Hallo allemaal, vandaag wil ik enkele adviezen delen om je gezondheid te versterken. Januari en februari zijn de maanden waarin influenza vaak de kop opsteekt, tegenwoordig bekend als corona. Naast het consumeren van gezonde voeding, het handhaven van een dagelijkse routine en het cultiveren van emotioneel evenwicht, zijn er specifieke voedingsmiddelen die de algemene gezondheid kunnen versterken. Hier zijn enkele van die voedingsstoffen:

1- Foliumzuur of Vitamine B11 is essentieel voor rode bloedcellen, DNA- en RNA-synthese, en eiwitmetabolisme. De natuurlijke vorm, folaat, is te vinden in tarwekiemen, bladgroenten, asperges, rapen, avocado, broccoli, noten, bonen en champignons.

2- Vitamine C verhoogt de algehele gezondheid, vooral wanneer je voldoende flavonoïden binnenkrijgt. Bladgroenten, koolgewassen zoals spruitjes, rode kool en boerenkool, paprika, peterselie, spinazie en waterkers zijn goede bronnen. Hoewel fruit ook vitamine C bevat, vermijd ik het tijdens de koude wintermaanden vanwege het afkoelende effect. Ik vind dat fruit meer geschikt is voor de zomer. Het is belangrijk om met de seizoenen mee te gaan en voedsel te eten dat op dat moment beschikbaar is om je gezondheid te ondersteunen. Pure vitamine C innemen zonder zijn begeleidende mantelstoffen en/of flavonoïden is niet gezond en raad ik af.

3- Vitamine D bekend als het zonneschijnvitamine, is vooral afhankelijk van zonlicht, maar kan ook worden verkregen uit voedsel zoals boter, alfalfakiemen, fenegriek, koningskaars en ogentroost. Tijdens de winter is er niet zoveel zonlicht, maar gelukkig heb ik in mijn vetweefsel een grote voorraad zitten nog van de voorbije zonnige zomer en herfst.

Omdat ik vegetariër ben en bezorgd ben over verontreinigingen in de oceanen mijd ik vis zoals zalm of vette makreel, gebruik ik een natuurlijk vitamine D3-supplement, afkomstig van korstmossen, waterkers en brandnetels. Wat ik kan aanraden is vitamine D3 van Cressana. Afkomstig uit korstmos, waterkers en brandnetels. Zonder vulstoffen. Bovendien bevat dit product ook vitamine K2, ook belangrijk bij de botopbouw. Het is een zuiver natuurlijk product met een hoge trillingsfrequentie om tijdens de winter je algemene gezondheid te verhogen.

4- Carotenen en Vitamine A zijn belangrijk voor de gezondheid van de slijmvliezen van de luchtwegen, eiwitsynthese, botgroei en gezichtsvermogen. Je kunt ze vinden in gedroogde abrikozen en groenten met gele, oranje en rode kleuren zoals pompoen, worteltjes, paprika en zoete aardappelen, evenals in donkergroene bladgroenten.Als je lichaam veel carotenen binnenkrijgt via de voeding kan het zelf naar behoefte vitamine A synthetiseren.

5- Vitamine E te vinden in plantaardige vetten en oliën, beschermt omegavetzuren tegen oxidatie. Noten, pitten, zaden en granen zijn goede bronnen van vitamine E. Olie van eerste koude persing nooit blootstellen aan verhitting en licht.

6- IJzer, essentieel voor hemoglobine en zuurstoftransport, is te vinden in granen, noten, gedroogde abrikozen, peulvruchten, algen en bladgroenten, evenals in pure chocolade. Ook in chocolade (pure vorm) is er veel goed opneembaar ijzer.

7- Selenium is een mineraal dat bijdraagt aan een optimale ontgifting en stimuleert de gezondheid. Paranoten zijn een prima leverancier. Je hebt niet meer dan drie tot vijf paranoten per dag nodig om aan de benodigde hoeveelheid selenium te komen. Selenium vind je ook in granen, koolgewassen, champignons, uien, knoflook en kelp.

8- Zink vind je in cacao. Extra pure chocola kan dus meehelpen om je algemene gezondheid een boost te geven. Veel pitten, zaden en granen bevatten dit mineraal dat belangrijk is om je gezondheid hoog te houden. Groenten zoals doperwten, spinazie, linzen, spliterwten bevatten eveneens zink in benodigde hoeveelheden.

9- Koper is ook een belangrijk mineraal voor je algemene gezondheid. Van nature vind je koper terug in pitten, zaden en cacao.

Ten slotte: Vitaminen en mineralen worden pas goed opgenomen als de spijsvertering goed functioneert. Verzadigde vetten zoals ghee, cacaoboter en kokosvet helpen bij de opname van voedingsstoffen en voeden de zenuwcellen.

Verzadigd vet heeft ook de eigenschap om voedingsstoffen door de myelineschede van de zenuwen te transporteren om zo zenuwcellen te voeden. Zenuwweefsel is het enige weefsel in het lichaam dat niet rechtstreeks gevoed wordt door het bloed.

Het is belangrijk om een gebalanceerd dieet te volgen dat alle benodigde vitaminen en mineralen bevat, en om eenzijdige inname te vermijden, omdat dit de gezondheid kan schaden. Varieer je voeding en houd rekening met de zeven kleuren en zes smaken voor een optimale gezondheid. Eenzijdigheid verzwakt de gezondheid.

Gepubliceerd op 19/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024