Inleiding:

Volgens de Ayurveda is gezondheid de afwezigheid van ziekte; het is het evenwicht van lichaam, geest en bewustzijn. De werking, gezondheid, het detox- en recyclingsysteem, levensenergie, stofwisseling, teint, ademhaling en uitstraling hangen allemaal af van de spijsvertering.

Een lang en vooral kwalitatief gezond leven wordt geleid als dit spijsverteringsvuur goed functioneert. Men wordt ziek als de spijsvertering verstoord is en sterft als het gedoofd is.

De juiste voeding voor het lichaam en zijn weefsels enzovoort hangt af van een goed functionerend spijsverteringsvuur. Dat ‘vuur’ transformeert de moleculen uit de voeding, water en lucht tot het bewustzijn van elke lichaamscel. Daarbij kan dit vuur het lichaam juist en zuiver houden.

Let op: telkens wanneer in dit voedingsprogramma gesproken wordt over ziekten en aandoeningen, speelt slechte voeding een belangrijke rol in het verergeren van zowel de conflictactieve fase, waarin mannen verward of gedesoriënteerd zijn, als de genezingsfase.

Bovendien zullen slechte voedingsgewoonten het risico op intoxicatieschokken doen waardoor de genezingsprocessen, hart- en mislukkingen, kanker, diabetes enzovoort alleen maar erger maakt.

Het is belangrijk te begrijpen dat de onderliggende oorzaken van ziekten en ziekten (die eigenlijke genezingsprocessen zijn) bijna altijd psychologisch relevant zijn, zoals biologische schokken, trauma’s, conflicten, enz., en dat slechte voeding dit proces alleen maar verergert.

De spijsvertering

De spijsvertering kan worden gestimuleerd als we inzicht hebben in het constitutietype en onze stofwisseling. Door de spijsvertering te stimuleren, voorkomen we spijsverteringsproblemen. We kunnen de spijsvertering echter tegenwerken door verkeerd voedsel te eten, of voedsel dat niet past bij onze individuele constitutie.

Dit is een belangrijke factor die een verergerend effect heeft op zowel milde als ernstige ziektes. In de Ayurveda is voeding, naast emotioneel evenwicht en de juiste levensstijl, een belangrijke pijler voor onze gezondheid.

Een goed werkende spijsvertering en voeding die past bij je constitutie stellen het lichaam in staat om voedingsstoffen op te nemen. We moeten ons realiseren dat, ondanks alle goede bedoelingen, voeding en supplementen die we niet kunnen verteren, een last vormen voor het lichaam, met vele ongemakken tot gevolg.

Onze gezondheid (en het verloop van ziekte, wat heling is) hangt dus af van onze spijsvertering en de voeding die we dagelijks tot ons nemen. Het lichaam heeft elke dag energie nodig om goed te functioneren. Denk aan onbewuste taken zoals ademhalen en de hartslag, maar ook aan onze lichaamsbeweging en ons denken.

De witte bloedcellen die ons lichaam helpen ontgiften en ons beschermen tegen toxische stoffen (in samenwerking met microben) hebben ook energie nodig om goed te kunnen functioneren. Al deze energie halen we uit de voeding die we dagelijks eten, wat het belang van voeding onderstreept.

Voeding dient om ons lichaam liefdevol te behandelen, in plaats van enkel als maagvulling te dienen. Zo kan het lichaam zichzelf onderhouden en jou energie geven om te doen wat je op het niveau van het hart wilt uitdrukken en zijn. Dit is een goed begin om een optimale gezondheid van lichaam en geest te creëren.

De werking van de spijsvertering en de stofwisseling kunnen gemakkelijk verstoord worden door voedsel te eten dat niet past bij je eigen lichaamsconstitutie of door ijskoude dranken te drinken. Het kan ook verstoord worden door voedsel te eten dat niet bij het seizoen past, zoals bessen en aardbeien in de winter.

Factoren gerelateerd aan levensstijl, zoals onregelmatig eten, te veel eten, ’s avonds grote maaltijden eten en eten voordat het voorgaande is verteerd, zullen de spijsvertering ernstig verstoren. Stimulerende middelen putten je bijnieren uit, wat een negatieve impact heeft op je gezondheid. Stress en negatieve emoties ontregelen eveneens de spijsvertering.

Zoals onze gezondheid afhankelijk is van een goed werkende spijsvertering en stofwisseling, is een goed herstel van ziekten en aandoeningen ook afhankelijk van een goed werkende spijsvertering. De Ayurveda hecht veel waarde aan de voeding, spijsvertering en de functie van de stofwisseling.

Deze aspecten zijn niet alleen verantwoordelijk voor het normaal of abnormaal functioneren van het lichaam, maar zijn ook gekoppeld aan de geestelijke toestand. Iemand met een positieve instelling zal zijn voeding beter verteren en vice versa.

Het spijsverteringsvuur en warmte gaan altijd samen. Als er in het lichaam te veel of te weinig warmte is, duidt dit altijd op een stoornis in de spijsvertering en stofwisseling.

Het gevolg is een verstopping of obstructie in het lichaam, waardoor afvalstoffen en toxines zich ophopen en de ziekte verergert als gevolg van een intoxicatieschok of verzuring. Deze kunnen worden voorkomen of verwijderd door het spijsverteringsvuur en de stofwisseling op die locatie te stimuleren. Dit doen we door het gebruik van specerijen en/of Ayurvedische geneesmiddelen.

Voeding als medicijn

Deze stelling van onze beroemde arts Hippocrates is eveneens terug te vinden in de Ayurveda. Al sinds de oudheid leert Ayurveda dat kruiden en voedingsmiddelen levenskracht bevatten. Deze kracht manifesteert zich echter alleen als de kruiden en voedingsmiddelen in de juiste combinaties worden gegeten.

Daarbij is het belangrijk dat het voedsel is afgestemd op de individuele constitutie van iemand. Voedingsmiddelen hebben altijd specifieke effecten op het lichaam. Voeding kan het lichaam weer in evenwicht brengen.

Er bestaat een wederzijdse relatie tussen de mens, de natuur en de voeding. De kwaliteiten van de voeding kunnen we inzetten voor ons gezondheid en welzijn. Daarom worden maaltijden in de Ayurveda niet uitgedrukt in calorieën of te veel suikers of vetten.

Ayurveda stelt duidelijk: “Zonder medicijnen kan een ziekte verdwijnen als men zich strikt houdt aan het juiste voedsel, aangepast aan jouw lichaamsconstitutie.”

Als men daarentegen duizend verschillende medicijnen neemt, maar de regels van zijn voedingspatroon negeert, dan zal de ziekte niet verdwijnen.

Gezondheid is voeding, emotioneel evenwicht en een levensstijl die past bij de persoonlijke lichaamsconstitutie. In zekere zin zijn medicijnen en supplementen van ondergeschikt belang.

Het is belangrijk te beseffen dat voedingsmiddelen die voor jou zeer gezond zijn, voor een ander soms niet goed zijn. We hebben allemaal verschillende constituties met elk specifieke behoeften. Er bestaat geen wondervoeding die voor iedereen goed is.

Net zoals de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid een illusie is, omdat we steeds in veranderende omstandigheden leven met veranderende voedingsbehoeften. Het lichaam weet altijd het beste wat het wil eten, gegeven de omstandigheden waarin jij je bevindt. Luisteren naar je lichaam, naar de behoeften van je lichaam, is een goede graadmeter.

Het is belangrijk dat we weer leren vertrouwen op en luisteren naar de intelligentie en instructies van ons lichaam. Dit in plaats van naar voedingsexperts met hun tegenstrijdige adviezen te luisteren, waardoor we door de bomen het bos niet meer zien.

Er zijn nu meer zieke en te zware mensen dan ooit tevoren. Wat is er aan de hand? Moeten we ons voedsel echt kiezen op basis van wetenschappelijke informatie? Moeten we de voedingswaarde kennen voordat de natuur het ons laat weten? Nee, ons lichaam moet zelf kunnen aangeven wanneer het voldaan is.

Beschouw voeding als een manier om energie en informatie uit onze omgeving te halen. Zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat kan onze gezondheid bevorderen en veroudering tegengaan. Voeding eten hoeft niet een voortdurende strijd te zijn; eten is net zo natuurlijk als ademhalen, maar toch zijn we erin geslaagd om van voeding een complex intellectueel proces te maken.

.Natuurlijke voeding, afgestemd op je individuele lichaamsconstitutie, biedt het ideale gewicht en natuurlijke gezondheidsvoordelen. Je hoeft niet je hele leven af te vragen of je iets mag eten of niet; het is gewoon niet leuk om elke dag bezig te zijn met afvallen. Het beste dieet is er een waarop je lichaam reageert, een die jouw lichaam van nature wil.

Het doel van voeding is het lichaam en al zijn innerlijke fysiologische systemen de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. De kwaliteit van de voeding bepaalt in grote mate hoe sterk je algemene gezondheid en zijn detox- en recyclingssysteem zijn.

Ik gebruik het begrip ‘algemene gezondheid en zijn detox- en recyclingssysteem’ omdat ‘immuniteit’ een fictie is, voortkomend uit het dualistische gedachtegoed van de moderne geneeskunde. Het woord immuniteit komt nergens voor in de oorspronkelijke teksten van de Ayurveda of een andere gezondheidstraditie of geneeskunde.

Het lichaam heeft wel een ontgiftingssysteem, en een systeem waarbij het ecologisch grondstoffen recupereert bij de weefselvernieuwing.

De algemene gezondheid en de hormoonhuishouding hebben grondstoffen nodig die terug te vinden zijn in zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat. In industrieel bewerkte voeding zijn veel van deze noodzakelijke voedingstoffen verdwenen waardoor de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem langzaam maar zeker verzwakt.

Voeding dient ook als brandstof voor de lichaamstemperatuur, motorische beweging en mentale vermogens. De fotonen van het zonlicht die opgeslagen zijn in verse voeding, zijn essentieel voor het goede verloop van de celdeling en het zelfonderhoud van het lichaam.

Essentiële vetzuren zijn belangrijk voor de zuurstofopname en het zuurstoftransport in het lichaam tot aan elke cel. Gezonde verzadigde vetten zijn een zuivere brandstof voor het hart.

Genieten is de sleutel dat het spijsverteringsproces opstart. Veel speekselvorming door veel te kauwen stimuleert de hippocampus die meer anti-stress hormonen gaat produceren. Je wordt rustig als je geniet van je eten.

Op deze manier wordt het gemakkelijker om naar je lichaam te luisteren. Je spijsvertering zal jou vertellen wanneer je genoeg hebt. De lichaamsintelligentie uit de buik zal je precies vertellen welke voedingsmiddelen de voorkeur hebben.

Luister maar naar deze innerlijke stem; ‘buikcellen’ hebben nooit geleerd om aan hun eigen denkwijze te twijfelen. Het ultieme superieure denken zit nu eenmaal in de buik.

Goede voeding is essentieel voor je zintuigen, algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem, emotionele stabiliteit, vrede en helderheid in je gedachten.

De natuurlijke streepjescode van de voeding

Voeding heeft een belangrijk aspect voor het lichaam; het dient niet alleen voor het genot van je smaakpapillen, maar ook op weefselniveau geniet het lichaam mee van de voeding. Bij het genieten van je eten kan de essentie van zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat vrijkomen. Deze essentie bevat informatie en energie uit de omgeving, essentieel voor het onderhoud en de gezondheid van het lichaam.

Maak van je eten geen intellectueel proces. Het risico op fanatisme kan toenemen, en juist deze emotie kan de spijsvertering verstoren. Bedenk dat wilde dieren ook niet weten hoeveel vitamine B of specifieke mineralen zoals zink of magnesium ze nodig hebben. Ze volgen hun instinct en eten wat ze vinden.

Miljoenen jaren van natuurlijke evolutie hebben ertoe geleid dat ons lichaam zongerijpte voeding in zijn oorspronkelijke staat kan herkennen. Je zou het kunnen zien als een soort streepjescode in de voeding die het lichaam op weefselniveau kan ‘lezen’.

Onze hersenen, gevormd door miljoenen jaren natuurlijke evolutie, weten dat de smaken en kleuren van voeding de micronutriënten bevatten die we nodig hebben. Deze natuurlijke ontwikkeling heeft ons lichaam afgestemd op de voeding die de natuur in overvloed biedt.

Het lichaam herkent dit en haalt belangrijke informatie en energie uit voeding om zich te voeden en te onderhouden. Als de lichaamsintelligentie detecteert dat er een tekort is aan een bepaald voedingsnutriënt, weet het instinctief welke ‘voeding’ het benodigde nutriënt bevat.

Je lichaam zal vervolgens ‘verlangen’ creëren naar deze specifieke voeding om de voorraad aan te vullen. Dieren in de natuur volgen dit proces voortdurend. Het is een kwestie van naar je lichaam luisteren.

Zodra voeding industriëel wordt bewerkt, verandert de ‘streepjescode’, en kan het lichaam het voedsel niet meer herkennen. Chemische smaakstoffen die aan voeding worden toegevoegd, zijn schadelijk; ze misleiden de lichaamsintelligentie en verstoren bovendien de spijsvertering door hun toxiciteit.

Deze smaakstoffen zijn vreemd aan het lichaam en misleiden de natuurlijke intelligentie ervan, met ernstige gevolgen. Bewerkt en geïndustrialiseerd voedsel is daardoor echt niet goed voor de mens. Is het dan een verrassing dat er nu meer zieke en te zware mensen zijn dan ooit tevoren?

De beste voeding voor je lichaam is zoals de natuur het bedoeld heeft: vers, zongerijpt en in zijn oorspronkelijke staat. De natuur heeft altijd het beste voor met de mens. Luisteren naar de natuur bevordert onze gezondheid, waarbij energie vrijkomt die zowel het fysieke lichaam ondersteunt als helpt bij het verwerken van dagelijkse impressies en negatieve emoties. Zo sla je twee vliegen in één klap.

De zes smaken en de zeven kleuren

In de Ayurveda wordt gesproken over de zes smaken en de zeven kleuren van de regenboog. De smaakervaring begint op de tong, waar smaakpapillen de smaken proeven en een keten van reacties in alle lichaamsweefsels op gang brengen. Deze reacties beïnvloeden zelfs na de vertering nog de fysieke en emotionele balans. Inzicht in de werking van smaken kan helpen bij het verkrijgen van evenwicht en gezondheid, doordat het lichaam via de smaak de informatie in de voedingsstoffen herkent.

Elke maaltijd zou eerst en vooral genoten moeten worden, waarbij het water je letterlijk in de mond komt. Een teken van een goede spijsvertering is het genieten van voeding, gevolgd door een warm gevoel met extra energie en een aangename lichtheid in de buik.

Over het algemeen kun je de zes smaken onderscheiden in twee criteria: hete smaken (scherp, zuur, zout) en koude smaken (zoet, bitter, wrang), en de reinigende smaken (scherp, bitter, wrang) tegenover de opbouwende smaken (zoet, zuur, zout). Warme smaken stimuleren het spijsverteringsvuur, terwijl koude smaken dit vuur een beetje temperen.

Elk voedingsmiddel heeft een eigen smaakprofiel en dat kan altijd het evenwicht stimuleren of juist onevenwicht veroorzaken, afhankelijk van de situatie.

Elke smaak zou dagelijks in een gezond dieet opgenomen moeten worden, hoewel het soms beter is om bepaalde smaken te vermijden bij ziekte, zoals de scherpe smaak bij ontstekingen van de maag of darm. In het westerse voedingspatroon ligt de nadruk vaak op zoet, zout en zuur, waardoor de reinigende smaken – bitter, scherp en wrang – ondervertegenwoordigd zijn.

Deze essentiële smaken bieden informatie en energie die nodig zijn voor het stimuleren van de algemene gezondheid en het ontgiftingssysteem. Deze smaken kunnen dankzij het gebruik van specerijen aan onze gerechten worden toegevoegd.

Ja, de goede werking van onze algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem hangt voornamelijk af van de smaken scherp, bitter en wrang in onze maaltijden.

Als je jouw lichaam alleen maar zoet, zout en zuur geeft, raakt het uit balans. Daarbij ontstaan tekorten en je hormoonhuishouding en de algemene gezondheid zijn de eerste die daaronder gaan lijden.

Door alle zes smaken te ervaren, krijg je alle vitale voedingsstoffen binnen, afkomstig van de energie van de zon. Deze voedingsstoffen vertalen zich in de zes smaken en de zeven kleuren van de regenboog, die samen een gevoel van voldaanheid geven.

Vitale voedingsstoffen zijn van de zon afkomstige micronutriënten. Alle energie op onze planeet komt van de zon en ons lichaam bestaat uit deze energie.

Belangrijk is te weten dat de zes smaken en de zeven kleuren jou een voldaan gevoel geven. Veel voeding bevat meer dan één smaak, waarvan soms één dominant is.

Evenwicht in deze smaken en kleuren zorgt voor een synergie die de algemene gezondheid verhoogt, het lichaam verjongt, evenwicht brengt in het lichaam en de mentale functies, en geluk bevordert. Dit alles maakt je gelukkig.

Maar in onze cultuur stoppen we allerlei soorten giftige stoffen in de voeding, die via de spijsvertering zo in ons lichaam binnenkomen. Deze voedingsmiddelen die bewerkt zijn door toedienen van vreemde giftige stoffen kunnen nooit bijdragen aan een optimale gezondheid van lichaam en geest.

We geven ons lichaam niet de juiste voeding, waarmee je het nog meer verzwakt. Dan stop je het vol met allerlei giftige stoffen en de meest absurde zaken die voor voeding moeten doorgaan.

Giftige stoffen die de oorspronkelijke smaken van de voeding gaan vervalsen waardoor het lichaam verward en bedrogen wordt door de foutieve informatie van deze slechte voeding.

Bedenk: zongerijpt voedsel in oorspronkelijke staat bevat zon- en lichtenergie, en dat leidt tot meer leven. Bewerkt voedsel met toegevoegde giftige lichaamsvreemde stoffen leidt tot meer dood, hetgeen we in onze maatschappij ook zien in de vorm van de vele chronische aandoeningen, overgewicht en de vele ziekten.

De zeven kleuren van de regenboog, die energiesoorten van de zon vertegenwoordigen, zijn in vitale voedingsstoffen aanwezig. Elke kleur heeft zijn eigen energetische waarde, van rood met de kortste golflengte heeft, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet met de langste golflengte. Deze kleuren, te vinden in een breed scala aan voedingsmiddelen, van paprika’s en kersen tot pompoenen en bessen, bieden het lichaam wat het nodig heeft.

In dezelfde volgorde komen deze kleuren ook voor in regenbogen. Iedere kleur heeft zijn eigen specifieke energetische waarde. We denken aan het rood van paprika’s en kersen, oranje van pompoenen en wortels, geel van bananen, groen van bladgroenten en blauw, indigo en violet zitten in zeer veel bessen zoals bramen en bosbessen, maar ook in rode bietjes, rode kool enzovoort.

Elk voedsel uit de natuur heeft zijn eigen kleur, en als je de zeven kleuren combineert met de zes smaken die je tot je neemt, dan krijgt je lichaam precies wat het nodig heeft. De zes smaken en de zeven kleuren zorgen ervoor dat je naar een voldaan gevoel evolueert, waarbij je nooit teveel gaat eten.

Je lichaam evolueert dan terug naar het ideale lichaamsgewicht volgens jouw constitutie. De natuur laat ons aan de hand van de zes smaken en de zeven kleuren weten wat optimale voeding is.

Er is zoet voor energierijk voedsel dat zowel in koolhydraten, eiwitten en vetten is terug te vinden.

Zuur vind je in citroenen, tomaten, bessen en fruit.

Zout, de smaak van de zee vind je in zeegroenten maar ook in bergzout. Alle levende wezens hebben de zee in zich.

Scherp is te vinden in uien en radijzen, maar eveneens in vele soorten specerijen. Ze bevatten veel antioxidanten die de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem ondersteunen.

Bitter vind je voornamelijk in bladgroenten en witloof. Bitter op de tong maakt het hart gezond, zegt men altijd. Deze volkswijsheid is op waarheid gestoeld.

Wrang kun je terugvinden in peulvruchten, aardappels, granaatappels en de schil van een citroen. Wrang is de smaak die zeer gunstig is voor de spijsvertering omdat wrang alkaliserend werkt.

De smaak bij uitstek voor de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem en het voorkomen van kanker en andere welvaartsziekten. Door de zes smaken en de zeven kleuren van de regenboog in je voedingspatroon te integreren, benutten we ten volle de apotheek van de natuur.

Een groot voordeel van deze voedingskeuze is dat we een voldaan gevoel krijgen zonder al te veel te moeten eten.

Als je niet alle smaken en kleuren tot je neemt, geven je hersenen aan dat je meer moet eten in de hoop dat je de andere voedingsstoffen daadwerkelijk binnenkrijgt. Omdat wij in ons Westerse voedingspatroon niet alle smaken en kleuren hebben in ons dagelijks menu, eten we daarom veel te veel.

Mensen eten totdat ze vol zitten, ze eten niet tot ze een VOLDAAN gevoel hebben . Ik zie steeds weer bij mezelf en sommige mensen die dagelijks de zes smaken en de zeven kleuren gaan eten van de natuur, stoppen eerder met eten en gaan vanzelf afvallen.

Ze hebben genoeg energie om te verjongen. Een Westers dieet gaat meestal over het beperken van voedsel en dingen niet mogen eten. Maar is het geen goed nieuws dat de ayurveda zegt dat je juist meer mag eten met alle zes smaken en zeven kleuren waarbij je vanzelf minder gaat eten?

Dit komt omdat het eten gewoon lekkerder wordt van al die smaken en kleuren (het oog wil ook wat), waardoor je eerder tevreden bent.

Als je lichaam een éénzijdig dieet volgt, zal je lichaam gaan hunkeren naar andere dingen. Eventjes de discipline weg, ga je alles waar je zin naar hebt gaan eten. Daarom werkt een streng dieet nooit lang.

Als je de zes smaken en de zeven kleuren van de regenboog eet, geeft elke maaltijd jou een voldaan gevoel, je lichaam wordt goed doorvoed, je komt vanzelf op je optimale gewicht en bovendien hou je het met gemak je hele leven lang vol.

Door een natuurlijke voldaanheid van de ingenomen maaltijden, zal de hormoonhuishouding en algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem zeer gunstig worden beïnvloed.

Daarbij worden veel gelukshormonen geproduceerd die jou een goed gevoel gaan geven. De darmwerking en de gehele spijsvertering wordt gewoon gestimuleerd door de zes smaken en de zeven kleuren.

Goede voeding bestaat uit vetten, koolhydraten en eiwitten

Stel je voor dat je een boekenwinkel binnenloopt. Je zult er ongetwijfeld bestsellers vinden die claimen te weten wat het beste voor jou is en wat je zou moeten eten. Misschien is het je al opgevallen dat deze trends elke vier tot vijf maanden lijken te veranderen.

De ene dag is het een koolhydraatarm dieet, de volgende dag is het een eiwitrijk dieet. Dan moet je plots eiwitten en koolhydraten scheiden, gevolgd door een trend waarbij vetten vermeden moeten worden. Deze constante verandering in diëten suggereert dat ze op de lange termijn niet effectief zijn.

Het voedingsadvies uit de Ayurveda bestaat al meer dan 6000 jaar en is ongewijzigd gebleven: tijdloos en altijd relevant. Een voedingsfilosofie die zowel tijdloos als actueel blijft, biedt naar mijn mening een betrouwbaardere basis voor gezondheidsverbetering dan de Westerse voedselpiramide, die elke paar jaar lijkt te veranderen.

Een Westers dieet kan soms effectief zijn, maar niet altijd, en zeker niet voor iedereen. Ons lichaam heeft dagelijks een evenwichtige inname van koolhydraten, eiwitten en vetten nodig om optimaal te functioneren.

Volgens de Ayurveda begint de vertering en assimilatie van voedsel met onze houding ten opzichte van wat we eten. We kunnen negatief, positief, gedachteloos, of neutraal staan tegenover onze voeding.

Het verschil in spijsvertering wanneer we eten met blijdschap, in vergelijking met eten met angst, boosheid, of zelfs agressie, is aanzienlijk. Bewust en met volle aandacht genieten van eten, met liefde en openheid, heeft een significante invloed op de spijsvertering. Een positieve instelling bevordert altijd een goede spijsvertering.

Ayurveda benadrukt dat we in de eerste plaats van ons voedsel moeten genieten. Het genot van eten is een van de geneugten van het leven. Genieten is tevens het beste medicijn ten behoeve van de spijsvertering, zonder dit een doel op zich te laten worden.

Omdat het emotionele centrum in de hersenen verbonden is met het geheel van de spijsvertering, is ons spijsverteringsvuur ook gekoppeld aan onze geest. Een probleemloze en goede spijsvertering wordt bereikt wanneer je houding positief is en je met liefde je voeding kiest en bereidt.

Volgende factoren zijn ook belangrijk

Met volledig respect voor de natuur streef ik een voedingsethiek na die inhoudt: zo vers mogelijk, bij voorkeur biologisch, dus zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Voeding ‘zo min mogelijk uit de context gehaald’: zo min mogelijk door de industrie bewerkt en vrij van conserveringsmiddelen, E-nummers en raffinage, met andere woorden, zo natuurlijk mogelijk.

Ik bedoel, als de voeding op je bord ligt, moet dit voedsel herkenbaar blijven aan hun natuurlijke oorsprong. Dat stimuleert het spijsverteringsvuur, wat ook voor een betere absorptie zorgt, veel minder vorming van afvalstoffen en toxines, en dat is alleen maar goed voor je algemene gezondheid.

Als je naar de maatschappij kijkt, zie je dat er iets niet klopt. Goede, gezonde voeding in oorspronkelijke staat is moeilijk te vinden en is bovendien duur. Veel mensen en gezinnen hebben geen toegang tot goed en gezond voedsel. En we worden steeds zwakker en zieker, dat nemen we waar.

Twee derde van de volwassenen is te zwaar. We zien een epidemische groei van slopende ziekten in het hele land. We kunnen niet vasthouden aan het huidige niveau van zorg met de epidemie die we creëren met ons dieet en onze levenskeuzes.

Diabetes, artritis, hartziekten, dementie, obesitas en kanker zijn betrokken bij 70% van de sterfgevallen. Alle gegevens wijzen uit dat 70% van de sterfgevallen gerelateerd is aan voeding, onopgeloste biologische conflicten en levensstijl, en dat het te voorkomen is.

Vele kinderen hebben als ze 10 jaar oud zijn al tekenen van vetopbouw in hun aderen. Dat is de eerste fase van aderverstopping en kan leiden tot hartaanvallen en beroertes. We gaan steeds uit van het ziektemodel. We behandelen zieke mensen. We houden ons niet bezig met het voorkomen dat mensen ziek worden.

Al die chronische ziekten, ik maak me zoveel zorgen. Maar wat de risico’s betreft, is voedselkeuze belangrijker dan niet roken. Als ik één ding duidelijk kon maken aan degenen die op zoek zijn naar de oorzaak van diabetes, verstopte aderen, hoge bloeddruk en obesitas, zou ik het kort en krachtig doen: Het is het voedsel, het is wat we eten!

Dat verzwakt onze mentale toestand waardoor we gevoeliger worden voor biologische schokken die ziekmakend zijn. Momenteel heeft een op de twee te maken met een vorm van overgewicht. Er is duidelijk een probleem met ons voedsel en de emotionele gesteldheid. In de komende decennia krijgt een op de twee te maken met diabetes.

De overheid en de media zien vooral een tekort aan beweging en voedsel met suiker als oorzaak van diabetes en andere chronische aandoeningen en kanker. Maar welke rol speelt suiker in het veroorzaken van diabetes? Diabetes wordt niet veroorzaakt door het eten van veel koolhydraten, en ook niet door het eten van suiker.

Diabetes wordt veroorzaakt door een dieet dat het vetgehalte in het bloed opbouwt en geraffineerde suikers bevat. Ik heb het over een “zogezegd normaal” dieet met bewerkt vlees, dierlijke producten en zuivel in combinatie met geraffineerde oliën en geharde vetten. Walgings- of weerstandsconflicten zijn de causaliteit van diabetes; foute voeding verergert de zaak alleen maar.

Kijk naar het spierweefsel in het menselijke lichaam, en je ziet dat deze kleine vetdeeltjes opbouwen die insulineweerstand veroorzaken. Dat betekent dat de suiker die in natuurlijk voedsel zit, niet bij de lichaamsweefsels kan komen. En dus bouwt het op in het bloed, en dat is diabetes.

De meesten onder ons hebben nog nooit gehoord dat bewerkt vlees en geraffineerde vetstoffen een verergerende factor zijn bij diabetes. We hoorden altijd dat het veroorzaakt werd door suiker of obesitas. Maar de consumptie van koolhydraten heeft juist het tegengestelde effect.

Behalve de geraffineerde koolhydraten, die zijn niet gezond. Met andere woorden, hoe meer onbewerkte koolhydraten, hoe minder kans op diabetes. Het idee dat je van koolhydraten dik wordt, is belachelijk. Koolhydraten op zichzelf kunnen je niet dik maken.

Een accuraat opslagmechanisme in onze spieren en lever slaat koolhydraten op als glycogeen. We eten koolhydraten en slaan ze op of verbranden ze. Je lichaam kan natuurlijke koolhydraten niet omzetten in vet, tenzij je te veel calorieën uit geraffineerde koolhydraten eet.

Obesitas is een doodvonnis. Je kans om kanker te krijgen, ligt veel hoger. Ik kijk in het ziekenhuis om me heen en zie mensen aan dialysemachines, al die zieke mensen zijn daar bijna allemaal als gevolg van wat ze eten.

Neem een suikerkoekje. De suiker trekt je aan als een Trojaans paard, maar in het koekje zit een enorme hoeveelheid bakvet of geraffineerde olie. Daarvan word je dik, en dat verergert diabetes.

Het zijn de vette voedingsmiddelen (slechte vetten), niet zozeer de suiker. Niet dat geraffineerde suiker goed is; het bevat geen voedingsstoffen en levert onnodige calorieën. Maar als je suiker eet, zie je niet direct ontstekingen ontstaan. Als je suiker eet, wordt er geen plaque gevormd in je aderen.

Als je suiker uit zongerijpte voeding eet, slaat je lichaam het gewoonlijk op als glycogeen of verbrandt het als calorieën. Deze focus op suiker heeft de aandacht afgeleid van bewerkt vlees, te veel zuivel, te veel eieren, te veel varkensvlees, te veel kalkoen, te veel kip en industrieel bewerkte vetten en oliën.

Vlees zit vol antibiotica en hormonen; dat kan niet gezond zijn. Dat zijn de echte ziekmakers die zeer langzaam werken, sluipend, zodat je niet in de gaten hebt wat er precies in je lichaam gebeurt.

Mensen moeten dit begrijpen. Als hun kind diabetes of een andere chronische ziekte krijgt, verliezen ze 20 jaar van hun leven. Het is dus een kwestie van leven of dood.

Het bedrog in ons voedsel

Gezond eten is eigenlijk kinderspel. Je hoeft echt geen dieetgoeroe met ingewikkelde diëten achterna te lopen. Gezond eten betekent simpelweg voldoende schoon water drinken, veel verse groenten en fruit eten waarvoor geen pesticiden zijn gebruikt, en bewerkt voedsel mijden.

In de laatste vijftig jaar is onze voeding ingrijpender veranderd dan in de voorgaande 10.000 jaar. De algemene trend die deze verandering met zich meebrengt, is echter niet positief. Onze voedingsindustrie werpt een dik mistgordijn op tussen de voeding die we zien liggen in de rekken van een supermarkt en de wijze waarop deze voedingsmiddelen worden geproduceerd.

Onder bewerkte voeding valt een enorm breed scala: kant-en-klare maaltijden, conserven, snoepgoed, diepvriesproducten, enzovoort. Het gaat om bijna alle voedingswaren die je in een supermarkt niet bij de afdeling groenten en fruit vindt.

Al deze industriële bewerkingen leiden tot een sterke afname van de initiële voedingswaarde. Hoe denk je dat het voedsel in je maag gaat verteren als er conserveringsmiddelen aan toegevoegd zijn? Deze stoffen voorkomen bederf dat veroorzaakt wordt door micro-organismen en enzymen.

Maar als enzymen door conserveringsmiddelen worden geblokkeerd, kan het voedsel echt niet verteren in de maag. Het voedsel ondergaat dan een chemisch proces – dat vergisting en verrotting heet – in je spijsvertering. Dit proces genereert veel toxines en afvalstoffen die de spijsvertering letterlijk lamleggen en de darmflora verstoren.

Er is ook een wezenlijk verschil tussen suiker en zoetstoffen. Zoetstoffen zijn krachtige stoffen die vele malen zoeter zijn dan suiker, waarbij slechts een kleine hoeveelheid nodig is om een product dezelfde zoetheid te geven als de gesuikerde versie.

Een ander verschil is dat echte suiker niet alleen een zoetmaker is, maar ook zelf de bulkstof vormt, wat betekent dat het volume en structuur aan het product geeft. Echte suikers vervangen door zoetstoffen vereist het gebruik van andere bulkstoffen, meestal caloriearme varianten zoals tagatose. Tagatose bestaat uit langere ketens van suikermoleculen die moeilijk door het lichaam kunnen worden opgenomen, wat resulteert in een lage calorie-inname.

Het zijn echter lichaamsvreemde moleculen die echt niet thuishoren in ons complexe darmsysteem en op de langere termijn de veroorzakers zijn van tal van ongemakken en chronische darmziekten. Bovendien heeft je lichaam geen echte suiker binnengekregen en blijf je verder verlangen naar zoetigheid.

Zoetstoffen maken deel uit van de zogenaamde E-nummers. Het zijn bijna altijd chemische stoffen die geur, kleur, smaak, en structuur aan een product geven. Enkele E-nummers zijn natuurlijk en vormen een aanvulling op de voedingswaarde.

De meeste E-nummers zijn echter chemisch van aard of betreffen een natuurlijke stof waarvan een molecuul is veranderd. Je begrijpt dat het lichaam dit niet kan herkennen; het zijn dus lichaamsvreemde stoffen die het lichaam vervuilen met vele nadelen tot gevolg, zoals het risico op intoxicatieschokken die ziekmakend zijn.

Vele E-nummers bezitten eigenschappen die vanwege hun toxiciteit ziekten kunnen verergeren, en daarnaast kunnen deze stoffen chemische reacties in het lichaam uitlokken in samenspel met andere stoffen, met schadelijke effecten op de lange termijn.

Ik ga hier niet de hele lijst van E-nummers doornemen, maar bedenk wel dat alle stoffen die het lichaam niet kan herkennen, onnatuurlijk zijn en altijd vervuiling en schade in het lichaam veroorzaken.

Wat ik eigenlijk wil zeggen, is dat voedingswaren die op industriële schaal worden geproduceerd, niet zo gezond zijn als ze lijken. Denk vooral niet aan mama’s keuken, zoals dat in reclames wordt voorgesteld.

Je mag denken aan gigantisch grote fabrieken waar honderden arbeiders zware, ronkende machines bedienen en ingrediënten verwerken die ook in de petrochemische industrie worden gebruikt.

Het grootste deel van onze voeding wordt intensief behandeld en is het resultaat van zware industriële processen, waarbij de voedingswaarde van het voedsel wordt aangetast.

Voeding is technologie geworden, koken is gereduceerd tot industrieel bandwerk. Alle industriële bewerkingen gaan gepaard met intense chemische, thermische en fysische processen waarbij waardevolle, voedende fytonutriënten vernietigd worden.

Het zijn juist deze industriële processen die smaak-, geur- en kleurstoffen vereisen om de gevolgen van de zware behandelingen te kunnen maskeren.

Gepubliceerd op 17/06/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024