Voeding als maagvulling?

Denk tweemaal na

Het doel van voeding is om het lichaam, zijn immuniteit (vals concept) beter gezegd de algemene gezondheid met zijn detox- recyclingsysteem en alle andere fysiologische systemen voedingstoffen te geven dat het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Gezonde voeding geeft eveneens je geest en denkvermogens energie. De kwaliteit van de voeding bepaalt in grote mate hoe sterk je algemene gezondheid met zijn detox- recyclingsysteem wordt. Algemene gezondheid met zijn detox- recyclingsysteem en de hormoonhuishouding hebben grondstoffen nodig die terug te vinden zijn in zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat. In industrieel bewerkte voeding zijn veel van deze noodzakelijke voedingstoffen verdwenen waardoor de algemene gezondheid met zijn detox- recyclingsysteem langzaam maar zeker verzwakt. Voeding dient ook als brandstof voor de lichaamstemperatuur, motorische beweging en mentale vermogens. De fotonen van het zonlicht die opgeslagen zijn in verse voeding, zijn zo noodzakelijk voor het goede verloop van de celdeling en het zelfonderhoud van het lichaam. Witte bloedcellen hebben grondstoffen nodig die afkomstig zijn uit onze voeding. Essentiële basis omegavetzuren zijn dan nog eens belangrijk voor de zuurstofopname en zuurstoftransport in het lichaam tot aan elke cel. Gezonde verzadigde vetten zijn een zuivere brandstof voor het hart.

Echt genieten van je voeding, dat is pas gezond

Maar voeding heeft nog een taak voor het lichaam, voeding dient om ervan te genieten, niet alleen voor je smaakpapillen, maar eveneens op celniveau. Het lichaam op celniveau geniet mee van de voeding. Bij genieten van je eten kan de essentie van zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat vrijkomen in je spijsvertering. Deze essentie bevat informatie en energie uit de omgeving waarmee het lichaam zich echt kan onderhouden waardoor het gezond blijft. Je hoort het, voeding gebruiken als maagvulling om enkel het hongergevoel weg te nemen kan echt niet zo gezond zijn. Genieten is de sleutel die de spijsverteringsproces opstart. Veel speekselvorming door veel te kauwen stimuleert de hippocampus die meer anti stress hormonen gaat produceren. Je wordt rustig als je geniet van je eten. Op deze wijze wordt het gemakkelijker om naar je lichaam te luisteren. Je spijsvertering zal tegen je vertellen wanneer je genoeg hebt. De lichaamsintelligentie uit de buik zal jou precies vertellen welke voedingsmiddelen de voorkeur hebben. Luister maar naar deze innerlijke stem, buikcellen hebben nooit geleerd om aan hun eigen denkwijze te twijfelen. Het ultieme superieure denken zit nu eenmaal in de buik.

Maak geen intellectueel proces van je eten

Het risico op fanatisme kan vergroten en deze emotie verstoort juist de spijsvertering. Bedenk dat wilde dieren in de natuur ook niet weten hoeveel vitamine B of bepaalde mineralen zoals zink of magnesium ze nodig hebben om te kunnen leven. Dieren luisteren naar hun instinct en eten wat ze vinden. Het is allemaal logisch, miljoenen jaren natuurlijke evolutie heeft ervoor gezorgd dat het lichaam zongerijpte voeding in oorspronkelijk staat kan herkennen. Je kunt het zien als een “soort streepjescode” in deze voeding dat het lichaam kan herkennen en waaruit het lichaam informatie krijgt om zich te voeden en zich te onderhouden. Als de lichaamsintelligentie merkt dat je lichaam één of ander voedingsnutriënt te kort heeft, weet de lichaamsintelligentie ook in welke voeding het ontbrekende voedingsnutriënt aanwezig is. Je lichaam zal je dan goesting doen krijgen naar dit specifiek voedsel om de voorraad weer aan te vullen. Dieren in de natuur doen dit constant. Gewoon luisteren naar je lichaam. Van zodra voeding een industriële bewerking krijgt verandert deze streepjescode en kan het lichaam dit voedsel niet meer herkennen. Daarmee bedrieg je jouw eigen lichaam en dit heeft ernstige gevolgen. Chemische smaakmakers die toegevoegd worden aan de voeding zijn schadelijk, ze bedriegen de lichaamsintelligentie en bovendien verstoren ze de spijvertering door hun giftigheid. Want smaakmakers zijn lichaamsvreemde stoffen dat het lichaam niet kan herkennen. Dus geïndustrialiseerd voedsel is echt niet goed voor de mens. Er zijn nu meer zieke en te zware mensen als ooit tevoren, hoe zou dat komen denk je?

De beste voeding voor je lichaam is voeding zoals de natuur het heeft bedoeld

Vers, zongerijpt en in oorspronkelijke staat. De natuur heeft altijd het beste voor met de mens. Daarnaar luisteren zorgt voor meer gezondheid waarbij energie vrijkomt dat jouw helpt om de impressies van de dag en negatieve emoties te verwerken. Twee vliegen in één klap. Eten moet volledig natuurlijk zijn zoals de ademhaling ook natuurlijk is. Het lichaam moet zelf kunnen aangeven dat het voldaan is. Dat zorgt voor een normaal lichaamsgewicht volgens je constitutie.

Een goede spijsvertering begint met een goede speekselvorming

Dus zoals eerder gezegd is kauwen zeer belangrijk.  Denk aan lekkere spijzen met veel kruiden en specerijen die heerlijk geuren, dat doet je gewoon meer kauwen zodat je alle sensaties en smaken uit elke hap kunt halen om nog meer te genieten. Ondertussen wordt de voeding in zeer kleine stukjes gemalen en bijna vloeibaar door de speekselvloed. Wist je dat de tanden bij de mens gemaakt zijn om voornamelijk plantaardige voedsel te kauwen? De pancreas heeft de eigenschap om het aantal keren dat je kauwt “op te tellen”, hoe meer je kauwt, hoe meer enzymen er worden geproduceerd om de voeding te verteren. Snel en stressvol eten werkt dus de spijsvertering tegen waardoor onverteerde voeding in de darmen terechtkomt. Het gevolg is dat deze voeding een chemisch verandering ondergaat dat bekendstaat als vergisting en verrotting. Er ontstaan dus problemen met afvalstoffen en toxines in de darmen.

Wist je dat speekselvloed bij zeer veel kauwen je tanden beschermt tegen tandbederf? Speeksel heeft een typische flora dat de tanden en de mond beschermd. Speeksel bevat amylase dat zich richt op het splitsen van koolhydraten. Goed gekauwd voedsel komt door een peristaltisch beweging van de slokdarm in de maag terecht waar het bevloeid wordt door de maagsappen en maagzuren. Deze maagsappen kunnen goed in de voedselbrij doordringen omdat het fijn gekauwd is. De vertering begint volop op te starten en de voedselbrij begint te bruisen. Te snel eten, weinig kauwen en te snel doorslikken is een grote oorzaak van maagoprispingen. De maag is geen wasmachine, elke hap voedsel wordt laag per laag opgestapeld in de maag en zakt langzaam naar beneden waar ingewikkelde afbraakprocessen opstarten. Maagsappen gaan vooral eiwitten splitsen en verteren. Bovendien zal een goede maagflora samen met de maagsappen ervoor zorgen dat destructieve organismen worden gedood. Dit proces wordt reeds verstoort als je geïndustrialiseerd voedsel eet met al zijn chemische lichaamsvreemde toegevoegde stoffen.

Vervolgens zakt de verterende voeding in hapjes naar de twaalfvingerige darm en komt in contact met de enzymen van de pancreas die geactiveerd zijn door de gal afkomstig uit de lever en galblaas. Bovendien scheidt de pancreas ook nog een vloeistof uit om samen met de gal de maagzuren te neutraliseren zodanig dat de darmen niet worden beschadigd. Als de lever zuiver en proper is zal de gal, van goede kwaliteit zijn en deze goede gal heeft ook een beschermende functie voor het darmslijmvlies. Ook hierin heeft geïndustrialiseerd voedsel een schadelijk effect, omdat de chemische stoffen die toegevoegd zijn aan het voedsel de lever gaan overbelasten. Daardoor wordt de kwaliteit van de gal slechter. De galblaas heeft als doel om de gal op te vangen en dankzij de galflora de kwaliteit van de gal te versterken. Als je begint met je maaltijd te eten wordt de galblaas geledigd, er is dan voldoende gal om alle pancreasenzymen te activeren. De pancreasenzymen gaan zowel koolhydraten, eiwitten en vetten verder opsplitsen en verteren zodanig dat de dunne darm verteerd voedsel ontvangt. Dat is ook de reden dat in elke maaltijd de drie groepen van voedingstoffen aanwezig moeten zijn, dat zijn dus vetten, eiwitten en koolhydraten. Als er één van ontbreekt heeft dit een nadelig effect voor de totaliteit van de spijsvertering en het lichaam.

Verteerde voeding is zo belangrijk voor de darmflora

Eens de verteerde voeding gezakt in de dunne darm, worden belangrijke voedingstoffen gescheiden van de reststoffen en opgenomen. Het slijmvlies van  de dunne darm neemt eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen op. Er is een klein bloedvatenstelsel tussen de darmen en de lever. Deze bloedvaten nemen de voedende bouwstoffen van de verteerde voeding op en transporteren deze naar de lever. De lever gaat deze voedingstoffen lichaamseigen maken volgens de noden en functies van het lichaam. Eens deze voedende stoffen lichaamseigen zijn gemaakt door de lever gaat het eerst naar het hart om het hart te voeden. Via de aorta wordt deze lichaamseigen voeding door het hele lichaam verdeeld inclusief de darmen. De darmen kunnen zich dus niet voeden met de opname van voedingstoffen uit de verteerde voeding, maar moeten wachten tot de lever zijn werk heeft gedaan. De dunne darm heeft een microscopisch dun haar laagje waarin de darmflora van de dunne darm kan gedijen. Gisten van candida beschermen de slijmvliescellen van de darmen tegen irritatie van gifstoffen. Deze flora is verantwoordelijke voor de synthetisatie van vitamine B12. Geïndustrialiseerd voedsel vernietigd de darmflora van de dunne darm. Daarom hebben zoveel mensen een vitamine B12 tekort.

Uiteindelijk komt de voedingsbrij in de dikke darm terecht om geënt te worden met de darmflora van de dikke darm door middel van de appendix ofwel de kraamkamer van de darmflora. Niets voor niets dat de appendix op een strategische plaats ligt, net onder de plek waar de voeding van de dunne darm in de dikke darm terechtkomt. Logisch natuurlijk. De darmflora van de dikke darm zal vooral voedingsstoffen aanmaken en bepaalde vitamines die belangrijk zijn voor het onderhoud van het zenuw- en hersenweefsel. De dikke darm heeft vooral de taak om de waterhuishouding van het lichaam te reguleren in samenwerking met de nieren en de hypothalamus. De dikke darm neemt vocht, zout en andere mineralen op en vormt geleidelijk aan de stoelgang dat zich verzameld in de endeldarm.  De dikke darm heeft een rechtstreekse verbinding met de hersenen, de bijnieren en de schildklier.

Het probleem met geïndustrialiseerd voedsel is dat dit voedsel wordt geprepareerd om zo lang mogelijk te bewaren. Het probleem dat zich hierbij stelt is dat bewaarmiddelen en andere chemische toegevoegde stoffen ten eerste lichaamsvreemd zijn, en ten tweede gaan deze stoffen de spijsverteringsenzymen tegenwerken. Daardoor verteert de voeding slecht in de maag en de twaalfvingerige darm. Het gevolg is dat de darmen onverteerde voeding ontvangen waardoor de darmflora wordt  beschadigd, er ontstaat een overgroei aan schadelijke bacteriën en schimmels die zich gaan storten op de onverteerde voeding. Hierbij ontstaan giftige stoffen en verstoppingen met verzuring tot gevolg waardoor darmcellen beschadigd worden en aandoeningen en ziektes gaan toenemen. Dat is een grote oorzaak van al onze chronische aandoeningen en onze kankerepidemie. Zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat zoals de natuur het heeft voorzien voor de mens zorgt ervoor dat de spijsvertering optimaal kan werken waardoor het lichaam voedingsstoffen krijgt om de hormoonhuishouding en de algemene gezondheid met zijn detox- recyclingsysteem te geven wat het echt nodig heeft. Trouwens bovengrondse biologisch geteelde gewassen bevatten verheven probiotica, gratis door de natuur geschonken. Emotioneel evenwicht hierbij is uiteraard eveneens onontbeerlijk natuurlijk. Negatieve emoties en biologische conflicten creëren de giftigste toxines die de spijsvertering eveneens kunnen blokkeren.

Daniël The healthman

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *