Wat zegt de ayurveda over de smaken en kleuren van onze voeding?

Ayurveda, onze oudste geneeskunde, beschrijft zes verschillende smaken en kleuren, waarbij alle voedingsmiddelen bestaan uit één of meerdere smaken en kleuren. De smaakbeleving begint bij het proeven met de tong, wat onze genietingen van de voeding initieert.

Vanaf dat moment veroorzaken de smaken een reeks reacties door alle lichaamsweefsels heen. Zelfs na de vertering blijven de smaken onze fysieke en emotionele balans beïnvloeden. Inzicht in de werking van de smaken helpt om evenwicht in het lichaam te verkrijgen en draagt bij aan de gezondheid van het individu.

Over het algemeen kunnen we de smaken onderverdelen in twee categorieën: verwarmende smaken zoals scherp, zout en zuur, en afkoelende smaken zoals wrang, zoet en bitter. Elk voedingsmiddel heeft een uniek smaakprofiel dat invloed heeft op het evenwicht van elke lichaamsconstitutie.

Te veel of te weinig van een bepaalde smaak kan altijd een verstoring van het evenwicht veroorzaken, wat leidt tot voedingstekorten en de opstapeling van afvalstoffen en toxines.

Voor het goed functioneren van het fysieke lichaam en mentale activiteit is het essentieel dat bij elke maaltijd de zes smaken aanwezig zijn. Leer luisteren naar je natuurlijke intuïtie, en je zult ontdekken dat deze je naar de juiste smaakcombinaties zal leiden, waarin de zes smaken in de juiste specifieke verhouding aanwezig zullen zijn en het water je in de mond loopt. Je zult echt kunnen genieten van je voeding, en zoals eerder uitgelegd, is een goede speekselvorming de basis van de spijsvertering.

Het is een feit dat sommige voedingsmiddelen voor de ene persoon zeer gezond en goed kunnen zijn, maar voor een ander juist niet. Dit komt doordat we allemaal verschillende constituties hebben.

Daarom is het belangrijk om altijd naar je buikgevoel te luisteren, niet naar het intellectuele in het hoofd. Beroep je op je natuurlijke intuïtie; deze kun je altijd vertrouwen. Intuïtie kan niet gemanipuleerd worden.

Hoe werken de eigenschappen van de zes smaken vanuit het standpunt van het lichaam?

De zoete smaak

Vooreerst hebben we de zoete smaak. Deze smaak bevat de elementen aarde en water en is anabool of opbouwend voor het lichaam; zoet heeft een tonische werking. Het stimuleert de groei van weefsels.

Zoet is zwaar van kwaliteit en heeft een koude energetische werking, waardoor het het lichaam afkoelt. Vandaar dat vaak na een maaltijd iets zoets gegeten wordt om het teveel aan warmte in de maag te verminderen. Zoet is nodig om het lichaam te versterken, te verjongen en te voeden. Het geeft veel energie voor zowel fysieke inspanning als mentale activiteit.

De zoete smaak voegt toe en is goed voor de ogen, de huid en de stem. Het geeft vastheid en stevigheid, belangrijke aspecten voor de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem. Zoet onderhoudt de functies van de zintuigen.

Een zoetigheid geeft een goede stemming, tevredenheid, liefde, welzijn en welbehagen, allemaal belangrijk voor een goede uitstraling. Zoet is nodig voor gronding en het creëren van stabiliteit.

Koolhydraten, vetten en eiwitten zijn voor het lichaam zoet van smaak. Zoet is onmisbaar in onze voeding; het verteert gemakkelijk en produceert de noodzakelijke energie, vooral voor het zenuwweefsel.

Te veel zoet leidt naar overgewicht, houdt te veel vocht vast in het lichaam en kan zorgen voor slijmvorming, verergert verkoudheid en griep. Te veel zoet heeft een afkoelende werking op het lichaam, geeft misselijkheid, gevoeligheid voor astma, hoest en vervuiling van het lichaam. Mentaal kan te veel zoet je lui, apathisch, loom en depressief maken. Je krijgt een duf gevoel en de eetlust zal op den duur verdwijnen.

Interessant is dat, als je gewicht wilt verliezen, het vooraf nemen van het toetje kan voorkomen dat je te lang door eet terwijl je al vol zit, waarbij de bloedsuikerspiegel al gestegen is.

De scherpe smaak:

De scherpe smaak, met de elementen vuur en lucht, werkt katabool en verdrogend op het lichaam. Deze smaak is een krachtige reiniger, verwarmt het lichaam en het bloed, en stimuleert de speekselproductie. Scherp is essentieel voor het zuiver houden van het maag-darmkanaal, zuivert het bloed en de mond, en bevordert de spijsvertering.

Het is effectief tegen vochtophoping, overgewicht, jeuk en algemene verzwakking, en het stimuleert de samenwerking tussen geest en lichaam, waardoor de zintuigen scherper worden.

Voornamelijk te vinden in specerijen.

Een overmatige inname van scherpe smaken kan leiden tot negatieve effecten zoals verminderde potentie, risico op flauwvallen, spieratrofie, depressie, gewichtsverlies, tremoren, duizeligheid, extreme dorst en prikkelende pijn. Het kan ook negatieve emoties zoals irritatie, woede en agressie versterken. Teveel scherp geeft duizeligheid en branderigheid.

De zure smaak:

De zure smaak, samengesteld uit de elementen water en vuur, creëert een unieke, soms conflicterende situatie. Het is licht, tonisch en opbouwend van aard, met een versterkende eigenschap op het lichaam, vooral wanneer het zuur afkomstig is van zongerijpte biologische voeding zoals kleinfruit, kersen, bramen, pruimen en ook citroenen.

Zuur kan de smaak van voedsel verbeteren, verfrist de geest, werkt slijmoplossend en verwarmend voor het lichaam. Het activeert de speekselvorming, bevordert de spijsvertering, de eetlust en geeft kracht, en draagt bij aan de opname van voeding en het verdrijven van wind.

Zuur werkt ook verhelderend op het hart, de zintuigen en de geest.

Echter, te veel zuur kan spijsverteringsproblemen, bloedingen, ontstekingen, verslapping van weefsels veroorzaken, en bestaande aandoeningen zoals maagzweren, reuma, jicht en artritis verergeren. Het kan ook de lichaamsstructuur verzwakken, oedeem en afwijkingen in de bloedsamenstelling veroorzaken, en leiden tot de opstapeling van afvalstoffen en toxines met een onaangename lichaamsgeur als gevolg.

Vooral het zuur van alcohol, zuivel, azijn, overdaad zure groenten zoals tomaten zal een onaangename lichaamsgeur versterken.

Geestelijk kan een overdaad aan zuur leiden tot een zuur karakter, gekenmerkt door irritatie, jaloezie en pessimisme.

De bittere smaak:

De bittere smaak, gekenmerkt door de elementen lucht en ether, speelt een essentiële rol in de ayurvedische voedingsleer door zijn katabole werking, die sterk reinigend en ontgiftend is voor het lichaam. Deze smaak richt zich in het bijzonder op de lever, pancreas, bijnieren en de dikke darm, waar het een afkoelende en verdrogende werking heeft.

Bitterheid is niet alleen fysiek reinigend maar heeft ook verhelderende en opwekkende effecten op onze mentale processen, waardoor het ruimte creëert in het denken.

Bittere smaken zijn voornamelijk te vinden in bladgroenten en spelen een cruciale rol in de zuivering van de smaakwaarneming. Ze reinigen en herstellen de smaakpapillen, waardoor het lichaam de oorspronkelijke smaken van zongerijpte voeding beter kan herkennen.

Daarnaast is de bittere smaak belangrijk voor de vorming van stoelgang en bevordert het de peristaltische beweging van de darmen, wat helpt bij de eliminatie van slijm en het zuiveren van het maag-darmkanaal.

Bittere stoffen bieden ook voordelen voor de huid en spieren door strakheid en sterkte te verlenen. Ze hebben een helend effect op jeuk, zweren, ontstekingen en kunnen koorts verlagen door hun afkoelende eigenschappen.

Echter, een overconsumptie van bittere voedingsmiddelen kan nadelige effecten hebben, waaronder snellere veroudering, uitdroging, ruwheid van de huid, gewichtsverlies, algemene verzwakking van lichaamskracht, stijve spieren en een vermindering van het libido.

Op mentaal vlak kan te veel bitterheid leiden tot gevoelens van verbittering, ontevredenheid, dromerigheid, verdriet en angst.

De bittere smaak wordt bepaald door de aanwezigheid van plantaardige alkaloïden en glycosiden in de voeding, stoffen die bekend staan om hun medicinale kwaliteiten maar die met mate genoten dienen te worden om de balans en gezondheid te behouden.

De smaak zout:

De zoute smaak, rijk aan de elementen aarde en vuur, speelt een cruciale rol in het ayurvedische begrip van voeding en gezondheid. Deze smaak heeft net als zoet een anabole, of opbouwende, werking op het lichaam, wat vooral gunstig is voor de opbouw van weefsels, inclusief het botweefsel.

Zout, met uitzondering van bergzout, is verwarmend en draagt bij aan de structuur en opbouw van het lichaamsweefsel. Het voorziet het lichaam van essentiële mineralen en stimuleert de eetlust.

De zoute smaak heeft een genezende werking op aandoeningen van de luchtwegen; gorgelen met zout water kan bijvoorbeeld keelpijn verzachten, en het opsnuiven ervan kan helpen om slijm los te maken.

Als smaakmaker stimuleert zout de speekselvorming en activeert het de spijsvertering. Het helpt ook om de darmen vochtig te houden, werkt windverdrijvend en is in matige hoeveelheden goed voor de maag.

Zout heeft een slijmverdunnende werking, werkt licht laxerend en ontspant het lichaam, waardoor het bijdraagt aan gronding en stabiliteit en stevigheid geeft aan de weefsels.

Echter, een overmatige inname van zout kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten zoals misselijkheid, braken, flauwte, een brandend gevoel en dorst. Langdurig gebruik van te veel zout kan rimpels, haaruitval en vroegtijdige veroudering veroorzaken, alsmede zweren, huid- en bloedaandoeningen.

Te veel zout kan ook de bloedcirculatie belemmeren, wat lichamelijke en geestelijke prestaties kan verminderen, en kan leiden tot nierproblemen.

Geraffineerd zout, in tegenstelling tot natuurlijk zee- of bergzout, wordt beschouwd als giftig voor het lichaam en zou daarom vermeden moeten worden in de keuken.

Op mentaal vlak kan een overmaat aan zout iemand fanatiek maken, implicerend dat het zelfs onze emotionele en mentale toestand kan beïnvloeden. Het is dus belangrijk om een evenwichtige hoeveelheid zout in de voeding te handhaven om de positieve effecten te benutten zonder de negatieve gevolgen te ondervinden.

De smaak wrang:

De wrange smaak, gekenmerkt door de elementen aarde en lucht, speelt een cruciale rol in het reinigen en zuiveren van het lichaam. Deze smaak heeft een koude energetische werking, wat hem bijzonder geschikt maakt voor situaties waar er te veel warmte in de maag en lever aanwezig is.

De wrange smaak is essentieel voor het herstel van beschadigde weefsels en wonden, en ondersteunt de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem door zijn samentrekkende eigenschappen, die bloedingen helpen genezen en tegelijkertijd de spierweefsels versterken.

De samentrekkende werking van de wrange smaak is ook belangrijk voor de vorming van de stoelgang en bevordert de peristaltische beweging van de darmen. Het heeft een verdrogend effect, wat nuttig kan zijn bij vochtophoping of oedeem. Deze smaak brengt kalmering, nuchterheid, en helpt bij het gronden en focussen op het nu-moment. Bovendien heeft het een basisch effect op het lichaam en werkt het verzuring tegen, waardoor zuurstoftekort op weefselniveau wordt voorkomen.

Interessant is dat cholesterol, een cruciale stof voor het leven, een wrange smaak heeft, wat aangeeft dat het lichaam altijd weet wat het doet, zelfs als de cholesterolspiegel hoog is. Dit benadrukt het belang van niet overmatig bezorgd zijn over cholesterolniveaus zonder een volledig begrip van de lichaamsprocessen.

Echter, een overmatige consumptie van wrange voedingsmiddelen kan leiden tot bijwerkingen zoals constipatie, droge mond, impotentie, hartpijn, gebrek aan vitaliteit, en een slechte bloedsomloop. Op mentaal vlak kan een teveel aan wrang iemand hard en inflexibel maken, met een verminderd emotioneel gevoel.

De aanwezigheid van looistoffen in sommige voedingsmiddelen draagt bij aan de wrange smaak. Het is belangrijk om een balans te vinden in de consumptie van deze smaak om de voordelen te benutten zonder de negatieve effecten te ervaren.

De conclusie:

Het integreren en ervaren van de zes smaken in je dagelijkse voeding is essentieel voor een echt voedend dieet dat het lichaam ondersteunt in zijn natuurlijke zuiverings- en ontgiftingsprocessen. Dit draagt niet alleen bij aan de preventie van ziekten maar versterkt ook je emotionele welzijn.

Door een evenwichtig gebruik van de zes smaken te hanteren, gebaseerd op je intuïtie en persoonlijke behoeften, bevorder je een harmonieus evenwicht in je lichaam. Dit leidt tot het bereiken en behouden van je natuurlijke lichaamsgewicht en optimaliseert je metabolische processen.

Evenwicht in de consumptie van deze smaken is cruciaal voor het goed functioneren van zowel je fysieke als mentale activiteiten. In tijden van disbalans of ziekte is een grotere inname van de scherpe, bittere en wrange smaken aan te bevelen, omdat deze de krachtigste geneeskrachtige eigenschappen bezitten. Deze smaken kunnen helpen om de balans te herstellen en het lichaam te versterken in zijn strijd tegen aandoeningen.

Kortom, een bewuste benadering van voeding, waarbij alle zes smaken harmonieus worden geïntegreerd, is een fundament voor een gezond leven. Het ondersteunt niet alleen de lichamelijke gezondheid maar draagt ook bij aan mentale helderheid en emotionele stabiliteit.

Door te luisteren naar de behoeften van je lichaam en te vertrouwen op je intuïtie, kun je een dieet samenstellen dat niet alleen voedt maar ook geneest.

De zuiverende smaken maken je lichaam gezond.

De reinigende smaken – scherp, bitter, en wrang – spelen een cruciale rol in het bevorderen van de gezondheid door hun vermogen om het lichaam te ontgiften en te zuiveren. Deze smaken helpen het lichaam intern schoon te houden, wat essentieel is voor het behoud van algemene gezondheid en welzijn.

Scherp wordt vooral gevonden in specerijen zoals zwarte peper, basilicum, gember, mierikswortel, rozemarijn, salie, kruidnagel, en in groenten zoals radijzen, uien, pepers, kolen en knoflook. Deze ingrediënten stimuleren de spijsvertering en hebben een verwarmend effect op het lichaam.

Bitter is aanwezig in specerijen zoals kurkuma en kaneel, en in kruiden zoals paardenbloem, gentiaan, aloë vera, en de neemboom. Citroenschil en veel bladgroenten zoals sla, cichorei, witloof en andijvie bevatten ook bitterstoffen, die helpen bij het reinigen van het bloed en ondersteunen de leverfunctie.

Wrang vind je in granaatappels, peulvruchten, diverse koolsoorten, broccoli, koolrabi, sla, spinazie, pitfruit zoals appels en peren, en in de pitjes van druiven en groene thee. Aardappels bevatten eveneens een wrang element. Deze smaak heeft een samentrekkend effect, wat helpt bij het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van de darmgezondheid.

Het dagelijks integreren van deze smaken, samen met de zeven kleuren van voeding, creëert een synergetische werking die de hormoonhuishouding en de algemene gezondheid versterkt, terwijl het ook bijdraagt aan de verjonging van weefsels en het in balans brengen van de lichaamsprocessen (homeostase).

Deze combinatie garandeert een gezonde stofwisseling en mentale functies, wat leidt tot een gezond en gelukkig leven. Een gebalanceerde biochemie en een goed functionerende hormoonhuishouding helpen je terug te keren naar je natuurlijke gewicht en maken je weerbaarder tegen ziekten.

Bovendien, de zes smaken en zeven kleuren ondersteunen niet alleen de fysieke gezondheid maar bevorderen ook mentaal welzijn, waardoor je instinctief kiest voor voedzame voeding.

De zevende smaak, umami, speelt een sleutelrol in de culinaire ervaring door de andere smaken te versterken en de samenwerking tussen hen in het lichaam te bevorderen, waardoor de algehele smakelijkheid van voedsel wordt verhoogd.

Zo krijg je het ideale gewicht zonder het jojo-effect, je wordt energieker, meer vitaliteit en dit volledig zelfstandig. Varieer in groenten, granen, vetstoffen, specerijen, hoe meer natuurlijke smaken, hoe beter voor het lichaam.

Als er een smaak ontbreekt, komt het lichaam in onbalans, en krijgt het problemen om toxines, afvalstoffen en verzuring af te elimineren.

Door deze principes te omarmen, voed je niet alleen je lichaam op optimale wijze, maar draag je ook bij aan een diepgaand gevoel van welzijn en tevredenheid.

Bij de voeding hoort natuurlijk ook de levensstijl:

Een gezonde levensstijl die hand in hand gaat met voeding omvat het harmoniseren met de natuurlijke cycli en het bevorderen van lichaamsvriendelijke beweging. Het streven naar evenwicht tussen lichaam en geest vereist aandacht voor dagelijkse routines, afgestemd op het circadiaans ritme:

Opstaan en naar bed gaan: Het respecteren van natuurlijke slaapcycli door rond 6-7 uur op te staan en tegen 22.00 uur naar bed te gaan bevordert een gezond ritme dat aansluit bij de natuurlijke licht- en donkercycli.

Maaltijden: Het nuttigen van het ontbijt met een ochtendritueel en toiletbezoek helpt om de dag goed te starten. De grootste maaltijd wordt idealiter rond het middaguur gegeten, terwijl de avondmaaltijd (rond 17.00 uur) lichter moet zijn om de spijsvertering te ondersteunen. Een lichte snack is toegestaan, maar met mate.

Enkele happen volwaardige voeding net voor het slapengaan als je honger hebt, anders niet. Met honger gaan slapen is net zo nefast als met een volle maag gaan slapen. Niet doen.

Blootstelling aan zonlicht: Regelmatig in de zon lopen stimuleert niet alleen de aanmaak van vitamine D maar ondersteunt ook de hormoonhuishouding, die weer gekoppeld is aan de dag- en nachtcyclus en zo de eetlust reguleert.

Spijsvertering: Het is cruciaal om maaltijden te nuttigen wanneer de maag leeg is en de vorige maaltijd volledig is verteerd. Het eten van zware maaltijden, vooral vlees, in de avond moet vermeden worden vanwege de verminderde productie van spijsverteringsenzymen tijdens de nacht.

Zorg voor een lege maag als je begint te eten. Volgens de dag- en nachtcyclus worden er ‘s avonds veel minder spijsverteringsenzymen aangemaakt en zal deze voeding niet goed meer verteren.

Het logische gevolg is dat het vlees de hele nacht zal gisten in je maag-darmkanaal met verzuring en vorming van toxische stoffen tot gevolg.

Voedselversheid: Het consumeren van restjes ouder dan 24 uur wordt afgeraden, aangezien deze hun levensenergie verliezen en belastend kunnen zijn voor de spijsvertering.

Regelmaat in maaltijden: Het eten op vaste tijden elke dag helpt bij het onderhouden van een stabiel spijsverteringsritme.

Emotionele en mentale gezondheid: Emotionele stabiliteit en het vermijden van negatieve emoties zijn essentieel voor een goede spijsvertering en algehele gezondheid.

Kauwen: Goed kauwen is fundamenteel voor een efficiënte spijsvertering. Meer kauwen resulteert in betere speekselvorming, wat essentieel is voor het begin van het spijsverteringsproces. Het stimuleert ook de productie van antistresshormonen, wat ten goede komt aan de bijnieren.

Deze benadering van levensstijl en voeding draagt bij aan een gezond lichaam en geest, verhoogt het welzijn en helpt bij het behouden van een evenwichtige gezondheidstoestand. Door deze principes te omarmen, ontwikkel je een levensstijl die niet alleen voedend is maar ook genezend werkt, waardoor je beter bestand bent tegen stress en ziektes.

De zeven kleuren van de regenboog

De zeven kleuren van de regenboog in voeding vertegenwoordigen niet alleen een visueel spectrum dat plezier brengt aan het oog, maar elke kleur draagt ook specifieke energetische waarden en gezondheidsvoordelen met zich mee. Deze kleurrijke variëteit in voedsel biedt een breed scala aan voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen, antioxidanten en fytochemicaliën die essentieel zijn voor een optimale gezondheid.

Rood: Voedingsmiddelen zoals tomaten, rode paprika’s, kersen, rode bieten en watermeloen zijn rijk aan lycopeen, flavonoïden en anthocyanen, krachtige antioxidanten die het risico op bepaalde soorten kanker kunnen verminderen en het hart beschermen.

Oranje: Wortels, pompoenen en sinaasappels bevatten bètacaroteen en andere carotenoïden die de algemene gezondheid versterken, de ogen beschermen en de huid gezond houden.

Geel: Bananen, gele paprika, ananas en kurkuma zijn bronnen van vitamine C, bioflavonoïden en curcumine die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en de spijsvertering ondersteunen.

Groen: Bladgroenten, broccoli en erwten leveren chlorofyl, vezels, foliumzuur en een reeks vitamines die de detoxificatie bevorderen en bijdragen aan de celregeneratie en gezonde bloedwaarden.

Blauw, indigo en violet: Bosbessen, pruimen, rode kool en aubergines zijn rijk aan anthocyanen en resveratrol die de doorbloeding verbeteren (voor de ogen) , beschermen tegen oxidatieve stress en de hersenfunctie ondersteunen. het zijn krachtige radicalenvangers. Deze kleuren zitten ook in de zaden van veel specerijen.

Deze kleuren en de bijbehorende voedingsstoffen zijn natuurlijke “medicijnen” die synergetisch werken om de hormoonhuishouding en de overdracht van neurotransmitters te optimaliseren. Ze vormen een essentiële basis voor een gezonde stofwisseling en mentale functies, dragen bij aan weefselherstel en verjonging, en bieden bescherming tegen biologische schokken.

Want de krachtigste stoffen zitten in voeding die de natuur heeft voorzien voor de mens, en het zijn de stoffen die het meest gezond zijn voor je lichaam en verjongend werken.

Deze stoffen zijn te vinden in zongerijpte biologische gewassen, specerijen en kruiden.

De consumptie van een breed scala aan kleurrijk voedsel, zoals aanbevolen door Hippocrates – “Laat voeding uw medicijn zijn” – is een fundamentele strategie voor het behouden en verbeteren van gezondheid.

Het gaat hierbij niet om het isoleren van bepaalde voedingsstoffen, maar om het erkennen van het belang van een holistische benadering waarin de synergie tussen verschillende voedingsstoffen centraal staat. Dit benadrukt het principe dat gezondheid wordt bereikt door evenwicht en diversiteit in voeding, waarbij elke kleur en smaak zijn unieke bijdrage levert aan ons welzijn.

De rol van vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen in onze voeding is complex en onderling afhankelijk, wat het belang van een gebalanceerd en gevarieerd dieet onderstreept. De synergie tussen deze voedingsstoffen is cruciaal voor het behoud van gezondheid en welzijn.

Vitamine A, B en C zijn essentieel voor talloze lichaamsfuncties en werken synergetisch met antioxidanten om het lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress. Deze vitaminen zijn in overvloed aanwezig in groenten en spelen een sleutelrol in het ondersteunen van de algemene gezondheid, het behoud van gezonde huid en ogen, en het bevorderen van de stofwisseling.

Het concept van solisme in voeding, waarbij één enkele voedingsstof geïsoleerd wordt beschouwd, gaat voorbij aan het belang van de interactie tussen verschillende voedingsstoffen. Deze interacties zijn noodzakelijk voor een optimale gezondheid.

Gezondheid is altijd evenwicht tussen antioxidanten en vrije radicalen, beide zijn belangrijk voor het ontgiftend vermogen van het lichaam.

Vitamine C is bijzonder belangrijk voor de synthese van collageen, de absorptie van ijzer, en als antioxidant. Het ondersteunt ook de schildklierfunctie en de synthese van neurotransmitters. Vitamine C werkt het best in aanwezigheid van flavonoïden, die de opname en de werking ervan in het lichaam versterken.

Verzadigd vet speelt een belangrijke rol bij de opname van vitaminen en mineralen in het darmslijmvlies. Het is essentieel voor de opname van vetoplosbare vitaminen en bepaalde mineralen.

Lycopeen, een krachtige antioxidant gevonden in tomaten, paprika’s en watermeloen, is effectief in het verminderen van het risico op bepaalde soorten kanker, waaronder prostaat- en eierstokkanker.

Vitamine E, te vinden in noten, ongeraffineerde rode palmolie en kiemen van granen, is cruciaal voor het beschermen van de huid tegen UV-straling en speelt een rol in de bescherming van het cardiovasculaire systeem en het zenuwstelsel.

Deze uiteenzetting illustreert hoe een divers dieet, rijk aan verschillende voedingsstoffen, essentieel is voor het onderhouden van de gezondheid. De interactie tussen deze voedingsstoffen versterkt hun individuele effecten en bevordert het lichaam’s natuurlijke vermogen om zichzelf te genezen en te beschermen tegen ziekten.

Een holistische benadering van voeding, waarbij rekening gehouden wordt met de complexe wisselwerking tussen verschillende voedingsstoffen, is daarom van cruciaal belang voor het bevorderen van een optimale gezondheid.

Het is belangrijk te benadrukken dat het perspectief van Ayurveda op gezondheid en ziekte verschilt van dat van de moderne wetenschap, inclusief het begrip van virussen en hun rol in ziekten. Ayurveda, een traditioneel systeem van geneeskunde uit India, richt zich op balans en harmonie in het lichaam, geest en omgeving, en gebruikt natuurlijke middelen, waaronder voeding, kruiden, en leefstijlaanpassingen, om gezondheid te bevorderen en ziekte te behandelen.

Ayurveda weet ook dat er geen virussen bestaan. Ayurveda spreekt over lichaamseigen eiwitten met erfelijk materiaal dat informatie bevat om weefsels te herstellen en te ontgiften. Hoe gezonder je voedingspatroon, hoe sterker je weerstand tegen biologische schokken, hoe minder dat het lichaam deze eiwitten moet repliceren, en hoe minder ziekte dus.

De Ayurvedische benadering benadrukt het belang van een uitgebalanceerd voedingspatroon rijk aan diverse voedingsstoffen, die ondersteuning bieden aan het lichaam’s natuurlijke verdedigingsmechanismen en herstelprocessen. De kracht van synergie in voeding, waarbij de interactie tussen verschillende voedingsstoffen de gezondheid optimaliseert, is een centraal thema:

Carotenen in rood, oranje en geel voedsel helpen de algemene gezondheid te versterken en beschermen tegen verschillende kankervormen. Ze zijn essentieel voor het onderhoud van de slijmvliezen en ondersteunen de communicatie tussen lichaamsweefsels.

Flavonoïden in pitten van druiven en pompelmoezen, en polyfenolen in rode en blauwe druiven en verzadigde vetten, beschermen de vaatwanden en ondersteunen de cardiovasculaire gezondheid. Ze bevatten de wrange smaak met een versterkende eigenschap voor de algemene gezondheid.

Groene bladgroenten, granen, kolen, bonen, verzadigde vetstoffen en kiemen rijk aan co-enzym Q10 ondersteunen het hart en de energieproductie in cellen en helpen verouderingsprocessen te vertragen. Groene bladgroenten bevatten stoffen die de bloedkwaliteit verbeteren en het bindweefsel versterken.

Granen en peulen, groenten en wortelen, knollen bevatten mineralen zoals zink voor het herstellend vermogen van organen en weefsels en de productie van hormonen en insuline.

Rogge, haver, erwten, tomaten, bananen en pitfruit bevatten seleen in goed opneembare vorm. En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Dit waren enkele voorbeelden die aantonen dat solisme in voeding niet werkt.

Deze voedingsbenadering illustreert hoe een divers en kleurrijk dieet, dat alle zes smaken en zeven kleuren omvat, niet alleen voeding biedt voor het lichaam, maar ook bijdraagt aan een gevoel van tevredenheid en welzijn. Het vermogen van het lichaam om voedingsstoffen efficiënt te gebruiken, hangt af van een complex samenspel van componenten, waarbij geen enkel element geïsoleerd kan worden gezien als de enige factor voor gezondheid.

De zes smaken en de zeven kleuren zijn volledig bevredigend voor jou en je lichaam.

Industriële voedselverwerking, die vaak essentiële voedingsstoffen en levenskracht uit voedsel verwijdert, onderstreept het belang van het kiezen voor voedsel in zijn meest natuurlijke en onbewerkte vorm. Door terug te keren naar een voedingspatroon dat dicht bij de natuur staat, kan men de gezondheid op holistische wijze ondersteunen.

Onze hersenen weten dankzij miljoenen jaren evolutie dat smaken en kleuren de micronutriënten bevatten die je lichaam nodig heeft. Als je niet alle smaken en kleuren binnenkrijgt, geven de hersenen aan om meer te eten in de hoop dat je de ontbrekende smaken daadwerkelijk binnenkrijgt.

Daarom eten mensen totdat ze letterlijk overvol zitten, maar niet tot ze voldaan zijn.

Voor een voldaan gevoel heb je de zes smaken en de zeven kleuren nodig.

Gepubliceerd op 16/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024