, vocht en voedingstoffen doorheen de hersenbarrière en myelineschede om de zenuwcellen te voeden

– Werkt algemeen verjongend, stimuleert de celdeling. Zorgt voor jongere biomarkers

– Belangrijk bij het zuiver houden van de sinusoïden (speciale haarvaten) van de lever zodat het teveel LDL dat door HDL naar de lever wordt getransporteerd en samen met het VLDL (triglyceriden) uit het bloed kan opgenomen worden om geregenereerd te worden ofwel afgebroken voor de productie gal dat op zijn beurt de spijsvertering beter doet werken

– Verzadigd vet is nodig voor de productie van mevalonaat, de basisstof voor cholesterol, vitamine D en de vorming van verschillende hormonen

– Bevat lecithine voor prikkeloverdracht door de zenuwcellen, onderhoud het zenuwweefsel

– Bevat sterolen voor een evenwichtige cholesterolspiegel

– Bevat polyfenolen die de wanden van de slagaderen beschermt tegen beschadiging door toxines en stimuleert de genezing van atherosclerose

– Belangrijke smaakmaker, stimuleert de speekselvorming

– Brengt rust in de darmen, houdt de darmen vochtig en beschermt het darmslijmvlies tegen irritatie

– Boter is goed voor de aanmaak van Gaba (gamma amino boterzuur), dat teveel prikkels afremt en rust in de hersenen brengt

– Bescherming van de huid, voeding voor de huid en de talglaag

– Belangrijk voor het synthetiseren van vitamine D. Beschermt samen met cholesterol en vitamine E en D tegen verbranding van de zon

– Belangrijk voor de voedende en beschermende secreties in de gewrichten, beschermt de gewrichten

– Onderhoud van de vetlaag dat de organen beschermt

– Bevat enzymen die de spijsvertering stimuleert

– Nodig voor de opname en het beschermen van onverzadigde meervoudige vetzuren zoals omega tegen oxidatie in het lichaam

– Geeft bescherming tegen explosieve overgroei van de gist Candida naar schimmelgroei, houdt de darmflora in evenwicht

– Voeding voor een gezonde darmflora

– Algemene voeding voor het lichaam en met ontstekingsremmende eigenschappen

– Verlaagd de glycemische index van de voeding. Je behoudt een langer voldaan gevoel na het eten. Het vertraagt de afgifte van glucose in het bloed. Minder schommelingen van het humeur en de bloedsuikerspiegel

– Bescherming van de slijmvliezen ademhalingswegen en het spijsverteringskanaal

– Zorgt voor evenwichtige hormoonspiegels

– Beschermt de nieren tegen beschadiging van geraffineerde suiker, toxische stoffen en de giftige bewerkte oliën uit industrieel bewerkt voedsel

– Beschermt de onverzadigde vetzuren in het lichaam tegen oxidatie

– Belangrijk om alle lichaamsweefsels te beschermen tegen uitdroging

– Gewoon noodzakelijk voor een evenwichtige homeostase

– Bescherming en onderhoud pancreas, belangrijk voor goede kwaliteit gal en de instandhouding en werking van de galflora

Het is belangrijk voor je gezondheid om elke dag voldoende verzadigde vetten te consumeren. Er zijn ook drie groepen die je elke dag nodig hebt: koolhydraten, eiwitten en vetten.

Gepubliceerd op 21/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024