Verzadigde vetten houden je gezond, geven energie en zorgen ervoor dat je lichaam beter kan ontgiften

Verzadigde vetten

Het idee dat verzadigd vet de bloedvaten verstopt en dik maakt klinkt zo logisch, dat mensen niet bereid of in staat zijn alle gegevens kritisch te bekijken met alle welvaartsziekten tot gevolg. Achteraf blijkt het een al te simplistische veronderstelling te zijn geweest.  Het was een boodschap uit de vorige eeuw die op een dwaling is berust.  Dr. Walter Willet

Verzadigde vetten zijn onmisbaar voor de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem en het goed functioneren van het lichaam. Zeker in deze corona tijd zijn goede verzadigde vetten een must voor het vetmetabolisme van ons lichaam om schadelijke stoffen af te voeren en je constitutionele lichaamsgewicht te handhaven. Verzadigde vetten zijn krachtige antioxidanten en onderscheiden zich van onverzadigde vetten die bij kamertemperatuur vloeibaar zijn. Gezonde verzadigde vetten zijn bijvoorbeeld boter, geklaarde boter (ghee), niet ontgeurd kokosvet en ongeraffineerde rode palmolie. 

Deze gezonde verzadigde vetten worden vloeibaar als de temperatuur boven dertig graden komt, hoe kunnen ze dan bloedvaten verstoppen? Het lichaam is 37°celsius warm. Eveneens zuivere cacaoboter is een gezonde verzadigde vetsoort, het wordt jammerlijk genoeg in chocolade en pasta vervangen door geraffineerde palmolie dat door industriële bewerking zeer schadelijk is geworden voor onze vetstofwisseling en gezondheid. Verzadigde vetten worden schadelijk voor onze gezondheid wanneer ze geraffineerd, gebleekt en ontgeurd zijn, met andere woorden, als deze vetten bewerkt worden en niet meer in de pure natuurlijke oorspronkelijke vorm zijn. Geurloze verzadigde vetten die neutraal zijn van smaak, zijn door de industrie bewerkt en dus absoluut niet goed voor onze gezondheid.

Het belang van een goed werkende spijsvertering

We worden ons steeds meer van bewust dat een goed werkende spijsvertering de basis vormt van onze algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem en vitaliteit. Maar wist je dat de spijsvertering verzadigde vetten nodig heeft om bijvoorbeeld koolhydraten beter te verteren? Zonder verzadigd vet verhoogd het risico op allergieën en glutenintolerantie. Onze grootouders aten steeds veel boter op hun boterham, dat is echt geen toeval. Ze wisten wel wat ze deden. Maar verzadigd vet heeft nog meer belangrijke functies in onze spijsvertering. Verzadigde vetstoffen zijn tevens enorm belangrijk voor de opname van calcium en mineralen zoals magnesium, fosfor, ijzer enzovoort. 

Verzadigd vet is noodzakelijk voor een vlotte calcium-fosfor-magnesium inbouw van ons botstelsel. En we hebben ook al eens gehoord van vetoplosbare vitaminen en fytochemicaliën zoals carotenen, dat zijn de geel-oranje en rode kleuren uit natuurlijke voeding. De darmen zijn veel beter in staat om vetoplosbare vitaminen en carotenen op te nemen samen met de aanwezigheid van verzadigd vet. Ook de wateroplosbare vitaminen zoals het vitamine B-complex worden beter opgenomen dankzij verzadigd vet.

Verzadigde vetten verbeteren de spijsvertering. een verbeterde spijsvertering ondersteunt de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem en de vetverbranding. Twee punten die belangrijk zijn bij het dagelijkse ontgiftingswerk van het lichaam. Trouwens verzadigde vetten van plantaardige afkomst verteren gemakkelijker dan oliën. Er is minder gal voor nodig. Geklaarde boter is brandstof voor de cellen van de dikke darm en dat zorgt voor goed werkende slijmvliezen die het absorberen van water en mineralen goed gaan vervullen. Ja verzadigd vet heeft de eigenschap om de darmen vochtiger te houden. Ze voorkomen uitdroging van het darmslijmvlies. Heb je toevallig last van constipatie, verzadigd vet en een glas water met wat ongeraffineerd zout aan toegevoegd zal dit probleem verzachten.  Het boterzuur uit de ghee en boter stimuleert de groei van de darmflora en dat beschermt de dikke darm tegen poliepen en cancereuze aandoeningen.

Andere voordelen van verzadigde vetten

Ongeraffineerde kokosvet heeft een krachtige beschermende werking en is een antioxidant bij uitstek. De triglyceriden van kokosvet worden tijdens de vertering omgezet in monotriglyceriden en vrij vetzuren dat antiseptischeeigenschappen heeft. Boterzuur is een stof die in de neurotransmitter Gamma aminoboterzuur voorkomt. Deze neurotransmitter heeft de eigenschap om uitwendige prikkels in de hersenen af te remmen zodat je meer rust krijgt in het hoofd. Verzadigd vet helpt je om meer rust te verkrijgen. Verzadigde vetten bevatten enzymen die helpen bij de spijsvertering en zijn daardoor licht verteerbaar. En zeker niet te vergeten, vet geeft aan de voeding een afgeronde volle smaak, en dat zal de speekselproductie sowieso verbeteren.  Speeksel is zo belangrijk voor de voorvertering van onze voeding. Het begin van de spijsvertering kan zo goed verlopen zodanig dat de darmen verteerde voeding ontvangen voor een gezonde darmflora en algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem.

Verzadigde vetten verlagen de glycemische index van voeding, waardoor er minder schommelingen zijn in humeur en bloedsuikerspiegel. De opname van koolhydraten verloopt trager en dat zorgt voor een langer aanhoudend voldaan gevoel. Verzadigde vetten beschermen de slijmvliezen van de ademhalingswegen en het maag- en darmkanaal tegen toxines en afvalstoffen. Dit is tevens belangrijk voor de opname van essentiële omega vetzuren en andere belangrijke vetzuren. Verzadigde vetzuren gaan essentiële omega vetzuren beschermen tegen oxidatie. Vitamine E heeft ook een beschermende werking voor de omega vetzuren.

Verzadigde vetten zijn stabieler tegen verhitting bij het kook of bakproces, ze worden nauwelijks toxisch. Onverzadigde vetten zijn niet stabiel tegen verhitting en vormen de zogenaamde transvetzuren die uiterst schadelijk zijn voor het lichaam en het hart.

Verzadigde vetten bevatten gezonde voedingsstoffen en voeden het lichaam, dit geeft het lichaam veel levenskracht. Verzadigd vet is noodzakelijk voor een goede spijsvertering en stimuleert de darmwerking, dat geeft rust! Het slijmvlies van de dikke darm kan vervolgens aan de hand van tryptofaam uit ons voedsel gemakkelijker serotonine aanmaken. Van daaruit wordt voldoende melatonine geproduceerd in de pijnappelklier om een goede nachtrust te verkrijgen waarbij het lichaam zich kan ontgiften en herstellen. 

In veel natuurgeneeswijzen wordt er een relatie gelegd met de werking van de dikke darm en de hersenen met daartussen nog de bijnieren. Verzadigd vet ondersteunt deze relatie met meer innerlijke rust tot gevolg. Verzadigd vet is tevens belangrijk voor een goede gronding en de neerwaartse peristaltische beweging van de darmwerking. Deze vetten beschermen tevens de darm en darmflora tegen een explosieve overgroei van Candida, bacteriën en “virussen” (eigenlijk exosomen).

Verzadigde vetten verminderen de oxidatieve stress in het lichaam en ze worden niet snel door vrije radicalen en toxines geoxideerd of aangetast

Verzadigde vetten hebben antimicrobiële, antiseptische en antifungale eigenschappen. Kokosvet van eerste koude persing bevat veel laurinezuur, caprinezuur, caprylzuur, capronzuur, myristinezuur allemaal om de weerstand te verhogen en toxines en afvalstoffen verwijderen waarop de zogezegde “overgroei slechte destructieve microben en parasieten” gedijen. Het hart verbruikt naast glucose ook verzadigde vetten als energiebron, dit is goed voor de hartfunctie. Een ideale energiebron voor duursporten en zware fysieke inspanning. Verzadigde vetten fungeren ook als structurele bouwcomponenten (fosfolipiden) voor de kilometers lange celmembramen in ons lichaam en voor de goede werking van de receptoren op de celwand die het mogelijk maken dat de cellen voeding, water en zuurstof kunnen opnemen en afvalstoffen afgeven.  Deze cellen kunnen vervolgens beter communiceren met de andere cellen in het lichaam.

Verzadigde vetten hebben zeer veel gezondheidsvoordelen

De omhulsels van de zenuwen (myelinevezels) en de hersenbarrière bevatten veel verzadigde vetzuren. Het zenuwweefsel wordt niet rechtstreeks gevoed door het bloed. Verzadigd vet helpt bij het transport van voedingsstoffen doorheen de myeline en de hersenbarrière. Het is nu zo belangrijk omdat we met een explosie zitten van degeneratieve zenuwaandoeningen om meer verzadigd vet te consumeren.

Verzadigde vetten leveren lecithine voor betere prikkeloverdracht in het zenuwweefsel.  Verzadigde vetten leveren plantaardige sterolen voor goede evenwichtige cholesterolspiegel volgens de noden van het lichaam, en ze beschermen de vaatwanden tegen aantasting van afvalstoffen, toxines en de onvermijdelijke verzuring die het tot gevolg heeft.

Inderdaad, verzadigde vetten leveren de vaatbeschermende polyfenolen, en dat is zeer goed voor hart en bloedvaten. In de longen heb je een substantie dat ervoor zorgt dat de longblaasjes niet dichtklappen tijdens de ademhaling. De longen kunnen dan optimaal zuurstof opnemen. Deze substantie bestaat grotendeels uit verzadigd vet. Deze substantie is zeer belangrijk om de zuurstofopname door de hemoglobine met zijn essentiële vetzuren te garanderen. Essentiële omega vetzuren (basis) zijn de zuurstofmagneten van het lichaam. Verzadigd vet voorkomt ontstekingen op de binnenkant van de bloedvaten en het slijmvlies van de darmen.

Verder is verzadigd vet belangrijk voor een goede werking van de nierfunctie, bescherming van de lever tegen medicijnen en stimulerende middelen, het is een component voor de secreties in de gewrichten. Beschermend voor de huid tegen zonnebrand en rimpels.  Het gaat veroudering tegen. Verzadigd vet is ook belangrijk voor de vetweefsels die belangrijke organen moeten beschermen. Deze vetweefsels fungeren als een soort schokdemper. Verzadigde vetten voorkomen veroudering en ziekte doordat ze bestendiger zijn tegen toxines ten opzichte van onverzadigde vetzuren die gemakkelijker oxideren en vervolgens het verouderingsproces gaan versnellen. DUS:  onverzadigde vetten of oliën nooit in grote hoeveelheid consumeren en steeds samen met verzadigde vetten innemen!!  Oliën van eerste koude persing steeds gebruiken na de bereiding van de maaltijd.

Wist je dat colostrum en moedermelk uit 45 à 50 % uit verzadigd vet en cholesterol  bestaat? De natuur met reeds miljoenen jaren evolutie maakt echt geen fouten. 

Het laurinezuur dat van natuur in kokosvet voorkomt, komt ook in moedermelk voor.

Wist je dat aderverkalking uit lagen geoxideerde onverzadigde vetten en beschadigde cholesterol bestaat en weinig verzadigd vet.  Logisch dat het lichaam extra LDL cholesterol aanmaakt om een inwendige bloeding te kunnen voorkomen.

Veel streken zoals Afrika, India, de Filippijnen, Polynesië, worden maar liefst voor 60% van de calorieën aangeleverd door verzadigde vetten. De mensen uit deze streken hebben de laagste cijfers van hart en vaatziekten ondanks hun enorme verbruik van verzadigde vetten. Ten slotte zijn verzadigde vetten uiterst belangrijk voor de aanmaak van mevalonaat, de voorstof van cholesterol, vitamine D en de steroïde hormonen. Daarom dat de bijnieren en sommige delen in de hersenen bijna voor 60% uit cholesterol bestaan om goed te kunnen functioneren omdat ze hormonen moeten produceren.

Daniël The Healthman

Vertrouw op je lichaam en genees jezelf

Je bent veel meer dan je denkt

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *