Verzet je niet tegen het kwade

Heb je er al eens over nagedacht dat het onmogelijk is om je te verzetten tegen iets waar je geen werkelijkheid aan hebt toegekend? Gewoon al het feit dat je je ergens tegen verzet, betekent dat je het leven geeft. Telkens wanneer je je verzet tegen welke energie dan ook, geef je die energie een plek in jouw eigen ervaring van het leven.

Dit betekent dat hoe meer je je verzet, hoe reëler je het maakt, ongeacht wat het ook is waar je je tegen verzet. Dat is waarom Jezus Christus, Boeddha en alle meesters en avatars altijd hebben gezegd: “Verzet je niet tegen het kwaad.” Het is iets om serieus over na te denken. Filosofie en psychologie zijn van groot belang om het concept van transcendentale gezondheid te begrijpen en gezond te blijven.

Als je iets niet wilt, waarom denk je er dan aan? Het heeft geen zin om er verder over na te denken. Maar als je er toch aan moet denken, verzet je er dan niet tegen. Dat wil zeggen, als het je niet lukt om er niet aan te denken, voeg je er alleen maar energie aan toe. Kijk er liever direct naar en accepteer de werkelijkheid als onderdeel van jouw eigen schepping.

Dan heb je de keuze of je het wilt behouden of niet, en deze keuze wordt bepaald door het individu zelf. Dit is wie en wat je denkt te zijn, en wie en wat je kiest te zijn. Dit is een belangrijk concept, want het bepaalt alle keuzes die je in je leven hebt gemaakt en nog zult maken.

Probeer te begrijpen dat de fundamentele werkelijkheid anders is dan de illusie waarin we leven. Wanneer je je ogen opent en zonder oordeel kijkt, zal de illusoire vorm ervan verdwijnen. Dit betekent dat de illusoire vorm ophoudt te bestaan. Als je echt kijkt naar iets, zul je merken dat je er dwars doorheen kunt kijken, dwars door elke illusie die het voor je in stand houdt.

Op deze manier kun je uiteindelijk niets anders dan de fundamentele werkelijkheid beginnen te zien. Tegen deze fundamentele werkelijkheid heeft jouw nietige illusie geen kracht. Dan kan de illusie jou ook niet meer verzwakken. Je ontsnapt uit de greep van de illusie, je ziet de waarheid ervan en de waarheid bevrijdt jou.

Alle gedachten zijn nu eenmaal “scheppend”. Verzet je echter nooit tegen wat dan ook. Veel mensen denken nog steeds dat ze het kwaad met kwaad kunnen bestrijden, dat je met verzet iets kunt uitschakelen. Daarom hebben we de wereld gecreëerd zoals die nu is. Je plant het gewoon enkel steviger op zijn plaats.

Er is niets in jouw werkelijkheid om aan vast te houden. Daarom is alleen al het ‘echt kijken zonder oordeel’ belangrijk om dingen te laten verdwijnen die je niet hebt gekozen. In feite is dat iets dat je altijd zou willen doen. Maar als je ervoor kiest om de illusie van het leven boven die van de fundamentele werkelijkheid te plaatsen – je volste recht natuurlijk – zul je snel ervaren dat je innerlijk geen vrede zult hebben.

In eerste instantie heb je het al geschapen. Je kunt telkens opnieuw beginnen met creëren, scheppen. En op deze wijze, zonder verzet, kun jij in jouw leven dingen hebben waarvoor je kiest, en de dingen verwijderen waarvoor jij niet kiest of niet langer wenst te ervaren.

Door verzet kun je iets nooit ontvluchten, want het jaagt jou overal na. Het is wijs om geen weerstand te bieden aan verleiding, maar wend je er gewoon van af. Dat is wat de wijzen bedoelen met: “afstand nemen van de wereld”. Je bent in de wereld, maar je bent niet van de wereld. In feite kun je nergens afstand van doen, want datgene waartegen jij je verzet zal blijven bestaan.

Van iets afstand nemen betekent dat je aandachtsenergie ernaartoe gaat, waardoor jij het een plaats zal geven in je werkelijkheid. De ware zelfverloochenaar, de ware wijze, doet nergens afstand van, hij maakt gewoon een nieuwe keuze. Het is een handeling die ERGENS naartoe leidt, niet ervandaan hetgeen het verzet precies doet. Met verzet houden we het oude in stand waardoor het creatieproces stil valt.

In de Oosterse mystiek komt dit onderwerp ruimschoots aan bod en daar kunnen we veel van leren.

Richt je meer op je innerlijke wereldbeeld en keer je af van alles wat niet bij jou past of op jou lijkt. Besef dat er geen zogenaamd “verkeerd pad” bestaat, want tijdens deze reis is het onmogelijk om NIET op je bestemming aan te komen.

Het is echter vaak een kwestie van snelheid waarbij de vraag rijst wanneer je ergens zult aankomen. Maar zelfs dit is een illusie, want voor het universum bestaan er geen “wanneer”, “voor” of “na”. Er is alleen het moment van het “HIER EN NU”.

In het moment van hier en nu hoef je je nooit zorgen te maken. Desalniettemin is het wel verstandig om alert te blijven! Cultiveer het bewustzijn van wie en wat je bent, en wat je doet of hebt, met een zuivere intentie (ethiek) die zowel jou als anderen ten goede komt.

Het leven is niet bedoeld om ergens aan te komen. Het leven is bedoeld om op te merken dat je er al bent (hier en nu) en altijd bent geweest. Je bevindt je altijd voor eeuwig in het moment van zuivere creatie of schepping. De zin van het leven is dan ook om te creëren Wie en Wat je bent en dat vervolgens te ervaren.

Maak een nieuwe keuze en werk deze uit.

Je definieert jezelf steeds door wat je in de ander herkent

Dankzij de ander kun jij jezelf definiëren en ontdekken wie je werkelijk bent. Je kunt niets in anderen liefhebben of haten, tenzij het een reflectie is van wat je liefhebt of haat in jezelf. Deze psychologische en spirituele wijsheid onthult je ware aard in je onderbewuste.

Iedereen voert een innerlijke dialoog, zowel bewust als onbewust. Ben je je bewust van wat je onbewust denkt? Hier ontstaat vaak het probleem, omdat het onbewuste ‘denken-databank’ een groot deel van ons totale bewustzijn omvat. Het bevat talloze conditioneringen en beperkingen, als het ware je eigen persoonlijke gevangenis.

Als je iets waarneemt en het triggert negatieve emoties, betekent dit dat de waarneming iets in jezelf weerspiegelt dat je nog niet hebt opgelost. Het uitgesproken oordeel is daar een bewijs van. Zij die oordelen veroordelen zichzelf, en velen zijn zich hier niet van bewust.

Wanneer iets je niet meer triggert en de behoefte om te oordelen verdwijnt, betekent dit dat het in jezelf is opgelost en heb je deze schaduwzijde van jezelf geaccepteerd en bestaansrecht gegeven. Het begrijpen van deze spiegelwerking werkt bevrijdend.

Dit geldt ook voor onderdrukte positieve eigenschappen, die vaak verdriet en andere negatieve emoties oproepen. Het positieve in jou gebruikt het negatieve om aan de oppervlakte te komen, en vice versa.

Zie het verschil, het werkt zo bevrijdend als je de spiegel begrijpt van dingen die je herkent in een ander.

In feite zou ik zeggen, als je iets nobels en deugddoends in een ander herkent, fantastisch, want dat ben je zelf. Probeer het dus te evenaren. Omgekeerd, als je iets slechts ziet in een ander en het triggert je enorm, dan is dit het moment om introspectie te oefenen. Het is een mooie uitdaging om je bewustzijn te verkennen en verder te ontwikkelen, zodat je als mens kunt groeien en evolueren.

Het brengt een enorme innerlijke rust met zich mee als je emotioneel evenwicht hebt ontwikkeld. Deze rust en ontspanning zorgen ervoor dat je geen behoefte meer voelt om te oordelen of te veroordelen. Het gaat zelfs niet meer om het beoordelen van anderen; je begrijpt hoe het leven in elkaar zit. Je bent in staat om te glimlachen naar al het negatieve dat je in je leven hebt ervaren, omdat het je niet meer raakt. Dit komt doordat je je innerlijke werk hebt gedaan.

Hiermee bedoel ik dat zowel je positieve als je negatieve kanten (beide blinde vlekken) volledig erkend zijn binnenin jou. Onthoud altijd: het duister heeft de gratie gekregen om door het licht te worden beschenen. Het duister kan nooit het licht verdringen. Heb jezelf lief en wees ook mededogend naar jezelf toe. Trouwens, er is maar één waarheid die telt en dat is: je hebt altijd je best gedaan.

Volgende zes begrippen helpen jou bij dit verruimingsproces: Aan jezelf op de eerste plaats! Het gaat om jou.

 1. Onvoorwaardelijke liefde
 2. Zachtheid
 3. Onschuld
 4. Mededogen
 5. Dankbaarheid
 6. vergeving

Zodra je dit begrijpt en volledig hebt geïntegreerd, kun je jezelf versterken en jezelf wijsheid en filosofie eigen maken. Hierdoor kun je weerstand opbouwen tegen biologische schokken, trauma’s, onze huidige collectieve angstpsychose en de negativiteit van anderen, zonder er zelf slecht van te worden.

Deze filosofie houdt je bovendien gezond, want het zijn juist biologische schokken en trauma’s die de echte oorzaken (metafysische oorzaken) zijn van alle ziekten die we kennen. Je bent niet langer afhankelijk van wat anderen over jou zeggen of denken, want je begrijpt dat je alleen maar reflecteert wat anderen op jou projecteren. Het heeft dus niets met jou te maken, maar alles met de ander die dit op jou projecteert. Het is zo bevrijdend als je dit begrijpt, en dat bevordert je gezondheid.

Gepubliceerd op 19/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

 • Weet je wat het lastigste is? Dat er mensen zijn om je heen waar je om geeft die zichzelf onbewust kapot maken, en jij mag toekijken. Dat put je uit, want je kan niets doen. Jij kan helemaal niemand veranderen. En elke keer dat je probeert, merk je dat de weerstand steeds groter wordt en dat je relatie met hen op de helling komt te staan. Het is jouw taak niet om de ander te veranderen, verbaal overtuigen is altijd psychologisch aftuigen en zorgt voor conflictsituaties. Het is nu eenmaal een bittere pil om te slikken. Verandering gebeurt namelijk intern, [...]

  By Published On: 20/03/2024
 • Waar denk je aan als je aan het woord vergeving denkt? We hoeven niet te weten hoe we kunnen vergeven, we hoeven alleen maar bereid te zijn om te vergeven. Dat is de eerste stap: bereid zijn om te vergeven. Voel je dat vergeving een geschenk is dat je aan jezelf geeft? Kun je je voorstellen dat vergeving jou bevrijdt van het verleden, van ervaringen uit het verleden, van relaties uit het verleden? Denk je dat je niet kunt vergeven? Wie of wat denk je nooit te kunnen vergeven? Wat houdt je vast aan het verleden en belet jou om [...]

  By Published On: 20/03/2024
 • Verzet werkt nooit Misschien is het wijzer om ons niet langer te verzetten tegen alles wat ons niet dient. Verzet je niet tegen het tegenovergestelde van wat je wenst te ervaren. Aanschouw het en zie het onder ogen voor wat het is. Alles waartegen je je verzet, blijft volharden in je levenservaring. Dit wordt veroorzaakt door je voortdurende negatieve aandacht, waardoor het een plek krijgt in jouw realiteit. Als je je ergens tegen verzet, breng je het in jouw realiteit. Door vervolgens je gefrustreerde negatieve energie erop te concentreren, blaas je het feitelijk meer leven in. Het zal groeien. Dit [...]

  By Published On: 19/03/2024